Intervju med Petter Veland

Realmadrid.no har fått intervjuet Petter Veland, statistikkansvarlig for Canal + og en ildsjel for spansk fotball. Les nedenfor hva han tror om den kommende sesongen.

Er Real Madrid og Barcelona verdens to beste lag for øyeblikket?

- Jeg er litt forsiktig med å bruke for store ord i denne sammenhengen, siden det er et veldig godt lag i England som heter Manchester United. Vinner man Premier League er man definitivt ett av verdens beste lag, på samme måte som at man får samme status når man vinner La Liga. Jeg tror jeg har ordene i behold når jeg stikker frem hodet og kalles Barcelona for det beste laget av dem alle, mens Real Madrid er i sjiktet bak, sammen med blant annet Manchester United. På papiret er kanskje Real Madrid nummer to, men fotball spilles på banen – ikke på papiret.

Er det Real Madrid eller Barcelona som er vinneren av årets overgangsvindu?

- Barcelona har hentet de største navnene. Alexis Sánchez og Cesc Fábregas ville nok vært klare førstevalg i de aller fleste andre klubber, men i Barcelona er de i utgangspunktet hentet inn som rotasjonsspillere (misforstå meg rett, de vil begge spille veldig mange kamper – også de viktige). Real Madrid har hentet inn spillere som passer bra under José Mourinhos spillestil, og det er i tillegg ikke noen spillere som vil sutre voldsomt over å bli plassert på benken – i hvertfall ikke i starten. Bredden i Real Madrid er nærmest ufattelig, og gir dem mange strenger å spille. Totalt sett vil jeg nok si at begge er vinneren, på hver sin måte.

Hvis Real Madrid og Barcelona unngår å møte hverandre i utslagsrundene i Champions League, tror du man kan få et Clásico i finalen?

- Absolutt. Det ligger litt i svaret på spørsmål 1. Barcelona og Real Madrid er alltid blant de som kan ta seg til finalen i Champions League, men der er det mange om beinet. De engelske lagene er alltid sterke, de italienske biter godt fra seg, og kvaliteten i både Tyskland og Frankrike blir høyere med årene har jeg inntrykk av. Det er også litt flere tilfeldigheter som spiller inn. Har man en dårlig dag i La Liga har man 37 andre kamper å rette det opp på, feiler man i en kvartfinalen er det bare 90 minutters reperasjonstid.

Hvis du skulle satt penger på Real Madrid eller Barcelona som ligavinner, cupvinner og Champions League-vinner, hvem ville du satt pengene på?

- Jeg har en følelse av at Real Madrid vinner La Liga. Jeg vet ikke hvorfor, annet enn at det er en følelse. For øvrig den samme følelsen som har sagt Barcelona de tre siste årene. Og det strider jo forsåvidt mot logikken å tro på noe annet enn Barcelona-gull slik de har fremstått de siste sesongene, men jeg synes José Mourinhos andresesonger i Porto, Chelsea og Inter bærer så tydelige preg av at kontinuitet i hans arbeid er en gullresept. Samtidig har Real Madrid trolig den best komponerte stallen på lang tid. Det har forsåvidt Barcelona også, så det kommer nok en gang til å bli en rotterace av en annen verden, og det er marginer som kommer til å skille. Jeg tror ikke Real Madrid eller Barcelona vinner Copa del Rey denne sesongen, der holder jeg knapp på et Málaga-lag som jakter troféer til det nyoppussede skapet. Champions League er alltid mer åpent siden tilfeldigheter avgjør i større grad enn i La Liga, men fornuften tilsier Barcelona.

Etter Málagas sommerhandel, er de i ferd med å bli en spansk stormakt? Har de en tropp som er god nok til å tukte storlagene i Europa?

- De er gode nok til å bli en stormakt i Spania med tiden, men å forvente at Málaga blir en gullkandidat allerede denne sesongen blir å legge lista for høyt. Til dét er Real Madrid og Barcelona for gode, store og rike. Trolig må det en revidert TV-avtale til for at noen skal nærme seg de to gigantene. Men det Málaga har gjort i sommer tyder på at de bygger et lag som skal kjempe i toppen så fort som mulig, mens de parallelt bygger en klubb som skal stå sterkt i lang, lang tid – og gjøre premissene for å nærme seg Real Madrid og Barcelona bedre år for år.

Diskusjonene rundt Lionel Messi og Cristiano Ronaldo ser aldri ut til å stoppe. Hvem av de to tror du blir mest
utslagsgivende for sitt lag i løpet av sesongen?

- Begge to. Jeg tror de kommer til å dominere på samme måte som forrige sesong. Rett og slett fordi de to er verdens to beste fotballspillere.

Siden første- og andreplassen nærmest blir delt ut til Real Madrid og Barcelona før sesongen i det hele tatt sparker i gang; hvem tror du kaprer tredje- og fjerdeplassen?

- Jeg tror Málaga lykkes umiddelbart, i form av en 3. plass. Samtidig tror jeg at Valencia har bygget et såpass godt fundament etter tapet av Silva og Villa, som i sommer er ytterligere forsterket gjennom eksempelvis Diego Alves, Rami, Parejo, Piatti og Canales, at de utvilsomt vil være der oppe også denne sesongen. Sevilla har imponert i sommer og har en kombinasjon av trener og spillertyper som gjør dem veldig spennende. Det samme gjelder for Athletic Bilbao med Marcelo Bielsa ved roret og Ander Herrera som ny strateg på midtbanen, mens Villarreal og Atlético Madrid begge har forutsetninger for å holde seg der oppe. Oppsummert ser jeg at seks lag har gode argumenter for at de skal bli nummer 3 og/eller 4 – per i dag tror jeg Malaga og Valencia står sterkest – med viten om at overgangsvinduet er åpent i to uker til.

Atlético Madrid har mistet sin stjerne i Agüero samt keeperen De Gea.. Vil du si at Atlético er svekket alt for mye til å kunne tukte de store lagene i Spania, eller har de kommet greit ut av overgangsvinduet?

- Enn så lenge har de ikke kommet spesielt godt ut av overgangsvinduet, men i Atlético Madrid måtte noen ut før andre kunne komme inn. Gabi og Adrián López kom tidlig, og det er etablerte spillere som uten tvil vil gjøre en god jobb, men som neppe vil være avgjørende på egenhånd i forhold til om de ender blant de fire beste eller ikke – som for eksempel Sergio Agüero var. Med Agüero og De Gea ut har de to veldig store par med sko å fylle. Det ryktes at Falcao og/eller Osvaldo erstatter førstnevnte, i tillegg til at Arda Turan har kommet. På keeperplassen, og defensivt generelt, synes jeg ikke de har investert like bra – men jeg kan godt ta feil. Enn så lenge ser det hvertfall ut som at Atlético Madrid kommer til å score og slippe inn mange mål denne sesongen, og dét er jo gøy.

Hvilket lag har best forutsetninger for å score mest mål den kommende sesongen? Hvem vil slippe inn minst? Real Madrid eller Barcelona?

- Det er et veldig hypotetisk spørsmål som jeg ikke har tenkt så veldig mye over. Jeg tror neimen ikke det betyr så mye heller. La Liga 2011/2012 avgjøres trolig i de to El Clásico-oppgjørene, og da betyr det egentlig veldig lite hvem som vinner 2-0 og hvem som vinner 4-1 over Rayo Vallecano.

Higuaín var i kjempeform før skaden inntraff mens Benzema slet, men nå er situasjonen annerledes. Higuaín sliter med formen mens Benzema virkelig står fram. Hvem av dem holder du som den beste spissen?

- Jeg synes Gonzalo Higuaín har det høyeste potensialet av de to, men jeg tror at Karim Benzema kommer til å score flere mål denne sesongen. Jeg har virkelig troen på Benzema foran denne sesongen. Nok en gang bare en følelse, i tillegg at jeg har latt meg imponere over spillet hans i sommer, både for Real Madrid og for Frankrike. Higuaíns skadeproblemer kom på et veldig ugunstig tidspunkt, og for meg virker det som at han står bak Benzema i køen. Dersom Benzema tar sjansen, og det tror jeg at han gjør, tror jeg Higuaín vil ha en større innbytter-rolle kommende sesong. Dessverre vil kanskje noen si, i og med at Higuaín er en likandes spillertype som jeg selv setter veldig høyt.

Hvilke lag tror du rykker ned fra La Liga i år?

- Vanskelig å si såpass tidlig, og det blir et tips under feil forutsetninger. Et nedrykkstips 16. august er nødvendigvis ikke det samme som et nedrykkstips 1. september. Se for eksempel på Levante. Dømt til å bli sist forrige sesong, henter Felipe Caicedo i tolvte time, og holder plassen. Men per i dag, slik stå er nå, tror jeg Rayo Vallecano, Racing Santander og Levante må ta turen ned.

Hvilket lag har den beste troppen i ligaen om en ser bort i fra Real Madrid og Barcelona?

- Málaga og Valencia er de to lagene som er nærmest dobbel dekning med kvalitet på samtllige posisjoner, så jeg får svare en av de to. Atlético Madrid er for ustabile bakover på banen, troppen til Villarreal er for tynn, mens Sevilla også sliter i forsvarsrekka dersom enkeltspillere blir satt ut av skader.

Er den spanske ligaen styrket eller svekket i løpet av sommeren?

- Flere profiler er borte, men det er bare Sergio Agüero og David De Gea som er av de store profilene. Det er klart at Joan Capdevila, Ezequiel Garay, Bojan Krkic og Diego Capel er store navn, men ingen av dem er vanskelig å erstatte i sine respektive klubber. Da er det verre for f.eks Levante, Sporting Gijón og Mallorca å få erstattet Felipe Caicedo, José Ángel og Pierre Webó – men deres navn og profiler er ikke like store. Inn har spillere som blant annet Fabio Coentrão, Nuri Sahin, Alexis Sánchez, Cesc Fábregas, Cristian Zapata, Arda Turan, Ruud, Jeremy Toulalan, Joris Mathijsen og Piotr Trochowski kommet, så jeg vil si at ”stjernebeholdningen” er enda større foran denne sesongen enn forrige.

Hvilke forutsetninger har du til ditt eget Villarreal denne sesongen?

- Å veksle mellom Champions League, Copa del Rey og La Liga har ikke vist seg å være en suksessformel for Villarreal ved tidligere anledninger, og nok en gang er det bredden i stallen det kan stilles spørsmålstegn ved. Førsteelleveren er meget solid, men det er ikke like mye krutt som kommer fra Villarreal-benken når man sammenligner med noen av de andre kandidatene til en topp 4-posisjon. Savnet av Santi Cazorla vil selvsagt være stort, men i skrivende tidspunkt er ikke hans erstatter klar enda. Det skal hentes inn en midtbanespiller med offensive kvaliteter, men hvem det blir er enda ikke sikkert. Cristian Zapata styrker forsvaret, som var et sårt punkt forrige sesong, mens Camuñas tilby en annen dimensjon i spillet. Alt i alt er troppen bedre denne sesongen enn forrige, men bredden er fortsatt for liten til å konkurrere for fullt på tre fronter.

Vi i Realmadrid.no takker Petter Veland for intervjuet og håper på at han får rett angående Real Madrid som ligavinner. Hva ville du svart på de stilte spørsmålene? Svar og diskutér i kommentarfeltet under!

Pmn6