Extra large  3am6762  1
AVANSEMENT: Cristiano Ronaldo tok ansvar og sendte Real Madrid til sin syvende semifinale på rad i Champions League.

Taktisk analyse: Bayern München (H)

Real Madrid tok seg videre etter 120 nervepirrende minutter.

Fremover kommer vi til å produsere ulike analyser før eller etter hver Real Madrid-kamp. Formålet her blir da å se på Real Madrids forsvars- og angrepsspill med taktiske briller. Få frem sammenhenger, utslagsgivende faktorer, plusser og minuser. Denne gangen er hjemmekampen mot Bayern under lupen, hvordan gikk det hele for seg? 

Returoppgjøret mellom Bayern og Real Madrid ble av det spennende slaget. Etter en god Bayern-start, tok de hvite fra Madrid seg opp, og med Cristiano Ronaldo i hovedrollen avanserte de videre til semifinalene i årets Champions League. Det ble like tett som de fleste så for seg, med masse godt spill og to veldig gode lag som møttes til dyst. Det hele føltes nesten som en finale, for nivået på kampen som helhet var vanvittig. Kampens store spiller var imidlertid Real Madrids spiller nummer tolv, Marcelo. 

Defensivt:

Real Madrid startet der de slapp i det forrige oppgjøret mot tyskerne på Allianz Arena. Førsteomgangen var preget av at Bayern hadde et spillemessig overtak, selv om de ikke skapte de aller største sjansene. Ballspillerne Xabi Alonso og Thiago Alcántara dominerte sentralt i banen, og med en energisk Arturo Vidal ved siden av seg ble det vanskelig for trioen Casemiro, Modric og Kroos å kontrollere kampen. En årsak var at man hadde en litt ubalansert struktur (noe vi har sett tidligere), med Isco og Modric som vekslet på å dekke bredderommet i midtbaneleddet, en annen årsak var selvfølgelig Bayerns kvalitet både på midten, og i form av Jerome Boateng og Mats Hummels som er to ypperlige ballspillende midtstoppere. Målene kom fra en straffe og et kuriøst selvmål. Taktiske disposisjoner hadde lite å si for målene isolert sett, men at man blir dratt ut av posisjon er negativt. Casemiro slet innledningvis med å igangsette motangrep fra sin dype midtbaneposisjon og Bayerns ballpress var utvilsomt en medvirkende årsak,. Av de tre på midtbanen til Real Madrid, er Casemiro den klart svakeste med ball og i perioder ble han rett og slett avkledd. Likevel slapp Real Madrid med skrekken, og brasilianeren spilte seg opp utover i kampen i likhet med resten av laget. Her ser vi den tidligere Real Madrid-spilleren Xabi Alonso sine pasninger, hvordan han og midtbanemakker Thiago tok tak i kampen var imponerende:

Xabi Alonso - Pasninger

Som vi ser, traff ikke baskeren på alle pasningene sine, men han var ofte godt plassert i forhold til spillet og var viktig i andreballspillet til Bayern München. Ellers, virket Real Madrid nokså solide i strukturen defensivt. Det eneste man kan trekke, er at det ofte oppsto vanskelige situasjoner bredt i banen, grunnet fraværet av en ren kantspiller. Tidligere har vi sett at eksempelvis Gareth Bale har tatt gode defensive løp for å dekke bredderom på minst en av sidene, men igår var det i utgangspunktet Modric og Isco som sto for denne jobben. 4-4-2-strukturen uten ball har fungerer til en viss grad, men ulempene med at Benzema og Cristiano forholder seg høyt og mer sentralt i banen, kom tydelig fram igår. Resultatet ble at spesielt Modric ofte ble dratt ut for å presse Alaba som ofte søkte bredt i banen for å doble opp med Ribéry. Uansett, skapte ikke tyskerne nevneverdig mye til tross for at kantspillet deres var hovedvåpenet offensivt. Derfor må man kunne si at Modric og til dels også Isco, greide å ta nødvendig defensivt ansvar i store deler av kampen. Pluss til Zidane og trenerteamet for å bytte inn en "renere" kantspiller i Asensio når det var tydelig at en mer robust defensiv oppstilling trengtes. Illustrasjoner på Asensio og Bayerns angrepsspill med et tydelig overflod av pasninger bredt i banen:

Asensio

Bayern München - Angrepsspill

Offensivt:

Sett under ett, var angrepsspillet igår variabelt. I førsteomgangen var det lite etablert spill, da Bayern hadde mest ball, men det så ut som om dette var planlagt da Real Madrid sjelden presset høyt for å vinne ballen. Ved å ligge kompakt, ble tyskerne tvunget ut i bredderommet som vi var inne på over. Det positive var at de ikke utnyttet det godt nok, og at man egentlig virket solide i etbalert forsvar. Minuset er som alltid det faktum at Real Madrid som lag ikke er utstyrt for å tåle lange perioder under trykk uten ball. Likevel, kom man helskinnet gjennom førsteomgangen og burde kanskje skåret ved flere anledninger. Kontringene ble bare bedre og bedre utover i kampen, noe som har en sammenheng med at Casemiro fant seg mer til rette på midten i forhold til å vinne ball og sette igang skarpe kontringer. Her er angrepsspillet til Real Madrid offensivt, innlegg og sjanser skapt:

Real Madrid - Angrepsspill

Real Madrid - Innlegg

Real Madrid - Sjanser skapt

Antallet innlegg er forholdsvis høyt, men tar man kontringene i førsteomgang i betraktning, er antallet naturlig. Mange av kontringene ble avsluttet med innlegg og de to første målene til Ronaldo kommer etter innlegg. Det positive er at man får uttelling på det, og at rommet bak fremadstormende Alaba og Lahm ble utnyttet. Angrepsspillet var godt både mot elleve og ti mann, og det høye antallet sjanser er et bevis på dette. Dog kan man diskutere om man hadde taklet at Bayern tok ledelsen for andre gang bedre, dersom Vidal hadde blitt utvist. Poenget består uansett, og det var i angrep Real Madrid var overlegne Bayern. Selv da det var spill elleve mot elleve virket det som om Real Madrid hadde overtaket sjansemessig, med unntak av en periode i andre omgang rett etter selvmålet. 

For å konkludere kan man si Real Madrid virket vassere i sitt angrepsspill, og defensivt hadde man kontroll generelt sett. Med tanke på de lange periodene hvor Bayern hadde ball, var den defensive strukturen god, i alle fall hvis man ser på den ubalanserte oppstillingen Zidane foretrekker. Den krever som sagt mye av de sentrale midtbanespillerne foran Casemiro, men igår greide man å håndtere det på en brukbar måte fram til Zidanes to første bytter. Da fikk Asensio og Vázquez bidratt med defensiv støtte, samt en mer direkte stil. Alt i alt, og over to kamper er det fullt fortjent at Real Madrid tar seg videre til den 7. semifinalen på rad. Nå har man eliminert en av de store favorittene, og kanskje kan Real Madrid bli den første klubben som vinner Champions League to ganger på rad. 

Hva syntes du om kampen, taktisk sett? Er det fortjent at Real Madrid tar seg videre? 

Real 960x200 pause