Extra large  av13357
TØFT: Real Madrid fikk det tøft hjemme mot Ajax og røk hodestups ut av Champions League etter å ha blitt latterliggjort i Madrid.

Taktisk analyse: Hvor gikk det galt?

I løpet av én uke har Real Madrid greid å spille vekk sjansene i tre turneringer.

I denne taktiske spesialen skal vi ta en nærmere kikk på hva som skjedde den foregående uken. Hvordan kunne det gå så galt? Hva er det vi kan se igjen, og hva slags føringer vil de seneste resultatene ha på Real Madrids fremtid? 

For endimensjonale

Real Madrid har over en lang periode manglet kontinuitet i angrepsspillet, med dette menes ikke bare at man sliter med å se et gjenkjennbart mønster, men at Real Madrid sjelden har skapt en "bølge" som de kan ri på denne sesongen. Man savner flere kamper på rad med et større antall gode sjanser, på flere ulike måter. Santiago Solari slapp spillerne fri helt i starten av hans periode som Real Madrid-sjef, før han forsøkte å stramme litt opp og nå ser det ikke ut som argentineren har greid å ta det neste steget. Den evnen til å endre, ikke bare fordi det skal passe i en tiltenkt plan over lengre tid, men for å rette opp i ting som åpenbart ikke fungerer. 

Los Blancos har blitt for endimensjonale i spillet sitt, det mangler stort på variasjon i angrepsspillet, og i motsetning til måten Real Madrid spilte på under Zidane er det ikke endimensjonalt i samme forstand. Zidane utviklet etterhvert en del gjennkjennbare mønstre: Han spilte på luftstyrken og den utrolige romforståelsen til Cristiano Ronaldo og Karim Benzema i sekstenmeteren, utnyttet et vanvittig godt backpar i Dani Carvajal-Marcelo og spilte på Luka Modric og Toni Kroos' evne til å sirkulere ballen. Omsider ble dette karakterisert som "innleggsfotball". Solaris Real Madrid har på sin side fremstått endimensjonale i at de ikke har sett ut til å kunne spille på noe annet enn Vinicius Júniors uredde stil og Karim Benzemas evne til å kombinere med den unge brasilianeren. Lucas Vázquez tilbyr lite ned langs høyrekanten, Marcelo er ute i kulden, Carvajal ser rådvill ut og Luka Modric og Toni Kroos likner ikke dem selv. For ikke å snakke om Gareth Bale og Marco Asensios underprestasjoner.

Forsvarsspill?

Real Madrid har historisk sett aldri hatt tradisjon for å forsvare seg spesielt godt, klubben har alltid gått ut for å underholde, for å skåre mål og for få klubber vil mantraet om at 4-3 er bedre enn 1-0 passe bedre. Dette har også sine negative sider. Dani Carvajal, Raphaël Varane, Sergio Ramos, alle forsvarsspillere i ypperste verdensklasse, likevel lekker Real Madrid som en sil bakover. Dette er ikke et tegn på at noen av de tre over er dårlige forsvarsspillere, ikke de som ikke nevnes heller, men det sier noe om hvor fokuset ligger og på hvilken måte man forsvarer seg. Veldig ofte forsvarer Real Madrid seg én og én, i vanskelige situasjoner med lite støtte. Dette er et kollektivt problem, ikke et individuelt et. Enhver forsvarsspiller på ethvert nivå vil fortelle at å forsvare seg alene er en krevende øvelse, det er her Real Madrid lider. 

I det første slaget under beltestedet i returoppgjøret mot Barcelona i Copa del Rey, var Real Madrid fullt på høyde med sine katalanske rivaler i banespillet i store deler av kampen. Noen vil til og med si at de helhvite fra Madrid var bedre i perioder. Likevel står det 0-3 på resultattavlen etter kampslutt. Hvordan, spør du? 

Fotballkamper avgjøres i de to sekstenmeterne. Dette er en universell regel. Med det sagt er ballbesittelse langt fra unyttig, det handler mer om å utnytte ballinnehav. Her sto Real Madrid til stryk, på tross av en generelt god kamp mot Barcelona. I de aller største kampene, og egentlig i alle kamper vil et lag ha gode og dårlige perioder. Enkelt sagt går det ut på å utnytte sine gode perioder, samtidig som man begrenser mostanderne når de er på topp. Real Madrid har de siste årene vært absurd gode på dette området, noe som er en del av grunnen til at de er tre ganger regjerende mester i Champions League. Ikke nå mer. Sjansene skapes, de skusles bort, og mostanderen skårer på sitt. I moderne toppfotball er det disse marginene som avgjør. Det er disse som er forskjellen på Cibeles i mai og "krise". 

"Sufriendo sin ganancia"

"Lidelse uten gevinst". Real Madrid har over en ganske lang periode gjort karriere på å "lide" i mange kamper, men så vise en utrolig utholdenhet og vilje til å snu tøffe situasjoner til sin fordel. En inngang og en tilnærming om at man skal "holde seg i live" så og si. I ydmykelsen mot Ajax som førte til at Real Madrid røk ut av Champions League for første gang siden 2015 var denne holdningen ikke til stede. Supportere var vant med å kritisere laget på alle andre grunnlag enn resultatet, for første gangen på lenge var ikke dette lenger en mulighet. Real Madrid-identiteten var ikke å se.

Å svare på hvorfor ville for det første tatt veldig lang tid, for det andre ville det sannsynligvis ikke vært helt korrekt. Om spillerne er "mette" er det bare de som kan svare på, men det er umulig å ikke se for seg at de aldrende nøkkelspillerne kjenner på det. En suksessrik periode, en tid hvor alt var mulig, fjellet besteget, plutselig faller man ned igjen. Fjellet må bestiges på nytt, og å reise seg etter fallet kjennetegner mestere, men du verden hvor tøft det er. 

José Mourinho? Mauricio Pocchettino? Guti? Max Allegri? Navnene er store, naturlig nok, det er Real Madrid det er snakk om. Solaris dager ser uansett ut til å være talte, den som kommer inn vil få en attraktiv oppgave om enn vanskelig. Store avgjørelser må taes, den ene veien eller den andre. Spillere som har gledet Madridistas verden over som kanskje er på vei ut, et marked som setter selv o så ressurssterke Real Madrid på prøve. Don Florentino Pérez? The ball is in your court.

Hva tror du må til for å snu skuten? Hvem vil du ha inn som en eventuell ny trener?

Pmn6