Extra large veland 2
EKSPERT: Svært få på denne planeten kan like mye om spansk fotball som Viasat-kommentator Petter Veland.

Petter Veland: - Real Madrid er favoritter

Vi har intervjuet en av de fremste ekspertene på spansk fotball, Petter Veland!

Sesongen nærmer seg med stormskritt og allerede på tirsdag venter sesongens første offisielle kamp. I anledning den offisielle sesongen som snart er i gang, har vi i Peña Madridista Noruega intervjuet Viasats ekspertkommentator, Petter Veland. Veland er en av de fremste ekspertene på spansk fotball. Han har jobbet med LaLiga i en eller annen sammenheng i over 13 år, og han har sett over 3000 LaLiga-kamper. I dette intervjuet snakket vi om den kommende sesongen. Er det nå eller aldri for Gareth Bale? Hvor lenge kan Cristiano Ronaldo levere på det nivået som han gjør nå? Og selvfølgelig, hvem vinner LaLiga denne sesongen?

"Real Madrid er svekket for denne sesongen, men styrket for fremtiden." Er det en påstand du kan si deg enig i?

Per nå, ja. Startelleveren kommer til å være bortimot den samme. Det er ingen nøkkelspillere som har forlatt Real Madrid, men veldig mange av de som viste seg å være avgjørende for "b-laget" på våren, er jo borte. Det er ingen automatikk i at Ceballos, Theo, Llorente og Mayoral klarer å ha den samme effekten når den tid kommer. Så per nå så er de bittelitt svekket. Men på sikt så er det jo gull å få inn Theo og Ceballos. 

Har du tro på at spillere som Jesús Vallejo og Marcos Llorente kan slå igjennom og bli nøkkelspillere i Real Madrid i fremtiden?

Ja. I alle fall Vallejo. Han har jeg hele tiden sett på som en fremtidig spansk landslagskaptein. Når Ramos og Piqué blir for gamle til å levere på det nivået som de gjør nå så er det Vallejo som står klar til å ta over. Han har jeg hatt klokketro på siden første gang jeg så han for Real Zaragoza. Llorente er jeg litt mer usikker på. Jeg ble veldig imponert over han forrige sesong, spesielt den evnen hans til å være på rett sted til rett tid, stjele baller og distribuere dem videre. Samtidig så er det en utsatt posisjon, spesielt for en klubb som Real Madrid. Der er det mange som har prøvd, og til nå så er det vel bare Casemiro som har klart det siden Makélélé. Så der har det vært veldig mange utskiftninger. Han er absolutt god nok til å bli en nøkkelspiller i Real Madrid, men jeg er mer overbevist om at Vallejo kommer til å bli det. 

Real Madrid har vunnet Champions League to ganger på rad og vant endelig LaLiga forrige sesong. Er vi inne i et skifte hvor Real Madrid tar over «tronen» fra Barcelona?

Ja, det er vi. Det er bare å se på hvor attraktive de er hos andre spillere. Ceballos velger Real Madrid fremfor Barcelona. Barcelona har egentlig slitt på overgangsmarkedet de siste sesongene. Siden Neymar og Suárez kom til klubben så har de ikke klart å hente noen skikkelig stjernespillere Det har forsåvidt ikke Real Madrid heller, men de har ikke trengt det. Jeg tror at den omstillingen fra å være bortimot besatt av å hente den ene superstjernen hver sommer, så har de sett verdien av kontinuitet og langsiktig tankegang. Fra de begynte å hente Isco, Illarramendi, Asensio og den gjengen der for tre-fire år siden, så har det vært en tydeligere rød tråd i det Real Madrid har foretatt seg. Når du har vunnet tre Champions League-titler på fire sesonger, deriblant de to siste, og de omsider klarte å vinne LaLiga. 
Skal man snakke om et hegemoni da så hadde Barcelona tronen ubestridt fra 2009 til 2013, også har det skiftet litt frem og tilbake fordi Atlético Madrid har kommet opp og blandet seg og vunnet LaLiga. Barcelona har jo vunnet LaLiga i to av de tre siste sesongene, og en Champions League-tittel. Real Madrid har vunnet Champions League to ganger og LaLiga en gang i samme tidsrom. Akkurat nå så er det Real Madrid som er i førersetet. 

Gareth Bale slet også forrige sesong med skader og har skuffet stort i sommerens pre-season. Tror du waliseren kan forsvinne fra Santiago Bernabéu neste sommer dersom han ikke har en god sesong nå? Er det litt nå eller aldri?

Ja det tror jeg. Alles tålmodighet tar slutt en gang, inkludert Florentino Pérez. Jeg tror det er han som er hovedgrunnen til at fortsatt Bale er i Madrid. Han har ikke gitt opp prestisjeprosjektet. Det startet veldig bra, i 2013/14-sesongen så var han veldig, veldig bra. Ikke minst så var han avgjørende med 2-1-scoringen i Champions League-finalen og vinnermålet mot Barcelona i Copa del Rey. Allerede der så betalte han jo tilbake en god del av overgangssummen i form at trofeer og det å være viktig. Men i de siste tre LaLiga-sesongene så har han spilt så lite at det nesten er skremmende. Real Madrid har jo gjort enkelte grep i det medisinske apparatet med at Olmo har dratt. Det sies at det er fordi man ikke er fornøyde med jobben han har gjort med Gareth Bale. 
Samtidig så er det jo en kjensgjerning at Gareth Bale er så utrolig lysten på å komme tilbake og spille fotball at det er vanskelig å si til han "Nei, du må vente i to uker til, ellers så slår du opp igjen skaden din". Det har skjedd mange ganger. Han er en liten gutt når det kommer til å spille fotball. Jeg tror han føler selv at han har enormt mye å bevise fortsatt. El Clásico er det beste eksempelet. Han skulle aldri vært i troppen til den kampen en gang, er usynlig en halvtime og så må han byttes ut. Forventningene er der fortsatt, fordi han er den han er. Han kostet det han kostet og han har den statusen han har. Han hadde et fantastisk EM-sluttspill for Wales, som gjorde at man hadde forhåpninger og forventninger til at 2016/17-sesongen hvor han endelig kanskje til og med skulle gå forbi Cristiano Ronaldo, men isteden så hadde han kanskje den mest skuffende sesongen av alle. Før eller siden så må Bale begynne å levere på et helt annet nivå. Det er nå eller aldri, det er ikke tvil om det. 

Cristiano Ronaldo var i fantastisk form mot slutten av forrige sesong, hvor lenge tror du portugiseren kan fortsette på toppnivå?

Som spiss? Skal vi gi han tre sesonger? To-tre sesonger, kanskje til og med EM i 2020, kanskje det blir det siste store mesterskapet han er med på. Det kan hende han tyner seg til å være med på VM i 2022 også, men det spørs litt på hvor sugen Cristiano Ronaldo er på å ha et så godt ettermæle som over hode mulig. Om han skal gi seg på topp, eller om han skal være med i gamet så lenge som over hode mulig får å sette så uslåelige rekorder som over hode mulig. Så det blir han på mange måter med på å bestemme selv. 
Men Cristiano Ronaldo har det siste året vært ekstremt flink til å kjenne egne begrensninger. Og det å omsider forstå at det er viktigere å score mål i fem kamper på rad i mars enn å score fem mål i en kamp i september. Det å posjonere kreftene og stå over bortekamper som ikke er så vanskelige når resten av troppen er i god form og man har gode muligheter til å vinne, selv uten han. Og det at han nå er mer eller mindre er ren spiss, i forhold til å være venstrekant. Han løper mindre og mindre i hver eneste kamp, han er mindre synlig over 90 minutter, men han dukker opp når Real Madrid trenger han som mest. Akkurat den egenskapen tror jeg han kommer til å beholde i to-tre år til.

Mateo Kovacic har tidvis levert glimrende prestasjoner i Real Madrid-drakten, kan denne sesongen bli hans virkelige gjennombrudd i Real Madrid-drakten?

Ja, det kan det, absolutt. Real Madrid kommer ikke til å gå igjennom den kommende sesongen uten skader. Da på nøkkelspillere som kommer til å være ute i tre-fire uker, to-tre måneder, det skjer. Strekk, forstuet ankel og benbrudd, det kan skje. Uansett om man spiller i Real Madrid eller i Getafe så er man skadeutsatt både i kamp og på trening. Så han kommer til å få jevnt med spilletid den sesongen som kommer nå han og, fordi det er så mange kamper som skal bli spilt. Han har definitivt potensiale til å ta vare på sjansene han får. Modric begynner å bli eldre, det samme gjelder Toni Kroos, han er ingen unggutt lenger han heller. Men enn så lenge at Zidane topper laget med Kroos, Modric og Casemiro når situasjonen tilsier det og de er skade- og karantenefrie. 
Så er spørsmålet, får han spille nok til at man kan kalle det et definitivt gjennombrudd? Jeg er ennå usikker på om vi kan kalle 2016/17-sesongen til Asensio for et definitivt gjennombrudd, jeg heller mot nei. Det er fordi jeg tror han har så sinnssykt mye mer i seg. Og at gjennombruddet kan komme nå i 2017/18 dersom Bale fortsatt er ute med skade eller ikke leverer. Jeg tror definitivt at vi vil få se Mateo Kovacic' beste sesong i karrieren, frem til nå. Men jeg tror vi har enda mer i vente i årene som kommer etterhvert som konkurrentene hans faller i fra og både Modric og Kroos blir eldre

Zinedine Zidane har nå vært Real Madrid-trener i ett og et halvt år og nesten vunnet det som vinnes kan. Kan han være treneren som sitter i Madrid i 10 år?

På generelt grunnlag, nei. Jeg tror vi er fordi den perioden der Wenger egentlig er sistemann som sitter å klamrer seg fast med alt han har, med hud og hår, til en treningsstilling over en lengre periode. Jeg tror to og tre år kommer til å være normen for trenere, fire år så har du sittet lenge og fem år så snakker vi om unntaket som bekrefter teorien. Wenger kommer til å takke for seg om ikke så veldig lenge. Simeone blir vel da den toppmanageren som har sittet lengst siden han tok over Atlético lille julaften 2011. Guardiola sitter tre-fire år i hver klubb, Mourinho sitter i mellom to til fire år og det er liksom normen. 
Nemlig på grunn av at det blir så mye press og er så voldsomme forventninger. Det er pressekonferanser fire til åtte ganger i uka, avhenger av om det er kamp eller ikke, det er treninger, det er spillere som godkjennes, det er enkeltsamtaler, det er trener-team som skal behandles, det er sponsor-avtaler, det er marked-avtaler, blant annet. Det å være fotballtrener er en 500% stilling, du har så sinnssykt mye som skal gjøres i løpet av et døgn. Så har du familie i tillegg. Du blir sliten, du trenger og du trenger nye impulser. Så på et generelt grunnlag så er svaret på om enhver trener kan være i en klubb i 10 år, så svarer jeg nei. Zidane har snart vært der i ti år, i andre roller. Castilla, assistent under Ancelotti, sportsdirektør og spiller. 

Hvor mange trofeer er det realistisk for Real Madrid håpe på å ta denne sesongen?

Jeg syns Real Madrid skal være såpass hårete at de setter som målsetning å vinne alle de seks mulige trofeene. Da har de en fantastisk sesong. De har en meget god sesong om de vinner fem, en normal sesong om de vinner fire. Det vil være litt skuffende med tre trofeer, mens alt under det er fiasko. UEFA Super Cupen tror jeg de vinner mot Manchester United. Jeg tror de tar Barcelona over to oppgjør nå, fordi stallen er mer satt. Det kommer fortsatt til å være litt etterdønninger etter Neymar med mye bråk og spetakkel rundt klubben, og jeg tror ikke de klarer å hente en erstatter til Supercopa-kampene, så jeg holder Real Madrid som favoritter over to oppgjør der. I Copa del Rey er de favoritter sammen med Barcelona. De har vunnet Champions League to år på rad, hvorfor ikke gå for den tredje? I Klubb-VM er de soleklare favoritter. 

Du hadde rett i fjor, og vi spør deg igjen, hvem vinner LaLiga denne sesongen?

Real Madrid. Det svarer jeg nå. Og det er Neymar sin skyld at jeg svarer det. Fordi akkurat nå så har Barcelona mistet verdens tredje-fjerde fotballspiller, og de har enn så lenge ikke erstattet han. Det skilte en god del mellom klubbene forrige sesong med tanke på bredde. Altså, hvordan spiller nummer 12,13,14,15 og 16 bidrar, det var det som avgjorde LaLiga i fordel Real Madrid. Fordi Barcelona tapte mot Deportivo, de tapte mot Málaga og de tapte mot Alavés. Der klarte Real Madrid seg bra nesten hver gang. Mot topp seks så var Barcelona best, soleklart. De vant på Santiago Bernabéu og spilte uavgjort på Camp Nou, så de vant den interne Clásico-kampen i LaLiga. 
De har kanskje også det villeste toppnivået på grunn av at de har Messi og Suárez. Samtidig så tror jeg fortsatt at Real Madrid har den jevnt over beste stallen, slik det ser ut nå. Over 38 kamper så har det veldig mye å si. Vi snakket veldig mye om sulten om å vinne LaLiga for et år siden. Med at spillerne endelig begynte å snakke om at det var LaLiga som var målet. Da hadde de vunnet Champions League i to av de siste tre sesongene, og nå var det på tide å ta hegemoniet tilbake i Spania. Det tror jeg rett og slett har gitt mersmak. Forrige sesong var vel en bekreftelse overfor Zinedine Zidane at det faktisk går an å vinne både LaLiga og Champions League. Du trenger ikke å prioritere bort det ene eller sette det ene over det andre. Så per nå så er Real Madrid favoritter. 

Vi takker Petter for intervjuet og håper at han også i år har rett når det gjelder vinneren av LaLiga 2017/18. 

Pmn6