Extra large paris saint germain 13.2.2018
MAKE OR BREAK: Det er nå eller aldri for Los Merengues.

Taktisk smugtitt: Paris Saint-Germain

I forkant av det uhyre viktige dobbeltoppgjøret i Champions League, har vi tatt en taktisk titt på Unai Emerys mannskap.

Zinedine Zidane og Real Madrid står overfor et dobbeltoppgjør som på mange måter kan definere innspurten i årets sesong. Man er eliminert i Copa del Rey og i LaLiga er det 17 poeng opp til serielederen. Da gjenstår bare Champions League, Real Madrids turnering. 

System

Emery har foretrukket en 4-3-3-formasjon for sitt PSG denne sesongen. Der spanjolen tidligere har vært ganske låst til en 4-2-3-1-formasjon, har han landet på å trekke den høyeste av de sentrale midtbanespillerne ned i en tre'er i PSG. Dette har nok en logisk forklaring bestående av to deler: Én, at man ønsker å "bevare" en trio på topp uten en fiksert offensiv midtbanespiller bak dem, og to, for tydeligere rolleinndeling på midtbanen. Med dette vises det til at i 4-3-3-systemet til Emery, opererer Thiago Motta i en dyp midtbanerolle, vanligvis bak Marco Veratti og Adrien Rabiot. Motta er usikker til oppgjøret, og det ventes at Real Madrid-kjenning Lass Diarra eller omskolerte Giovani Lo Celso stiller i den posisjonen. 

Da har vi vært inne på midtbanen, som helt klart og tydelig setter premisser for PSGs spillestil. Verratti og Rabiot rullerer på å dytte opp i mellomrom, som en de facto tier, men gjør det sjelden samtidig. På denne måten får Emery  på en måte sin preferanse for en midtbanespiller høyere i banen. Forsvarsleddet består av Kurzawa, Silva, Marquinhos og Alves, og det er nok her PSG er mest sårbare, hvordan og hvorfor kommer vi tilbake til litt lenger ned. Backene Kurzawa og Alves skyver høyt og bredt opp, dette åpner for at den dypeste av de tre midtbanespillerne faller ned for sikkerhet i det oppbyggende spillet. I hjemlig liga er PSG ofte dominante i nært sagt alle kampene, og stopperparet Marquinhos/Silva er ofte satt til å klare seg litt på egenhånd i kontringsfasen.

I angrep er det ikke så altfor mye som man behøver å skrive. Neymar, Cavani og Mbappé kommer etter alle solemerker å danne fronttrio på Santiago Bernabéu onsdag. De har bygget opp en fin forståelse og et ganske godt samspill i løpet av denne sesongen. Cavani opptrer som en førsteforsvarer i pressfasen, der han ofte bestemmer hvilken stopper som skal presses o.l., mens Neymar og Mbappé har frie, offensive roller til å gi utløp for sin kreativitet og for sine kvaliteter. Det hører med til historien at de har defensivt ansvar lik null store deler av kampene. 

Spillesystem - PSG (med piler som viser bevegelse)

Styrker og svakheter

PSG har de senere årene lagt ned et godt stykke arbeid, og en god del penger i jakten på det gjeveste trofeet av dem alle på klubbasis. Før denne sesongen var signalet på at de skulle gå enda hardere inn for det, signeringene av Neymar og Mbappé til et allerede stjernespekket lag. Det er en klar styrke Emery og hans mannskap har. Rent ferdighetsmessig er de i verdenstoppen, hvis man ser på "firepower".  En annen karateristikk er at laget har vokst siden forrige sesong, hvor mangelen på erfaring viste seg veldig tydelig en berømt kveld på Camp Nou. Emery er en slu rev, en undervurdert trener som innehar en fabelaktig taktisk forståelse og et bredt arsenal i form av hvilke spillere han har til rådighet. Med ballen spiller PSG godt, og de har gjennom sesongen møtt lavtliggende motstandere som forsøker å gjøre livet vanskelig for dem, dette har videreutviklet spillet deres mot etablert forsvar. 

Når det kommer til Parislagets svakheter, er det en del forskjellige måter Zidane og co. kan utnytte dem. Som det fremgår av beskrivelsen over, og etter å ha sett mange PSG-kamper, hersker det liten tvil om at vi snakker om et lag som er ganske markant dårligere i forsvar enn de er i angrep. De tar stor risiko i pasnings- og posisjonsspillet hvor de sender begge backene høyt opp og tenker svært lite på kontradekningen. Det oppstår også ofte rom bredt i banen bak backene, ettersom de har dyttet opp, dette er nok noe som Real Madrid ønsker å utnytte onsdag kveld. Vi var inne på det i sted, men det er verdt å nevne det igjen. Neymar og Mbappé løper sjelden hjemover, og er i utgangspunktet svakheter for laget sitt defensivt. Nøkkelen blir for Real Madrid å kunne utnytte de rommene som oppstår ved at de to stjernene neglisjerer sine defensive plikter. 

Real Madrid venter seg en tøff batalje onsdag kveld, men det gjør PSG også. Etter det som må sies å ha vært en katastrofal sesong for de helhvite, er det nå man virkelig må steppe opp og dra frem en kamp av høyt nivå. Det er et oppgjør som like godt kunne vært finalen, men vi får den servert allerede nå i februar. Så gjenstår det bare å se om Los Blancos har det som skal til for å snu "katastrofe" til "briljanse", det vil de neste drøyt 48 timene vise. 

Hva tror du om kampene i åttendedelsfinalen?

Skjermbilde 2018 10 09 kl. 22.35.07