Extra large  av13053
DØDELIG DUO: Vinícus gjorde forarbeidet, og Karim Benzema satte ballen i mål da Real Madrid gikk i føringen.

Ajax 1-2 Real Madrid

Marco Asensio sikret et godt utgangspunkt før returoppgjøret med sin scoring mot slutten av kampen.

Ajax 1-2 Real Madrid
Johan Cruyff Arena, Amsterdam
Champions League, 8.delsfinale (1/2)
Onsdag 13.februar, kl:21.00

0-1 Karim Benzema (59') - Assist: Vinícius Júnior
1-1 Hakim Ziyech (75') - Assist: David Neres
1-2 Marco Asensio (87') - Assist: Dani Carvajal

Det har haglet med kamper for Real Madrid i Spania den siste tiden, både i form av spill i LaLiga Santander, og Copa del Rey. En god jobb er gjort med å hente inn deler av forspranget til Barcelona i LaLiga, og samtidig er de to gigantene som kjemper om avansement fra semifinalen i Copa del Rey. Denne uken var det omsider duket for spill i en tredje turnering da Champions League startet opp igjen på nyåret med 8.delsfinalene, hvor Real Madrid reiste til Amsterdam for å spille mot Ajax. Laget fra hovedstaden i Nederland har de siste årene slitt med å avansere fra gruppespillet, men denne gang klarte de det, og det var derfor duket for et spennende oppgjør mellom Ajax og Real Madrid onsdag kveld. 

Real Madrid: Courtois - Carvajal, Nacho, Ramos, Reguilón - Modric, Casemiro, Kroos - Bale (Lucas 60'), Benzema (Asensio 72'), Vinícius (Mariano 80')

Ajax: Onana - Mazraoui, de Ligt, Blind, Tagliafico - de Jong, van de Beek, Schöne (Dolberg 72') - Ziyech, Tadić, Neres

VAR annullerer scoring 

Det var vertene som åpnet oppgjøret onsdag kveld best, og presset gjestene fra Spania høyt. Dette førte omsider til at Real Madrid kom til den første sjansen, da de blottla seg defensivt. Drøyt fem minutter ut i oppgjøret gjenvant Los Blancos ballen, og Vinícius stormet fremover før han slapp til Modric. Kroaten spilte ballen videre til Bale som var helt fri på siden, men waliseren skjøt rett på Onana på første touch. Et par minutter senere var det vertene sin tur til å utnytte en svak pasning fra Ramos, hvor Mazraoui til slutt mottok ballen på siden av boksen, men skuddet endte et par meter til side for den lengste stolpen. Snaut et kvarter ut i oppgjøret viste Vinícius seg frem da han trakk seg innover i banen, og sendte kula mot mål, men Onana gjorde en god redning og slo forsøket til hjørnespark. På det påfølgende hjørnesparket steg Gareth Bale til værs og satte hodet til ballen, men forsøket gikk rett på Onana. De neste ti minuttene forsøkte Los Blancos å utnytte flere balltap fra vertene hvor de kontret fremover, og spesielt sentral var Reguilón som stormet fremover, men den siste pasning ble for svak ved flere anledninger. 

Like etter halvspilt omgang skulle vertene skape omgangens største sjanse, litt ut av intet da Tadić mottok ballen i feltet, og klemte til med press fra Ramos. Serberen sleivet noe, men fikk god retning på ballen som gikk i stolpen og ut. En halvtime ut i oppgjøret var Gareth Bale frempå igjen, og denne gang forsøkte hans seg på et langskudd, men forsøket ble lett stoppet av Onana. Ti minutter før hvilen fikk vertene en kjempesjanse da van de Beek forlenget en ball inn i feltet til Ziyech som fikk skyte umarkert mot Courtois, men den belgiske sisteskansen kastet seg frem og hindret scoring. Et lite minutt senere lå omsider ballen i mål da et hjørnespark ble svingt inn i feltet, hvor de Ligt vant duellen og headet mot mål. Courtois klarte ikke å få kontroll på kula, og Tagliafico headet returen i mål. VAR brøt omsider inn, og etter at dommeren så målet på nytt ble scoringen annullert grunnet at Tadić er plassert i offside og forstyrrer Courtois da Tagliafico headet ballen i mål. Tre minutter før pause holdt Tadić finte-show hvor han til slutt kom seg inn i boksen, og fikk avsluttet, men forsøket endte et par meter utenfor. Flere sjanser ble det ikke, og det stod 0-0 til pause. 

Vakkert forarbeid fra Vinícius

Vertene tok fullstendig over kampen mot slutten av den første omgangen, og presset høyt i begynnelsen av den andre, men Los Blancos skapte den første sjansen. Fem minutter ut i omgangen hælet Modric flott til Carvajal som igjen fant Benzema i feltet, men forsøket ble for rett på Onana som reddet. Et lite minutt senere sendte van de Beek vakkert gjennom Neres, og brassen kom alene mot Courtois, men forsøket gikk rett på den belgiske målvakten fra litt skrått hold. Gjestene fra den spanske hovedstaden spilte seg omsider mer og mer inn i kampen i andre omgang, og en time ut i oppgjøret lå ballen i mål. Reguilón spilte Vinícius i bakrom som rev seg fri, og gikk forbi to forsvarere før han slapp til Benzema som klemte kula i krysset til 0-1. 

Real Madrid tok mer og mer over banespillet etter scoringen, dog uten å skape noe spesielt fremover. Det gjorde heller ikker vertene, men tjue minutter før full tid fikk de frispark fra 27 meter, hvor Ziyech klemte til med venstre, men Courtois hadde god kontroll og reddet. Noen minutter senere spilte Neres gjennom innbytter Dolberg, men dansken sendte ballen høyt over mål. Et kvarter før full tid skulle omsider vertene få sin utlikning da de gjenvant ballen fra Vázquez, før Neres som kom frem på siden og spilte ballen inn i feltet mot Ziyech som bredsidet ballen i mål til 1-1. Et par minutter etter scoringen kom gjestene fremover, hvor Lucas fikk føre lenge før han sendte kula over tverrliggeren med venstre. 

Asensio avgjør kampen

Drøyt ti minutter før full tid sendte Reguilón inn et hardt innlegg langs bakken mot Asensio på 16 meter, og innbytteren klemte til, men forsøket endte i nettveggen. Et par minutter senere var samme mann frempå igjen da han plukket opp en løs ball i returrommet, og klemte til med høyre, men Onana hadde kontroll på forsøket. Fem minutter før full tid kom Tadić forbi på siden, og sendte ballen inn i feltet mot Dolberg, men headingen gikk langt over. Like etter stormet Reguilón fremover i banen, og sendte kula mot mål fra langt hold, men forsøket endte et par meter utenfor. 

Real Madrid ga seg omsider ikke, og tre minutter før full tid stormet Carvajal ned langs siden før han sendte et perfekt innlegg bak forsvaret til Ajax mot Asensio som satte ballen i det åpne målet til 1-2. To minutter på overtid skulle omsider vertene få en stor sjanse til å utlikne da Dolberg ble spilt gjennom, men Ramos kom seg mellom og fikk en fot på skuddet som gjorde at Courtois fikk reddet. Dermed endte det 1-2 på Johan Cruyff Arena, og Los Blancos tar derfor med seg et relativt godt utgangspunkt hjem til Madrid, hvor Ajax må score to ganger for i det hele tatt å ha muligheten til å avansere til neste runde. 

Spillervurderinger: 

Thibaut Courtois (6): Holder på å kløne det til i første omgang, hvor han glipper en meget svak heading, men blir reddet av VAR. Uten om dette så har han flere gode redninger, spesielt en mot en, og redder sjansen fra Dolberg på overtid. Som vanlig er han god i feltet, men får litt trekk for den han glipper i første omgang. 

Dani Carvajal (7): Klarer ikke å tilføre mye offensivt i den første omgangen, da der ser ut som om han sliter med å kombinere med Bale. Defensivt er det heller ikke bunnsolid da Neres skaper enkelte problemer. I andre omgang er han langt mer på begge veier, og slår et fantastisk innlegg på den avgjørende scoringen. 

Nacho Fernández (6): Sliter litt i deler av kampen, delvis grunnet at Ajax spiller langs bakken fremfor i luftrommet. I tillegg virker han stresset i flere situasjoner, og slår noen dårlige pasninger som gjør at de ikke klarer å spille seg ut bakfra. Starter mest sannsynlig returoppgjøret sammen med Varane, og må opp et par hakk da. 

Sergio Ramos (9 BB): Kapteinen er kampens store gigant for gjestene, da han er absolutt overalt i forsvaret. Takler, brassesparker, og header omtrent alt som kommer hans vei unna. Viser at han virkelig kan spille forsvar når det er behov for det, og er nesten ene og alene grunnen til at Ajax ikke scorer flere mål. 

Sergio Reguilón (6): Jobber som vanlig utrolig hardt, og klarer tidvis å bidra mer offensivt enn Carvajal, men ofte blir den siste pasningen for svak. Defensivt har han relativt grei kontroll, men er for sent ute i markeringen på Ziyech på scoringen. Unggutten er tredje sist på scoring nummer en, da han sender Vinícius i bakrom. 

Luka Modric (6): Blir fullstendig utspilt i første omgang, hvor spesielt van de Beek herjer med midtbanen til Real Madrid. Klarer ikke å diktere tempoet i kampen, og klarer heller ikke å spre gode pasninger. Bedrer seg litt i andre omgang, men ingen stor kamp av kroaten. 

Carlos Casemiro (6): Muligens den beste av de tre på midten, da han ved flere tilfeller hindrer Ajax å angripe direkte gjennom midten. Derimot så hindrer han også Real Madrid i form av han begrensede evner med ballen i beina, hvilket gjør at han bidrar lite offensivt. Har noen viktige taklinger mot slutten av kampen. 

Toni Kroos (5): Fullstendig usynlig omtrent hele kampen, og bidrar ikke spesielt noen av veiene. Slår noen gode pasninger, og vrir tidvis spillet godt, men det er omtrent det han bidrar med. Blir løpende mye mellom, og tilfører lite denne kampen. 

Gareth Bale (4): Hva gjør waliseren fra start? Har ikke bevist noe så langt denne sesongen, og gjør det heller ikke i dag. Har noen halv-farlige skudd, men stresser alt for ofte slik at han skyter i feil tidspunkt. I tillegg legger han seg alt for ofte igjen i returrommet, fremfor å storme inn i boksen slik at han kan være en trussel i luftrommet. 

Karim Benzema (6): Franskmannen spiller ingen fantastisk kamp, men gjør det som skal til. Bidrar defensivt ved balltap, og vinner flere dueller i luftrommet. Trygg med ballen i beina, og scorer kampens første mål på vakkert vis. Godt å se franskmannen være nådeløs i boksen, og er nå på delt fjerdeplass med Ruud van Nistelrooy med 60 scoringer i Champions League. 

Vinícius Júnior (6): Unggutten vil så mye, men får ikke så veldig mange baller å jobbe med i den første omgangen. Når sjansen byr seg er han omsider nådeløs, og viser frem gode takter i forkant av den første scoringen. Vinner den første duellen, og tar med seg ballen forbi to forsvarere før han slipper til Benzema. Godkjent kamp fra Vinícius. 

Innbytterne: 

Lucas Vázquez (5): Ikke et fantastisk innhopp fra Vázquez, og gjør omtrent slik han pleier. Er ikke målfarlig, men tilfører hurtighet og innsats til laget. Mister ballen i forkant av scoringen, hvor han mener selv han skulle hatt frispark. Helt ok innhopp, men burde muligens startet oppgjøret. 

Marco Asensio (7): Kanskje det beste vi har sett av Asensio på 2-3 måneder? Kommer inn med et drøyt kvarter igjen, og er veldig uredd. Får liret av et par avslutninger, skaper noen gode kombinasjoner, og scorer det meget viktige siste målet i kampen som sikrer et godt utgangspunkt. Legger inn en god søknad for mer spilletid. 

Mariano Díaz (N/A): Spiller for kort tid til å få noen vurdering. 

Hva syns du om kampen mot Ajax? 

Pmn6