Extra large zinedine zidane 30.5.2016

Derfor er Real Madrid verdens beste

Noen lag har én måte å spille på, Real Madrid har flere

En rekke fotballeksperter og aviser ble overrasket denne uken (nok en gang) at Real Madrid tok en Champions League tittel. FC Bayern og Barcelona var jo tross alt lag som spilte bedre fotball med fokus på ballbesittelse, mens Atlético Madrid var et bedre kollektiv og verdens beste forsvarslag. Det mange ikke forstod i 2014 og heller ikke i 2016, er at Real Madrid har flere strenger å spille på enn de tre nevnte lagene. 

Real Madrid kan spille ballbesittende, kontrollerende og offensiv fotball, og velger å gjøre det når det er den beste kampplanen. Real Madrid kan også spille defensiv fotball med en balansert og solid midtbane og et forsvar som slipper få til. I tillegg kan Real Madrid i løpet av 90min veksle mellom disse to stilene, ut i fra kampplanen. Isolert sett er kanskje Atlético Madrid bedre enn Real Madrid til å forsvare seg (halvparten av baklengs i ligaen) og FC Bayern og Barcelona er kanskje bedre til å angripe mot en etablert motstander, men Real Madrid matcher dem ved å kunne gjøre begge deler og er derfor en vanskeligere motstander.

Denne våren har Zinedine Zidane tatt over treneransvaret og tilbakeført fotballstilen til Carlo Ancelotti. Real Madrid ligner mye på det Madrid man så under Ancelotti, men Zidane har kanskje vært enda flinkere til å få laget til å forsvare seg bedre i storkamper. Manchester City skapte knapt en sjanse over 180min og i finalen skapte Atlético bare 2-3 sjanser på 120min - halvparten av hva Real Madrid produserte. Selv om Real Madrid tapte mot Atlético på Bernabéu i slutten av februar, skapte heller ikke da Atlético all verdens. Legg til seieren på Camp Nou, har Zidane vist at laget kan spille taktisk og smart i storkamper og få resultater.

Selv om de fleste tenker på spansk fotball når de hører navnet Zidane etter hans tid i Real Madrid, er det viktig å forstå at franskmannen har gått en italiensk fotballskole som spiller og siden lært av Ancelotti som trener. Zidanes Real Madrid ligner lite på Del Bosque sitt Real Madrid og spiller ikke tradisjonell spansk fotball. Faktisk minner Zidanes lag mer om italiensk fotball i sin storhetstid. Solide bakover, fokus på fysikk, stabil midtbane og evnen til å følge flere kampplaner. Mot etablert spiller Real Madrid langs flankene og fokuserer på innlegg. De spiller lite i bakrom. Når laget ligger lavt, lar de angrepsspillerne bli i posisjon for å effektivt kunne kontre på motstander, mens resten av laget gjør en solid jobb defensivt. Det mest italienske Zidane har gjort, av enkeltavgjørelser, var å satse videre på Casemiro som defensiv midtbanespiller og heller la balanse og rollebeherskelse trumfe prislapp og navn (James Rodríguez).

En person som ikke har forstått dette, er SkySports-ekspert Guillem Balague. Kanskje er det hans spanske fotballnese som ikke klarer å lukte italiensk fotball. Kanskje er det hans Barcelona-sympatier, men resultater var likevel at Balague sitt rykte som ekspert kanskje fikk seg en smell etter CL-finalen. Før semifinalen mente Balague at Man City var heldige med trekningen og han rangerte Real Madrid som det svakeste laget av de fire. I følge Balague hadde ikke Real Madrid noe angrepsspill, kunne ikke forsvare seg og baserte alt på individuelle ferdigheter. Spanjolen forklarte semifinalene siden med at City bare hadde vært enda dårligere og at det var trist at det var to så dårlige fotballag i en semifinale i Champions League i år. Balague valgte naturligvis etter semifinalene og komme med en ny uttalelse:

Kvelden i Milano blir Atlético Madrids kveld, jeg er overbevist. Dette Real Madrid laget er milevis unna Atlético Madrid nå.

Balague tok feil nok en gang, selv om det kunne gått begge veier. Nok en gang undervurderte han Real Madrid sin evne til å kunne følge forskjellige kampplaner, noe Gareth Bale selv sa dagen før CL-finalen. Waliseren forkarte media at de hadde ulike kampplaner basert på ulike scenarioer, i motsetning til lag som dyrker én måte å spille fotball på. Balague hadde vist at han nok en gang misforstod Real Madrid sin profil. Det han mente var en manglende spillestil eller profil, var faktisk det motsatte. Real Madrid har en sterk profil og en klar spillestil under Zidane, men det er ikke én spillestil og ett fokus. Det er ikke som Peps FC Bayern. Det er ikke som Cholos Atlético Madrid. Det er enkelt å lese dem og vite hva de kommer til å gjøre. Det er ikke alltid like lett å forstå Real Madrid sitt mønster, men det er også en styrke i dagens lag. Balague avslutter forøvrig CL-kvelden med å hevde at det beste laget tapte, akkurat som han uttalte etter semifinalene at Man City burde ha slått Real Madrid og at Leicester ville skapt enda større problemer for Real Madrid. 

Real Madrid vil nok gang på gang frustrere fotballeksperter i fremtiden. Fotballeksperter som gjerne ønsker at et lag skal fremstå på én måte - at man kan putte dem i en boks og kalle laget offensivt, defensivt, ballbesittende osv. Det er enklere å forstå noe komplisert når man man stereotyper det. Men, Zidane sitt Real Madrid vil nok fortsette med å vise at de kan både spille ballbesittende angrepsfotball mot etablert eller ligge bakpå og kontrollere inn kamper. Det er noe herlig italiensk med dette laget og det passer madridistas fint. Tross alt er ikke nødvendigvis Real Madrid fans spesielt interesserte i ballbesittelse og tiki-taka. De liker å se spillerne gi alt for drakten, de liker kontringer, de liker mål og de liker - ikke minst - titler. 

Villarreal