Extra large f r kampen rayo h
SKUFFELSE: Real Madrid ble ydmyket på eget gress i onsdagens Champions League-kamp mot CSKA Moskva.

Før kampen: Rayo Vallecano (H)

Real Madrid tar imot Rayo Vallecano på Santiago Bernabéu til årets siste kamp i La Liga.

Real Madrid - Rayo Vallecano
Santiago Bernabéu, Madrid
La Liga Santander, runde 16
Lørdag 15. desember, kl. 18:30
Strive

Lørdag kveld er det duket for Real Madrids aller siste La Liga-kamp i 2018 og det er da byrival Rayo Vallecano som kommer på besøk på Santiago Bernabéu. Real Madrid ble ydmyket på eget gress i den siste runden i gruppespillet av Champions League på onsdag. CSKA Moskva scoret tre mål på Real Madrids storstue mens Los Blancos knapt skapte noe som helst og tapte fortjent med hele 3-0. Det er derfor forhåpentligvis et revansjelysten Real Madrid-lag som entrer banen på lørdag og skal avslutte La Liga-året på best mulig måte. 

Klare for klubb-VM

Selv om kampen mot Rayo Vallecano avslutter 2018 i La Liga for Real Madrid gjenstår det fortsatt flere kamper og trofeer som det skal spilles om før julen ringes inn. Real Madrid skal nemlig spille semifinale i FIFA Club World Cup, eller klubb-VM allerede neste onsdag. Laget skal da reiste til De forente arabiske emirater og møte vinneren av kampen mellom japanske Kawashima Antlers og meksikanske Chivas Guadalajara. Den eventuelle finalen skal spilles kun tre dager senere på bittelille julaften. Dersom Real Madrid går seirende ut av VM for klubblag vil det bety at Real Madrid har vunnet turneringen tre år på rad. Det er klart at VM for klubblag er en viktig prioritering for Solari og Real Madrid og ønsket om å ta med seg hjem tittelen som verdens beste klubblag er selvsagt svært stort. Dette har også vært tydelig i måten Solari har matchet de viktigste spillerne den siste tiden og det kan også påvirke lagoppstilligen på lørdag mot Rayo Vallecano. 

I en travel førjulsperiode for Real Madrid har spillerstallen virkelig blitt testet på bredde og det har stort sett gått fint for Real Madrid så langt. Spillere som Llorente, Vázquez, Odriozola, Ceballos og Javi Sánchez har fått hyppige muligheter til å vise seg fram den siste tiden i en periode hvor flere av de viktigste spillerne har vært skadet eller hvilt. Flere av spillerne som har returnert fra skade har også blitt matchet svært forsiktig, noe Marcelo er det beste eksemplet på. Marcelo skal tilsynelatende har vært spilleklar i en god stund før han var tilbake i startoppstillingen til kampen mot CSKA Moskva. Toni Kroos har slitt med en skade den siste tiden men også han var tilbake mot Moskva og er klar til VM for klubblag i neste uke. Casemiro er i samme situasjon og den brasilianske midtbaneterrieren har trent med laget de siste dagene. Det skal også her være utøvet forsiktighet rundt hans skade slik at han skal bli frisk og klar til å spille klubb-VM for Real Madrid. Dette hele virker dermed nøye planlagt og det er ganske tydelig at VM for klubb er en viktig prioritering for Santiago Solari, laget, og ikke minst Florentino Pérez. 

Kaos og motivasjon

Real Madrid ble som sagt ydmyket på hjemmebane i den siste runden i gruppespillet av Champions League av CSKA Moskva på onsdag. Dette har resultert i en rekke kontroversielle hendelser etter kampen i noe som ikke kan kalles noe annet enn kaos. For det første tapte Real Madrid 3-0 på Santiago Bernabéu mot et lag som i utgangspunktet skal være flere hakk svakere enn Real Madrid. Det er klart at Real Madrid allerede var sikret gruppeseier og at CSKA Moskva kjempet om en plass i Europa League, men det å tape 3-0 på hjemmebane for Real Madrid vil alltid skape misnøye hos både fansen på stadion og fansen som sitter hjemme. Dette var også tilfelle under og etter kampen mot CSKA Moskva. Etter en dårlig involvering skal Isco ha vendt seg til fansen og følgelig blitt pepet mot hver gang han fikk ballen. Dette ble etter hvert overdøvet av applaus fra andre steder på stadion. Midtbanemagikeren er en populær spiller blant Real Madrid-fansen og denne situasjonen demper nok neppe beundringen for Isco, men det er selvsagt alltid dumt å se slike situasjoner oppstå mellom fans og spiller. 

Det skal også ha oppstått en situasjon hvor Isco ikke ville ta imot kapteinsbindet fra Marcelo og gav det videre til Dani Carvajal. Dette var likevel bare en misforståelse ettersom Isco og Carvajal skal ha laget en avtale om dette før kampen. Det er uklart hvor mye en slik situasjon vil påvirke spillerne før kampen mot Rayo ettersom det ikke bare var Isco som måtte finne seg i en pipekonsert på onsdag, det var også hele laget samlet. Vi får håpe at hele situasjonen oppfordrer spillerne til å forbedre seg framfor å bryte dem ned og at kampen mot CSKA Moskva kan fungere som motivasjon for spillerne før lørdagens kamp mot Rayo. Å komme tilbake med en sterk prestasjon etter skuffelsen mot CSKA Moskva vil nok være svært viktig for mange av spillerne og det er grunn til å tro at vi vil få se et svært sultent lag mot som entrer banen på lørdag, et lag ute etter revansj. 

Motstanderen

Real Madrids siste motstander i La Liga i 2018 er altså Madrid-klubben Rayo Vallecano. Laget spiller sine hjemmekamper på Campo de Futból de Vallecas, som ligger i regionen Vallecas sør i Madrid. De skal altså ta den korte turen til Santiago Bernabéu og prøve seg på storebror i lørdagens kamp. Madrid-klubben er nyopprykket før inneværende sesong etter å ha kommet på førsteplass i fjorårets utgave av Segunda División. Laget hadde da tilbragt to sesonger på andre nivå i Spania etter nedrykket i 2016. Før det hadde laget etablert seg som et relativt stabilt lag på lavere halvdel på tabellen i La Liga i fem sesonger. Nå er altså Rayo Vallecano tilbake i La Liga. Real Madrids spanske spiss Raúl de Tomás tilbringer for øyeblikket sin andre sesong på rad på utlån hos Los Vallecanos og fjorårets sesong var en stor suksess for spissen som scoret 24 mål i Segunda División. På grunn av reglementet som omhandler utlånte spillere i spansk fotball kan ikke Raúl de Tomás delta i kampen mot Real Madrid ettersom det er klubben han er utlånt fra. 

Første sesong tilbake på det øverste nivået i spansk fotball har vært en skuffelse for Rayo Vallecano så langt. Målet om å holde seg oppe i La Liga ser i skrivende stund tøft ut ettersom laget ligger på nest siste plass på tabellen med kun ti poeng på 15 kamper. Desto mer skremmende for Madrid-klubben er det nok at lagene som ligger fire poeng foran, og dermed i armlengdes avstand, er de sovende gigantene Athletic Club og Villarreal, lag som utvilsomt kan begynne å vinne kamper og dra ifra i bunnstriden når som helst. Rayo har kun vunnet to kamper denne sesongen – mot tabelljumbo Huesca på bortebane og mot Eibar på Vallecas. Kampen mot Barcelona er dog ferskt i minne og står fram som en kamp som viser potensiale i dette Rayo-laget. Rayo ledet mot de regjerende ligamesterne med kun tre minutter igjen av ordinær tid, men med to raske og sene scoringer sikret Barcelona seieren. Rayo kommer også til å mangle sin viktigste angrepstrussel mot Real Madrid på lørdag. Raúl de Tomás er nemlig toppscorer for Rayo denne sesongen og kan som sagt ikke spille kampen på lørdag. Rayo Vallecano vil altså ha en tøff vårsesong foran seg, hvor alle poeng teller for å holde seg oppe i La Liga. 

Historie

Ettersom Rayo Vallecano ikke har vært fast inventar på Spanias øverste nivå i fotball er det litt begrenset med oppgjør mellom Real Madrid og Rayo Vallecano. Det er likevel noen oppgjør å se tilbake på og Real Madrid kommer svært godt ut av statistikkene mellom lagene. 34 ganger har lagene møttes fram til i dag og Real Madrid har gått seirende ut av hele 27 av disse oppgjørene. Tre ganger har kampene endte uavgjort mens Rayo har fire seier mot storebror Real Madrid. Det er også vært lenge siden Rayo Vallecano har maktet å få med seg et resultat fra kampene mot Real Madrid. Siste gang Real Madrid ikke vant et oppgjør mot Rayo var i 2002 da kampen på Vallecas endte med 1-0-seier til de rødhvite. Det var dog etter at Real Madrid hadde vunnet på Santiago Bernabéu uken før. Sist poengtap for Real Madrid i La Liga mot Rayo Vallecano var i 1999/2000-sesongen da kampen endte 0-0 på Santiago Bernabéu. Det vil altså si at det har gått hele 18 år siden Rayo Vallecano maktet å ta poeng fra Real Madrid i La Liga-sammenheng. 

Sist gang lagene møttes var i 2015-2016-sesongen da lagene spilte mot hverandre to ganger i La Liga. Dette var selvsagt sesongen som endte med nedrykk for Rayo Vallecano. Det ble to svært innholdsrike kamper mellom lagene som begge endte med Real Madrid-seier. Bortekampen på Vallecas i slutten av april viste seg å bli en tettspilt affære og allerede etter 14 minutter ledet Rayo med 2-0. To scoringer av Bale, en av dem i de siste ti minuttene av kampen, og én scoring av Vázquez snudde kampen til seier for Real Madrid. Også kampen på Santiago Bernabéu i desember skulle bli en underholdende kamp. Real Madrid tok en tidlig ledelse gjennom Danilo, men etter drøye ti minutter spilt hadde Rayo klart å snu kampen og ledet 2-1. Før halvtimen spilt hadde Gareth Bale utlignet for Real Madrid mens Rayo hadde pådratt seg to røde kort. Deretter raknet det fullstendig for Rayo Vallecano og kampen endte hele 10-2 etter fire mål av Gareth Bale, én fra Danilo, tre fra Benzema og to mål av Cristiano Ronaldo. Vi får bare håpe på et like innholdsrikt oppgjør på lørdag.

Mulig startellever:

                                              Courtois
                 Carvajal, Varane, Ramos, Marcelo
                             Kroos, Llorente, Ceballos
                         Vázquez, Benzema, Asensio

Skjermbilde 2018 10 09 kl. 22.35.07