Extra large zidane
Zidane har fått en tøff nøtt å knekke etter at Toni Kroos er blitt satt ut av spill ut året.

Grunn til bekymring

Med den distre nyheten om Toni Kroos’ skade tidligere denne uken er det mange som spør seg hva dette vil bety for de resterende kampene i 2016. I løpet av november og desember skal man møte blant annet Atlético Madrid, Barcelona og Valencia, alle på bortebane. Hva gjør Zidane nå?

Toni Kroos er utvilsomt blant våre aller viktigste spillere. Hans ro med ballen, overblikk, evne til å unngå panikk og gjøre forsvar om til angrep i løpet av hundredeler er uvurdelig. En ren erstatter for tyskeren har vi ikke i dagens stall. Tapet av Kroos svekker midtbanen drastisk, og timingen er rett og slett horribel med tanke på kampene som venter. Det er likevel ikke fullstendig ”lysene av, takk for i år”. Vi har tre spillere som alle kniver om en plass på midtbanen i James Rodríguez, Isco og Mateo Kovačić. I tillegg har Luka Modríc nettopp kommet tilbake fra skade, og Casemiro trente i dag med ball for første gang siden skaden. Hva gjelder de to sistnevnte, er de selvskrevne i startelleveren. Med deres skadefravær den siste tiden har det åpnet muligheten for Isco, Kovačić og James, hvor de to førstnevnte har fått flest muligheter.

I mine øyne er det én av disse som har åpenbart seg mest; Mateo Kovačić. Han begynner nå å vise sitt sanne potensial, og har hatt flere gode kamper i det siste. Hans evne til å bryte gjennom ledd og spille seg ut av trange situasjoner er bemerkelsesverdig lik sin landsmanns. I tillegg har han et vanvittig driv med ballen, vi har sett flere tilfeller der han fra egen banehalvdel har rast forbi hele motstanderens midtbane og frem til motsatt 16-meter. Vi er likevel avhengig av å få Casemiro tilbake før disse kampene, og vi kan for en gangs skyld prise oss lykkelige over landslagspausen som muligens gjør han klar til El derbi. En midtbane med Kovačić, Casemiro og Modríc er i mine øyne den sterkeste vi kan stille med, men vi vil uten tvil merke fraværet av Kroos. Forhåpentligvis er Modríc og Casemiro raskt tilbake i gammelt slag samt, men vi må nok forvente en meget tøff kamp mot byrivalen om halvannen uke, der vi i verste fall stiller uten både Casemiro og allerede uaktuelle Kroos.

De to andre kandidatene som erstatter for Kroos på midtbanen skal man dog ikke glemme. Isco har fått flere muligheter i Modríc’ og Casemiros skadefravær, og selv om han på langt nær har overbevist (lik resten av laget), er han likevel høyaktuell til de vanskelige bortekampene som venter. Zidane virker å ha tro på balleleganten, og det kan fort bli han som tar plassen på midtbanen sammen med Modríc og Casemiro. Hva gjelder James har han slitt med spilletid, og mye tyder på at han er tredjemann i rekken blant utfordrerne per dags dato. Hva Zidane velger å gjøre blir utrolig spennende å se. Fortsetter han med en trio på midten eller går han over til 4-4-2 med en meget kompakt midtbane for å begrense fraværet av Kroos, der både Kovačić, Isco og til og med James (om Casemiro ikke er tilbake i tide) får muligheten? Sesongens viktigste kamper så langt venter, og selv om ligagullet ikke avgjøres i november/desember, kan meget verdifulle poeng gå tapt på veien mot vår første ligatittel på fem år.

Hva mener dere Zidane bør gjøre? Holder det med en ren erstatter for Kroos, eller bør han gjøre om på formasjonen før kampene mot Atleti, Barcelona og Valencia?

Villarreal