Er Emmanuel Adebayor rett mann for Real Madrid?

Goal.com's Gareth Lowe tar for seg hvorvidt et lån av Adebayor vil være lønnsomt eller ikke.

Tidligere denne uken kommenterte Bendik Eftang situasjonen rundt den turbulente forhistorien til Adebayor og hvorvidt han fortjener en sjanse eller ikke. Det er vel ingen tvil om at det er en veldig kontroversiell fotballspiller Real Madrid har hentet på lån. Det er heller ingen tvil om at Ade kanskje har en forhistorie som ikke passer inn i vår majestetiske klubb, men han har kvaliteter som vi trenger. Til alle dere skeptikere: verdt å lese!

Først av alt kan vi begynne med at Emmanuel Adebayor kommer fra en vanskelig tid i Manchester City. En så kravstor mann med så lite spilletid er ikke ment å fungere. Og signeringen av Edin Dzeko gjorde veien til gressmatten enda lenger for togoleseren, som nå kun ble sett på som en utgift for Manchester-klubben.

Ade er først og fremst en såkalt ”Nr 9”, rettere sagt en spiller med målteft. Til tross for at han ikke har vunnet et eneste triumf gjennom hans 13 år lange karriere som fotballspiller, har han suverene statistikker å vise til i England. Under hans tid i Arsenal og Man City skåret han hele 81 mål i tillegg til å ha 24 assister på 186 kamper. En beundringsverdig avkastning for en mann på bare 26 år, og det er det Real Madrid så inderlig trenger nå: en avslutter og målskårer.

Siden skaden til Gonzalo Higuain i november, som ser ut til å holde ham på sidelinjen i over fire måneder, har Real Madrid måttet stole på Cristiano Ronaldo når det kommer til mål. Karim Benzema er den eneste rene spissen som er igjen, sett bort i fra Morata som per dags dato er for ung og uerfaren til å fylle så store sko. Franskmannen har derimot gjort alt annet enn å imponere. To mål på 19 La Liga-opptredener er ikke akseptabelt, hvertfall ikke i denne delen av hovedstaden.

Så hvordan vinner man kamper uten å skåre mål? Verdens letteste svar: du vinner ikke. Dette skjønte Mourinho, som har vært på jakt etter en spiss siden Higuain ble skadet. Det ryktes at det har vært mye krangling med de øvre makter når det kommer til innkjøp av en ny spiss. Dersom det stemmer har i alle fall Mourinho overbevist både Jorge Valdano og Florentino Perez om at laget trenger en ny spiss.

Adebayor har kvaliteter Real Madrid virkelig trenger. En spiss med gode avslutninger og målteft som vil være på plass foran mål, en spiss som er hodesterk og som vil vinne dueller samt fungere som et god oppspillspunkt, og ikke minst en veldig sulten spiss med en turbulent fortid som vil vise verden hva han er god for. Jose Mourinho vet hva han gjør. Han besitter magneten som gjør at dit han går, følger trofeene.

Lowe spør en av kollegaene sine hva han tror Adebayor kan gi oss. Jeg har i dette tilfellet valgt å spørre en av våre supportere. Milad Shamohammed svarte følgende:
- Real Madrid kan forvente den gode Adebayor. Den som vil bruke teknikken og det gode touchet til å opprettholde effektiviteten foran mål. I tillegg er han en spiss som vi aller helst finner i boksen, slik RvN og Raul var på sin tid. Han er stor og sterk og god i lufta, noe som vil gjøre han farlig på dødballer og et godt oppspillspunkt som kan holde på ballen. Han har rett og slett det meste en spiss trenger, og ikke minst det Real Madrid trenger: fart, hodestyrke, teknikk, gode avslutninger og målbevissthet!

Lowe mener at et lån av Adebayor er den perfekte løsningen, hvertfall på kort sikt. Real Madrid trenger mål, mens togoleseren vil vinne trofeer. Perfekt sammensetting. Real Madrid er et navn synonymt med suksess, kjent verden over som en av de største klubbene i fotballens historie.

Hentingen av Ade vil derimot gjøre vondt verre for Benzema. Han vil trolig gå inn på Benzemas plass fra dag en og henvise franskmannen til benken. Adebayor kommer til å nyte rollen han får i Los Blancos. Det eneste som forventes er at han finner veien til nettmaskene. Med assister fra Alonso, Ronaldo, Özil, Di Maria osv vil ikke dette bli noe problem. Og som individuell spiller vil systemet passe togoleseren perfekt.

Det er kun et problem med Adebayor. Som nevnt hans holdninger og til dels uakseptable handlinger. Hans ego både på og utenfor banen vil bli et av flere i Madrid-leieren. Hovedforskjellen her er bare at de andres ego kommer i stor grad av fortjeneste, mens Ade’s egoisme er født av villfarelse.

Mens han skåringer vil bli vel ansett, vil han være omgitt av virkelige vinnere, spillere nådd æresbevisninger på individuelt plan, samt for både klubb og land. Cristiano Ronaldo og Kaka har begge vunnet Ballon d’Or, og det nå nedlagte FIFA World Player of the Year. I tillegg har Iker Casillas vunnet en rekke individuelle priser og sammen med Sergio Ramos og Xabi Alonso er de blitt europamestere og verdensmestere. Adebayor har derfor ingenting å stille opp med når det kommer til priser og vil på denne måten fra første stund av ha stor respekt for de nevnte spillerne, og forhåpentligvis resten av troppen også.
Hvis Adebayor prøver å opptre som det viktigste medlemmet i laget, vil han mislykkes. Skulle han fremmedgjøre sine lagkamerater med å lage trøbbel og vise arroganse, vil de straks miste tillit til ham og dermed frata ham alt service på banen.

Nøkkelen til Adebayor’s suksess ligger i hans egen vilje. Hvis han får sine kommende lagkamerater til å ta ham inn i Madrid-sirkelen, vil han garantert lykkes. Skulle hovedstadsklubben bestemme seg for å signere han på permanent basis, vil han spille andrefiolinet til Higuain. Hvis han klarer å akseptere det, vil han gjøre det bra.

Lowe spør en av goal.com's skribenter om Adebayor er den riktige kortsiktige løsningen. Vi har spurt vår skribent, Bendik Eftang, han hadde følgende å si:
- Som jeg tidligere har skrevet, er jeg helt sikker på at Real Madrid sine vinnersjanser i både Copa del Rey, La Liga og Champions League økes betraktelig etter denne mannens ankomst. Adebayor har et enormt potensiale, og er den spissen, også kjent som 9´eren vi har manglet i Madrid. Togoleseren har en slepen teknikk, han er duellstark, relativt hurtig og sist men ikke minst har han ekstreme avsluttningsferdigheter.
Det at Real Madrid får låne en slik kvalitetsspiller for "slikk og ingenting", burde vi i prinsippet være relativt glad for. Og ja, han er en kontroversiell person og har ikke spilt særlig mye for City denne sesongen, men det er mange faktorer som spiller inn for at en fotballspiller skal lykkes.
Adebayor har fått en sjanse for livet. Det er ikke mange spillere som får denne sjansen. Han er faktisk kun den fjerde (!) afrikaneren i klubben. Og jeg er ikke i tvil om at hans største ønske er å få bli i klubben etter denne leieavtalen, og den eneste som kan få han til å bli ønsket i klubben er han selv.

Lowe mener dog at Adebayor aldri vil kunne løse Real Madrids største problem, nemlig Barcelona, og verken kunne noen annen signering. Han gir dog hvittrøyene muligheten til å fortynne Barcelonas dominans. På dette tidspunktet hvor Madrid jakter Barcelona, må Los Blancos utnytte hver eneste tabbe av katalanerne. Dette vil Adebayor være til hjelp for, og i beste fall ta poeng fra vår dem selv.

Jeg personlig stiller meg derfor svært positiv til å ha lånt Adebayor. En spiller som kan og etter all sannsynelighet vil gi oss det vi trenger, og som Benzema ikke klarer, nemlig mål. Hans fortid vil bli glemt på det grunnlag av at han kommer inn i en spillergruppe hvor han ikke vil kunne opptre som den viktigste og mest verdifulle. Jeg krysser derfor fingra for at han leverer fra start, så alle skeptikere vil gi ham en sjanse. Gleder meg til å se ham i aksjon i hvit trøye. Hala Madrid!

Kilde: goal.com, realmadrid.com

Hva tenker dere? Er Adebayor rett mann for klubben eller ikke? Diskuter.

Skjermbilde 2018 10 09 kl. 22.35.07