Illarramendi klar for Real Madrid?

AS og Marca hevder at Asier Illarramendi går til Real Madrid, men hvem er denne €30mil mannen?

23 år gamle Asier Illarramendi blir Real Madrid spiller neste uke i følge både AS og Marca. De spanske sportavisene hevder at Real Madrid og Real Sociedad nå er enige om en avtale verdt rundt 30mil euro for Illarra. Real Madrid skal ha prøvd å få den baskiske midtbanespilleren for en lavere sum, men la Real nektet å selge han for noe lavere enn utkjøpsklausulen og til slutt valgte de å akseptere et bud på denne summen. Altså betales summen direkte til klubben og det er en overgang mellom to klubber [ikke lfp], og Real Madrid benytter ikke utkjøpsklausulen, noe som ville ha blitt sett på som en -fiendtlig handling- overfor baskerne og også medført moms/skatter på 20-40% av overgangsummen.

I følge AS ønsket Real Madrid å betale summen på 30mil euro fra 2013-2015 i tre avdrag mens Real Sociedad ønsket hele summen allerede i sommer. I går ettermiddag skal klubbene ha blitt enig om at hovedstadsklubben betaler inn summen i to avdrag: sommeren 2013 og sommeren 2014. De spanske sportavisene skriver videre at Illarramendi krevde 3mil euro i lønn per sesong i Real Madrid, men at partene ble enig om en 5 års avtale verdt 2.4mil euro per sesong. Altså en avtale ganske lik den Isco skrev under forrige uke. Illarramendi skrev under en ny 5 års avtale med baskerne i 2012, men skal nå ett år senere være på vei bort.

Det er ventet at overgangen kan bekreftes tidlig neste uke og at Illarramendi blir presentert i Madrid onsdag eller torsdag. Illarra blir dermed Real Madrids fjerde kjøp i sommer [Isco, Carvajal og Casemiro) og den tredje spanjolen som hentes inn til klubben. Alle fire spillerne er også under 23 år og dette vil være nok et eksempel på at Real Madrid i 2013 fokuserer mye på å få inn en spansk grunnstamme i laget og ønsker å sikre seg de beste talentene fra verdens største fotballnasjon. I tillegg til Isco og Carvajal (samt kanskje Asier Illarramendi) har allerede Real Madrid m/ Perez "bekreftet" at Jesé, Nacho og Alvaro Morata får en plass på a-laget neste år.

Det er ingen som kan si med hånden på hjertet at de vet med sikkerhet hvem som er ansvarlig for hvilke forsterkninger, men ut i fra spekulasjoner i avisene og uttalelser fra en rekke fotballeksperter med kilder innad div. klubber, kan en grovt si følgende:

Casemiro ble hentet inn i sommer på grunn av en intensjonsavtale gjort allerede i januar 2013 med Sao Paulo og spillerens representanter. Real Madrid måtte i realiteten kjøpe brassen som en del av leieavtalen i januar og det har vært spekulert i at det skal ha vært div. eierskapsforhold og avtaler mellom selgende klubb, spillers agent, eventuelle tredjeparter med eierskap i spilleren og Real Madrid. Kort fortalt: det var en rekke faktorer som ble avgjørende både i januar og i juni 2013 da spilleren først ble hentet inn på lån og så hentet på permanent basis for 5.3mil euro.

Dani Carvajal ble hentet inn av "klubben", det vil si at han ville ha blitt hentet tilbake fra Leverkusen for 6.5mil euro uansett hvem som trente Real Madrid 1.juli 2013. Klubben (sportslig ledelse og styret) ønsket å hente tilbake en egenprodusert spiller og spesielt ettersom 21 åringen nå var verdt mye mer enn hva man solgt han for sommeren 2012. Real Madrid hadde en tilbakekjøpsklausul og det ble allerede klart i januar 2013 at klubben ville benytte seg av denne.

Den neste spilleren som ble hentet inn var 27mil euro mannen Isco. Denne spilleren skal ha vært Zidane sitt kjøp; det vil si at Zizou skal ha anbefalt han overfor både president Perez, direktør José Angel Sánchez og trener Carlo Ancelotti. Alle parter var enige om at Isco var en perfekt spiller for klubben etter en imponerende sesong i Málaga og et flott mesterskap i U21 EM.

Hva så med Illarramendi? Hvem trekker i trådene nå?

Hvem er Asier Illarramendi?

Det er en dårlig skjult hemmelighet at Carlo Ancelotti og Florentino Perez var enig om en kontrakt for flere uker siden, lenge før PSG endelig ga slipp på den italienske treneren. Derfor kunne også Ancelotti følge Dani Carvajal, Alvaro Morata, Isco & co i U21 EM med tanke på hvem som burde hentes opp fra Castilla og hentes inn fra andre klubber. Det skal også ha vært i disse kampene at italieneren fikk opp øynene for lederen Asier Illarramendi som styrte midtbanen til Spania med en enorm tilsteværelse og gode ferdigheter. Ancelotti skal i første offisielle møte med Zidane og Perez ha bedt klubben om å hente Illarramendi og Perez skal personlig ha forhandlet om Illarra denne uken.

Illarramendi har av en rekke aviser og eksperter blitt kalt "den nye Xabi Alonso", mye takket være hans baskiske gener, hans utseende, hans klubb (Xabi spilte også i la Real da han slo gjennom) og på grunn av noen av hans pasnings - og skuddferdigheter Likevel er det verdt å nevne at flere i Spania heller ønsker å sammenligne Illarramendi med Sergio Busquets og ikke Xabi Alonso, til tross for flere åpenbare likheter. Til syvende og sist vil nok 23 åringen ønske å bli kalt Illarramendi og lite annet.

Illarramendi spilte i en pivote-rolle for Spania sitt U21 landslag, i en rolle som kort fortalt kan sies å ha vært en kombinasjon mellom Xabi og Busquets sine roller på lands - og klubblag. Illarramendi kan sies å inneha ferdigheter som gjør at han kan ha en "Xabi-rolle" ved å ligge litt dypt og fordele baller ut til flankene, samtidig som han styrer midtbanen med fysisk tilstedeværelse, teknikk og one-touch spill ala "Busquets-rollen" i Barcelona.

De som fulgte Illarra tett under U21 EM kunne også se at han, i likhet med Khedira i Real Madrid, heller ikke er fremmed for å kunne ta med seg ballen fremmover i banen og ta dype løp. Xabi Alonso og Busquets er begge to spillere som helst ligger i en stabil pivote-rolle dypt i banen. Dette kan også Illarramendi, men han kan - i motsetning til de to nevnte spillerne - også i større grad gå fremmover i banen.

Vi viser videre til videoer under som gir et visst innblikk i spillerenes kvaliteter, ferdigheter og roller på lands - og klubblag.

Pmn6