Extra large slett 2
ÅRETS SISTE: Det er duket for årets siste Champions League-kamp når Borussia Dortmund gjester Santiago Bernabéu onsdag kveld.

Før kampen: Borussia Dortmund (H)

Årets siste Champions League-kamp står for tur når Real Madrid får besøk av Borussia Dortmund.

Real Madrid - Borussia Dortmund
Estadio Santiago Bernabéu, Madrid
Champions League - gruppespill
Onsdag 6. desember, kl. 20:45
Viasport 3 (Viaplay)

Real Madrid skuffet da de ikke maktet å få hull på byllen i oppgjøret mot Athletic Club lørdag kveld. Los Blancos hadde muligheten til å ta innpå serieleder Barcelona, men misbrukte sjansen og avstanden forble dermed på åtte poeng. Nå jakter Zinedine Zidanes mannskap en opptur når de får besøk av Borussia Dortmund, som også sliter i hjemlig liga. Real Madrid er allerede kvalifisert for videre spill i Champions League, mens det mest sannsynlig er Europa League som venter for de gule fra Dortmund til våren. Dermed er det ikke mye som står på spill i morgendagens oppgjør, men det er uansett sikkert at begge lag ønsker å avslutte årets Champions League-sesong med en god opplevelse i den spanske hovedstaden. 

Toppet mannskap

Vanligvis ville dette vært en kamp Real Madrid kanskje ville spart spillere, ettersom kamputfallet ikke har noe særlig å si. Dog så ventes det at Zinedine Zidane kommer til å stille med tilnærmet toppet mannskap i oppgjøret mot de gule i morgen. Dette er fordi flere Real Madrid-spillere pådro seg karantener i kampen mot Athletic Club, og spillerne som dermed ikke kommer til å spille mot Sevilla i helgen kommer til å starte morgendagens kamp. Dette gjelder Sergio Ramos, Dani Carvajal og Casemiro, som alle ble pådro seg karantener mot baskerne, men Carvajal må også sone karantene i morgen grunnet gule kort i Champions League. Sergio Ramos ble vist det røde kortet minutter før full tid, mens Dani Carvajal og Casemiro pådro seg sitt femte gule kort for sesongen. Dette betyr også at alle disse tre er tilbake til El Clásico, som spilles 23. desember.

Den eneste spilleren som garantert ikke spiller morgendagens kamp er Gareth Bale. Comebacket mot Fuenlabrada var bare en test for leggen hans, og responsen var negativ. Bale har trent for seg selv siden Copa del Rey-oppgjøret, men Zinedine Zidane skal ha et håp om å ha han klar til lørdagens kamp mot Sevilla. MARCA melder i kveld at Bales personlige mål er å rekke FIFA Club World Cup, hvor Real Madrid spiller sin første kamp onsdag 13. desember, før så en eventuell finale spilles i Abu Dhabi lørdag 16. desember. Under dagens pressekonferanse bekreftet Zidane at han ikke visste når waliseren ville være tilbake i aksjon, men at han kunne garantere at han ville være blant de som setter seg på flyet til Abu Dhabi for å delta i FIFA Club World Cup.

Ronaldo jakter ny scoring

Det har vært en merkelig høst for Cristiano Ronaldo. I LaLiga har portugiseren vært skremmende svak, og i den spanske toppdivisjonen står Ronaldo med bare to scoringer på ti kamper. I Champions League har dog historien vært noe helt annet. På fem gruppespill-kamper står Ronaldo med hele åtte scoringer, og han har scoret i hver eneste Champions League-kamp så langt denne sesongen. Dette har portugiseren aldri gjort tidligere i sin karriere, og dersom han scorer i morgendagens kamp mot Borussia Dortmund så vil han dermed sette enda en personlig rekord. I 2013/14-sesongen scoret Real Madrids nummer syv i alle gruppespill-kampene han spilte, men han var skadet i hjemmekampen mot Galatasaray og klarte ikke denne personlige rekorden den gang.

Det meste portugiseren har scoret i et Champions League-gruppespill er elleve scoringer. Det var i 2015/16-sesongen at Ronaldo scoret elleve mål på bare seks kamper, blant annet fire mål i den siste gruppespill-kampen mot Malmö. Dersom Ronaldo scorer hat-trick i morgen så vil han altså utlikne denne rekorden. I forkant av morgendagens oppgjør ligger Ronaldo an til å ha en av sine beste høster i Champions League-sammenheng. Kun i 2013/14-sesongen og 2015/16-sesongen scoret målmaskinen flere mål i gruppespillet enn det han har gjort denne sesongen. Til sammenlikning scoret portugiseren bare to mål i gruppespillet forrige sesong, men grunnet en fantastisk vår endte han allikevel opp som toppscorer i turneringen med tolv scoringer. 

Motstanderen

Borussia Dortmund åpnet sesongen meget godt, men etterhvert har høsten utviklet seg til et lite mareritt. De gule ledet lenge Bundesligaen, men etter å ha vunnet seks av de første syv seriekampene så har ikke Peter Bozs mannskap vunnet siden slutten av september. I tillegg sliter de gule og svarte noe voldsomt med skader. Bare i helgen måtte Gonzalo Castro og Maximilian Philipp forlate banen med skade, og de er langt fra de eneste som ikke spiller morgendagens oppgjør grunnet skade. Ellers på skadelisten finnes Lukasz Piszczek, Erik Durm, Sebastian Rode, Mario Götze, Marco Reus og unggutten Jacob Bruun Larsen er alle ute med skade og spiller ikke morgendagens oppgjør, og det er dermed et skadeskutt Dortmund-mannskap som møter Los Blancos i morgen. 

Det har vært store utskiftninger i Borussia Dortmund siden forrige sesong. Thomas Tuchel forlot klubben i sommer etter uenighet med styre, og inn kom Peter Bosz fra Ajax. På spillersiden har det også vært utskiftninger, og den tyske storklubben har vært mye i media denne sommeren grunnet salget av Ousmane Dembélé. Franskmannen ble en av tidenes dyreste spillere da han gikk til Barcelona €105 millioner i august. Ukrainske Andrey Yarmolenko ble hentet som erstatter fra Dynamo Kiev, og kantspilleren scoret blant annet et fantastisk mål i sesongens første Champions League-kamp mot Tottenham.

I tillegg til Yarmolenko har Dortmund også hentet Maximilian Philipp og Ömer Toprak fra henholdsvis Freiburg og Bayer Leverkusen. I tillegg har de hentet lovende tyske spillere som Mahmoud Dahoud og Jeremy Toljan fra henholdsvis Borussia Mönchengladbach og Freiburg. Det er også vært å bemerke seg at tyskerne også hentet 17 år gamle Jadon Sancho fra Manchester City for over 80 millioner kroner mot slutten av sommerens overgangsvindu. Kantspilleren blir betegnet som kanskje det største engelske talentet for tiden og han forlot Pep Guardiolas Manchester City ettersom han ikke følte seg satset på i Manchester, det er heller ikke umulig at unggutten får spilletid i morgendagens kamp grunnet tyskernes skadesituasjon.

Historie

Real Madrid og Borussia Dortmund har møttes 13 ganger opp igjennom historien. Vi må ikke lenger tilbake enn til 1998 for å finne det første møtet mellom klubbene. Den gang endte det med 2-0-seier til Real Madrid hjemme i Madrid etter scoringer av Fernando Morientes og Christian Karembeu. Siden den gang har lagene møtte elleve ganger og det er Real Madrid som har vunnet flest ganger. Fem ganger har de hvite fra Madrid gått seirende ut av oppgjørene mot Borussia Dortmund, mens tyskerne har vunnet tre ganger, mens det har endt uavgjort ved fem anledninger. 

Real Madrid og Borussia Dortmund har også handlet spillere av hverandre tidligere. I 2003 ble den brasilianske midtbanespilleren, Flávio Conceicao, lånt ut fra Real Madrid til Borussia Dortmund, mens fire år senere gikk Christoph Metzelder motsatt vei da han byttet ut Signal Iduna Park med Santiago Bernabéu. I 2011 punget Real Madrid ut €10 millioner for det tyrkiske midtbanetalentet Nuri Sahin som gikk fra Dortmund til Real Madrid. Sahin ble aldri noen suksess og etter flere skader og et mislykket låneopphold til Liverpool returnerte han til barndomsklubben. Først lånte Dortmund han fra januar 2013 til juni 2014, før så overgangen ble gjort permanent for €7 millioner senere samme sommer. 

Mulig startellever:

                                Keylor Navas
      Nacho, Varane, Ramos, Marcelo
              Modric, Casemiro, Kroos
                                    Isco                
                    Benzema, Ronaldo

Vinner Real Madrid i morgen?

Skjermbilde 2018 10 09 kl. 22.35.07