Extra large gettyimages 1060087496
NYKOMMER: Den svært anvendelige brasilianeren blir førstemann inn portene under Zidane sin ledelse.

Dette er Éder Militão

Torsdag ble det klart at Éder Militão spiller for Real Madrid neste sesong, og vi ser nærmere på spilleren.

Éder Gabriel Militão ble født 18. januar 1998, i en by kalt Sertãozinho som er lokalisert ca 340 km nord for São Paulo. Det er tradisjonelt sett en by for arbeiderklassen, hvor produksjon av kaffe, bomull og sukker har vært sentralt. I en alder av tolv år begynte han å spille fotball for ungdomslaget til São Paulo, og ble da en del av akademiet til São Paulo Futebol Clube. Dette var i en periode hvor klubben hadde en nedadgående kurve, etter at de hadde vunnet den brasilianske serien tre år på rad fra 2006-2008. 

Han utviklet seg godt med årene, og gikk gradene i klubben frem til juli 2016, hvor han for første gang var en del av førstelaget. Han fikk sin debut i en turnering kalt Copa Paulista, hvor han spilte elleve kamper og scoret to mål. Selv om dette var hans første opptreden for førstelaget, så regnes det ikke som hans offisielle debut, da São Paolo stilte med et U20-lag. Den offisielle debuten kom omsider en snaut år senere da Campeonato Brasileiro Série A ble sparket i gang i et 1-0-tap for Cruzeiro. Han startet kampen som midtstopper, og fortsatte i denne posisjonen med et par unntak som defensiv midtbanespiller, før han mot slutten av sesongen ble plassert på høyreback. Unggutten markerte seg ute på backen, og scoret to mål mot slutten av sesongen. 

Den påfølgende sesongen var han igjen å se i startelleveren da sesongen ble sparket i gang, hvor han startet som høyreback, og spilte store deler av sesongen i denne posisjonen. Han scoret et mål, og hadde en målgivende pasning for São Paolo i 2018, men viktigst av alt så hadde han markert seg som en solid forsvarer med potensiale til å bekle flere posisjoner i det bakerste ledd. Dette hadde Porto merket seg, og 7. august 2018 så kjøpte de forsvareren for ca. €7 millioner fra São Paolo, med en klausul om at de får prosenter av et fremtidig salg. Det er ventet at klausulen ligger på i underkant av 10%, men intet er bekreftet fra noen av partene. 

Unggutten markerte seg i sin første kamp fra start for klubben med en målgivende pasning i 3-0-seieren over Moreirense. I begynnelsen av sesongen spilte han midtstopper, men etter ankomsten til tidligere Real Madrid-spiller Pepe, ble han flyttet ut på høyreback, hvilket er posisjonen han har bekledd i 2019. Totalt har han notert seg for tre mål, og to målgivende pasninger for Porto. Det som muligens er mest bemerkelsesverdig, er at unggutten ikke har pådratt seg et eneste gult kort i Liga NOS på 20 kamper. Han har vært en sentral brikke i det bakerste leddet til den portugisiske giganten denne sesongen, og har imponert både i Liga NOS og Champions League. I tillegg fikk han sin debut for landslaget til Brasil kort tid etter overgangen var i boks. 

Brasilianeren vakte umiddelbart oppsikt blant de store klubbene i Europa, grunnet sitt gode pasningsspill, sin store hurtighet, og ikke minst fysiske spillestil. Han ses på som et av de aller største talentene defensivt på banen, og det at han evner å bekle flere posisjoner, gjør han svært attraktiv. Som nevnt tidligere så er han både hurtig og sterk, og har samtidig et godt pasningsspill, mens posisjoneringen er det som står frem som han svakeste side. Torsdag formiddag ble det klart at Real Madrid hadde gjort alvor av interessen for den brasilianske forsvareren, og skal han blitt enige med Porto om en avtale verdt €50 millioner, hvor €4 millioner går tilbake til São Paolo. 

Dette vil si at Éder Gabriel Militão slutter seg til Real Madrid 1. juli 2019 når overgangsvinduet for sommeren åpner. Han er derfor den første signeringen til Florentino Pérez og Zinedine Zidane, som virkelig har kommet med en "statement" da de avslører signeringen så tidlig som nå. Det er ytterst sjeldent at dette skjer i fotballverden, og spesielt i forbindelse med Florentino Pérez, som vanligvis holder kortene tett til brystet. Muligens er dette et hint om at Éder Militão er den første av en rekke spillere som ankommer klubben den kommende sommeren, men uansett vil dette gi Real Madrid solid dekning defensivt, hvor muligens Nacho eller Vallejo får føle konsekvensene. Positivt er det i alle fall at brassen kan bekle flere posisjoner defensivt, og velkommen skal du være! 

Velkommen Éder Militão! 

Skjermbilde 2018 10 09 kl. 22.35.07