El Clasico i lupen - 2

Vi er tilbake kun noen timer før kampstart med den andre delen av mini-spalten; "El Clasico i lupen"!

De siste dagene har det blitt skrevet en rekke interessante analyser og artikler angående dagens storoppgjør. Mange av dem har handlet om tidligere møter, deriblant den første utgaven av denne spalten, men veldig få har handlet om hvordan dagens kamp taktisk sett bør spille seg ut for lagenes beste.

Jeg har derfor bestemt å skrive om nettopp dette. Ettersom dette tross alt, primært, er en side for Real Madrid supportere, skal jeg fokusere på hvordan kampen taktisk bør foregå for at Real Madrid skal vinne.

Analysen begynner der mange av Mourinhos kamper begynner - før-kamp pressekonferansen. Denne gangen valgte Mourinho å ikke stille, og sendte i stedet Aitor Karanka. Dette kan sikkert - i seg selv - analyseres, men det er ikke så veldig interessant for denne artikkelen, så jeg lar det ligge. Det jeg derimot finner veldig interresant, er nettopp hva som ble sagt - ikke hvem som sa det.

"Vi kommer ikke til å forandre måten vi spiller på, vi skal spille i en 4-3-3 formasjon." ..er tilnærmet likt det Karanka sa under pressekonferansen. Dette kan kun tolkes på en måte, uten at det får Aitor Karanka til å virke motsigende, og det er at laget skal spille offensivt, med raske overganger og direkte angrep - som alltid, men i en ny formasjon.

Å gå fra 4-2-3-1 til 4-3-3 kan tolkes som en defensiv tilnærming, men når det er sagt er formasjonen egentlig ikke så viktig. Det som er viktig, og det som kommer til å forme taktikken er heller spillerne brukt i formasjonen.

Høyrebacken..
Ramos har fått veldig mye skryt for prestasjonene sine som midtstopper - jeg mener han ikke har fått nok skryt, men det får være - og kommer utvilsomt til å danne stopperpar med Pepe. På venstrebacken er det teknisk sett to alternativer, men egentlig ikke; Marcelo er verdens beste venstreback - han starter. Variabelen ligger heller på høyrebacken. Her har vi teknisk sett fire alternativer, men egentlig kun tre; Arbeloa, Lass, Coentrao og (Albiol). Lass har storimponert på høyrebacken, men er fremdeles ikke det klare valget. Coentrao har kun spilt en kamp på høyrebacken, men gjorde en god jobb. Arbeloa er det klare valget, men har akkurat vært skadet, og plukket nylig opp enda en smell mot Ajax. Lass og Coentrao gir ikke like mye stabilitet bakover, men bidrar med en enorm hurtighet og offensivt artilleri, som kan bli viktig i en kamp som dette. Jeg ville allikevel satset penger på at Arbeloa starter her.

Benzema/Higuaín
Vi vet fra før av at Ronaldo go Di Maria er garanterte i angrepstreeren - for undertegnede er det også ganske klart at Benzema starter på topp, selv om mange eksperter ser ut til å være uenige. Det Benzema tilbyr, som Higuain ikke gjør, er evnen til å skape sjanser for seg selv og andre. Noe som spesielt er viktig med tanke på at det ser ut til at Özil og Kaka ikke starter kampen. Higuaín har spilt mange kamper mot Barcelona, og samtlige har vært like skuffende. Han er en fantastisk spiss, og blant de mest effektive i verden, men han er ikke en skapende spiss. Benzema derimot har bevist flere ganger under Supercupen at han mestrer den skapende delen av spillet fint. Han gav to assister og scoret et mål under Supercupen. Det var altså kun ett mål(av fire) hvor han ikke var involvert. Higuain er riktignok den mest effektive - i det minste på papiret - men hvor mye hjelper det dersom man ikke skaper sjanser? Ja, Di Maria er den spilleren på laget med flest assister, og han kommer sikkert til å skape mye. Men hva med den andre kanten da? Ronaldo har fått mye skryt for å være mer uselvisk denne sesongen, men han kommer uansett ikke til å fungere som en playmaker for Higuain. Evnen til å skape sjanser og å spille i små rom, bør i dette tilfellet prioriteres fremfor effektivitet og evne til å bevege seg smart(det bør også sies at Benzema absolutt ikke er ineffektiv, og kommer helt sikkert til å sette en sikker sjanse, om den kommer).

Lass eller Özil?
Det som da gjenstår er midtbanetreeren. Xabi Alonso er nok verdens mest underverdsatte(merk: ikke undervurderte) spiller. Han er essensiell for Real Madrids suksess, og uten ham har vi ikke en sjanse mot Barcelona. Han er garantert, og enda viktigere; nøkkelen for hvilke spillere som skal stille i morgen. Det som er veldig interessant å se på - og vurdere - er hvorfor er han så viktig? Han har utvilsomt det beste av begge verdener når det gjelder det offensive og det defensive, men hva er viktigst i en kamp som dette? Dersom det viktigste er det offensive, er det ingen tvil om at Lass og Khedira bør starte på hver side av ham, for å gi han den tiden og friheten han trenger for å strø baller til angrepstrioen. Dersom det er det defensive vi trenger mot Barcelona, bør Mourinho finne plass til en Özil ved siden av ham, for å få den lille ekstra kreativiteten fremover. Uansett tror jeg at Khedira og Alonso kommer til å være en del av midtbanetreeren, og variabelen ligger i den siste plassen.

Dersom Mourinho velger å bruke Lass, blir det mer rom for Alonso å være fri i den offensive delen av spillet hans. Lass kommer da til å dekke mellomrommet, sammen med Khedira, i håp om at de klarer å hindre Xavi og Iniesta i å strø baller til bakrommet. Det som har fungert best for Real Madrid mot Barcelona tidligere er høyt og intenst press, og jeg ser ingen grunn til hvorfor Mourinho skulle gå vekk fra det i denne kampen. Det betyr at det kommer til å være et bakrom for Barcelona å angripe, noe de gjør best i hele verden. Med Lass, Khedira og Alonso blir det lettere å krige om rommet på midtbanen og vanskeligere for Barca å holde på ball.

Vi har sett i flere kamper før, blant annet 5-0 katastrofen på Camp Nou, at Özil blir litt borte i kamper der Real Madrid ikke har mye ballinnehav. Mot Barcelona må man regne med å ha mindre enn 50%, og de siste kampene tyder på at det kommer til å være nærmere 40%. I en slik kamp blir spørsmålet, hvor mye kan egentlig Özil få utrettet? Noen vil svare med at det trengs kun én genial pasning, men i en kamp hvor Özil har totalt 100-200 pasninger, har han som regel ikke mer enn 1-2 assister. Det Özil derimot bidrar med er hurtighet og presisjon i overgangsfasen. Alonso er riktig nok mer enn presis nok, men har ikke hurtigheten til å holde følge med Di Maria, Ronaldo og Benzema. Lass har muligens hurtigheten, men er nok ikke presis nok i pasningene sine til å få frem en perfekt kontring - alla 3-0 mot Ajax på Bernabeú.

Özil hjelper til med å hurtighet og presisjon i overgangsfasene, noe som er utrolig viktig dersom vi skal klare å score mål, men er ikke like flink i det defensive arbeidet som Lass. Lass kan hjelpe med å dekke mellomrommet, og hindre Barcelonas kreative spillere i å mate Messi, Fabregas og Villa med baller.

I den eneste, av veldig mange, kamper mellom Real Madrid og Barcelona, de siste årene hvor Barcelona ikke har scoret mål, spilte vi med en defensiv midtbanetreer. Dette var selvfølgelig i Copa Del Rey kampen som tross alt varte i 120 min. Her spilte Pepe i nesten den rollen det er tenkt at Lass skal ha denne gangen, og vi ser at dette kan være et effektivt trekk for å hindre Barcelona i å score mål.

Personlig vil jeg si at jeg hadde foretrukket en 4-2-3-1 formasjon, med Lass enten på høyrebacken eller på benken. Dette mest fordi vi er på hjemmebane, og denne formasjonen har fungert veldig godt for oss hele sesongen. Det er takket være spillet i denne formasjonen, at Real Madrid har fått favorittstempelet før kampen, og å gå vekk fra det blir nesten som å ta et skritt bakover. Allikevel må det sies at Mourinho vet mer, og kan mer, enn de aller fleste av oss, så vi får nesten bare stole på at han vet hva han gjør.

Pmn6