Extra large bbc
FORNYES? Bør Real Madrid fornye "BBC"?

Når bør BBC fornyes?

Trioen på topp leverer enda som få, men ser man tegn til nedgang hos BBC?

Media i Europa var tidlig ute med å brennmerke Bale, Benzema og Cristiano som BBC-trioen Europa fryktet. Ikke lenge etterpå snakket alle om MSN i Barcelona og siden har det blitt utkjempet en intern kamp i Spania om hvilken storklubb som har den beste trioen og hvorfor. Det er lite tvil om at Real Madrid sin trio leverer så få andre i Europa, men ser man likevel tegn til nedgang hos BBC? Er det snart nødvendig med en fornyelse og vil klubben velge å ta grep i sommer? 

Fellestrekket hos de fleste storklubber med store profiler, er at de ofte har en storhetstid og så opplever man en nedgangstid. Det er sjeldent klubber klare å være føre-var og fornye før problemer oppstår. Som oftest er man for sent ute og opplever en sportslig nedgang og interne problemer, før man så blir tvunget til å ta grep. Real Madrid opplevde dette da Raúl og andre helter måtte byttes ut. Barcelona opplevde også noe lignende da Ronaldinho var på vei ned. Man Utd har gått gjennom en vanskelig tid da Vidic, Rio m.fl måtte byttes ut og enda har de enkelte problemer med å finne ut hvilken fremtid Rooney skal ha. Dette er velkjent i toppfotballen, og hvordan vil Real Madrid reagere?

Cristiano Ronaldo 

 Cristiano Ronaldo er blitt 31 år og ikke ser ut til å ha samme -sprut- i beina lengre. Legg bort alt av følelser og målstatistikk og ta 2min for å tenke på hva som ville vært riktig for klubben i sommer hvis PSG eller Man Utd virkelig ønsket å hente Cristiano Ronaldo for 80-100mil euro? Alternativet er å gi Cristiano Ronaldo den siste store avtalen og la spilleren bli i klubben i 3-4 år til. Da vil storscoreren tjene 40-50mil euro i året (før skatt), noe som er nærmere 10% av alle inntektene til klubben per sesong, man vil ikke kunne selge spilleren for en større sum (som så igjen kunne finansiert etterstatteren) og spørsmålet er jo hvilken stemning det vil bli i klubben hvis Cristiano Ronaldo - i en alder av 33 år - fremdeles skal spille fast og ikke leverer varene? Det blir spekulasjon, men det kan fort bli en del problemer på mange områder og Real Madrid vil nok kunne igjen gå inn i en nedangstid. 

Argumentet mot å selge Cristiano Ronaldo i sommer er at han har scoret 51 mål på 48 kamper i år. Han er nok en gang toppscorer i Champions League. Han har nettopp vært med å vinne CL-tittel nummer to. Isolert sett virker det som galskap å selge Cristiano Ronaldo i år, selv om han virker å ikke innha den samme farten i beina og nærteknikken som før. Cristiano Ronaldo er et fysisk monster som nok kan levere mål etter mål i flere år til. Cristiano Ronaldo er også verdens største profil og klubben nyter godt av merkevaren Ronaldo. Enn så lenge Peréz er president, blir nok Cristiano Ronaldo i klubben. Det ville vært et nederlag for Peréz å selge sin største profil - spilleren han selv presenterte for 80 000 fans en sommerdag i 2009. Etter mer enn 350 mål for klubben på syv år, er det nok få som vil selge han - men - det kan komme en tid om ett eller to år, hvor flere blir etterpåkloke og tenker tilbake på sommeren 2016 hvor klubben fremdeles kunne solgt Cristiano Ronaldo og fått et generasjonsskifte. Det skjer nemlig lite på markedet neste sommer pga FIFA sin registeringsnekt januar 2017 og juli samme år. Forhåpentligvis blir man ikke stående hjelpesløse neste sommer etter en sesong hvor Bale er mye skadet, Cristiano Ronaldo merker at kroppen begynner å bli sliten og Karim Benzema slukner på våren. 

Gareth Bale

Waliseren har scoret mye i år og også leverte en rekke viktige målgivende, nå sist i Champions League finalen. For to år siden var han også avgjørende da han scoret vinnermålet i både Copa del Rey-finalen og Champions League-finalen. Men i år har han ikke scoret i Europa på åtte kamper og heller ikke funnet nettmaskene mot lag som Barcelona og Atlético Madrid. Likevel er det største spørsmålet rundt Gareth Bale hans mange skader. Gang på gang har Gareth Bale måtte innfinne seg med å ta pauser på 4-6 uker pga muskelskader og i år ble det bare 30 kamper av 52 på waliseren. Det er et problem at Gareth Bale bare er tilgjengelig til rundt 50% av kampene og det er lite som tyder på at noe kommer til å endre seg de neste årene.

Ettersom Gareth Bale bare er 26 år og innehar ekstremferdigheter som få andre, er det lite som tyder på at hans fremtid ikke ligger i Madrid de neste årene. Bale viser også tegn til å utvikle seg som spiller og har blitt viktigere og viktigere i dagens lag. Sånn sett er det kanskje viktigere for klubben og laget at man har gode nok rotasjonsspillere som kan være tilgjengelig i de kampene hvor Gareth Bale er ute med skade. I år har Real Madrid tydd til Lucas Vázquez og Jesé i denne rollen, med stort sett suksess. Spesielt Lucas Vázquez har overrasket mange og det er mulig at klubben heller ønsker å få inn Alvaro Morata som et angrepsalternativ og dermed satse på noe som -minner- om Zidanes y Pavones filosofien til klubben tidlig 2000-tallet. Det vil si at man har noen stjernespillere, men ellers supplerer laget og stallen med egenproduserte. Alvaro Morata, Lucas Vázquez og Jesé passer sånn sett fint inn i denne filosofien, selv om to av dem måtte ut av klubben før de fikk inntog i troppen (i motsetning til under Del Bosque sin tid). Dessuten har strengt tatt prosjekt Peréz og Zidane fra 2009 hatt mer fokus på unge spillere uansett nasjonalitet og klubb, enn at de skal være egenproduserte. Nå sist så man det ved at klubben sikret seg Martin Ødegaard, Marco Asensio og Jesús Vallejo. Det er likevel noe som preger klubben, en tro på at man ikke trenger flere stjernespillere i samme rolle, men heller supplerer med yngre spillere og gjerne spanske  - og helst egenproduserte. Vi får se om FIFA sin registreringsnekt endrer noe på denne filosofien i sommer eller om Zidane og Perez velger å stole på Lucas Vázquez og Jesé, samt henter tilbake Marco Asensio, Alvaro Morata og Jesús Valeljo. 

Karim Benzema

Hvor er Benzema? Hvordan klarte han å gå i offside der? Enda en bom? Han er jo alene med keeper for tredje gang? Se på Benzema, hvor slapp han er. 

28 mål på 36 kamper ble fasisten i år, Karim Benzema har hatt en av sine beste sesonger i år med sitt høyeste snitt noensinne, men det har også vært en sesong preget av skader og skandaler. Benzema er nå blitt 28 år og er enda en viktig spiller i laget og elsket av Zinedine Zidane. Spørsmålet er om det likevel holder? I Barcelona har Barcas 9'er - Luis Suárez - scoret 59 mål på 53 kamper. Karim Benzema er en veldig on/off-spiller - en spiller som enten presterer bra individuelt og gjør andre rundt seg gode, eller stort sett bommer på alt av mottak, løp og pasninger. Alle skandalene utenfor banen har også gjort sitt til at de fleste nå er enig i at det ikke lengre holder med bare Benzema som et klart 9'er alternativ i klubben. Legg til FIFA sin registreringsnekt i 1.5 år fremover, og de fleste går ut i fra at Alvaro Morata kommer tilbake i sommer og vil gi han konkurranse på topp.  

Vanligvis ville man kunne forventet en rolig overgangssommer i Madrid. Det vil si at man muligens hadde skapt overskrifter ved å signere en større profil etter EM,  men det ville vært få endringer på laget. Spørsmålet er om registreringsnekten til FIFA vil tvinge Real Madrid til å ta en del ubehagelige valg i sommer eller ikke - og om man gjør de rette valgene, eller ikke. Det er umulig å si, men interessen i utlandet eksisterer for Karim Benzema tross skandaler og et ikke alt for imponerende antall mål som 9'er for Real Madrid. I Paris forsvinner en viss svenske og det er ikke usannsynlig at PSG ønsker en fransk 9'er i Benzema, selv om det meste tyder på at de heller kaster alle kluter og euro-sedler inn for å sikre seg den historiske toppscoreren i Serie A - Gonzalo Higuaín. 

Kommer det til å skje endringer hos BBC-trioen i Madrid i sommer? Mest sannsynlig vil Cristiano Ronaldo skrive under en ny avtale med klubben, Gareth Bale fortsetter å øve seg på spansken sin og Karim Benzema slapper av i Karibia med en rekke venner og et svømmebasseng. Vi ser dem nok alle i Madrid også neste sesong og dermed også året etter, men det spørs om det er det isolert sett -riktige- valget når man faktisk må tenke to år fremover, slik som i sommer.

 Når syns du BBC bør fornyes?

Pool