Extra large zidane
NY STRATEGI: Zidane roterer ikke lenger like mye på laget.

Kommentar: Hvorfor roterer ikke Zidane?

Zidanes håndtering av spillerstallen har endret seg stort fra forrige sesong. Hva er grunnene?

Denne artikkelen ble opprinnelig skrevet av Rafa Peinado for La Galerna. Ettersom artikkelen også kan være av interesse for ikke-spansktalende Madridistas, har undertegnede valgt å oversette artikkelen til norsk.

Originalartikkel: ¿Por qué no rota Zidane?

Ingenting varer for alltid

Hvor enkelt er det ikke å venne seg til det gode? Ingen ville valgt bort en fint hus, et godt måltid eller en rask mobil til fordel for en falleferdig leilighet, en brent pizza eller en mobil som lever på sine siste dager. Likevel er det ingenting som varer evig. En god bil vil til slutt bli gammel og behøve reparasjon, den en gang så nye mobilen vil bli utdatert, og selv den beste kokken har sine dårlige dager.

Slik er det også i fotballen. Den regjerende seriemesteren vil ikke alltid klare å forsvare tittelen. Et formlag lag kan tape mot et lag fra divisjonen under. En strategi som fungerer fantastisk på våren, kan være helt feil å bruke på høsten, og det er det sistnevnte eksempelet som vil legge grunnlaget for denne artikkelen.

For ikke mange år siden vant Barcelona alt som var å vinne med en startellever bestående av nesten kun egenutviklede spillere, mens Real Madrid gikk gjennom en tung tid og brukte stadig nye millioner på å fornye stallen. I skrivende stund er rollene mer eller mindre byttet om. Mens Barcelona bruker store summer på spillerkjøp, har Real Madrid satset på yngre spillere og har vunnet tre av de fire siste Champions League-trofeene. Det var enkelt for Barcelona-supporterne å venne seg til et lag nesten kun bestående av egenproduserte spillere, som i tillegg vant alle trofeer, og mange trodde nok at dette skulle vare i lang tid. Når ting går bra, er det enkelt å bli godt vant.

Zidanes spillerstall og rotasjonssystem

Her kommer vi til hovedpoenget i artikkelen, nemlig Zidane, hans Real Madrid, hans spillerstall og rotasjoner. Zidane vant en historisk dobbel i en veldig særegen og spesiell sesong. Sesongen beskrives best på denne måten, fordi det ikke er vanlig å ha en spillerstall av så høy kvalitet. På benken i Champions League-finalen satt Morata, som bare noen uker senere ble hentet som førstespiss av den regjerende seriemesteren i Premier League. Hadde det ikke vært for skadesituasjonen til Bale, ville trolig også Isco, en av verdens aller beste midtbanespillere, tatt plass ved siden av Morata på benken. James, som produserer 30 målpoeng i året og i skrivende stund spiller for Bayern München, fikk ikke engang plass i finaletroppen og ble vraket fra benken.

For Real Madrid-supporterne var det en strålende situasjon, som var veldig enkel å venne seg til. På samme måte som det er enkelt å like et fint hus, en rask mobil og et godt måltid, er det enkelt å få sansen for en god spillerstall. Startelleveren var strålende, og enkelte vil hevde at benken var enda bedre. Dessverre var dette en usannsynlig bra situasjon, og det var umulig at den ville vare. Dette viste seg også i sommervinduet, da både Morata, James, Danilo og Pepe endte opp med å dra. Bales hyppige skader var kanskje det eneste som hindret Isco i å gjøre det samme.

Tilbake til normalen

Forrige sesongs rotasjonssystem fungerte ikke kun takket være Zidanes gode håndtering av spillergruppen. Det fungerte også fordi det er langt enklere å rotere når ting går bra, og når spillere som Isco, James og Morata ledet an for det berømte «B-laget». Men som allerede nevnt - det var uunngåelig og helt åpenbart at Real Madrid ikke kunne gå etter en ny Morata (en spiss til €80 millioner) eller en James (som også kostet €80 millioner da han gikk fra Monaco).

Hvorfor? Fordi dette er normalen. Det er ikke normalt å ha spillere som Lukaku, Icardi, Belotti eller Kane i konkurranse med Karim Benzema. Det er ikke normalt å ha en midtbanespiller til €80 millioner fungerende som innbytter, eller kanskje til og med som backup for innbytteren. Dette er de gode vanene som Real Madrid-fansen raskt klarte å venne seg til, men det er absolutt ikke noen vanlig situasjon.

Ikke bare klarte vi å venne oss til å ha verdens beste innbytterbenk; vi klarte også å venne oss til rotasjonssystemet som var tilpasset den daværende spillerstallen. Det virket som at suksessoppskriften var rotasjonssystemet i seg selv, uten å ta hensyn til omstendighetene. Zidane kritiseres for at han ikke roterer like hyppig som forrige sesong. Hva man må ta med i beregningen, er at vi ikke lenger får Isco, Morata og James inn fra benken, men Ceballos, Llorente og Mayoral. De tre sistnevnte er unge spillere med en lys fremtid foran seg, men til syvende og sist er de unge spillere, ikke etablerte verdensklassespillere. 

Et lag i motgang

Det er også en annen viktig faktor vi må ta med i beregningen. Når et lag fungerer bra og er i flytsonen, er det enkelt å bytte en venstreback i toppklasse med en venstreback på et lavere nivå. Det er enkelt å bytte en kantspiller som scorer hver kamp med en med et middelmådig sluttprodukt. Det er enkelt å bytte en midtstopper som leder laget, med en akademispiller uten erfaring. Når laget er i flytsonen, kan en trener gjøre disse byttene uten at svakhetene blir avslørt. Når laget er midt i en dårlig periode, er det imidlertid langt vanskeligere. Venstrebacken som virket så lovende, mister plutselig markeringen. Kantspilleren som tidligere gjorde en kjempejobb, klarer ikke lenger å treffe på en eneste pasning, og den urutinerte midtstopperen blir fullstendig dominert av en kraftfull spiss.

Her kommer vi til slutten av artikkelen. Real Madrid-fansen har blitt vant til en av historiens beste spillerstaller, til et B-lag som leverte like bra som A-laget, og at alt gikk på skinner. For øyeblikket er situasjonen betydelig vanskeligere. Dermed er det også normalt at treneren velger å rotere mindre. Det viktigste er ikke å gi like mange minutter til alle, men å stille et lag som er sterkt nok til å vinne og kjempe om hver eneste tittel. Dette gjelder spesielt når kvaliteten på benken er tilbake på et normalt nivå, og ikke lenger består av spillere som kunne vært nøkkelbrikker for omtrent samtlige toppklubber i Europa.

Pmn6