Extra large zidane 4
FORMASJON: Hvilken formasjon kommer Zidane til å gå for i El Derbi?

Hvilken formasjon bør Zidane gå for?

Zidane har sverget til 4-3-3 etter han overtok ansvaret som hovedtrener for Real Madrid, men med en rekke spillere ute med skade og en tøff motstander på lørdag så kan bli vanskelig å fortsette med 4-3-3.

Real Madrid delte forrige sesong mellom to forskjellige trenere, Rafa Benítez og Zinedine Zidane. I perioden av sesongen hvor Benítez ledet laget så varierte det veldig i valg av formasjon, med 4-2-3-1 i begynnelsen, et par kamper med 4-4-2 i ny og ned, før han bestemte seg for en 4-3-3 midtveis i sin periode. Prestasjonene varierte stort spesielt med tanke på defensiv organisering, hvor det varierte mellom meget bra og veldig dårlig. Konstellasjonen med Modric og Kroos som en to'er på midten mellom forsvaret og den offensive midtbanen resulterte i fire kamper på rad fra start hvor de holdt nullen, men problemene ble desto verre når formasjon ble endret til 4-3-3 med en trio bestående av Modric, Kroos og Isco/James, og bunnen ble nådd i 0-4 tapet mot Barcelona på Bernbéu. 

Zidane startet sine første kamper som trener med å prøve ut 4-2-3-1, 4-4-2 og 4-3-3, og virket mest bekvem i 4-3-3 som han tok i bruk flest kamper. Det manglet omsider noe i det defensive arbeidet, hvilket han gjorde en endring på etter 0-1 tapet for Atlético Madrid på Bernabéu, da han satte inn Casemiro som ryddegutt i midtbanetrioen, som etter min mening er det beste taktiske valget han har gjort under sin periode som trener. Real Madrid har kun tapt en kamp en kamp etter endringen i slutten av februar, og man så spesielt i 1-2 seieren over Barcelona hvor viktig en person som Casemiro var. 

Denne sesongen har treneren fortsatt i sin godt likte 4-3-3 formasjon i samtlige kamper, med unntak av bortekampen mot Legia Warszawa hvor de offisielt spilte en 4-4-2 formasjon, men som i realiteten fremstod mer som en 4-2-4 formasjon. Det er vanskelig å evaluere sesongens defensive organisering med tanke på alle de forskjellige sammensetningene som er tatt i bruk, grunnet de mange skadene. Offensivt har laget stort sett kommet til utallige sjanser, men uttellingen har tidvis vært for svak. Det var som vanlig meget solid med Casemiro i anker-rollen, og etter han ble skadet har konstellasjonen med Kovacic, Kroos og Isco etter min mening vært den beste, mye grunnet at det har tilført laget bedre balanse enn når James har spilt. 

Sånn det ser ut nå er Pepe, Casemiro, Benzema, Kroos og Morata alle ute med skader og det er lite sannsynlig at noen av de rekker El Derbi. Dette skaper nye problemer for Zidane, spesielt med tanke på formasjonen ettersom det ikke er en naturlig spiss til rådighet, uten å påstå at Ronaldo ikke er et godt alternativ. Personlig ville jeg gått vekk fra 4-3-3, ikke bare fordi man står uten en ren spiss, men også grunnet at Casemiro og Kroos er ute med skade, som gjør at det vil bli en midtbanekonstellasjon bestående av tre offensive spilletyper, hvilket kan skape problemer i den defensive organiseringen. Dette skaper omsider et nytt spørsmål, hvilken formasjon skal man gå for? Det mest nærliggende vil være 4-4-2 eller 4-2-3-1. 

Om Zidane velger å gå for 4-4-2 vil det mest sannsynlig bli en midtbane bestående av James, Kovacic, Modric og Isco, med Bale og Ronaldo som spisser. Dette kan være et alternativ som stabiliserer laget bedre enn 4-3-3 med den tilgjengelige troppen vil gjøre. Lucas Vázquez kan også være et alternativ til James sin plass, ettersom colombianeren har prestert meget svakt den siste tiden. Uansett hvilken konstellasjon, så syns jeg personlig at Bale som kantspiller er mer truende, mye grunnet hans fart og duellstryke som kan skape problemer for backen, samt rom for spissen, og dette er vanskelig å få til i 4-4-2. 

Det andre mest nærliggende alternativet er 4-2-3-1, og slik jeg ser på det så han man to spennende konstellasjoner man kan sette opp i denne formasjonen. Mest sannsynlig vil Zidane gå for Modric og Kovacic som de holdende midtbanespillerne i denne formasjonen, grunnet deres samspill fra klubb og landslag, samt at Kovacic ved flere anledninger har vist gode defensive takter denne sesongen. Foran kroatene vil Bale, Isco og James være den mest naturlige konstellasjonen, samt Ronaldo helt på topp. Dette vil si at man må ta i bruk James, som er ute av form hvilket kan skape flere hindringer enn løsninger. 

Personlig hadde jeg også valgt å gå for 4-2-3-1, men med en litt annen oppstilling. I toeren foran forsvaret syns jeg det hadde vært spennende med Danilo og Kovacic, ettersom brasilianeren har erfaring i denne posisjonen fra sine tidligere dager i Santos, og man i tillegg har sett ved flere tilfeller at backer lykkes i rollen som defensiv midtbane. Sammensetningen av treeren foran ville da blitt Bale, Modric og Isco, samt Ronaldo på topp. Selv om det er en 4-2-3-1 formasjon vil det være naturlig at Bale og Ronaldo ligger igjen på topp, og at man forsvarer i 4-4-2. Jokeren i denne oppstillingen er etter min mening Danilo, som kan skli ned i en 5-back-linje om det er behov, og han er vandt med defensive arbeidsoppgave, i tillegg har han gode offensive drag ved flere tilfeller om det er behov. Det gjenstår å se hva Zidane velger å gå for i El Derbi. 

Hvordan syns du Zidane skal sette opp laget i El Derbi? 

Villarreal