Real Madrid 1-2 Atletico Madrid

Atleticos fjorten år gamle forbannelse ble brutt på verst tenkelige tidspunkt.

1-0 Cristiano Ronaldo (14 min)
1-1 Diego Costa (35 min)
1-2 Miranda (98 min)

Real Madrid mot Atlético Madrid, lokaloppgjøret kjent som El Derbi, ble en begredelig affære for Los Blancos og deres tilhengere. Ikke bare tapte laget en Copa del Rey-finale; det skjedde på Santiago Bernabéu, mot deres nest argeste rival. I tillegg ble en 14 år gammel lang forbannelse brutt. Real Madrid var nemlig ubeseiret i 22 Madrid-derbyer. Forbannelsen ble brutt på verst tenkelig tidspunkt.

Første omgang

Kampen startet rolig og de første ti minuttene var fullstendig sjansefrie, som er uvanlig på Santiago Bernabéu. Det var tydelig at spillerne var preget av stundens alvor og var antakeligvis litt nervøse av den grunn.

1-0
Men vi trengte ikke vente lenge før de helhvite scorte kveldens første. En god kontringsmulighet i det 14. minutt endte «kun» i et hjørnespark. Özils herlige tilslag traff Cristiano Ronaldo perfekt midt inne i feltet. Portugiseren var et hode høyere enn Godín da han stanget ballen knallhardt ned i venstre hjørne.

-----------------------

Kampen fortsatte egentlig i samme spor etter målet. Det var sjansefattig og begge lagene lagde mange frispark. Heldigvis la dommeren lista høyt i første omgang, ellers ville det blitt delt ut langt flere gule kort og helt sikkert et par røde.

1-1
Utligningen kom etter 35 minutter. Falcao mottok ballen på midtbanen og hadde lekestue med en overivrig og rusende Albiol. Colombianeren tok et par vendinger på spanjolen, kom seg fri og kunne spille Diego Costa igjennom alene med Diego López. Han bredsidet ballen i høyre hjørne. López fikk en hånd på ballen, og den gikk inn via stangen. Grusomt forsvarsspill av Albiol ga Atletico muligheten.

-----------------------

Deretter tok det av. Omgangen som, helt til da, ikke hadde inneholdt de store sjansene tok plutselig av. Det ble enda mer ampert utpå gressmatta og frisparkene fortsatte. I tillegg hadde Real Madrid to store sjanser fem minutter før hvilen:
Den første kom da Cristiano Ronaldo og Özil kombinerte fint på hjørnet av 16-meteren. Sistnevnte spilte Ramos i midten og løp inn i feltet i vente på veggpasningen. Ramos valgte dessverre å prøve på en hælpasning som ikke nådde frem.
30 sekunder senere smalt Mesut Özil ballen i stolperota fra rett utenfor boksen. Ballen havnet i beinene hans etter en pasning fra Coentrão. Kort oppsummert var første omgang en kjedelig affære frem til Atlético utlignet. Derfra tok det fyr, og andre omgang skulle fortsette i samme spor.

Andre omgang

De store sjansene uteble, vel å merke, men kampen fortsatte å være preget av mye ufint spill og mange idømte frispark. Coentrão ble tildelt lagets første gule kort (dommeren la, som sagt, lista usedvanlig høyt i første omgang) etter å ha holdt Diego Costa igjen på en kontring.

Etter at spillet hadde vugget frem og tilbake tok det plutselig av etter 60 minutter spilt. En dobbeltsjanse for Real Madrid: Først skjøt Benzema ballen i stolpen fra kloss hold, etter et lavt innlegg fra Cristiano Ronaldo. Returen endte opp hos Özil som, etter å ha vendt av en spiller, skjøt på mål fra rundt 10 meter. Skuddet ble dessverre blokkert på streken av (canteranoen) Juanfran. Det var ikke den første sjansen Özil skulle få i kampen.

Cristiano Ronaldo tok en smart frisparkvariant fra 18 meter noen minutter senere. Portugiseren skjøt med innsiden, under muren, og skuddet gikk i stolpen (lagets tredje i kampen). Essien mottok returen, men skjøt himmelhøyt over mål.

Med kvarteret igjen av kampen fikk Sergio Ramos et gult kort. Dette førte til at det kokte over José Mourinho, som ble sendt på tribunen av dommeren. Det er uvisst om han faktisk fulgte kampen fra tribunen eller om han forble i garderoben.

Verken av lagene turte å ta noen særlige sjanser og det siste kvarteret gikk relativt stille forbi før det ble klart for ekstraomganger.

Ekstraomganger

Karanka på trenerbenken valgte å gjøre alle tre byttene sine etter 90 minutter. Arbeloa kom inn for Coentrão, Di María for Modric og Higuaín for Benzema – uten at det ga Real Madrid noen ekstra dimensjon i spillet.

Fem minutter inn i ekstraomgangene fikk Atletico Madrid anført av Diego Costa en dobbeltsjanse. Costa ble spilt igjennom alene med Diego Lopez, som reddet både det første og andre skuddforsøket hans.

1-2

Men kun tre minutter senere tok Atletico ledelsen. Miranda fikk stå helt umarkert i feltet idet Koke fikk ballen i god innleggsposisjon etter et mislykket hjørnespark. Innlegget traff Miranda perfekt på første stolpe, som kunne stange 1-2-målet inn bak Lopez i buret.

-----------------------

Håpet begynte å svinne for Real Madrid, samtidig som Atletico forsvarte seg bra. I det 104. min fikk Higuain en gratismulighet etter en glipp i Atletico-forsvaret, og var plutselig alene med keeper, men argentineren klarte ikke å sette ballen bak Courtois, og skjøt i stedet rett på han.

Fem minutter senere kom Real Madrids beste angrep i kampen. Cristiano Ronaldo spilte Di María glimrende igjennom på venstrekanten. Argentineren slo en lav crosser som Özil møtte på bakerste stolpe og bredsidet mot mål. Dessverre for Real Madrid og Özil var en glimrende Courtois der i full strekk og reddet avslutningen til tyskeren.

Fullstendig kaos ble det etter at Cristiano Ronaldo fikk sitt andre gule kort etter å ha sparket etter Gabi. Portugiseren ble taklet stygt av Gabi og sparket etter ansiktet hans idet han falt.

Hendelsen førte til håndgemeng mellom Madrid-klubbenes benker, både spillere og trenere. Særlig mellom Simeone og Pepe. I mellomtiden ble Atletico Madrids sisteskanse truffet av en gjenstand som ble kastet fra Ultras Sur bak målet hans. Det var mildt sagt kaos.

To minutter senere fikk Atleticos Gabi også sitt andre gule kort etter å ha stilt seg foran et Real-frispark. Real Madrid skapte ingenting på slutten og Atlético Madrid kunne feire sin tiende Copa del Rey-triumf.
Selv om Atlético før kampen ikke hadde slått Real Madrid siden 30. oktober 1999 ledet de i antall seiere i Copa del Rey-finaler mot rivalen. Det var femte gang de møttes i kveld – Atlético Madrid har vunnet fire av fem av oppgjørene.

Pmn6