Derfor knuser vi lillebror

Rayo Vallecano skremmer ingen for øyeblikket. Benjamin Hajji kommenterer.

De siste to sesongene har mange latt seg sjarmere av Rayo Vallecano, det lille laget fra Vallecas i Madrid, inkludert undertegnede. Etter en veldig god fjorårssesong for Paco Jémez' menn, ser ting veldig mye tyngre ut i år for klubben. Etter elleve spilte kamper står laget med tre seiere og åtte tap. Dette gjør at de foreløpig befinner seg på en 19. plass, med tabelljumbo Almería tre poeng bak seg. Mange har allikevel hyllet det ambisiøse og fintspillende Rayo-laget som faktisk hadde ballen mer enn giganten Barcelona da de møttes på Vallecas. Det er første gang på 317 kamper at et lag har hatt høyere ballbesittelse enn den regjerende seriemesteren.

En slik filosofi er vel og bra det, så lenge du har kvaliteten til å utnytte det store ballinnehavet og effektivt kan straffe motstanderen. På samme måte kan det bli skjebnesvangert hvis du ikke makter det. Det er nettopp her problemet til Rayo Vallecano ligger. Et lag som har ballen mye, scorer lite og slipper inn altfor mange mål. Den lave poengfangsten blir en konsekvens av dette, mot Barcelona inkludert. Kampen endte komfortabelt 0-4 i gjestenes favør.

Ingen trussel

Spillermaterialet Paco Jémez har til disposisjon er heller middelmådig. Midtbanen er kanskje Rayos sterkeste lagdel, hvor man har solide spillere i Roberto Trashorras, Raúl Baena og lånesoldatene Jonathan Viera (Valencia) og Iago Falqué (Tottenham). Forsvaret holder på sin side ikke La Liga-standard i det hele tatt, noe som reflekteres i antall innslupne mål. Álex Galvéz, Anaitz Arbilla, Nacho Martínez og Tito har slitt veldig med samhandlingen og er altfor lette å lokke ut av posisjon. 27 innslupne mål på elleve kamper er alt annet enn akseptabelt hvis man har tenkt til å overleve i Spanias øverste divisjon.

Den lille, smale gressmatta på Campo de Vallecas har alltid vært vanskelig å vinne på. Problemet nå er at hovedstadslaget har sluttet å utnytte banens størrelse. I stedet har det blitt en fordel for motstanderne å møte et ballbesittende Rayo Vallecano på en tett og liten bane. Kantspilleren Lass Bangoura er en spennende type som har skapt trøbbel for Real Madrid før, men han blir for sjeldent involvert og har vært på grensen til usynlig i det siste. 21-åringen fra Guinea bør lett kunne tas ut av kampen.

Bortelaget kommer på sin side til denne kampen med et angrepsarsenal stinne av selvtillit etter nedsablingen av Sevilla på onsdag. Spillere som Cristiano Ronaldo og Gareth Bale kommer trolig til å bli altfor mye å håndtere for Vallecano-forsvaret, mens vertenes midtbaneslitere må spille sitt livs kamp hvis de skal ha noe som helst håp om å hindre Real Madrid i å skape målsjanser. Hjemmelagets målvakt, Rubén Martínez, kan heller ikke sies å ha vært en åpenbaring i Vallecano-drakta og bør enkelt kunne overlistes med nok presisjon i avslutningene.

Man må allikevel forvente at Rayo vil få sine muligheter offensivt, selv om sjansene for at disse resulterer i mål er ganske små. Alberto Bueno blir etter all sannsynlighet lagets spydspiss imorgen, uten at det skremmer noen. Sammen med midtbanespiller Galvéz er han lagets målgjører número uno, med skarve to mål. Ingen andre lag i den spanske serien har en toppscorer med færre nettkjenninger.

Byderby

Man kan tydelig se at Rayo Vallecano prøver å kopiere Barcelonas spillestil, noe som kan betraktes som svært modig for en klubb i deres posisjon. Det blir dessverre kanskje litt for overambisiøst og naivt for et lag som kjemper mot nedrykk. Real Valladolid, Osasuna, Celta Vigo og andre lag på nedre halvdel vil ofte være fornøyde med ett poeng. For Rayo virker det som om bare seier er godt nok, og derfor ender de ofte opp med tap. Sammen med Atlético Madrid er de det eneste laget som står uten uavgjort denne sesongen. Uheldigvis for Los Franjirrojos' del har flesteparten av kampene resultert i null poeng. Alt tyder på at det også vil fortsette slik en stund.

Til slutt er det viktig å understreke at dette er et byderby. Espanyol kjempet seg til et meget respektabelt resultat i Barcelona-derbyet igår og man må ikke bli overrasket hvis Rayo er mentalt forberedt når dommeren blåser i gang oppgjøret klokken 20. Jeg ser allikevel ikke hvordan Los Vallecanos skal kunne ha noe å stille opp med mot et Real Madrid som er nødt til å vinne hvis man skal henge seg på tittelrivalene.

Det ville vært synd å se laget rykke ned, for de har vært et friskt pust i det øverste selskap. Dessverre ser de helt skakkjørt ut for øyeblikket og er på stø kurs mot Liga Adelante. I kveld blir lillebror flere nummer for små og bortefansen vil kunne feire for seier. Med tre mål. Minst.

Hva tror du resultatet blir? Trykk her og bli med i vår tippekonkurranse.

Skrevet av Benjamin Hajji.

Pmn6