Extra large  3am1504

Taktisk analyse: Huesca (B)

Real Madrid imponerte ingen i borteseieren mot Huesca søndag.

Nyopprykkede Huesca tok imot Real Madrid til det som var det første offisielle møtet mellom klubbene noensinne. Santi Solari gjorde drøssevis av endringer fra laget som spilte returoppgjøret mot Melilla i midtuken, men manglet Marcelo, Toni Kroos, Nacho Fernández, Casemiro og Sergio Reguilón grunnet skade. Dani Carvajal vikarierte på venstreback, mens Marcos Llorente fikk fornyet tillit sentralt på midtbanen. 

Førsteomgangen - det minste av to onder

Det tok ikke mange minuttene for Gareth Bale å sende bortelaget i føringen etter en flott volley, Álvaro Odriozola fant waliseren mutters alene på bakre stolpe og ledelsen var et faktum. Omgangen bortsett fra målet, var derimot ikke mye å skryte av. En av grunnene til dette var at Real Madrid slet voldsomt med å spille seg ut bakfra, og det gikk lang tid mellom hver gang Huesca-presset ble forbigått. Dette er bekymringsverdig, og selv om vinden ikke hjalp de helhvite fra Madrid, gjelder fortsatt det berømte sitatet: "Det var likt for begge lag".

Strukturelt sett var ikke Real Madrids oppbygging bakfra så ille, Llorente ga Raphaël Varane og Sergio Ramos et pasningsalternativ dypt på midtbanen, Odriozola og Carvajal var flinke på å være tilgjengelig bredt og Luka Modric og Dani Ceballos "holdt seg unna". Det vil si at de ikke falt unødvendig dypt i banen for å være tilgjengelige tidlig i angrepet, men posisjonerte seg høyere i håp om å være alternativ i de neste fasene. Strukturen var med andre ord god nok til å få jevne angrep ut av, men det skortet på valgene ballfører tok, og ikke minst det faktum at Real Madrid-spillerne var sløve med å oppta nye posisjoner. Illustrasjonen under forsøker å fremstille denne problemstillingen.

Real Madrid - oppbyggingsfase

Som vi ser, er ikke posisjonene så ille. Det som etterhvert ble problemet som sagt, var at spillerne ikke fant nye, produktive posisjoner for å holde ballen i gang. Dette gjaldt spesielt midtbanespillerne, og derfor så vi flere ganger at midtstopperne og også Thibaut Courtois i blant så seg nødt til å slå ballen lenger. Huesca greide ved hjelp av dette, og deres eget press å spise seg inn i kampen. I
den andre omgangen, virket det som om man hadde gitt helt opp å spille seg gjennom Huesca og hjemmelaget ble omsider overlegne. Andreomgangen utviklet seg rett og slett til å bli en eneste stor farse, sett med Real Madrid-øyne: de regjerende mesterne i Champions League evnet ikke å løse situasjonene i det hele tatt, og var faktisk heldig som slapp unna med alle poengene. 

Thibaut Courtois og Marcos Llorente - lyspunktene

Til tross for at søndagens kamp var av det svake slaget, er det uansett noen lyspunkt å trekke frem. Marcos Llorente har virkelig grepet sjansen han fikk etter Casemiros skade med begge hender, og fortsatte sin solide form i helgens oppgjør. Canteranoen er tryggere i pasningsspillet, er flink til å løse opp trange situasjoner ved å føre ballen ut av de og tar også for seg i det defensive. Han har i det hele tatt vært veldig god de siste kampene, og utfordrer nå Casemiro om plassen i en toppet ellever.

Belgiske Courtois var ikke belgieren madridistas verden over ønsket seg til den spanske hovedstaden i sommer. Han har svart på tiltale med å levere en rekke gode prestasjoner og gjort keeperplassen til sin egen. Søndag ettermiddag var han igjen på plass og var utvilsomt Real Madrids beste i oppgjøret mot Huesca. Det i seg selv vitner om at spillerne foran han spilte under pari, men det kan ikke stå på hans regning og han redder laget ved flere anledninger gjennom kampen. 

Santiago Solari?

Argentinske Solari har resultatene på sin side så langt i hans rolle som hovedtrener for Real Madrid. Prestasjonene kan ikke tilegnes like stor verdi, Real Madrid vinner kamper men i de aller fleste av kampene han har ledet har dette ikke skjedd på overbevisende Real Madrid-vis. Man kan undre seg over hvorfor Real Madrid sliter i pasningsspillet, hvordan laget bevisst gir fra seg initiativ når de leder og i neste omgang rette pekefingeren mot Solari selv. Dette er på ingen måte en spesiell kritikk mot ham, men faktum er at tilsynelatende taktiske valg må treneren stå til ansvar for. Om resultatene fortsetter å være gode vil ikke alle begynne å hyle, men husk at det fort kunne vært Huesca som stakk av med poengene, hva ville man ment da?

Skjermbilde 2018 10 09 kl. 22.35.07