Extra large skjermbilde 2016 12 02 kl. 16.04.21
SKADET: Bale må belage seg på lang tid på sidelinjen.

Bale ute i fire måneder - hva nå?

Like før El Clásico har Zidane fått seg en ny utfordring.

Da Gareth Bale gikk av banen med smerter i kampen mot Sporting CP, virket det ikke særlig alvorlig. Real Madrid hadde mange viktige kamper rundt hjørnet, og de fleste trodde nok at Zinédine Zidane gjorde byttet for ikke å risikere noe med waliseren.

Les også: Skadeoppdatering: Gareth Bale

Like etter kom den nedslående nyheten: Gareth Bale mister tre til fire måneder av sesongen. Dette er selvsagt en kjempesmell for Real Madrid, ettersom Bale har vokst seg til å bli en av lagets aller viktigste spillere. Spørsmålet alle stiller seg nå, er hvordan Zidane skal løse denne situasjonen.

Hvem bør erstatte Bale i lagoppstillingen? Bør Zidane gjøre en formasjonsendring? Og hvordan kan vi snu dette til noe positivt? Roar Eriksen, Håkon Lexberg og Michael Tholstrup har sett nærmere på saken.

Bale er ute i 3-4 måneder. Hvordan vil dette påvirke Real Madrids tittelsjanser?

Roar Eriksen: Han er i mine øyne vårt største angrepsvåpen når det gjelder kontringer, og spesielt mot Barcelona om halvannen uke vil han bli sårt savnet i den delen av spillet. Han er også en av våre beste hodespillere, så vi vil bli svekket på dødball og innlegg fra kant. Hvor mye dette har å si for tittelsjansene er vanskelig å si, men det er helt klart en svekkelse. Heldigvis har vi en god luke til Barça og en enda større luke til Atlético, som gjør at jeg ikke ser altfor mørkt på tittelsjansene selv med Bale ute. Mulighetene for seier på Camp Nou falt dog en del i mine øyne, da kontringer vil være vitale å ta vare på for vår del, og der er Bale enorm.

Håkon Lexberg: Det vil i alle fall ikke styrke dem. Jeg synes Bale kanskje er den som har prestert jevnt best av de tre på topp hos Real Madrid i en lengre periode nå og derfor er det veldig synd å miste ham nå. Heldigvis har Real Madrid gode spillere som kan ta hans plass, så jeg tror absolutt at Real Madrid fortsatt har veldig gode muligheter til å endelig vinne La Liga igjen.

Michael Tholstrup: Det er et stort tap for Los Blancos at den angrepsspilleren som har levert jevnest så langt denne sesongen har pådratt seg en skade av dette omfanget, men i en klubb som Real Madrid så skal man ha en form for backup. Om det direkte blir en spiller i hans posisjon eller en formasjonsendring, er noe Zidane må ta stilling til etter å ha gått over sin egen tropp.  Jeg tror omsider ikke det skal ha den største betydningen med tanke på tittelen, spesielt med tanke på varierende prestasjoner fra motstanderne i ligaen, og med tanke på bredden Real Madrid har. Spillere som James, Asensio og Lucas kan alle tilføre laget noe. Det blir spennende å se hva Zidane gjør med det han kaller for ”verdens beste tropp”.

Hvem bør erstatte Bale i lagoppstillingen?

Roar Eriksen: Med Benzema tilbake (der mitt forslag har vært erstatteren); Lucas Vázquez. Han er hurtig, driblesterk og et arbeidsjern på kanten. Jeg tror han med mye spilletid vil prestere jevnt over godt, og bidra til at vi holder oss på tabelltopp og seier i klubb-VM.

Håkon Lexberg: Sånn jeg ser det vil det at Bale blir ute såpass lenge gjøre at det ikke bare er en spiller som kommer til å ta hans plass. Dette vil gi spilletid til en rekke spillere. Hvem som spiller når avhenger nok mye av motstanden man møter og hvordan Zidane ønsker å sette opp laget den og den dagen. Lucas Vazquez er nok den mest naturlige erstatteren, men også James, Isco, Morata og Asensio kommer til å få mer spilletid nå. Men hvis jeg måtte velge en som skulle ta hans plass i et toppet lag hadde det nok blitt Lucas.

Michael Tholstrup: Jeg føler dette er et spørsmål jeg ikke kan gi et direkte svar på, for etter min mening så er spillerne vi har til rådighet så ekstremt forskjellige, og jeg mener derfor at forskjellige spillere skal tas i bruk mot forskjellige motstandere. Når det er sagt, så føler jeg med tanke på de forskjellige spillerne vi har til rådighet at det burde bli Isco eller James.  

Bør Zidane gjøre et formasjonsbytte?

Roar Eriksen: Nei. Jeg mener Vázquez kan tre rett inn i "BBC"-rollen til Bale, selv om han er høyrebent. I tillegg vil høyresiden bli noe bedre defensivt. Med Kovacic i kanonform og en Isco som virkelig overbeviste i El Derbi, gjør det at trioen på midten fortsatt ser bra ut selv uten Kroos, og jeg ønsker dermed ikke at man går over til for eksempel en firer på midtbanen. Spesielt nå som Casemiro også er på vei tilbake, ser det positivt ut.

Håkon Lexberg: Zidane begynner å bli rimelig vant med å måtte takle skader nå. Nesten alle de viktigste spillerne til Zidane har vært ute med skader under hans periode som trener og han har jo vist at han har taklet det rimelig bra. Å endre mellom å spille 4-2-3-1, 4-3-3 og 4-4-2 både fra kamp til kamp, men også under kampene har jo tross alt resultert i over 30 kamper uten tap. Jeg tror ikke vi får se noen veldig store forandringer i måten laget spiller på selv om man mangler Bale.

Michael Tholstrup: Ja, det vil jeg si. Mener egt at 4-3-3 er en formasjon som mangler stabilitet med Ronaldo i laget, ettersom han tar lite ansvar defensivt, og føler med den troppen man har til rådighet så er det duket for et skifte i formasjon. Vil utelukke 4-4-2 ettersom Los Blancos ikke er spesielt gode med to spisser, og tenker heller i retningen av 4-4-1-1 eller 4-2-3-1. I begge formasjoner får man muligheten til å spille Isco bak spissen, og man mister ikke kantene ettersom de er med i angrepsspillet, og man får i tillegg en bedre struktur defensivt, hvor kantene har større arbeidsoppgaver.

Hva er det mest negative med å miste Bale? Og hva er eventuelt det mest positive?

Roar Eriksen: Det mest negative er at vi mister et angrepsvåpen på både dødball (hjørnespark, direkte frispark, frispark fra kant) og i kontringspillet. Spesielt i kontringspillet har vi alltid vært gode, mye takket være waliseren. Det mest positive i mine øyne er at det baner vei for spesielt Vázquez, men også Marco Asensio vil nok få flere muligheter nå som Bale er ute. Dette er to spillere jeg elsker, og det er selvsagt positivt at disse nå vil (om jeg får rett, noe som ikke alltid skjer..) få mer spilletid og muligheten til å overbevise Zidane skikkelig.

Håkon Lexberg: Det negative er jo selvsagt at man mister en spiller i den ypperste verdensklassen. Men det aller verste med det er at jeg føler Bale og skader er noe man alt for ofte leser i den samme setningen. Jeg frykter at man aldri helt vil kunne finne ut hvor god han faktisk kunne ha blitt uten alle skadene, for potensialet hans er enormt. Det er ufattelig trist at skader skal hindre ham gang på gang. I den grad det finnes noe positivt med skaden hans er det jo i så fall det jeg var inne på tidligere, nemlig at det kommer til å gi mer spilletid til andre spillere som f.eks. Isco, Lucas og Morata.

Michael Tholstrup: Jeg vil si at det mest negative er at man miste en ”game changer”, og dette er spesielt viktig i kamper hvor Ronaldo ikke er på topp eller hvor han er skadet. Med Bale får man alltid en trussel mot mål, og det åpner igjen forsvaret i en mye større grad enn ved å ta i bruk andre spillere, ettersom han både kan avslutte selv, samt gå av sin forsvarsspiller og spille opp andre i gode posisjoner. I tillegg mister man en stor trussel på dødballer, hvor Bale er en av de beste i verden. Det som er mest positive, om det er noe i det hele tatt, må være at man får flere spillere inn i rotasjonen, og at man får muligheten til å beherske flere forskjellige formasjoner. En annen ting som kan være positivt er at man kan få et mer spillende lag ut av det, ettersom Bale er glad i å holde på ballen, samt utfordre på egenhånd.

Pmn6