Extra large santiago solari   florentino pe rez 26.11.2018
UNDER PRESS: Selv etter 20 seire på 26 kamper, lever Santiago Solari langt fra trygt som Real Madrid-trener.

Redaksjonens tanker: Trenervalget

Bør Solari få fortsette etter sommeren? Hvem er egentlig den ideelle trenertypen for Real Madrid? Og hvem bør klubben støtte i «duellen» mellom Solari og Isco?

Da Julen Lopetegui overtok etter Zinédine Zidane i sommer, var nok de fleste forberedt på noen år med mindre suksess enn under franskmannen. Man hadde tross alt vunnet tre Champions League-titler på rad, og en slik suksess ville nesten ha vært umulig å gjenskape, uansett hvilken trener som overtok. Til tross for dette, leverte Lopeteguis Real Madrid langt under forventningene, og den tidligere spanske landslagssjefen endte opp med å få sparken.

Les også: Før kampen: Girona (H)

Inn kom Santiago Solari. Argentineren hadde hatt varierende resultater med Real Madrid Castilla, men som A-lagstrener har resultatene rett og slett vært fantastiske. I skrivende stund har Real Madrid vunnet 20 av 26 kamper under Solari, og laget er fortsatt med i tittelkampen i alle turneringer. Likevel er mange skeptiske til å la Solari fortsette etter sesongen, og både Mauricio Pochettino, Massimiliano Allegri og José Mourinho har blitt nevnt som potensielle erstattere.

Real Madrid står ovenfor et viktig trenervalg i sommer, men hvem burde man gå for? Og hvilke egenskaper bør vår neste trener ha? For å reflektere rundt dette, har vi bedt fire av våre skribenter om å gi sine meninger rundt situasjonen.

Burde Real Madrid gi Solari fornyet tillit til sommeren?

Shayan Jalilian: Santiago Solari er i ferd med å gjøre en stor jobb, men hvorvidt han burde fortsette etter denne sesongen eller ikke, avhenger i mine øyne av to ting. Først og fremst synes jeg det er altfor tidlig å svare kontant på dette, da ingenting av sesongen er avgjort enda. Vi har et ørlite håp om gull i LaLiga, vi skal spille semi i Copa del Rey og mest sannsynlig kvartfinale i Champions League. Dersom han skal få jobben, tipper jeg han i hvert fall bør klare å vinne noe. Det andre er om Pochettino blir tilgjengelig. Dersom det skjer, må Solari bare kastes ut, for man har rett og slett ikke råd til å gå glipp av en trener som Pochettino.

Ole-Martin Andersen: Vanskelig å si nå, og jeg føler det er sentralt å se an hvordan laget gjør det i Champions League utover våren. Han har jo definitivt fått orden på laget etter en trå start, og jeg ser flere grunner til å beholde han enn å la han gå. Han kjenner utvilsomt klubben svært godt, og vi spiller underholdene fotball for tiden, samtidig som han også får laget til å spille mer kynisk når det trengs. Blir spennende å se hva som blir gjort, men skulle det blitt gjort et valg nå, ville jeg gitt han en sjanse. Kanskje en kortere kontrakt kan være løsningen?

Michael Tholstrup: Jeg har sagt hele tiden at argentineren må få tid, før man avgjør om en ev. ny kontrakt skrives eller ikke. Mener at den avgjørelsen ikke burde gjøres per dags dato, men heller til sommeren da man ser resultatet fra hans periode. Syns også at denne avgjørelsen burde gjøres sammen med kapteinene i laget, hvor de sammen med Pérez avgjør om Solari er veien videre.

Martin Hellerud: Jeg var kanskje den som var sterkest imot ansettelsen av Solari, og selv om resultatene den siste tiden har vært gode, er jeg fortsatt skeptisk. Hvordan Real Madrid presterer fra nå og til sesongslutt, har naturligvis en stor del av betydningen for hva man bør gjøre med Solari, men for meg handler det like mye om hvem som faktisk er ledige på markedet når sesongen er over. Hvis det er som da Lopetegui ble sparket i oktober, og at det dermed ikke er så mange ledige på markedet som er aktuelle, så ser jeg ikke noe poeng i å sparke Solari kun for å sparke han, men jeg er fortsatt meget skeptisk. 

Hvis Solari skulle få sparken, hvem burde bli hans erstatter? Det snakkes om Pochettino, Allegri, Mourinho…

Shayan Jalilian: Jeg mener hans erstatter bør være Pochettino, men jeg har snakket med en del Tottenham-supportere, og de er ganske sikre på at han blir. De sier han har et spennende prosjekt på gang og at han ønsker å hjelpe klubben til sine mål, noe han også selv har uttalt. Dersom han ikke er tilgjengelig, synes jeg man må gå for Allegri. En taktisk strålende trener og har vist at han kan levere.

Ole-Martin Andersen: Dersom Solari skulle få sparken, føler jeg det er viktig å få inn en trener med en offensiv tilnærming. Bernabéu-publikumet vil se et offensivt Madrid-lag, med mange mål og sprudlende angrepsspill. Ser man på navn som er realistiske per nå, ville Pochettino for meg vært det ideelle valget. Huker definitivt av på kravene om god angrepsfotball, samtidig som at han kjenner spansk fotball godt. Har også vist at han er svært dyktig til å utvikle unge talenter, og med endringene i overgangspolitikken i Real Madrid de seneste årene, hvor det nå fokuseres i større grad på unge talenter, ville jo en type som Pochettino vært et godt valg.

Michael Tholstrup: Zidane?.. Neida, jeg vet veldig mange vil ha Pochettino, men jeg står på mitt, hvor jeg ikke mener han er rett mann. En trener som aldri har vunnet noe i sin karriere, er ikke riktig mann til å lede Real Madrid. Personlig er jeg litt usikker på hva jeg skal svare her, da jeg ikke har noen favoritt til å overta trenerjobben. Er dog ingen stor fan av tre nevnte over her. Hadde jeg fått velge fritt, ville det blitt Carlo Ancelotti.

Martin Hellerud: Jeg er en av de som virkelig er en beundrer av Pochettino. Hvis det er en mulighet for å hente han til Madrid, så mener jeg at Florentino Pérez skal gjøre det, nesten samme hva det vil koste. Han er pragmatisk, samtidig som at han virkelig har vist seg å jobbe godt med unge, lovende spillere. Han har imponert meg stort i Tottenham. Hvis han ikke er tilgjengelig, så er jeg åpen for å se Allegri som Real Madrid-manager, men jeg skal være så ærlig at jeg ikke kjenner så veldig godt til han annet enn det jeg har sett av Juventus i Champions League. José Mourinho kan jeg aldri se for meg at setter sine føtter innenfor Santiago Bernabéu som Real Madrid-manager igjen, så den tror jeg vi fint utelukker. 

Hvordan vil du beskrive den ideelle trenertypen for dagens Real Madrid?

Shayan Jalilian: Vår neste trener bør komme inn med en fotballfilosofi som passer Real Madrid-identiteten. Han bør være flink med unge spillere, flink i media og ha evnen til å levere under press. Pochettino passer alle disse kriteriene.

Ole-Martin Andersen: Som nevnt i tidligere svar, føler jeg en offensiv trenertype passer best i klubben. Samtidig en person med stor autoritet, som kan takle store egoer og setter harde krav. Rett og slett en som viser hvor "skapet skal stå". Med den retningen som klubben virker å ha tatt nå, vil jeg også tro det sees etter en som er dyktig med unge spillere.

Michael Tholstrup: Real Madrid må ha en vinnerskalle ved roret. En som er i stand til å håndtere stjerner, og samtidig se de mange unge spillerne i stallen. Den perfekte trener må kunne håndtere garderoben, hvilket jeg tror er det absolutt vanskeligste i vår elskede klubb. Samtidig kan det være greit med en som kjent med 4-3-3 eller har en stil hvor kantspillerne er sentrale.

Martin Hellerud: Her kunne jeg nesten like godt kopiert svaret til Shayan. Real Madrids neste trener bør være ha en fotballfilosofi som går ut på å spille underholdene fotball, men samtidig være pragmatisk når det er nødvendig. Han må også være flink til å håndtere personlighetene som finnes i Real Madrid-garderoben, samtidig som at han må håndtere media godt. Jeg føler som sagt at Pochettino tikker av i alle disse boksene. 

Det virker lite sannsynlig at både Isco og Solari kan fortsette sammen også neste sesong. Uten nødvendigvis å ta utgangspunkt i akkurat dette tilfellet: Bør Real Madrid i enkelte tilfeller vurdere å kvitte seg med treneren for å beholde en stjernespiller, eller bør dette av prinsipp være uaktuelt?

Shayan Jalilian: Jeg syns det bør være totalt uaktuelt å sparke en trener på grunn av en stjernespiller. Når man ansetter en trener, må den treneren få frie tøyler til å spille den fotballen han ønsker, og dersom en spiller ikke passer inn, ser jeg ingen problemer med at treneren velger å ikke bruke spilleren.

Ole-Martin Andersen: Klubben skal alltid være størst, sånn er det bare! Å kvitte seg med en trener fordi han ikke går overens med en av stjernespillerne, vil aldri være greit i min verden. En slik politikk ville bare skapt en skjev balanse i klubben. Er tross alt treneren som er sjefen, og det er opp til spillerne å innrette seg etter hans væremåte og spillestil, uavhengig av navn og status.

Michael Tholstrup: Personlig er jeg kjempefan av Isco, og syns han er en av de beste spillerne i klubben, men ingen spiller er større enn klubben. Dersom Solari får fornyet tillit, og Isco ikke ønsker å være en del av det prosjektet, så er det bare å reise videre. Enkelt og greit. Ser dog ikke problemet med at en spiller som Isco på nytt skal blomstre i klubben, tross Solari ved roret, da han både under Ancelotti og Zidane var veldig sentral på vårparten, og sikret seg mye spilletid. Igjen vil jeg påpeke, ingen spiller eller trener er større enn klubben.

Martin Hellerud: Jeg er prinsipielt imot at en manager skal få fyken på grunn av en enkeltspiller. Ingen spiller er større enn klubben, men det samme går også for en manager. Uten at jeg vet om det er noe mer enn sportslige grunner som er årsaken til behandlingen Isco får av Solari, så syns jeg det virker merkelig hvordan han tilsynelatende ikke har noen vei tilbake i laget på. Jeg kan ikke se for meg at Isco fortsatt er Real Madrid-spiller 1. september 2019 dersom Santiago Solari fortsatt er Real Madrid-manager, så det kan da fort bli et valg Florentino Pérez og co må ta i sommer. 

Pmn6