Extra large 23549547 1559629624119910 1886658210 n
TALENT: Drenthe ble spådd en stor karriere etter U-21 EM i 2007 og vant LaLiga med Real Madrid i 2007/08-sesongen.

Drenthe: - Visste du at min far ble drept da jeg var tre år gammel?

Tidligere Real Madrid-spiller Royston Drenthe valgte å fortelle sin historie i et intervju med Marca.

Visste du at min far ble drept da jeg var tre år gammel? De drepte han på gaten. Moren min skjulte sannheten fra meg i mange år for å beskytte meg. Hun sa det var en ulykke, men realiteten var annerledes..

Hvorfor forteller du historien din nå?

Det passer seg å skrive biografien min nå. Jeg har lagt opp, på mine 30 år har jeg opplevd mer enn de som har levd i 200. Boken starter med den historien. Det er første gang jeg har vært åpen om det, det er tøft.  

Det definerte oppveksten din? 

Det var ikke lett. Moren min prøvde å beskytte meg siden jeg var en liten unge. Hun beskyttet meg så jeg var ikke svak eller redd. Jeg overhørte ting på gaten og konfronterte moren min men hun sa det bare var tull. Hun ønsket å beskytte meg fordi jeg var fra gatene i Rotterdam, man må være tøff der. Jeg har vært en mann fra ung alder, man må kjempe tøft der. 

Livet har ikke vært enkelt?

Jeg har opplevd gode og vonde stunder. Jeg angrer ikke når jeg ser tilbake på det. Kunne jeg tatt annerledes valg? Selvfølgelig. Men sånn er livet. Man må komme seg videre. 

Hvorfor la du opp i en så ung alder?

Fordi jeg ikke var lykkelig. Jeg var sliten, deprimert og følte meg håpløs... Jeg likte ikke å spille profesjonell fotball, jeg likte ikke å leve i den verdenen. Jeg opplevde mye vondt, en dag spilte jeg kamp på Emirates og da bestemte jeg meg for at det var over. 

Hva slags problemer hadde du?

Jeg hadde problemer med agenter, folk som prøvde å utnytte meg... Jeg ønsker ikke å gå ut med navn men i fotballen er det mange som ikke er ærlige. 

De misledet deg?

Ja. Jeg signerte på kontrakter også fikk jeg alltid betalt mindre enn det som ble lovet. Hvorfor? Det kan du vel se for deg. Dere vet hvordan sånt fungerer. 

Var det mange som utnyttet deg?

Jeg er en sterk person, kanskje litt kald, men med et godt hjerte. De som kjenner meg vet at jeg er en god person som stoler på folk. Det var folk som ønsket å være nær meg på grunn av deres egeninteresse, for å utnytte meg, mislede meg. De siste årene av karrieren min hadde jeg ingen agent fordi jeg ikke stolte på noen, til slutt ga jeg opp. 

Savner du fotballen?

Noen ganger ja, andre ganger nei. Jeg elsker fotball. Det er livet mitt. Men jeg misliker menneskene i fotballen. Nå spiller jeg bare sammen med venner for moroskyld. 

For ti år sidene signerte du for Real Madrid, i dag har du lagt opp. Hvordan forklarer du det?

Det er komplisert, jeg vet ikke.. Det betyr ikke at karrieren min var katastrofal. Jeg har opplevd mye godt. 

Hvordan definerer du tiden din i Madrid?

Det var litt av hvert men jeg var utrolig lykkelig. Real Madrid er historiens beste klubb og jeg spilte for dem. Ingen kan ta fra meg det. Det er verdensstjerner som har drømt om å spille for dem men som aldri fikk muligheten. Jeg gjorde det og jeg nøt det; jeg levde drømmen. Jeg bærer alltid laget i mitt hjerte. Jeg er en Madridista. 

Men det endte ikke slik du håpet?

Jeg ankom Real Madrid i en alder av 20, etter å ha blitt kåret til U-21 EMs beste spiller. I debuten min scoret jeg et herlig mål mot Sevilla. Jeg satt listen høyt og forventningene var store. Det er mye å ta for seg i en alder av 20. 

Forandret det livet ditt?

En hel del! Jeg gikk fra å bo med min mor i et lite hus til å bo i en kåk verdt mange millioner. Livet endrer seg hele tiden men noen ganger er det vanskelig å håndtere alt.

Det var en god tid, med andre ord?

For meg, ja. Jeg spilte med Cannavaro, Van Nistelrooy, Ramos, Marcelo, Guti, Sneijder, Casillas... Legender. Jeg spilte også med Ronaldo og Benzema. Det var en drøm å spille med alle. 

Hva med fansen?

De var krevende, på samme måte som de er med resten av spillerne. Men de behandlet meg bra. Madrid er mitt hjem, sammen med Rotterdam. Jeg bor her på Villaviciosa de Odon der vi eier en resturant som heter Rickey's Place, oppkalt etter min stefar som er kokk der. Jeg tar en drink og prater med naboene. Jeg føler meg elsket. 

Hva skjedde på banen?

Jeg startet å spille med Bernd Schuster, som jeg hadde et godt forhold til. Problemene startet med Mourinho, han tvang meg til å forlate klubben. Jeg hadde en seriøs samtale med han der jeg uttrykket min misnøye. 

Hva skjedde med Mourinho?

I 2010 spilte jeg pre-season med han der jeg trente bra og veldig hardt. Jeg følte meg bra og var veldig fokusert. Marcelo ble skadet så jeg håpet på spilletid så jeg kunne imponere. Plutselig på deadline day, ringte han meg og ba meg finne en ny klubb. Jeg hadde under 24 timer på meg til å velge en klubb. Jeg kunne ikke tro det, jeg var utrolig irritert. Jeg konfronterte han men han sa at han ikke kunne gjøre noe, det var Jorge Valdano som bestemte. Til slutt ga jeg opp og dro på lån til Hercules. 

Det ble ikke bedre i Hercules?

Vi startet bra. Vi vant til og med 0-2 på Camp Nou og jeg ble kalt opp av landslaget. Problemet var at de sluttet å spille meg så jeg sluttet å trene. Så ringte Mourinho meg for å kjefte. Han sa at jeg var en Real Madrid-spiller og kunne ikke oppføre meg sånn. Fy faen, dere skulle sett han. Det var da ting begynte å gå galt. Jeg ignorerte folk. Fansen dukket til og med opp i huset mitt for å finne meg.

Laget rykket ned..

Det var på grunn av styret. De sparket Esteban Vigo. Han var en fantastisk trener. Men de sparket han og hentet Miroslav Djukic, som bare var opptatt av å vise oss sixpacken sin. Han trodde fortsatt at han var spiller. Jeg likte han ikke. Vi rykket ned med han. 

Du returnerte til Madrid?

Mourinho isolerte meg med en gang. Han ville ikke at jeg skulle komme i nærheten av laget på grunn av det som skjedde i Hercules. Jeg trente alene, ensom. Jeg følte meg helt forferdelig. Det var tøft, jeg innså at karrieren min i Real Madrid var over. 

Gråt du over situasjonen?

Jeg var frustrert, men jeg gråt aldri. 

Hva skjedde videre?

Ikke noe bra. Jeg spilte i England, Russland og Tyrkia. Så oppstod problemene med agenten og jeg var ikke fokusert på fotballen. Jeg sluttet med en del ting og problemene bygget seg opp. Jeg var stresset over alle kontraktene jeg hadde signert! På banen spilte jeg dårlig. Det ble for mye, til slutt la jeg opp. 

Hvordan er livet nå?

Vi får vente og se hva livet har å by på. Jeg er avslappet. Det viktigste for meg er at mine barn og min mor er lykkelig. Resten plager meg ikke. Det viktigste er at folkene mine har det bra. 

Hvor mange barn har du?

En gutt og fire jenter. 

30 år gammel og fem barn. Hvordan går det?

Jeg vet ikke om jeg er en god far men noe gjør jeg riktig, for du skulle sett kjærligheten de viser meg. Barna mine er livet mitt. Så lenge de har det bra så er alt annet uviktig. 

Og med restauranten i Villaviciosa?

Det går veldig bra. Jeg håper å åpne en ny i Madrid. Vi får se.

Har du fortsatt kontakt med folk i klubben?

Med noen. Her om dagen ringte jeg Chendo for billetter til El Clasico og han skaffet meg det. Han behandlet meg bra. Det er en bra følelse å være rundt folk som han.

Du var godt likt blant spillerne, men ikke alle?

Jeg hadde et dårlig forhold til Saviola og Gago. Jeg ønsker ikke å prate om forholdet mitt til Gago. Med Saviola endte ting bedre. 

Hva skjedde?

Vi var på trening og jeg ba Saviola sentre ballen til meg. Jeg spurte fire ganger uten at han gadd. Saviola, Saviola, Saviola, Saviola! Det er vanlig på trening og på kamper. Men han stoppet opp og sparket ballen på meg. På slutten av økten spurte jeg hvorfor han gjorde det. Han sa det var irriterende at jeg spurte om ballen. Det gjorde ikke vondt at han sparket ballen på meg, men det gjorde vondt at han ble irritert. Jeg sa ikke det til noen. Det såret meg. Men vi pratet om det og løste opp problemet, til slutt så hadde vi et godt forhold. Alt i alt så var forholdet mitt til garderoben bra. Det var en herlig atmosfære. 

Krangler du med venner når dere spiller fotball sammen?

Nei. Vi tar på fotballskoene for å ha det gøy. 

Ønsker du å jobbe videre med fotballen?

Vi får se. Akkurat nå studerer jeg for å kvalifisere meg til å trene barn. Jeg tror min erfaring kan være med på å hjelpe dem. 

Er det mye du angrer på nå som du ser tilbake på karrieren din?

Hva hjelper det?  

Hva syntes du om det Drenthes uttalelser?

Skjermbilde 2018 10 09 kl. 22.35.07