Extra large vinici
LYSPUNKT: Vinícius Júniors prestasjon var det eneste lyspunktet i Real Madrids hjemmetap mot Real Sociedad på søndag.

Før kampen: Leganés (H)

Real Madrid tar imot Leganés til åttendelsfinalen i Copa del Rey på Santiago Bernabéu.

Real Madrid – UD Leganés
Santiago Bernabéu, Madrid
Copa del Rey, åttendelsfinale
Onsdag 9. november, kl. 21:30

Real Madrid tar imot Leganés i åttendelsfinalen av Copa del Rey onsdag kveld. Los Blancos kommer fra to svært skuffende kamper mot lag som ligger godt nede på nedre halvdel av tabellen. Real Madrid fikk bare med seg ett poeng fra La Cerámica og bortekampen mot Villarreal, mens Real Sociedad tok med seg alle tre poengene fra Santiago Bernabéu på søndag. Dermed skal Real Madrid prøve å komme tilbake på vinnersporet i Copa del Rey, men de må da slå byrival Leganés på onsdag. Dette er altså første oppgjøret i åttendelsfinalen, og returkampen spilles neste onsdag på Estadio Butarque i Leganés. 

Copa del Rey-spøkelset

Selv om Real Madrid har nytt stor internasjonal suksess de siste årene har ting vært tøffere i Spania. Spesielt Copa del Rey står fram som en stor skuffelse for Real Madrid de siste fem årene. Real Madrid har nemlig ikke kommet lenger en kvartfinale i den spanske cupen siden 2013/2014-sesongen. Den gang gikk Real Madrid helt til topps i turneringen etter den legendariske scoringen av Gareth Bale mot Barcelona på Estadio Mestalla. Dette var kun Real Madrids andre triumf i den spanske cupen på over 20 år. Nå står Real Madrid med kun to triumfer i Copa del Rey på 26 år. Det er altså ingen tvil om at suksessen på den Europeiske scenen har dekket over den svært skuffende innsatsen i Copa del Rey. Tiden har vært preget av sjokktap og skandaler, og det er ingen tvil om at et Copa del Rey-spøkelse har blitt noe å tenke på i forkant av kampene i den spanske cupen. Dette har også kommet i en periode hvor Real Madrid har vunnet tre Champions League-titler. Det kan selvsagt ha en sammenheng, og det er ingen tvil om at Champions League har vært hovedfokuset til Los Blancos de siste årene. 

Det er likevel oppsiktsvekkende å se Real Madrids innsats i den spanske cupen i de siste sesongene. De siste to sesongene har Real Madrid nådd kvartfinalen i turneringen, men i begge tilfeller har Los Blancos gått ut av turneringen etter å ha tapt mot antatt dårligere lag på hjemmebane. Fjorårets vei mot finalen endte mot morgendagens motstander, Leganés, da Real Madrid tapte 2-1 på Santiago Bernabéu etter å ha vunnet på bortebane uken tidligere. Heller ikke mot Celta Vigo året før klarte Real Madrid å gå videre etter å ha tapt på hjemmebane. I 2015/2016-sesongen endte den spanske cupen med skandale for Real Madrid, som ble diskvalifisert etter å ha brukt Denis Cheryshev i bortekampen mot Cádiz. Han var nemlig suspendert fra turneringen på grunn av kort han hadde pådratt seg sesongen tidligere. Året før hadde Copa del Rey endt med tap i åttendelsfinalen mot byrival Atlético Madrid. Real Madrid har dermed tydelig slitt de siste sesongen i den spanske cupen, og skandalen i sekstendelsfinalen i 2015 står igjen som et symbol på Real Madrids innsats i turneringen de siste sesongene. Det er derfor grunn til å tro at Copa del Rey er desto viktigere for Real Madrid denne sesongen, ettersom La Liga ser ut til å være tapt, mens innsatsen i Champions League i skrivende stund ikke tilsier at Real Madrid kan vinne sin fjerde tittel på rad. 

Debut for Brahim Díaz?

Året har akkurat begynt, men allerede nå befinner Real Madrid seg i en skadekrise. Marco Asensio og Mariano Díaz var ute med skader allerede før året begynte, men nå har også Gareth Bale, Marcos Llorente, Javi Sánchez og Toni Kroos føyd seg inn på listen over Real Madrid-spillere som er ute med skade. I tillegg fikk Lucas Vázquez rødt kort mot Real Sociedad på søndag, noe som betyr at han vil miste neste kamp i La Liga. Det vil altså si at Lucas er spilleklar til kampen mot Leganés på onsdag. Alle skadene og fraværene i fremste rekke betyr likevel at flere spillere kan få muligheten i ukene framover. Vinícius Júnior startet søndagens kamp mot Real Sociedad, og det er også forventet at han skal få fornyet tillit i cupkampen mot Leganés. Også Isco kan få muligheten i dette skadefraværet, men den spanske midtbanemagikeren virker å være helt ut av laget, og helt ute av planene til Santiago Solari. Det kan også by på en mulighet for Real Madrids nye spanske unggutt Brahim Díaz. 

Søndag kveld ble det bekreftet at Brahim Díaz endelig var klar for Real Madrid, og allerede i dag har den spanske unggutten hatt sin første trening med laget. Hovedpersonen selv ble presentert som Real Madrid-spiller på Santiago Bernabéu i går formiddag, og i pressekonferansen la han vekt på at han var klar for dyst og veldig ivrig etter å komme i gang. Dette kunne rett og slett virke som en oppfordring til Santiago Solari om å gi ham muligheten til å spille i de neste kampene. Brahim Díaz blir nok neppe å finne i startoppstillingen i onsdagens kamp mot Leganés, men med kun tre andre klare valg i angrepsrekken er det godt mulig at vi får se glimt av den driblesterke midtbanespilleren som innbytter. Real Madrid skal også møte Real Betis på bortebane i helgen, og her vil ikke Lucas Vázquez være tilgjengelig. Dermed kan det være duket for debut fra start for Brahim Díaz i Sevilla på søndag, dersom Solari føler at han er klar for dette. 

Motstanderen

Real Madrids motstander i åttendelsfinalen av Copa del Rey er altså fjorårets kvartfinalemotstander Leganés. Laget hører til i regionen Leganés, som ligger sør i Madrid. Det er derfor ikke en veldig lang tur Leganés skal belage seg på. Leganés ble klare for åttendelsfinalen av Copa del Rey etter to svært tøffe og tettspilte kamper mot byrival Rayo Vallecano. I kampen mot Estadio de Butarque, Leganés’ hjemmebane, spilte de to Madrid-klubbene uavgjort, etter at Rayo hadde tatt en 2-0 ledelse etter drøye 20 minutter spilt. To scoringer av En-Nesyri fastsatte resultatet til 2-2. Leganés gikk videre etter 1-0-borteseieren mot Rayo Vallecano for om lag én måned siden. 

Leganés har slitt stort denne sesongen, og årets La Liga-sesong har vært en stor skuffelse for Madrid-klubben. Laget ligger helt nede på 16. plass i ligaen, kun to poeng over nedrykk. Leganés er, sammen med Real Valladolid, det laget som har scoret færrest mål i La Liga. Selv om Leganés ofte holder ganske tett bakover sliter laget med å stabilt plukke nok poeng når det ikke produseres nok scoringer framover på banen. I de to kampene laget har spilt i Copa del Rey har de likevel maktet å score tre ganger, og gått videre. Lagets toppscorer er den argentinske spissen Guido Carillo, som har scoret fem mål denne sesongen. Real Madrid har også to utlånte spillere som spiller sine kamper i Leganés, nemlig Andriy Lunin og Óscar Rodríguez. Disse kan selvsagt ikke spille kampen mot Real Madrid ettersom kampen er mot laget de er på utlån fra. 

Historie

Real Madrid og Leganés har altså møttes ved en anledning i Copa del Rey tidligere. Dette var i fjorårets utgave, da lagene skulle spille mot hverandre i kvartfinalen av turneringen. Det første oppgjøret ble spilt Estadio de Butarque i Leganés, og Real Madrid tok med seg et godt utgangspunkt fra den kampen. Real Madrid vant kampen 1-0 etter svært sen scoring av Marco Asensio. Dermed hadde Real Madrid alt å tape da Leganés gjestet Santiago Bernabéu uken etterpå. Returoppgjøret endte 2-1 til Leganés etter scoringer av Karim Benzema, Gabriel og Javier Eraso. Dermed gikk Leganés videre i Copa del Rey på bortemålsregelen, og Real Madrid styrtet nok en gang ut av turneringen i kvartfinalen. 

Også denne sesongen har Real Madrid og Leganés møttes én gang. Dette var i den spanske ligaen da Leganés fikk bryne seg på et godt Real Madrid-lag, som spilte med stor selvtillit i begynnelsen av sesongen. Real Madrid vant hele 4-1 på Santiago Bernabéu, i det som skulle bli lagets siste imponerende kamp i La Liga på lang tid. Karim Benzema scoret to ganger for Los Blancos, mens Sergio Ramos og Gareth Bale sto for lagets to andre scoringer. Guido Carillo scoret Leganés’ mål i kampen, og det var faktisk en utligning i begynnelsen av kampen. Kampen ble ikke så jevnspilt og spennende som det virket som den kom til å bli på det tidspunktet, men Leganés viste nok en gang at de er kapable til å lage problemer for Real Madrid på Santiago Bernabéu. 

Mulig startellever:

                                        Navas
       Odriozola, Ramos, Nacho, Marcelo
          Modric, Casemiro, Ceballos
          Vázquez, Benzema, Vinícius

Skjermbilde 2018 10 09 kl. 22.35.07