Ukens canterano: Enzo Zidane

Denne 17-åringen er ingen hvem som helst.

Enzo Zidane Fernández ble født 24. mars 1995 i Bordeaux. Hans foreldre, Veronique Fernández og Zinedine Zidane, valgte å oppkalle sin førstefødte sønn etter Enzo Francescolini, som var et stort forbilde for Zinedine.

Allerede fra dagen Enzo ble født, var forventningene til ham skyhøye. Hans far var tross alt en av tidenes beste fotballspillere, og troen på at fotballferdighetene hadde gått i arv var stor blant Zidanes tilhengere. Faktisk fikk Enzo etter hvert så mye medieoppmerksomhet at foreldrene valgte å la ham gå under navnet Enzo Fernández, i håp om at unggutten ville få fred i oppveksten.

Det viste seg fort at Enzo hadde talent på fotballbanen, og i 1999 ble han plukket opp av den italienske giganten Juventus. Ferden i Torino viste seg imidlertid ikke å vare spesielt lenge. Året etter dro han videre til Liceo Francés, før han i 2001 meldte overgang til spanske San José. Den sommeren hadde nemlig hans far bestemt seg for å spille i Real Madrid.

Interessen for Enzo hadde fortsatt ikke blomstret for fullt da Real Madrid hentet ham til ungdomsakademiet i 2004. Gutten var bare ni år, og hadde ikke rukket å bevise spesielt mye. De fleste var likevel klar over at talentet var til stede, og Real Madrid-supporterne pustet lettet ut da Enzo valgte å bli i klubben, til tross for at Zinedine la skoene på hyllen i 2006.

Begeistringen var stor i fotball-Europa da en video av Enzos fotballferdigheter dukket opp på nettet. Unggutten spilte nemlig en "mini-Clásico" mot Barcelona i 2007, og fikk virkelig vist seg fra sin beste side. En 12-årig Zidane danset elegant rundt med Barcelona-spillerne, i skremmende lik stil som sin far. Selv den velkjente "Zidane-finten" var på plass.

Det har lenge vært usikkert hvorvidt Enzo vil spille for Spania eller Frankrike på seniornivå. Selv har han uttalt at han ikke vil stresse med å ta en beslutning, men i 2009 sendte han ut et signal da han takket ja til å spille for det spanske U15-laget.

6. september 2011 var en stor dag for Zidane-familien. Enzo ble invitert av José Mourinho til å trene med førstelaget, hvor han fikk muligheten til å spille med Cristiano Ronaldo, Kaká, Iker Casillas, Sergio Ramos og resten av stjernegalleriet. Hans far observerte treningen stolt fra sidelinjen.

Stortalentet har rukket å fylle 17 år, og det er nå trygt å si at unggutten har arvet Zinedines ferdigheter. Enzos fysikk er ikke den beste, men han gjør opp for det med fantastisk ballkontroll, nydelig teknikk og et overblikk av de sjeldne. Det er selvfølgelig ingen garanti for at midtbaneeleganten når hele veien, men med Zinedine Zidane og José Mourinho ved sin side kunne han knapt hatt bedre forutsetninger.

Blir Enzo like god som sin far?

Pmn6