Extra large viniciu
NESTEN: Det ble bare nesten for Vinícius Jr. mot Barcelona i både Copa del Rey og La Liga.

Før kampen: Ajax (H)

Real Madrid tar i mot Ajax til den avgjørende åttendelsfinalekampen i Champions League i morgen.

Real Madrid - Ajax
Santiago Bernabéu, Madrid
Champions League – åttendelsfinale, andre kamp
Tirsdag 5. mars, kl. 21:00
Viasport 1

Real Madrid skal prøve å ta seg videre fra åttendelsfinalen i Champions League når Ajax kommer på besøk på Santiago Bernabéu. De regjerende Champions League-mesterne har med seg et godt utgangspunkt fra det første oppgjøret på Johan Cruijff ArenA, og det forventes at Real Madrid skal ta seg videre på grunnlag av det. Det kommer nok likevel ikke til å bli så lett som det. Real Madrid slet til tider stort mot et aggressivt og høytpressende Ajax-lag i Amsterdam, men de helhvite tok til slutt en sterk 1-2-seier, på tross av ha blitt rundspilt av Ajax til tider. Nå venter dog sesongens første sluttspillkampen på Santiago Bernabéu, og intet mindre enn avansement er godt nok for Real Madrid. 

Siste håp om trofé

Real Madrid spilte to sesongavgjørende kamper forrige uke, og begge kampene endte med tap. El Clásico var forrige ukes tema, og på onsdag møttes Barcelona og Real Madrid på Santiago Bernabéu i semifinalen av Copa del Rey. Barcelona vant 0-3, på tross av å ha skapt soleklart færrest sjanser. Det betyr at drømmen om å kunne spille cupfinale, og dermed spille om muligheten til å vinne sin første cuptittel siden 2014, ble knust. I tillegg møttes også erkerivalene til dyst i La Liga, og med seier i den kampen kunne Real Madrid ha redusert luken i toppen av La Liga til seks poeng. Også i La Liga gikk Real Madrid på tap i El Clásio, og dermed er det plutselig tolv poeng opp til Barcelona på førsteplass. Dermed er også alt håp om å vinne La Liga borte, og det er derfor lite Real Madrid har å spille for i slutten av denne sesongen. Selv om Real Madrid har vunnet VM for klubblag, er det ingen tvil om at det ligger en helt annen prestisje i å vinne en av de tre store turneringen, altså La Liga, Copa del Rey eller Champions League. Sesongen vil derfor fort bli dømt en fiasko dersom triumfen i klubb-VM er det eneste trofeet Real Madrid har å vise til på slutten av sesongen. 

Det er likevel Champions League som står fram som Real Madrids eneste håp for å vinne ett av de tre store trofeene. La liga-drømmen er knust, mens Copa del Rey nok en gang endte i katastrofe for Real Madrid, men mesterligaen kan være Real Madrids redning denne sesongen. Selv om det i skrivende stund er lite som tyder på at Los Blancos skal klare å forsvare Champions League-tittelen, er det ingen tvil om at denne spillergruppa vet hva som skal til for å vinne turneringen. Dette kan også være redning for Santiago Solari, ettersom han neppe får fortsette som trener for Real Madrid, dersom laget avslutter sesongen troféløst. Nå har Real Madrid en avgjørende kamp mot Ajax foran seg i åttendelsfinalen, men med et godt utgangspunkt, forventes det at de regjerende mesterne skal ta seg videre. Da står plutselig Real Madrid i en kvartfinale, og på det stadiet i turneringen har de største spillerne stått fram i tidligere sesonger. Selv om det, som sagt, er lite som tyder på at Real Madrid skal klare å vinne sin fjerde mesterligatittel på rad, er det ingen tvil om at dette er lagets siste håp om å redde sesongen. 

Mål fra alle kanter i Champions League

Selv om Real Madrid har slitt med å score i de siste kampene, er dette ikke tilfellet i Champions League, hvor de har noen svært gode tall. Vinícius Jr. og Karim Benzema brente begge store sjanser mot Barcelona, og det er ingen tvil om at laget ble enormt svekket av å ikke ha åpenbare målscorere mot Barcelona. I Champions League ser det dog helt annerledes ut, og Real Madrid er blant lagene som har scoret flest mål i turneringen denne sesongen. Real Madrid har hatt 14 fulltreffere, hvilket er like mange som Barcelona, og mer enn lag som Juventus, Atlético Madrid og Liverpool. Kun PSG, Bayern München, Porto og Manchester City har scoret flere enn Los Blancos så langt i Champions League. Real Madrid er likevel det laget som har størst variasjon i målscorere, og det er tydelig at Real Madrid har en lang rekke spillere som kan score mål. Ni forskjellige spillere har funnet nettmaskene for Los Blancos i Champions League, hvilket er flest av samtlige lag i turneringen. Dette tyder på en bredde i troppen, som få lag i turneringen har mulighet til å matche, og er en faktor som kan være avgjørende for Real Madrid, både mot Ajax i morgen, og eventuelle senere kamper i turneringen. 

Real Madrid har som sagt hatt ni forskjellige målscorere denne sesongen, og det er selvsagt ingen overraskelse at det er Karim Benzema som leder an i front av denne statistikken. Franskmannen har scoret fire ganger i Champions League denne sesongen, hvilket er mer enn noen annen Real Madrid-spiller. I tillegg har Gareth Bale kommet på scoringslisten tre ganger, og på tross av at waliseren har fått mye kritikk de siste ukene, er det ingen tvil om at Bale ofte er avgjørende i de store kampene for Real Madrid. I tillegg har den spanske duoen Marco Asensio og Lucas Vázquez scoret ett mål hver i Champions League, hvor førstnevntes scoring var helt avgjørende for at Real Madrid tok med seg en 1-2-seier fra Amsterdam mot Ajax. De resterende målscorerne er Casemiro, Toni Kroos, Marcelo og Mariano Díaz. Det faktum at tre av målscorerne også er midtbane- eller forsvarsspillere, tyder på at Real Madrid ofte kan score mål fra flere posisjoner på banen, og på tross av ting ikke helt har lykkes foran mål i de siste kampene, er det ingen tvil om at Real Madrid har en lang rekke med spillere som kan bidra med mål framover på banen. Vi må derfor bare håpe på at Real Madrid klarer å fortsette den gode statistikken i Champions League, og ikke ta med seg de negative opplevelsene fra El Clásico-oppgjørene, inn i morgendagens kamp mot Ajax. 

Motstanderen 

Ajax er altså Real Madrids motstander i morgendagens avgjørende åttendelsfinale i Champions League. Som også ble nevnt i forkant av den første åttendelsfinalen, er det ingen tvil om at Ajax er et historisk svært godt lag, og det er lange tradisjoner i den nederlandske hovedstad. Laget var på begynnelsen av 70-tallet det beste laget i verden, mens de også har hatt glansperioder senere enn det. Også i år har Ajax hatt en strålende sesong, og det er mange unge og sultne spillere i dagens Ajax-tropp. Flere unge spillere har tatt store steg denne sesongen, og Ajax har noen av de mest attraktive unge spillerne i verden. Frenkie De Jong har til tider vist klasse denne sesongen, mens også Matthijs de Ligt har vært strålende. I tillegg har Ajax spillere som Hakim Ziyech, Dusan Tadic og Nicolás Tagliafico, som ofte har vært svært gode for Ajax denne sesongen. Det er altså ingen tvil om at dette Ajax-laget ikke må undervurderes. 

Da Real Madrid møtte Ajax i åttendelsfinalen av Champions League var det nederlandske hovedstadslaget i relativt dårlig form, etter å ha tapt to av de tre siste kampene. De var likevel strålende mot Real Madrid, og de var til tider svært mye bedre enn det Los Blancos var. Siden den tid har Ajax gjort sakene sine svært godt, og Amsterdam-laget har vunnet tre kamper på rad etter åttendelsfinaletapet mot Real Madrid. De har scoret 13 mål på disse tre kampene, mens de kun har sluppet inn ett mål. Dette er smått utrolige tall, og Ajax klarte samtidig å kvalifisere seg til finalen i KNVB Cup, da de slo ut erkerivalen Feyenoord, etter en 0-3-seier i Rotterdam. Ajax kommer derfor inn til kampen mot Real Madrid i svært god form. 

Historie

Real Madrid og Ajax har spilt tre kamper mot hverandre på Santiago Bernabéu i løpet av dette tiåret. Alle gangene har de møttes i gruppespillet av Champions League, og Real Madrid har vunnet alle disse kampene på sin egen hjemmebane. Dette blir dog desto mer imponerende når man ser på målforskjellen mellom lagene, og Real Madrid har scoret hele ni ganger på tre kamper mot Ajax på Santiago Bernabéu. Ajax på sin side har kun klart å score ett mål på Santiago Bernabéu på tre forsøk, og de har enda ikke klart å få med seg noe som helst fra Madrid i Champions League i dette tiåret. Nå er situasjonen noe annerledes, og Ajax har nå en bedre sjanse enn noen gang tidligere til å få med seg noe fra Santiago Bernabéu. 

Real Madrid spilte selvsagt mot Ajax i den første kampen i åttendelsfinalen av Champions League for tre uker siden, og da var det Los Blancos som tok det første stikket. Ajax åpnet kampen svært godt på Johan Cruijff ArenA, de var aggressive og presset Real Madrid høyt i banen, noe som også førte til flere store sjanser for hjemmelaget. Real Madrid tok likevel ledelsen etter et flott gjennomført angrep, som Karim Benzema scoret på. Ajax utlignet ved Hakim Ziyech, men sent i kampen var Marco Asensio frampå, og sikret Real Madrid 1-2-seier i Amsterdam. Sist gang Ajax gjestet Santiago Bernabéu var i desember 2012, og da sørget Kaká, Cristiano Ronaldo og José Callejon for en 4-1-seier til Real Madrid. 

Mulig lagoppstilling:

                                     Courtois
        Carvajal, Varane, Nacho, Marcelo
              Modric, Casemiro, Kroos
             Bale, Benzema, Vinícius Jr. 

Skjermbilde 2018 10 09 kl. 22.35.07