Extra large jese 2thumb 0

Den gyldne Castilla-generasjonen

Nei, jeg snakker ikke om ”La Quinta del Buitre” på 80-tallet, ei heller om de som kom opp og på 90-tallet og til slutt ble legender i klubben. Jeg snakker om de som i dagens A-stall var en del av laget som sist fikk Castilla opp i Segunda División.

Nacho Fernández, Dani Carvajal, Jesé Rodríquez, Lucas Vázquez, Álvaro Morata.

Mange tenker kanskje ikke over det, men alle canteranos i dagens stall (bortsett fra Kiko Casilla og Rubén Yáñez), var en del av stammen på Castilla-laget som rykket opp til Segunda División i 2012. De holdt seg der i to sesonger, før de rykket ned etter 2013/14-sesongen.

Det er derfor ikke tilfeldig at de canteranos Madrid i dag har i sin A-stall alle stammer fra dette laget. Nå er man så vidt kommet i gang med sesongoppkjøringen, og spillere som Nacho og Jesé kan forsvinne ut dørene i sommer. Likevel er det interessant å tenke over hvor stor del av nøkkelspillerne på Castilla for fire år siden som nå er å finne på A-laget. Spesielt Jesé og Morata fikk enorm oppmerksomhet i tidlig alder, og ble sett på som de som skulle ta over arven etter Raúl, Guti og Casillas, som alle kom opp gjennom ungdomssystemet til Madrid i sin tid. Jesés skade i 2013-2014-sesongen har nok ødelagt mye, men han er fortsatt en spiller Madridistas bør ha store forhåpninger til. Et utlån/salg med tilbakekjøpsklausul er i mine øyne den rette veien å gå for at Jesé virkelig kan slå gjennom. Morata har allerede gått denne veien i Juventus, og det var på høy tid at man hentet han hjem etter et godt EM individuelt sett, og to overbevisende sesonger i Italia. 

Carvajals braksesong på utlån i Leverkusen, Vázquez’ gode sesong i Espanyol og Nachos bunnsolide innsats da han fikk sjansen på a-laget som Castilla-spiller har sørget for at også disse er å finne i dagens stall.

Så kan man spørre seg; hvilke spillere fra de siste sesongers Castilla-lag kan oppnå samme suksess? I mine øyne er Diego Llorente og Borja Mayoral de eneste som innehar dette potensialet nå. Llorente var forrige sesong på utlån i Rayo Vallecano og gjorde en god figur, og blir denne sesongen å finne i Málaga. Med transferbanen i bakhodet kan han fort bli å finne i A-stallen neste sesong. Mayoral, som nærmest er snytt ut av nesen til Morata, skal få prøve seg i Bundesliga og Wolfsburg, og avhengig av hvordan Morata gjør det denne sesongen kan også han være aktuell for neste sesongs Madrid-lag. Han er likevel så ung at man bør absolutt ikke stresse med å få han opp på a-laget. Jeg spår et par/tre sesonger ute i Europa, før han eventuelt hentes tilbake om han skulle vise seg å få ut sitt fulle potensial.

 I tillegg har vi selvsagt Norges neste verdensarv i form av Martin Ødegaard, men han spiller i en posisjon som Marco Asensio nok har førsterett på (muligens) denne og neste sesong. Overbeviser Ødegaard på et eventuelt utlån, skal man dog aldri si aldri. Asensio, selv om han ikke er et Madrid-produkt, er i mine øyne den mest spennende unggutten Madrid har om dagen, og etter hans kanonsesong i Espanyol kan han fort bli å finne i a-stallen allerede denne sesongen (mye avhengig av hva som skjer med Jesé).

Pool