Ukens canterano: José Rodríguez

Les om vidunderbarnet som har vært ettertraktet av Arsenal i lang tid.

Innledningsvis er det viktig å presisere at det ikke er snakk om Jesé Rodríguez, 19-åringen som dominerer i U19-EM for tiden. Ukens canterano heter José Rodríguez Martínez, og er i motsetning til angrepsvillige Jesé en defensiv fotballspiller.

José Rodríguez ikledde seg først kongehvitt i 2009. Spanjolen hadde før det rukket å spille for Villajoyosa (2002-2007) og Hércules (2007-2009). For tre sesonger siden var det på tide å ta steget opp, etter flere imponerende år på midtbanen til de to spanske klubbene. Real Madrids nyervervelse gikk rett inn på Cadete A, eller U16-laget, som det også kalles. Herfra gikk alt på skinner for Alicante-gutten. I 2010 ble han tatt opp til Juvenil C, før han året etter fikk sjansen for Juvenil B.

Veien mot Segunda

2011/2012-sesongen ble en stor suksess. Halvveis ute i sesongen med Juvenil B, opplevde Juvenil A motgang og så etter forsterkninger. José Rodríguez ble utvalgt til å gi laget ekstra dekning, men skulle vise seg å bli langt mer enn en benkesliter. Lagets trener, Luis Miguel Ramis, ble så imponert over den 16-årige midtbanekrigerens prestasjoner at han valgte å sette ham i startoppstillingen. José skuffet ikke, og spilte seg etter hvert inn som fast inventar på U18-laget, til tross for sin unge alder.

Siden så han seg aldri tilbake. José fortsatte i samme spor på vårsesongen, og stod frem som en av lagets beste spillere, sammen med Derik Osede, Cristian Benavente og Raúl de Tomás. Dette førte til at kvartetten ble kontaktet av Alberto Toril foran 2012/2013-sesongen. Castilla-treneren tilbød dem å ta det gigantiske steget fra Juvenil A-fotball til spill på Spanias nest høyeste nivå, Segunda División. Spesielt for José Rodríguez er dette stort, ettersom 17-åringen senest for ett år siden akkurat hadde fullført sin siste sesong som Juvenil C-spiller.

Arsenal-interessen

Alt virker rosenrødt for José om dagen, men i fjor kunne historien tatt en helt annen vending. Da U17-VM for klubblag sommeren 2011 ble arrangert i Madrid, stod vidunderbarnet frem på hjemmebane og viste virkelig hvilket enormt talent han er. Kamp etter kamp leverte han varene. Talentspeidere fra hele verden var på plass, og likte utvilsomt det de så. José mottok til slutt den mest prestisjefulle prisen av dem alle, nemlig turneringens beste spiller.

Arsenals høyt respekterte sjef, Arsène Wenger, har lenge vært kjent for å satse på unge talenter. Det var derfor ingen overraskelse at franskmannen kontaktet José Rodríguez etter U17-VM, for å høre om spanjolen ønsket å spille for Arsenal. Tilbudet var helt sikkert fristende, spesielt ettersom Real Madrid ikke har vært spesielt flink på talentsatsing de siste årene, men heldigvis for klubben takket José nei. Spanjolen ville heller bli i Madrid for å oppfylle sin drøm om å spille seg inn på førstelaget.

Spillerferdigheter

José Rodríguez er en helt unik spiller. Først og fremst er han en utrettelig midtbanekriger, som står på gjennom hele kampen og gir alt for drakten. Enkelte kamper må du nesten gni deg i øynene av hans innsats; det virker som at han aldri kan gå tom for krefter. Det som gjør han så spesiell er imidlertid ikke kun det defensive. Han er også god med ballen i beina, har et glimrende overblikk og en pasningsfot du sjeldent ser hos defensive midtbanespillere.

Ikke overraskende er Xabi Alonso hans forbilde, men også Mesut Özil er en spiller han ser opp til. Hans største øyeblikk på fotballbanen kom i hans debut for Spanias U17-landslag, da han scoret mot Moldova. Nå som han er hentet opp for å måle krefter med lag som Villarreal og Racing Santander i Liga Adelante, kan han forhåpentligvis se frem mot enda flere store øyeblikk.

Trykk her for å se 17-åringens oppvisning mot Barcelona i fjorårets U17-VM.

Hvor god blir José Rodríguez?

Pmn6