Extra large veland 2
EKSPERT: Svært få på denne planeten kan like mye om spansk fotball som Viasat-kommentator Petter Veland.

Petter Veland: - To pluss to er lik Mbappé?

Vi har intervjuet en av de fremste ekspertene på spansk fotball, Petter Veland!

Sesongen nærmer seg med stormskritt og allerede på tirsdag venter sesongens første offisielle kamp. I anledning den offisielle sesongen som snart er i gang, har vi i Peña Madridista Noruega intervjuet Viasats ekspertkommentator, Petter Veland. Veland er en av de fremste ekspertene på spansk fotball. Han har jobbet med LaLiga i en eller annen sammenheng i over 13 år, og han har sett over 3000 LaLiga-kamper. I dette intervjuet snakket vi om sommerens overgangsvindu, de som har forlatt Santiago Bernabéu, de som har kommet inn og Real Madrids leiesoldater for 2017/18-sesongen. I morgen kommer del to av intervjuet!

Hva syns du om Real Madrids sommervindu så langt?

Så langt så har det vært bra. De har jo solgt for imponerende summer. Danilo for €30 + €5 millioner, Morata for ca. €80 millioner, leid ut James Rodríguez og frigjort mye lønnskostnader og de tjener i tillegg penger på den leieavtalen. Mariano, Diego Llorente, som er unge spillere som ikke ville fått bidratt så veldig mye som de får tilsammen €15 millioner for. Der har de jo bygd opp en veldig sterk kapital, i tillegg til de pengene som de har fra før av som gjør at de står veldig sterkt i markedet nå med tanke på at det antageligvis må inn en eller to spillere til. De har jo i tillegg fortsatt den trenden de har hatt de siste årene med å hente unge og lovende, i hovedsak spanjoler, men også halv-franske som Theo Hernández, hvor de i tillegg klarte å pille lillebror litt på nesen. 

Hvem burde Real Madrid hente denne sommeren?

Slik jeg ser det så må de få inn en spiss, siden Morata har dratt. Jeg tror ikke Zinedine Zidane er interessert i at stallen den kommende sesongen skal være verken større eller mindre i forhold til forrige sesong, så da mangler de en spiss. Jeg tror ikke Borja Mayoral er god nok til å være backup. Han bør eventuelt være den kommende sesongens Mariano, som spiller cup-kamper og som kommer inn av og til. Cristiano Ronaldo blir jo bare mer og mer spiss, så han er et alternativ han og. Men jeg tenker at utgang-formasjonen fortsatt vil være 4-3-3, der Cristiano Ronaldo starter ute til venstre, men at han trekker veldig inn for å frigjøre plass til Marcelo. Slik han gjorde det, med veldig stort hell, i vårsesongen. Men bør komme en spiss inn, og det begynner å bli en stund siden Real Madrid signerte en Galactico. 2+2 = Mbappé?

Du pratet på Mbappé. Tror du han kommer til Real Madrid i sommer og tror du han da vil bli en eventuell suksess i Madrid?

Ettersom José Félix Díaz og Carlos Carpio har vært veldig langt fremme i skoen i MARCA og meldt at Real Madrid er veldig interesserte, de meldte jo sågar om enighet mellom klubbene. Noe som har blitt tilbakevist av Monaco, men det kan gjerne være spill for galleriet. Det at Real Madrid vil ha Mbappé er åpenbart. Pérez har sagt det, Zidane har sagt det, og alle ting tyder på det. Det virker også som Monaco og er i ferd med å innse at de bør ikke holde på Mbappé lenger. Først og fremst på grunn av at han har nå en markedsverdi som det ikke er sikkert han har om et år. Det er ingen garanti for at Mbappé klarer å være like god i Monaco, uten Bakayoko, uten Silva, uten Mendy og kanskje går en eller to til. Det er ingen garanti for at Monaco kan skumme fløten like mye neste år som de kan nå.
I tillegg er det nå Real Madrid har behov. Dersom Real Madrid hadde hentet Dembélé nå så hadde det ikke vært plass til Mbappé neste år, kanskje. Akkurat nå virker det logisk at Mbappé i alle fall flytter på seg. Real Madrid har vært i førersetet hele veien, men så kan det at Neymar, som har dratt fra Barcelona, gjøre behovet enda større i Barcelona og at det blir kamp. Men hvis Mbappé går til Real Madrid så har han alle forutsetninger for å lykkes. 

Real Madrid har kvittet seg med Álvaro Morata, James Rodríguez og Danilo, store deler av fjorårets «b-lag». Er Real Madrid-laget svekket fra forrige sesong?

Akkurat nå så syns jeg det, hårfint. Det som var den store styrken til Real Madrid forrige sesong var jo spiller nummer 12, 13, 14, 15, 17, 18 og 19. Dette gjorde da at Zidane på ca. annenhver seriekamp på våren kunne stille med bortimot et rent "b-lag". Det var i alle fall fire-fem bortekamper på rad, mot blant annet Sporting Gijón, Deportivo La Coruña og Granada. Da gjorde de jobben. Det var ikke noe sutring hos de spillerne som ikke spilte hjemmekampene. Det var en fin harmoni i klubben. Til tross for at både James og Morata innerst inne ville spille veldig mye mer og ha mer sentrale roller. Zidane klarte å få den kabalen til å gå opp, det er ikke sikkert at han klarer det kommende sesong. Men det kommer helt an på psyken til de spillerne som da blir satt på benken. 
Det er dermed et av de spørsmålstegnene. Det fungerte veldig bra forrige sesong, men det er ikke dermed automatikk i at det fungerer kommende sesong. Fordi hver eneste sesong er det forskjellige spilletyper, garderoben er satt sammen av forskjellige karakterer. Det som fungerer en sesong fungerer ikke nødvendigvis neste sesong. Akkurat nå er det jo flere spillere som har forlatt Real Madrid, enn spillere som har kommet til klubben. Ergo så er de, per nå, ikke nødvendigvis svekket, men bredden er ikke like bra. Men jeg forventer at det kommer en, kanskje to spillere til. 

Dani Ceballos og Theo Hernández har kommet til klubben. Hva vil disse tilføre laget som James Rodríguez og Fábio Coentrão ikke kunne?

Nei, Coentrão....... Hva skal jeg si om han da? Sikkert en fin fyr. Men fotballspiller så har jeg aldri hatt sansen for han. Han hadde en periode på vårparten i 2013 der han var god. Ellers har han jo bare vært skadet eller ikke vært god nok. Theo Hernández inn der er en suveren oppgradering. Første gangen jeg så Theo Hernández på Alavés forrige sesong tenkte jeg: "Dæven, han ser ut som Gareth Bale da han slo igjennom." Uredd, fysisk begavet, fosser fremover når han får muligheten. Det er nesten slik som man har en følelse av at når Theo bestemmer seg for at han skal nå en ball, så når han den, enkelt og greit. Det er en egenskap man sjeldent ser hos så unge spillere, kombinert med fysikken hans. Jeg tror Theo Hernández kan bli verdens beste venstreback. Om han får hodet litt mer på plass og får bort de ungdommelige idiotiske tingene. Så det at han er en oppgradering fra Coentrão vil han være i 99 av 100 tilfeller.
Ceballos er selvfølgelig ikke like god som James Rodríguez nå. Men han kan levere bedre for Real Madrid, sett under ett. Jeg tror ikke han kommer inn til Real Madrid og stiller noen krav første sesongen. Jeg tror han er veldig klar over rollen han får. Han kommer ikke til å starte El Clásico hvis Kroos, Modric, Casemiro, Isco, Asensio og Kovacic er skadefrie. Altså det er en enorm konkurranse. Jeg er egentlig litt overrasket over at han valgte å bli i den første sesongen istedenfor å ta en sesong til i Betis på lån. Men det vitner jo om en kar med stor selvtillit og han kan absolutt bidra veldig, veldig bra. Men Ceballos er en spiller som det først og fremst var viktig for Real Madrid at han ikke gikk til Barcelona. Så skal de skumme fløten over mange år. Vi får nok se fantastiske detaljer fra Ceballos denne sesongen og, men han blir neppe forskjellen på seriegull og seriesølv. 

Hvem vil du si er overgangsvinneren av Real Madrid og Barcelona denne sommeren?

Altså, per nå er Real Madrid litt svekket, mens Barcelona er veldig svekket. Det er jo på grunn av Neymar. Hadde ikke han gått til Paris Saint-Germain, så hadde jeg holdt Barcelona så vidt foran. Med tanke på det som har skjedd hos dem tidligere i vinduet, da Jeremy Mathieu, Jordi Masip og Cristian Tello var de eneste som hadde forlatt klubben, før Neymar nå. De har fått inn Semedo på høyreback og Deulofeu som kan være en super-innbytter i blant. I forkant av denne Neymar-sagaen så så ting ok ut for Barcelona forutsatt at de henter en midtbanespiller, som jeg fortsatt tror de vil hente inn. Så akkurat nå har Real Madrid gjort det litt bedre på overgangsmarkedet syns jeg. Det er jo en liten måned igjen, og den kommer til å bli ellevill. 

Lånesoldatene til Real Madrid for sesongen 2017/18 – Philipp Lienhart, Aleix Febas, Federico Valverde og Martin Ødegaard. Hva tenker du om dem for den kommende sesongen?

Lienhart er jeg usikker på. Det kan hende at skinnet bedrar, men jeg syns ikke han ser ut som en god fotballspiller. Det er ett aller annet som skurrer sånt visuelt sett, men det er klart, Dani Ceballos ser jo ut som han sliter med gangen, men han er jo en fantastisk fotballspiller for det. Allikevel så har jeg mine tvil på at Philipp Lienhart kan bli en veldig god fotballspiller på sikt som med Diego Llorente, Jesús Vallejo og den gjengen der. Han er bare et hakk bak dem. 
Når det gjelder Martin Ødegaard, så har vi snakket veldig mye om han. Han har sett veldig frisk ut i treningskampene, men det betyr ikke noe dersom han ikke klarer å gjøre det i offisielle kamper også. Jeg syns man ser det på ansiktsuttrykket og kroppsspråket til hele gutten at han trives mye bedre nå. Vi sa jo det hele veien på vårsesongen også. Selv om vi selvfølgelig stiller krav og forventninger til Martin, så er det først fra sesongstart 2017/18 at vi antagelig skal få se den forhåpentlige eksplosjonen i utvikling. Fordi når han nå er en av de som er med på sesongoppkjøringen, han er en av dem som laget skal bygges rundt, han er der fra start av og kjenner spillerne. Når det kommer nye spillere så er det de som skal tilpasse seg til Martin Ødegaard og ikke omvendt. Han er i en helt annen situasjon nå enn hva han har vært i og jeg tror han utnytter dette på en god måte. 
Jeg har mine store tvil på at Martin Ødegaard er i Real Madrid-stallen til 2018/19-sesongen. Jeg tror han må leies ut og at han må ta den trappetrinn-modellen som for eksempel Marco Asensio har gjort, uten sammenlikning forøvrig. Det samme gjelder Jesús Vallejo. Det er veldig mange som tar et utlån her og der, gjerne et salg med tilbakekjøpsklausul. Så lenge Real Madrid fortsatt har en andel i det så er man jo fortsatt med i systemet.
Febas er veldig spennende. I Real Zaragoza vil han jo få kjørt seg litt fysisk. Segunda Divisíon er gjerne en mer fysisk liga enn det man har inntrykk av. Det er en veldig tett liga, det skiller lite fra topp til bunn, det er en relativt målfattig liga og det spilles mange uavgjort-kamper. Ligaen likner litt på Serie B og Ligue 2. Der kommer han til å få utviklet seg på en fin måte. 
Federico Valverde ser veldig spennende ut for Deportivo. Nå har jeg ikke sett noen av treningskampene deres, men jeg har lest om dem og folk som følger Deportivo er veldig begeistret. Han var tidvis briljant på Castilla, syns jeg. I likhet med Martin Ødegaard så så man en poengmessig forskjell. Jeg er veldig spent på om han kan klare å kapre en startplass hos Deportivo fordi han har Guilherme dos Santos og Celso Borges foran seg, i tillegg til Pedro Mosquera. Men hvis han får en god start så kan han spille seg inn der. 

I fjor spurte vi deg om Real Madrid burde låne ut Marco Asensio eller ikke, i år dreier spørsmålet seg om Marcos Llorente. Hva tenker du?

Jeg heller mot ja, og det er fordi det rett og slett er for mange i køen. Casemiro er der, Kovacic er der, Isco er der, Kroos er der, Modric er der, Asensio er der og Ceballos er der. Han stiller bakerst i køen av dem, tror jeg. Men hvis du setter opp spillerne i ideal-posisjonene, så har han jo egentlig bare Casemiro foran seg. Men jeg tror allikevel Zidane kommer til å bruke både Kroos og Kovacic i den defensive rollen før Marcos Llorente i viktige kamper. Så er det nå en gang sånn at Real Madrid kommer til å spille mellom 60-70 kamper hver eneste sesong. 38 i LaLiga, mange i Copa del Rey, mange i Champions League i tillegg til UEFA Super Cup, Klubb-VM og Supercopa de España. 
Han kommer til å få masse spilletid uansett. Men så er spørsmålet om han skal gå ifra å spille 38 kamper i Alavés, fra start, 90 minutter, til å spille kanskje flere kamper i antall, men færre minutter. I en da langt mindre viktig rolle. Spørsmålet er jo hva alternativene er. Å leie han tilbake til Alavés er ikke noe poeng, for da er ikke det et steg opp. Jeg tror han har bedre av å være en backup-spiller i Real Madrid denne sesongen enn å bli leid ut til Alavés igjen. Men for eksempel Valencia, og få kjenne på det å bli satt krav og forventninger til, med 55.000 som er der med pekefingeren dersom du ikke gjør jobben. Det å kjenne på det å måtte prestere helg inn og helg ut, det tror jeg han hadde hatt veldig godt av. 

Foreløpig har ikke Real Madrid hentet noen erstatter for Danilo. Achraf Hakimi har vært et alternativ, i likhet med å bruke Nacho når det trengs. I tillegg har muligheten for å omskolere Lucas Vázquez blitt nevnt. Hva tror du skjer på back-plass i Madrid? 

Ikke sistnevnte i alle fall, det tror jeg ikke. Lucas løper mye og kommer seg ofte på rett side av ballen, men han er svak en mot en, som back. Når du har Marcelo og Theo Hernández som kanskje er de to mest offensive backene i verden på motsatt side, så kan det noen ganger bli litt for mye dersom du skal ha Lucas Vázquez som høyreback. Som da automatisk vil være kanskje 5-10 meter høyere i banen enn han burde være. Hakimi har sett bra ut. Han kan være en veldig fin backup for Carvajal, sikkert ikke noe dårligere enn Danilo, som det er delte meninger om. Jeg er ikke i fan-gjengen til Danilo. Dersom de skal ut på markedet så er jeg usikker.. Hvem skulle det eventuelt vært? Jeg ville beholdt Hakimi. Da har du Carvajal, som er det soleklare førstevalget. Det er sjeldent han er lenge ute med skade og han er i sin beste alder. Jevnt stabilt god. Med Nacho da som et tilleggsalternativ til Hakimi tror jeg hadde gått veldig bra. Ellers så kan jo både Vallejo og Ramos også bekle den rollen om det er ytterst nødvendig. 

Vi takker Petter for intervjuet! 

Pmn6