Castilla: oppsummering av 2012/13-sesongen

Her får du en gjennomgang av sesongen til Spanias beste reservelag.

Real Madrid Castilla har hatt en eventyrlig sesong. Mange stemplet de kongehvite som sjanseløse og tippet dem nord og ned før sesongpremiæren, men Alberto Torils menn har virkelig motbevist kritikerne. Castilla rykket opp fra Segunda B i 2012 og hadde ikke spilt i andredivisjon siden nedrykket i 2007, men mangelen på erfaring stoppet ikke ungguttene fra å imponere.

Sesongen

2012/2013-sesongen har vært en berg- og dalbane for Castilla. Det åpnet med tap mot Villarreal på El Madrigal i åpningsrunden, men laget slo kjapt tilbake med en overbevisende 3-2-seier i "mini-El Clásico" på Estadio Alfredo Di Stéfano. Deretter ble det tap mot Almería i Andelucía, før man slo Xerez på hjemmebane i den fjerde serierunden.

Castilla fortsatte med å vinne annenhver kamp og tape de resterende, før rekken til slutt ble brutt i den niende serierunden, men etter dette raknet det helt for ungguttene. Castilla vant bare én av de 12 neste kampene, og det så lenge ut til at det ville bli en lang sesong med ryggen mot veggen.

Heldigvis klarte man å snu den vonde trenden, og Castilla begynte å vinne igjen. 2013 skulle vise seg å bli et godt år for de hvitkledde. Man tapte ikke en eneste kamp på hjemmebane og avsluttet sesongen med sju seire av de 12 siste rundene. Utrolig nok var kun Villarreal og Almería bedre enn Castilla etter årsskiftet.

Alberto Torils menn avsluttet sesongen med 59 poeng på 42 kamper, mest takket være laget fantastiske offensive spill. Ungguttene ga seg ikke før man hadde dunket ballen i nettet 80 ganger. Dette gjorde Castilla til seriens mestscorende lag. Totalt sett ble det 17 seire, åtte poengdelinger, 17 tap og 18 plussmål.

Lagstatistikker

UTEN BAKLENGSMÅL: 9 kamper
STØRSTE SEIER: 5-0 mot Villarreal (H)
STØRSTE TAP: 4-2 mot Sporting Gijón (H) og 4-2 mot Numancia (H)
MÅL SCORET: 1,9 per kamp
MÅL SLUPPET INN: 1,48 per kamp
UTEN MÅL: 11 kamper
HJEMMEPOENG: 41
BORTEPOENG: 18

Spillerstatistikker

SCORINGER: Jesé Rodríguez ble Castillas toppscorer med 22 mål på 38 kamper. I Segunda División var det kun Almería-spissen Charles scoret flere enn Real Madrids vidunderbarn.
ASSISTS: Juanfran og Jesé Rodríguez må dele tittelen som lagets assistkonge. Begge noterte seg for 12 målgivende pasninger.
KAMPER: Lagets kaptein, Juanfran, fikk spilletid i alle de 42 serierundene. Jorge Casado ble imidlertid byttet ut langt færre ganger enn Juanfran, og fikk dermed 3372 minutter under beltet, 16 flere enn Juanfran.
GULE KORT: Pedro Mosquera er blant lagets mest rutinerte spillere, men leiesoldaten fra Getafe pådro seg hele 11 gule kort, flere enn noen av lagkameratene.
RØDE KORT: Jorge Casado, Álex Fernández, Jesé Rodríguez og Denis Cheryshev ble alle utvist én gang hver.
BYTTET INN: Óscar Plano scoret bare fire mål denne sesongen, men 22-åringen ble ofte slengt inn på slutten av kampene hvor Castilla jaktet scoring, totalt 28 ganger.
BYTTET UT: Ingen måtte gå av banen oftere enn Borja García, som ble byttet ut hele 17 ganger.

Spiller for spiller

1. Tomás Mejías (24 år, keeper)
En høyreist, spansk målvakt på 195 centimeter. Tomás er vanligvis god i feltarbeidet, men har hatt noen tabber i løpet av sesongen. Til å være førstevalg har han spilt relativt få kamper (26), men Alberto Toril har rotert mye mellom Tomás og førstelagets tredjekeeper, Jesús Fernández, denne sesongen.

2. Juanfran (24 år, høyrekant)
Lagets kaptein og assistkonge. Den kommende Real Betis-spilleren har spilt både høyreback og høyreving denne sesongen, men leverer alltid varene, uansett hvor han spiller. Juanfran er rask, driblesterk, skyter hardt og slår gode innlegg. Undertegnede tror Betis kan få mye glede av 24-åringen i årene fremover.

3. Jorge Casado (23 år, venstreback)
En nøkkelspiller på Alberto Torils lag. Casado har gjort det meste riktig denne sesongen og vært god defensivt. Offensivt har han også bidratt med fire målgivende pasninger, i tillegg til en viktig frisparkscoring mot Hércules.

4. Nacho Fernández (23 år, midtstopper)
Nacho har fått noen sjanser på førstelaget denne sesongen og er kanskje et kjent navn for mange. For Castilla spiller riktignok Nacho midtstopper, i motsetning til på førstelaget, hvor han har spilt høyre- eller venstreback denne sesongen. Med sine lederegenskaper, taklinger og hurtighet har Nacho virkelig vist seg fra sin beste side i Segunda, og forsvaret har sett langt tryggere ut med 23-åringen i midtforsvaret.

5. Iván González (25 år, midtstopper)
Iván har ikke alltid vært like stødig denne sesongen, og 25-åringens tabber har tidvis kostet Castilla viktige poeng. Stopperen må ta sin del av skylden for at laget slapp inn hele 62 mål denne sesongen, men på sitt beste er Iván kraftig og duellsterk spiller som kan slå noen fine crosspasninger.

6. David Mateos (26 år, midtstopper)
Den tidligere Real Zaragoza og AEK-Athen spilleren er lagets eldste og mest rutinerte spiller. Likevel er det tydelig hvorfor Mateos ikke ble det helt store på toppnivå, for 26-åringen har i likhet med Iván vist veldig varierende spill. Mateos er god i lufta og dyktig til å lese spillet, men er veldig begrenset med ballen i beina og sliter når det går fort langs bakken.

7. Lucas Vázquez (21 år, høyreving)
Nummer sju har alltid vært viktig i Real Madrid-sammenheng, men Lucas har dessverre ikke vært noen viktig spiller for Castilla denne sesongen. Den hurtige og driblesterke vingen har først og fremst måttet nøye seg med å komme inn fra benken (20 ganger), men imponerende nok har Lucas likevel maktet å notere seg for tre scoringer og tre målgivende pasninger.

8. Álex Fernández (20 år, sentral midtbanespiller)
Lillebroren til Nacho har hatt en vanskelig sesong. Rødtoppen er et stort talent og startet sesongen som en nøkkelspiller for Castilla, men på grunn av skader har han ofte blitt holdt ute av laget. Sesongen hans fikk et vendepunkt med negativt fortegn da han ble utvist mot Barcelona B midt i sesongen. Etter dette ble Casemiro hentet inn, og Álex mistet plassen sin til fordel for brasilianeren og Pedro Mosquera. Forhåpentligvis får vi se mer til Álex' nydelige pasninger og flotte overblikk neste sesong.

9. Álvaro Morata (20 år, spiss)
Morata har hatt en flott sesong for førstelaget, men Alvarito har også scoret mål for Castilla. I Segunda División har det blitt 12 mål og fem målgivende pasninger har det blitt på unggutten. Jesé Rodríguez stjeler selvsagt overskriftene med sin andreplass på toppscorerlisten i Segunda, men så vidt det er har faktisk Morata et bedre målsnitt enn Jesé. Morata er et helt spesielt talent, spesielt fordi han har uvanlig bra fart og teknikk til å være så høy (190 cm).

10. Jesé Rodríguez (20 år, offensiv midtbanespiller)
Lagets stjerne, bærebjelke, diamant og viktigste spiller. Kall ham hva du vil, men Jesé er virkelig et talent av de sjeldne. Ikke bare har unggutten scoret 22 mål for et lag som lenge lå og kjempet i bunnstriden, men hans 12 assists viser at han også kan skape målsjanser for lagkameratene. Det spesielle med Jesé er at han kan gjøre alt dette på egenhånd. Florentino Pérez hadde kun gitt en spiller stående applaus én gang, da Zinedine Zidane avgjorde Champions League-finalen i 2002, helt til Jesé gjorde dette:

11. Pedro Mosquera (25 år, sentral midtbanespiller)
Mosquera omtales gjerne som "floppen fra Getafe", og Alberto Toril har hyppig blitt kritisert for å gi 25-åringen en nøkkelrolle i laget, men det er en grunn til at sistnevnte nyter så stor tillit hos treneren. Mosquera dikterer spillet, spiller de offensive spillerne opp i gode posisjoner og jobber godt defensivt. Han hører ikke hjemme på toppnivå, men i Segunda er han en bra spiller.

13. Andrés (19 år, keeper)
Det er vanskelig å uttale seg om en keeper som bare har spilt 22 minutter for Castilla denne sesongen, men Andrés beskriver seg selv som en selvsikker målvakt som er solid i luftrommet.

14. Jota (22 år, offensiv midtbanespiller)
Heller ikke Jota har fått spille særlig mye denne sesongen. Kun 48 minutter har det blitt på 22-åringen som ble hentet til klubben på lån etter godt spill for Celta Vigo.

17. Denis Cheryshev (22 år, offensiv midtbanespiller)
Denis har havnet litt i skyggen av Jesé og Morata, men Castilla kommer til å slite med å hente en erstatter når 22-åringen forlater klubben i sommer. Denis debuterte for det russiske landslaget i år etter svært solid spill for Castilla over lang tid. På 34 kamper har Denis scoret 11 mål og vært nest sist på åtte scoringer. Dette må sies å være meget godkjent for den lynhurtige russeren som har spilt på venstrekanten for Castilla denne sesongen.

18. Casemiro (21 år, sentral midtbanespiller)
Mange sperret opp øynene da Casemiro ble hentet på lån fra São Paulo i januar. Castilla hadde allerede god dekning på midtbanen, og brasilianeren ble i utgangspunktet sett på som for god til å spille i spansk andredivisjon. Casemiro ble fast på laget umiddelbart og leverte brukbart, men ikke i nærheten av det nivået som ble forventet av ham. Du kan lese mer om Casemiro den mystiske låneavtalen i artikkelen under.

Les også: Casemiro - en unødvendig signering?

19. Borja García (22 år, offensiv midtbanespiller)
Også Borjas overgang til Castilla skapte overskrifter i Spania. Teknikeren hadde akkurat levert en knallsesong for Córdoba og ble jaktet av flere toppklubber da han bestemte seg for å gå til et nyopprykket Segunda-lag. Borja har ikke imponert nok til å få sjansen på førstelaget, men 22-åringen har spilt en viktig rolle for Castilla med sin fine teknikk, gode pasninger og øye for mål. Denne sesongen har Borja scoret ni mål og notert seg for fem målgivende pasninger.

20. Fabinho (19 år, høyreback)
Den tredje og siste omdiskuterte overgangen omhandlet selvsagt den kontroversielle agenten Jorge Mendes. Sistnevnte har allerede vært involvert i flere merkelige og oppsiktsvekkende overganger, så folk var skeptiske da Mendes ut av ingenting plukket en totalt ukjent høyreback opp av hatten. Heldigvis har Fabinho klart å motbevise kritikerne. Med sin sterke fysikk minner brasilianeren om en ung utgave av Maicon. Både offensivt og defensivt har Fabinho vært veldig god.

21. Óscar Plano (22 år, spiss)
Óscar er ingen spesielt populær mann blant Castilla-tilhengerne. Den harde dommen er at han ikke utmerker seg på noe som helst, selv om han har scoret fire mål på bare ni kamper fra start. Som nevnt tidligere i artikkelen, er Óscar den spilleren som har kommet oftest inn fra benken (28 ganger). Med Jesé, Morata og Denis borte er det mulig at Óscar får en viktigere rolle til høsten.

23. José Ríos (23 år, venstreback)
Takket være Jorge Casados imponerende spill, har José Ríos knapt fått spilletid denne sesongen. To kamper har det blitt på spanjolen. Ríos er en sterk og målbevisst back med et solid venstrebein. Når han først spiller, står han alltid først i køen når laget vinner frispark i gode posisjoner. Sannsynligvis kommer Ríos til å se seg om etter nye utfordringer i sommer.

25. Jesús Fernández (25 år, keeper)
Jesús spiller alltid når han ikke er opptatt med A-laget, hvor han er tredjekeeper. Grunnet mangel på kamptrening har 25-åringen til tider virket litt rusten i spillet sitt, men det er ingen tvil om at han er Castillas beste keeper. Jesús er god på streken og har vanligvis ingen problemer med luftarbeidet. I likhet med José Ríos, har Jesús signalisert at han kommer til å forlate klubben i sommer.

26. José Rodríguez (18 år, sentral midtbanespiller)
På en knapp måned i 2012 rakk José å debutere i La Liga, Copa del Rey og Champions League. Unggutten verdsettes svært høyt av klubben, og det er ikke uten grunn at Arsenal og Arséne Wenger lenge har ønsket å signere ham. José er en mobil og pasningssterk ballvinner på midtbanen. Alt tyder på at kapteinen på det spanske U19-laget blir en nøkkelspiller for Castilla neste sesong.

27. Derik Osede (20 år, midtstopper)
Derik var fast på det spanske U19-laget som vant EM i fjor og ventes også å få en viktig rolle i sommerens U20-VM. Unggutten har vært et fjerdevalg på midtstopperplass denne sesongen, men takket være Nachos hyppige bidrag for førstelaget har Derik likevel fått spille 11 kamper. Sistnevnte er både rask og sterk i kroppen, noe som har gjort ham til et mareritt å møte for mange unge spanske spisser opp gjennom årene.

28. Raúl de Tomás (18 år, spiss)
Det har bare blitt 64 minutter på Raúl de Tomás denne sesongen, men ikke la deg lure. 18-åringen er et av klubbens største spisstalenter og har scoret hyppig for Real Madrid C og Juvenil A. De Tomás er rask, driblesterk og en god avslutter. Se ikke bort ifra at denne gutten spiller fast på førstelaget om noen år.

29. Rubén Sobrino (21 år, spiss)
Mens Raúl de Tomás i det siste har spilt for Real Madrid C og Juvenil for å utvikle det unge talentet sitt videre, kan ikke Rubén Sobrino skylde på alderen. 21-åringen er rett og slett ikke vist seg å være god nok til å bidra for Castilla i år. Totalt fikk Sobrino spille en drøy halvtime for Castilla.

33. Omar Mascarell (20 år, sentral midtbanespiller)
Omar hadde nok forventet å få mer spilletid av Alberto Toril enn det han har gjort. Kun seks kamper fra start har det blitt for Jesé Rodríguez' bestekompis. Det er ingen tvil om at talentet er der, for Omar har imponerende teknikk og er en veldig kreativ spiller, men i år ble konkurransen ett og slett for stor.

35. Diego Llorente (19 år, midtstopper)
Llorente har spilt mest for Real Madrid C denne sesongen, men når førstelaget har hatt skadeproblemer i forsvaret denne sesongen, har José Mourinho flere ganger henvendt seg til Llorente, selv om han ikke engang regnes som en av Castillas fire beste midtstoppere. Sammenlignet med Nacho og Derik har 20-åringen har riktignok en fordel i duellspillet, ettersom han er ganske mye høyere.

Kilder: transfermarkt.co.uk, soccerway.com

Pmn6