Hvil i fred, Manolo!

Gikk fra å være Mourinhos verste fiende til beste kollega.

Fotball-Spania er i sorg. Manuel Preciado, bedre kjent som Manolo Preciado, gikk bort i går kveld, 6. juni, bare noen timer før han skulle presenteres som ny trener for Villarreal CF. Den anerkjente spanske fotballtreneren døde 54 år gammel av det som skal ha vært et hjerteinfarkt.

Men det er ikke slik at vi i PMN skriver en artikkel om enhver spansk profil som går bort. Manolo Preciado levde et tøft liv. Hans kone døde av kreft i 2002, og kun to år senere døde den ene av hans to sønner, kun 15 år gammel, i en bilulykke. I tillegg har spanjolen vært førstelagstrener for lag som Racing Santander, Levante, Murcia og Sporting Gijón - lag hvor fansen forlanger mye og ledelsen gir lite midler. Men først og fremst ønsket vi å skrive noen ord om Manolo Preciado på grunn av det spesielle forholdet han hadde til vår hovedtrener, José Mourinho.

Fra bitre fiender til gode venner

Det hele startet i begynnelsen av sesongen 2010-11. På den tiden var Preciado i sitt fjerde år som Sporting Gijón-trener, og Mourinho i sin debutsesong for Real Madrid. Sporting skulle spille en bortekamp mot Barcelona, og til kampen valgte Preciado å spare nesten alle hans faste spillere. José Mourinho beskyldte han av den grunn offentlig for å "gi bort en gratisseier" til Barcelona. Manolo svarte med å kalle portugiseren for en "dårlig kollega" og en skikkelig "drittsekk".

Dermed var det i gang. Ordkrigen varte i alle fall i to måneder til, da Real Madrid skulle møte Sporting på El Molinón i begynnelsen av november 2010. Los Blancos og Mourinho vant til slutt 1-0, og deretter stilnet det fra begge parter. I alle fall inntil lagene møttes igjen, 2. april 2011, på Santiago Bernabéu. Sporting og Preciado beseiret de helhvite 1-0 på deres eget gress, og ble med det det første laget på ni år til å slå Mourinho på eget gress i en seriekamp. I og med at resultatet var en avgjørende faktor for at Real Madrid tapte La Liga-tittelen til Barcelona skulle man kanskje trodd at Mourinhos forhold til Manolo ville forverres etter tapet. Feil.

- Mourinho kom inn i garderoben vår etter kampen og gratulerte oss med seieren, uttalte Preciado til spanske medier etter kampen. Og siden den gang har Preciado og Mourinho hatt et ekstremt godt forhold til hverandre som kolleger, og det er muligens årsaken til at portugiseren valgte å skrive dette åpne brevet fylt med gode ord om sin salige kamerat.

Åpent brev fra Mourinho

Jeg er ikke riktig person til å prøve å hylle livet til Manuel Preciado, som ble knust i tusen biter i dag. Men som hans kollega og en mann av fotball ønsker jeg, i dette tunge øyeblikket, å sende mine ydmyke kondolanser til hans familie, Sporting-, Racing-, Levante- og Villarrealfansen, og alle andre klubber hvor han gjorde seg bemerket.

Manolo var alltid en verdig motstander, noe jeg spesielt la merke til da han kom og besøkte oss på Valdebebas i mars. Han hadde alt jeg liker i personer, og spesielt sportspersonligheter: karakter, åpenhet og mot til å møte hard motstand på strak arm - motstand som har vært svært kraftig i hans tilfelle. En mann av fotball har forlatt oss, men fremfor alt en veldig spesiell person.

Jeg sender all min støtte til de som var han nær. Mitt minne av ham er ekte og for evig.

- José Mourinho

Pmn6