Extra large 503px franco baresi
FLORENTINO PÉREZ: Mannen bak det som vil dominere fotballen i mange år fremover.

Mannen bak kulissene

Ikke på flere år har Real Madrid hatt så mange spanske spillere i troppen som nå. Tilfeldig? Neppe.

Med signeringen av Dani Ceballos, har Real Madrid fire spillere som deltok i den velkjente U21-EM for Spania, noe de ikke har hatt siden 1986. Antall spanske spillere i troppen har steget opp til 13 under Zinedine Zidane etter ankomsten til flere spillere. Ikke siden 2004 har antallet vært så høyt. Nå som det er 25 spillere i troppen, betyr det at det er flere nasjonale spillere fremfor internasjonale. 

De spanske spillerne som tar plassen i laget er; Kiko Casilla, Ruben Yáñez, Dani Carvajal, Jesús Vallejo, Sergio Ramos, Nacho, Isco, Dani Ceballos, Marcos Llorente, Álvaro Morata, Lucas Vázquez, Marco Asensio og Borja Mayoral. I tillegg har Los Blancos signert Theo Hernández, som har tidligere representert Frankrike ved tidlig alder, men har nå planer om å spille for Spania. 

Dette betyr at gjennomsnittsalderen for neste års tropp er på 25,8 år. De yngre spillerne har god kjennskap til hverandre fra det spanske U21-landslaget og har nå mulighet til å vokse sammen på mektige Estadio Santiago Bernabéu. 

Hvem kan vi takke for denne utviklingen? Pérez? 

Store signeringer var det som tidligere kjennetegnet Real Madrid. Store beløp og store navn. Ingenting nytt for den mektige klubben. På grunn av inflasjon og store mengder med penger som blir kastet inn i fotballen i senere år, så er det blitt vanligere å bruke store summer for å forsterke laget sitt. Heldigvis for Real Madrid har vi en brilliant forretningshjerne i klubben: Florentino Pérez. Den spanske presidenten fortjener mer ære etter å ha igangsatt et prosjekt som vil dominere fotballen for mange år. Florentinos strategier har alltid vært et steg foran alle andre på markedet.  

Det hele har vært planen til Pérez fra begynnelsen av sin tid som president. Da han ble valgt inn som president i 2000, var det kaos tilstander i Real Madrid ved det økonomiske aspektet. Florentino hentet inn spillere som Zinédine Zidane, brasilianske Ronaldo og Beckham, samtidig som han kapret Luís Figo fra erkerival Barcelona. Han brakte med seg spillere som kunne vinne turneringer i den sesongen de ble kjøpt i. 

Noen av spillerne nærmet seg 30-årsalderen, men Pérez sitt fokus var på markedsføringen. Og fremtiden bekymret ikke ham. Det viktigste var å fjerne Real Madrid fra det økonomiske kaoset ved å signere spillere som solgte drakter og sett økonomisk brakte med seg mye penger. Han ville gjenopplive den store tiden for Real Madrid fotballmessig og økonomisk, slik som på 1950/60-tallet.

Markedsføringsmonsteret som Pérez hadde forandret Real Madrid til etter et par år, førte hovedstadslaget til topps som verdens rikeste klubb. Selv med litt trøbbel på veien, hadde han gjort Real Madrid om et varemerke få hadde sett. Og med to Champions League-triumfer på tre år, ville Pérez ta klubben til nye høyder. I 2006 gikk imidlertid Florentino av som Real Madrid-president, etter flere år med sportslige problemer for klubben.

Florentino returnerte i 2009, og hans andre termin begynte med et brak, like stort som det første da han ble valgt inn som president for første gang. Meningen med Galácticos-prosjektet for Pérez, var å hente spillere som allerede var i sin livsform eller nærmet seg slutten. Sommeren 2009 hentet han blant andre Cristiano Ronaldo, Karim Benzema, Kaká og Xabi Alonso.

Da Los Blancos vant ligaen med 100 poeng i 2012, var dette kun begynnelsen. I 2013/2014-kampanjen startet Perez overgangsvinduet med å hente Bale og Isco. I samme sesong vant Real Madrid La Décima. 

De neste tre årene hadde Perez enda et triks under armen. Han så at andre lag blomstret og måtte endre strategi nok engang. Under Rafa Benítez brakte Flo med seg Danilo, Kovacic, Marco Asensio og Lucas Vázquez. Ingen av disse spillerne kostet mer enn 30 millioner euro, men samtidig spilte disse fire spillerne en signifikant rolle i laget. Dette var begynnelsen på et prosjekt hvor Pérez  søkte etter flere unge spillere og et lag sammensatt av to spillere i hver posisjon som kunne spille to forskjellige fotballkamper. 

Pérez vet at når spillere nærmer nivået sitt, så blir prisene på dem skyhøye. For å unngå potensiell budkrig, så henter Flo dem i tidligere alder. Prosjektet har vært så ettertraktet at Ceballos avslo bud fra Barcelona, der han kunne hatt rollen som første midtbanespiller til å komme inn på banen, til å godta bud fra Madrid der han potensielt er sjette eller syvende alternativet. En av de største midtbane talentene i Spania til Madrid for mindre enn 20 millioner. 

Les også: Ceballos til Real Madrid 

I fjor sommer så vi at Álvaro Morata ble kjøpt tilbake fra Juventus for å styrke ”B”-laget. Resten er historie, da Madrid vant Champions League for andre året på rad, samtidig som at ”B”-laget vant flere viktige LaLiga-kamper. Florentino har klart å bygge et lag med utrolig dybde i hver posisjon. En perfekt miks av seniorer og unge talenter og den skremmende vakre sammensetningen ser ut til å bare være begynnelsen. 

I år har vi sett et Madrid som har fortsatt å gjøre sakene sine bra på overgangsmarkedet. Fokuset på yngre spillere fortsetter etter at Marcos Llorente og Jesús Vallejo ble brakt tilbake fra sine låneopphold. Samtidig som talenter blir hentet inn: Dani Ceballos, Vinícius Junior, Theo Hernández og potensielt kanskje Kylian Mbappé.

Real Madrid er svært heldige som har Pérez som president. I en tid der penger blir kastet overalt og som betyr alt, så er det viktig å ha en mann som vet hvordan pengene brukes. Uansett om det er under hans første termin med originale Galácticos, Galácticos ved hans andre termin eller hans nye lidenskapelige prosjekt ved å hente inn spillere i tidlig alder med høy potensiale, så har Florentino Pérez endret strategien over tid i god viten om at han vil ligge fire eller fem steg foran motstanderen. Det er vanskelige å argumentere mot det når du ser resultatene. 

Hva syntes du om prosjektene til Pérez? 

Skjermbilde 2018 10 09 kl. 22.35.07