Extra large fabio coentr o 11.3.2017
LITE SPILLETID: Fábio Coentrão har bare spilt fire kamper for Real Madrid denne sesongen.

En ny venstreback på vei inn?

Fábio Coentrão ryktes vekk, og flere venstrebacker ryktes inn. Hva bør gjøres i sommer?

I forkant av denne sesongen bestemte Zinedine Zidane seg for å satse på Fábio Coentrão som backup for Marcelo, istedenfor å hente inn en ny venstreback for mange millioner euro. Det har ikke slått ut som franskmannen har ønsket, og Coentrão har bare spilt 150 minutter for Real Madrid så langt denne sesongen. De gangene portugiseren har fått sjansen, har han skuffet stort, og han lagde blant annet et klønete straffespark da Real Madrid spilte borte mot Sporting CP i november. 

Marcelo har vært det ubestridte førstevalget på venstrebacken denne sesongen, og de gangene brasilianeren har vært satt ute av spill har ikke Coentrão vært å spore. Enten så har portugiseren vært ute med skade eller så har rett og slett Nacho blitt valgt istedenfor den skadeforfulgte backen. Nacho er inne i sin beste sesong som Real Madrid-spiller, og spanjolen har spilt overalt i backrekken så langt denne sesongen. De få gangene Marcelo har vært ute med skade eller suspensjon, så er det Nacho som har vikariert som venstreback, og det har han gjort såpass bra at Fábio Coentrão ikke har vært savnet.

Nå er vi inne i vårmåneden mars og det betyr at det nærmer seg sommer, og ikke minst - overgangsvindu. I flere år har Fábio Coentrão vært koblet vekk fra klubben, og i 2015 ble løsningen et utlån til franske Monaco. Utlånet til den franske storklubben var ingen suksess, og han returnerte til Madrid forrige sommer. Da regnet de aller fleste med at portugiseren skulle bli solgt, men slik gikk det altså ikke. Nå tyder alt på at Real Madrid har begynt å se seg om etter en ny venstreback, og at Fábio Coentrãos tid som Real Madrid-spiller snart er omme, og hvem skal man da hente inn som portugiserens erstatter?

Kandidatene

Ricardo Rodríguez (24) - Wolfsburg: Ricardo Rodríguez er en sveitsisk venstreback som spiller for den tyske klubben Wolfsburg. Sveitseren står bokført med to mål og tre målgivende pasninger på 26 kamper for Wolfsburg denne sesongen. Rodríguez er særlig kjent for sin fantastiske venstrefot, som gjør han livsfarlig på både innlegg og frispark. I følge MARCA skal Real Madrid lenge ha vært interessert sveitseren, men i det siste skal interessen ha kjølnet. I følge transfermarkt.com har Ricardo Rodríguez en markedsverdi på ca. €20 millioner. 

Yuri Berchiche (27) - Real Sociedad: Yuri Berchiche er en 27 år gammel basker som for tiden spiller for Real Sociedad. Venstrebacken har vært fast for Real Sociedad denne sesongen og har spilt i 31 av 34 kamper for La Real denne sesongen. Yuri har akkurat fylt 27, og vil både være et klart andrevalg og en relativt kortsiktig løsning dersom Zinedine Zidane velger å hente baskeren til Madrid. I følge transfermarkt.com har backen en markedsverdi på ca. €4 millioner. 

David Alaba (24) - Bayern München: David Alaba er landslagskaptein for Østerrike og fast inventar hos Bayern München. Ikke bare er østerrikeren en venstreback, men han kan også spille som både midtbaneanker og midtstopper. Dersom Alaba hadde blitt Real Madrid-spiller så ville det vært en direkte utfordrer til Marcelo om plassen. I tillegg hadde han blitt en dyr signering, ettersom han har en markedsverdi på €40 millioner ifølge transfermarkt.com. Da Real Madrid var ryktet til Alaba i fjor sommer, var det snakk om at Los Blancos måtte ut med rundt €80 millioner for å sikre seg østerrikeren. 

José Luis Gayà (21) - Valencia: Gayá spiller til daglig i Valencia og har over 100 kamper for laget fra den spanske solkysten. Gayá er en ganske lik spilletype som Marcelo, nemlig at han er bedre offensivt enn defensivt. Gayá fyller 22 i mai, og har vært koblet til flere europeiske storklubber lenge, og kanskje er det denne sommeren han velger å forlate Valencia til fordel for en større utfordring. I følge transfermarkt.com så har venstrebacken en markedsverdi på ca. €18 millioner. 

Aarón Caricol (19) - Espanyol: Aarón Caricol har etablert seg en fast plass på Espanyol-laget denne sesongen. Spanjolen begynte sesongen på andrelaget til Espanyol, Espanyol B, men siden oktober har 19-åringen spilt hver eneste Espanyol-kamp. Den unge spanjolen er ønsket av både Real Madrid, Barcelona og Manchester City. Venstrebacken har en utkjøpsklausul på €30 millioner, denne klausulen stiger til €40 millioner neste sommer, ifølge MARCA.

Men hva bør Real Madrid gjøre? Burde Zinedine Zidane hente inn et ungt talent som på sikt kan ta over stafettpinnen etter Marcelo? Kanskje burde det hentes inn en direkte konkurrent som kan knive med Marcelo om plassen? Skal det hentes inn en kortsiktig løsning av god kvalitet som kan være backup for krølltoppen? Eller skal det kanskje hentes opp en fra egne rekker, som Álvaro Tejero, Abner eller kanskje Luismi Quezada? Roar Eriksen, Michael Tholstrup, Benjamin Haji og Harald Natvik har sett nærmere på saken. 

Burde Real Madrid selge Fábio Coentrão?

Roar Eriksen:

Ja. Coentrão er altfor mye skadet, og har ikke vært et reelt valg på venstrebackplass på flere sesonger nå. Man kan rett og slett ikke stole på å ha en backup som er mindre tilgjengelig enn førstevalget, satt på spissen. Han motstrider selve ordet ”backup” i grunn.

Harald Natvik:

Coentrão sin kontrakt utløper sommeren 2019 og gudene vet hvorfor klubben fornyet den avtalen for tre år siden. Coentrão har stort sett vært skadet eller hatt en del uten-om-sportslige utfordringer, noe som gjør at han burde vært ute av klubben for en stund siden. Problemstillingen per dags dato er ikke om klubben bør selge han, men hvordan man skal bli kvitte en overbetalt, skadeplaget og middels back denne sommeren. Vi har ikke lyktes med dette de siste to årene. For to år siden lånte vi han ut til Monaco, hvor han falt gjennom. I år sitter han på tribunen og tjener euro. La oss håpe at noen lettlurte klubber i Kina ønsker å hente han i sommer.

Michael Tholstrup:

Ja, det syns jeg definitivt de burde. Han var tidligere spilleren som startet mot de virkelig gode motstanderne, og har levert enkelte meget gode kamper, men de siste sesongene har han vært veldig skadeutsatt, og har i tillegg vært en skygge av seg selv når han har fått tilliten. Portugiseren fyller 30 år i 2018, og har kontrakt frem til 2019, men om Real Madrid skal få noe igjen for han, så burde de absolutt selge denne sommeren. 

Benjamin Haji:

Definitivt. Nå har han blitt 29 år og er minst like skadeplaget som for fire år siden. Har ikke bidratt med noe som helst siden 13/14-sesongen og for meg virker det heller ikke som at han er spesielt interessert i å helhjertet ta opp kampen om en startplass.

Burde Real Madrid hente inn en ny venstreback? Isåfall, hvem?

Roar Eriksen:

Ja, man burde hente en ny venstreback på grunn av at dekningen på den posisjonen er minimal (til tross for at man har verdens beste potet i Nacho). MARCA lanserte to spanske kandidater La Reals Yuri og Espanyols Aarón Carical. Selv om jeg har sett minimalt av sistnevnte, er det mye godt å lese om han, og han er kun 19 år gammel. Yuri har vært glimrende for baskerne denne sesongen, men er rukket å bli 27 (snart 28) år, kun to år yngre enn Marcelo. En ny venstreback bør i mine øyne være en unggutt (helst spansk) som kan ta over for Marcelo den dagen han ikke lenger er god nok/velger å gi seg. Vi har også en kar på Castilla, Álvaro Tejero, som har fått noen muligheter på A-laget og gjort det bra. 

Harald Natvik:

Ja, vi burde nok det. Nacho er en bra rotasjonsspiller for Marcelo og behovet sånn sett er ikke prekært, men vi kan oppleve vanskeligheter hvis vi samtidig får skader på stoppere. Nacho er også rotasjonsspiller som midtstopper og vi trenger nok å hente en back til hvis Pepe gir seg i klubben. Da står vi igjen med både Varane og Vallejo som yngre stoppere, begge med skadeproblemer.

Michael Tholstrup:

Det er et veldig vanskelig spørsmål, hvor man må tenker over hvilke rolle spilleren skal få. Backup eller en som kan utfordre Marcelo? Skal man gå for en backup så ville jeg tenkt i retning Wendell, men han kan ikke signeres dersom Real Madrid ikke selger en spilleren som er ikke-EU statsborger. Det ville derfor kanskje blitt lettere med Gaya eller Aarón Martin, hvor begge er spanske og unge talenter. Gaya har riktignok prestert på et noe lavere nivå den siste tiden, mens Martin er et spennende alternativ på bare 19 år. 
Skal man derimot gå etter en som skal utfordre Marcelo, så må man se i retningen Alaba, Rodríguez eller Mendy. Førstnevnte ville vært en utrolig god signering, som mest sannsynlig ville tatt plassen til Marcelo. Ricardo Rodríguez er også meget god, og besitter litt de samme egenskapene som Marcelo, bare ikke like god offensivt, derimot noe bedre defensivt. Mendy er også spennende, og har levert strålende for Monaco. Det beste er at alle tre er under 25 år, og kan bidra i lang tid fremover. 

Benjamin Haji:

En ny venstreback burde man ha fått inn for flere år siden. De siste tre sesongene har man nærmest drevet rovdrift på Marcelo og man skal prise seg lykkelig for at han enda ikke har vært ute i mer enn et par uker av gangen i denne perioden. I en klubb av Real Madrids størrelse holder det ikke å stille med én naturlig venstreback i troppen, slik man gjorde da Coentrão var lånt ut forrige sesong og nå som portugiseren aldri er tilgjengelig.
Frister å si Marcos Alonso i Chelsea, mest fordi han er ekte Madrid-gutt og gikk gradene i klubben, fra lilleputt-laget helt opp til a-stallen. Men jeg fortsatt ikke overbevist, til tross for en strålende sesong under Antonio Conte i et 3-4-3-system. I Sunderland var han forferdelig og jeg er redd for at hans begrensinger vil komme langt mer til syne i et mer begrenset kollektiv.
Et mer spennende alternativ er Jonny Castro i Celta Vigo. Fortsatt bare 22 år og spiller fast for et av LaLigas bedre lag og det spanske U21-landslaget. Solid defensivt og brukbar offensivt. Det som taler litt mot han, er at han i utgangspunktet trives best på høyresiden hvor han får brukt sin sterkeste fot. Men igjen gjør det han langt mer anvendelig, da han også kan steppe inn i midtforsvaret.
Ellers må det jo være mulig å få hentet Juan Bernat tilbake til Spania? Har spilt andrefiolin bak en yngre David Alaba i et par sesonger allerede og lite tyder på at det kommer til å endre seg. Står med flere a-landskamper for Spania og er utvilsomt god nok som rotasjonsspiller på venstrebacken.
Jeg vil åpenbart ha inn en spanjol. Derfor kommer man heller ikke utenom José Luis Gayà i Valencia, som lenge har vært ryktet til Madrid. Nå fyller han snart 22 og spiller i en klubb som stadig underpresterer. Kanskje er tiden inne for å ta det neste steget? 
Hvis det ikke blir en spanjol, håper jeg på en ung og fremadstormende type, som Benjamin Mendy i Monaco. Han imponerte meg stort mot Manchester City og er også tatt ut i den franske landslagstroppen for første gang.

Burde Real Madrid hente en direkte utfordrer til Marcelo, eller en backup?

Roar Eriksen:

Marcelo har vært noe variabel i prestasjonene denne sesongen, og om dette skyldes mangel på konkurranse kan man jo spørre seg om. Likevel er Marcelo blant Madrids viktigste spillere offensivt, og man finner i mine øyne ikke maken til spillertype på venstreback ellers i Europa. Derfor synes jeg man bør hente inn et talent (for eksempel Aarón, eventuelt se i egne rekker (Tejero)) som kan få utvikle seg i klubben med jevnlig med innhopp og starter over noen år frem til Marcelo må gi fra seg plassen.

Harald Natvik:

Marcelo blir ikke yngre – sånn sett hadde det vært bra å hente inn en ung og lovende back som kan være tiltenkt hans rolle om noen år. Men, slike talenter vokser ikke på trær og ikke all ønsker en statistrolle mens Marcelo har backplassen i alle de viktigste kampene. 

Michael Tholstrup:

Jeg tror det ville vært best å hente en direkte utfordrer. Dette grunnet at Marcelo fyller 29 år i år, og i tillegg så hadde Real Madrid hatt godt av å ha en annen type spiller til rådighet. Jeg tror Alaba hadde vært det beste alternativet, ettersom han kan bekle flere posisjoner, og har kjent på nivået med å spille for et storlag. Om ikke Alaba er tilgjengelig tror jeg Rodriguez vil være det nest beste alternativet. Han har allerede spilt fast i mange år, og presterer som oftest godt i storkamper. I tillegg er det en bonus at han snakker flytende spansk. 

Benjamin Haji:

Jeg mener bestemt at Marcelo er verdens beste i sin posisjon og at han skal spille så lenge han han har overskuddet til det. Derfor, (som man ser på mine forslag over) ser jeg ikke poenget med å få inn en allerede etablert verdensklassespiller, som nevnte Alaba. Så lenge man får en spiller som kan komme inn når det trengs og prestere umiddelbart, er jeg fornøyd. Ideelt sett sikrer vi oss en type som forhåpentligvis kan ta over for Marcelo om noen år, slik Barcelona sannsynligvis har tenkt med Lucas Digne.

Burde Real Madrid signere en ny venstreback i sommer?

Skjermbilde 2018 10 09 kl. 22.35.07