Extra large f r roma
STORSEIER: Real Madrid valset over Viktoria Plzen i forrige runde av gruppespillet i Champions League.

Før kampen: Roma (B)

Real Madrid møter Roma i den nest siste runden av årets gruppespill i Champions League.

AS Roma – Real Madrid
Stadio Olimpico, Roma
Champions League - gruppespill, runde 5
Tirsdag 27. november, kl. 21:00
Viasport 1

Real Madrid reiser til mektige Stadio Olimpico i den italienske hovedstad til en svært tøff kamp i Champions League. Dette vil bli en kamp mellom to lag som har slitt med å leve opp til forventningene denne sesongen, men en seier i dette oppgjøret vil være en maktdemonstrasjon for begge lag. Real Madrid kommer fra et ydmykende 3-0-tap mot Eibar i helgen mens Roma heller ikke maktet å få med seg tre poeng fra Udine og bortekampen mot Udinese. Scenen er satt for et storoppgjør i et av Europas mektigste stadioner, et sted hvor giganter etter giganter har vaklet. 

Solari-kritikk

Solari startet sin trenerkarriere på det øverste nivå på best mulig måte med fire seire på fire kamper etter overtagelsen av trenerrollen for en knapp måned siden. Mye tydet på at argentineren på nytt hadde tent gnisten i spillerne og treneren fikk også ros for enkelte taktiske valg, da spesielt avgjørelsen om å bruke Ceballos etter at Casemiro måtte ut med skade i Vigo. I kampen mot Eibar viste Solari likevel svakheter med tanke på lagoppstilling og taktisk tilnærming til kampen. Den spanske avisen MARCA laget en artikkel etter kampen hvor du fokuserte på hva som hadde gått galt i bortekampen i Eibar. Avisen fokuserte mye på valget om å bruke Ceballos og mente at spanjolen ikke burde vært i den rollen han var i bortekampen mot Eibar. Det er klart at Ceballos gjorde sitt beste i en litt uvant rolle og spanjolen var blant Real Madrids beste spiller i kampen. Det er likevel svært tydelig at laget mister mye på midtbanen når Casemiro ikke er tilgjengelig, og Solari maktet ikke å løse dette problemet i kampen mot Eibar.

MARCA legger også vekt på at Real Madrid ikke var tilstrekkelig forberedt til kampen mot Eibar og at Solaris kampplan til å kontre det høye presset fra vertene ikke fungerte i det hele tatt. Dette var helt tydelig gjennom hele kampen og Real Madrid skapte svært lite framover på banen og kunne fort ha tapt med mer enn 3-0. Det er likevel viktig å få fram at alt ikke alltid er treneren sin feil. Spillerne ute på banen må ha et genuint ønske om å vinne kampen, noe de ikke hadde tilstrekkelig av mot Eibar på lørdag. Sergio Ramos fortalte etter kampen at Los Blancos ikke matchet baskerne i verken intensitet eller holdning og han var klar i sin tale på at man taper kampen dersom du mangler intensitet og ønsket om å vinne. Det er likevel også delvis trenerens ansvar å påse at spillerne har denne mentaliteten før kamp eller kunne identifisere mangelen på det. En ting er i alle fall helt sikkert; Solari har mange kritikere å overbevise i de kommende ukene. 

Hyppige besøk til Italia

Real Madrid har i en lang periode gått langt i Champions League, år etter år. Dette har bidratt til at Los Blancos har fått en rekke turer til Italia for å spille kamper i Europas gjeveste klubbturnering. Italiensk fotball har i løpet av de siste årene fått et oppsving i forhold til hvordan situasjonen var i ligaen for noen år siden. Juventus har vært blant de beste lagene i Europa de siste årene og har ved flere anledninger vært svært nære ved å vinne turneringen. Også Napoli har vist seg fram på den store scenen, mens Roma gikk helt til semifinalen i fjor og slo ut Barcelona av turneringen. Nå er også Inter tilbake i det gjeveste selskap etter flere år uten internasjonal fotball. Den positive utviklingen i italiensk fotball har også påvirket Real Madrid og laget skal nå spille Champions League-kamp i Italia for sjette sesong på rad. Også finalen i 2015/2016-sesongen ble spilt i Italia. Milano og San Siro var scenen for finalen mot Atlético Madrid som Real Madrid gikk seirende ut av på straffesparkkonkurranse. 

Hyppigst er selvsagt oppgjørene mot det beste laget i Italia det siste tiåret, nemlig Juventus. I 2013/2014-sesongen møttes Real Madrid og Juventus i gruppespillet og Real Madrid tok med seg fire poeng fra oppgjørene mellom lagene. De fikk likevel bare ett poeng med seg fra Italia. I den påfølgende sesongen skulle lagene nok en gang møtes til dyst, dog denne gangen i semifinalen av Champions League. Juventus stakk av med seieren og sendte Real Madrid ut av turneringen. Sist gang lagene møttes var i fjorårets sesong da Real Madrid kom seg videre så vidt det var etter en overtidsscoring av Ronaldo. Bortekampen i Italia ble likevel en stor suksess for Los Blancos da de slo den gamle dame hele 3-0. Også Napoli har vært motstander av Real Madrid i løpet av disse seks årene. I åttendelsfinalen av 2016/2017-sesongen ble napolitanerne slått med 6-2 sammenlagt over to kamper. Også Real Madrids motstander på tirsdag, Roma, har blitt slått ut av Real Madrid i Champions League i løpet av denne tiden. Selv om dette betyr lite når spillerne entrer banen på tirsdag er det likevel ingen tvil om at Real Madrid tar med seg noen gode minner fra svært mange kamper i Italia. 

Motstanderen

Det er altså AS Roma som tar imot Real Madrid på Stadio Olimpico og de romerske ulvene kommer til å ha en sterk støttespiller i de om lag 70 000 romanisti som skal støtte laget sitt på tirsdag. Dersom det er et lag som har vist seg kapable til å slå hvem som helst i europeisk fotballsammenheng så er det AS Roma. Man trenger ikke se lengre tilbake enn til fjorårets utgave da Roma leverte noe som er intet mindre enn en sensasjon da Barcelona ble sendt ut av Champions League etter at romerne vant 3-0 på Stadio Olimpico og gikk videre på bortemålsregelen etter 5-2-tap i Barcelona. Heller ikke Chelsea, Atlético Madrid eller Liverpool maktet å vinne bortekampen mot Roma i den italienske hovedstad og Chelsea og Liverpool fikk henholdsvis tre og fire mål i fleisen. Romas form i hjemlig liga betyr svært lite når Champions League-hymnen ruver over Stadio Olimpico og det er ingen tvil om at Real Madrid får en ekstremt tøff oppgave på tirsdag. 

Utover Romas usedvanlige historikk til å konkurrere mot de beste lagene i Europa er det lite annet som tyder på at italienerne skal klare å gjenta suksessen fra forrige sesong. Viktige spillere som Nainggolan og Alisson har blitt solgt uten å bli erstattet tilstrekkelig, noe som er tydelig ut i fra resultatene i hjemlig liga. Syvende plass og åtte poengtap på 13 kamper er fasiten for Di Francescos mannskap, men seier i byderbyet mot Lazio og uavgjort borte mot Fiorentina og Napoli tyder likevel på potensiale i laget. I Champions League har det likevel gått bedre for Roma. Spiss Edin Dzeko er delt toppscorer i turneringen og laget har gått seirende ut av alle kampene i gruppespillet utenom bortekampen mot Real Madrid. Det er også verdt å bite seg merke i at, selv om flere nøkkelspillere mangler, er det likevel et grunnlag av rutinerte spillere som har vært med i «gamet» i lang tid. De Rossi, Fazio, Dzeko, Kolarov og Manolas besitter rutine i slike oppgjør som kan være avgjørende for Roma. 

Historie

Selv om Roma har blitt kjent som et av lagene som er vanskeligst å slå på bortebane i mesterligaen har Real Madrid en overbevisende historikk på Stadio Olimpico. Fem ganger har de to hovedstadslagene møttes til dyst i Roma og hele fire av fem ganger har Real Madrid gått seirende ut av oppgjøret. Tre av fem kamper har blitt spilt i anledning gruppespillet i Champions League, mens to har vært i sluttspillet. I 2007/2008-sesongen maktet også romerne å slå ut Real Madrid av Champions League etter 2-1-seire både i Italia og i Spania. Likevel er det tydelig at Los Blancos har historien på sin side før den tøffe kampen i Roma.

Sist gang Real Madrid spilte på Stadio Olimpico var i sluttspillet av 2015/2016-utgaven av Europas gjeveste klubbturnering og Real Madrid slo da ut Roma av turneringen etter å ha slått det italienske hovedstadslaget 2-0 både i hjemmekampen og i bortekampen. Siden den tid møtte Real Madrid det italienske laget i en vennskapskamp i sommer hvor Los Blancos gikk seirende ut av oppgjøret med 2-1 som resultatet. Lagene har allerede møttes én gang i gruppespillet av Champions League i årets sesong. Real Madrid spilte en svært god kamp på Santiago Bernabéu og Isco, Bale og Mariano fastsatte resultatet til 3-0. 

Mulig startellever:

                                  Courtois
        Carvajal, Ramos, Varane, Marcelo
               Modric, Kroos, Ceballos
               Bale, Benzema, Asensio

Skjermbilde 2018 10 09 kl. 22.35.07