Extra large zizou1
TILBAKE: Zinédine Zidane er tilbake som hovedtrener for Real Madrid.

Redaksjonens tanker: Zidane-ansettelsen

Våre skribenter har delt sine tanker rundt ansettelsen av Zinédine Zidane.

Mandag formiddag begynte ryktene å gå om at Zidane skulle være den nye treneren til Real Madrid, og kun få timer senere ble gladnyheten bekreftet av klubben selv. Dette kom nok som en svært positiv overraskelse for de fleste Real Madrid-supportere, og det er tydelig at Zidane har tatt med seg en positivitet til klubben som har vært fullstendig fraværende denne sesongen. 

Det hadde vært lange spekulasjoner rundt hvem som skulle bli ny trener for Los Blancos, og hvorvidt det i det hele tatt kom til å bli en ny trener før sesongen var over. Navn som Mourinho, Hugo Sánchez og Seedorf var alle blitt nevnt sammen den franske treneren, men det skal altså ikke ha vært noen tvil om hvem Florentino Pérez ønsket seg på trenerbenken i tiden framover. Dermed er Zinédine Zidane tilbake som hovedtrener for Real Madrid, som vant tre Champions League-titler på rad da han var trener sist. 

Les også: Zidane inn, Ceballos og Bale ut?

Det er selvsagt kun ni måneder siden Zidane forlot sin stilling som trener for Real Madrid, og da var franskmannen tydelig på at laget måtte gjennom en forandring. Hva dette dreide seg om er fortsatt uvisst for de fleste, men mye tyder på at Zidane kommer til få det akkurat som han selv vil i tiden framover. Dette gjør at folk har svært mange spørsmål rundt ansettelsen av Zinédine Zidane. Vi har stilt disse spørsmålene til tre skribenter i vår redaksjon, og de har nå fått delt sine tanker om ansettelsen av én av Real Madrids største klubblegender. 

Var det riktig å hente Zidane tilbake nå, eller burde klubben ha ventet til sommeren? Hva kan Zidane tilføre dette laget i dag? 

Jamal Gullberg: Med tanke på at Real Madrid har igjen 11 kamper denne sesongen uten å være utfordrer i en eneste turnering, trenger hele laget et løft – hvem bedre enn Zidane? Vi må helt tilbake til 2005 siden sist gang Real Madrid var i en lignende situasjon, det er tross alt snakk om Europas desidert mestvinnende fotball lag. Hovedfokuset til Zidane og hans mannskap blir å skaffe seg en god flyt frem til sesongslutt. Det handler nå om å vinne fotballkamper med filosofien og systemet Zidane ønsker fra troppen og bygge en grunnmur som forhåpentligvis kan bære Real Madrid opp og frem der de hører hjemme. Zidane er en mann med enorm respekt innad i Real Madrid og har vist seg å være en utmerket man-manager. Han er en av få som virkelig har fått frem det beste i flere av spillerne til Los Blancos, Isco er et godt eksempel her. 
Martin Hellerud: Dette er det vanskelig å svare på her og nå, for det avhenger jo av hvordan ting utarter seg i de siste kampene. Jeg tror Zidane er hentet inn nå for å bringe ro inn i klubben og garderoben etter noen turbulente måneder, som en innledning på det som vil komme senere. Dette blir en «oppvarming» til sommeren hvor det blir en stor opprydning i troppen, før det så blir en veldig spennende neste sesong. Zidane skal være redningsmann og sørge for at Real Madrid avslutter sesongen på en positiv måte, så skal dette bygges videre på frem til neste sesong.
Michael Tholstrup: Vanligvis ville man tenkt at det ikke var noen grunn til å bytte trener før endt sesong, men samtidig så er Real Madrid så langt nede som de kan være akkurat nå, og perioden frem til sommeren kan vise seg å være veldig viktig. Zidane vil nå få sjansen til å se om spillerne endrer tankesettet, får tilbake lysten for troféer, og virkelig jobber for en endring. Om det er spillere som ikke gjør det, så har han en god plan på hvem han kan selge til sommeren. Det Zidane kan tilføre per dags dato med denne troppen er vell ikke stort annet enn å motivere de, og endre deler av spillestilen på sikt, men det viktigste han kan gjøre akkurat nå er å hjelpe spillerne med å få gløden tilbake.

Hva betyr ansettelsen av Zidane for det kommende overgangsvinduet? Blir det store omveltninger? 

Jamal Gullberg: Det ryktes jo at et av kravene til Zidane for å komme tilbake var endringer i laget. Hvem som går og hvem som kommer er på det nåværende tidspunkt vanskelig å si. Vi har Marcelo og Isco som før ansettelsen av Zidane var høyaktuelle til å forlate Real Madrid til sommeren, dette er ikke lenger et tema i min bok.  Eden Hazard? Mbappe? Nabil Fekir? Eriksen? Hvem trenger vi, hvem passer inn i laget, hvor mye penger har Zidane til disposisjon. Dette er en vurdering som den franske sjefen må ta. En ting som virker mer sikkert nå enn før ansettelsen er situasjonen til Gareth Bale. Waliserens måte å bruke Twitter på i det mikrobloggertjenesten var i fyr og flamme da ryktene om Zidane-comebacket var på sitt fulle, er kanskje et tegn på at Bales Real Madrid-karriere er nær slutten. Jeg tror og håper på smarte valg av Zidane. 
Martin Hellerud: Jeg føler meg veldig sikker på at det blir forholdsvis store endringer denne sommeren. Han sa det allerede under pressekonferansen sin at det vil bli endringer, men jeg vil være litt forsiktig med å få for store forventninger til sommeren. Vi kommer til å se bærebjelker i laget forsvinne vil jeg tro, også føler jeg meg ganske sikker på at én ekte Galactico vil bli hentet til Madrid denne sommeren, men hvem det blir tørr jeg ikke spekulere i ennå.
Michael Tholstrup: Det er vanskelig å si. Man kunne tenkt at dette fører til store forandringer i form av noen virkelig store navn inn, men samtidig har Florentino Pérez forholdt seg relativt rolig de siste sesongene så det er vanskelig å si. Naturligvis vil navn som Hazard, hvor både han og Zidane er fan av hverandre være et sentralt navn, men også en spiller som Mbappé som deler samme nasjonalitet som Zidane vil være et sentralt navn. Uansett hva som eventuelt kommer til å skje, så tror jeg de neste elleve kampene avgjør mye, hvor de nåværende spillerne får mulighet til å bevise hvorfor de fortjener en plass i troppen, og gjør de ikke det, så kommer de til å forsvinne.

Hva betyr ansettelsen av Zidane for spillerne som er i klubben nå?

Jamal Gullberg: Santiago Solari ga ungguttene i klubben mye tillit og hvor spesielt Vinícius Júnior og Sergio Reguilon tok svært godt vare på mulighetene de fikk. Zidane brukte stort sett den samme startelleveren igjennom sin forrige periode i sjefstolen og jeg antar at han ikke går vekk fra den samme måten nå når han går inn som sjef igjen. Det ryktes jo også at han er gitt mer kontroll over laget enn sist gang, hvorvidt dette har noe å si på hvem Zidane velger å bruke, tviler jeg på.  En ting jeg tror er sikkert som banken, er at vi får se Isco på gressmatten fra start igjen. Jeg tror han uansett vil få muligheten til å bevise sin plass i laget, om han tar den eller ikke er helt og holdent opp til han. 
Ellers tror jeg ansettelsen av Zidane kommer til å gi hele laget et løft, det kommer til å gi spillerne noe å jobbe for i tiden fremover da alle vil bevise og sikre sin plass i laget, jeg tror også at ungguttene vil få sine muligheter. 
Martin Hellerud: Det er litt som jeg er inne på med at Zidane kommer til å bringe inn ro i klubben. Det har vært litt gnistringer i spillergruppen etter en meget svak periode, og Zidane er perfekt for å roe dette ned. Spillere som Isco og Marcelo, som har vært helt ute i kulden under Santiago Solari, kommer til å få viktigere roller, men jeg håper allikevel at Zidane ikke ser seg blind på de som var gode under hans ledelse sist og glemmer de som har imponert i det siste, som blant annet Sergio Reguilón. 
Michael Tholstrup: Jeg tror det betyr at enkelte spillere er på vei bort. Gareth Bale har spilt sin siste sesong i Real Madrid, det er jeg nesten 100% sikker på. Samtidig tror jeg at en spiller som Mariano heller ikke har noen fremtid i klubben, mens det kan være helt motsatt for spillere som Isco og Marcelo som Zidane visstnok skal ha bedt Pérez sikre at ikke forsvinner fra klubben. Selv om det er enkelte spillere som har blitt nevn her nå, så tror jeg også det kan skje flere spillersalg eller utlån, men deler av de baserer seg på hva som hentes inn. Utenom omveltninger så tror jeg det betyr mye for spillerne i den form av at en klubblegende kommer tilbake, som kjenner klubben og garderoben inn og ut, og som samtidig tidligere har vist at han behersker å lede store navn.

Hva er dine tanker rundt disse spørsmålene?

Pmn6