Extra large joegr
TILBAKE: Zínedine Zidane ble hentet tilbake som trener, og vi ser tilbake på hans første måned i trenerstolen.

Zizous hjemkomst

Etter Julen Lopetegui og Santiago Solaris mislykkede forsøk har kongen av Madrid returnert til Los Blancos.

Julen Lopetegui og Santiago Solari fikk begge muligheten til å lede de regjerende europamesterne denne sesongen, men begge to slet med å få gode resultater som hovedtrener for Real Madrid. Dermed var duket for sesongens tredje hovedtrener: Zinedine Zidane. Real Madrid-legenden kom som en overraskende signering for mange den 11.mars tidligere i år, og her skal vi se på hva som har skjedd siden franskmannen returnerte og ikke minst, hva veien videre kan bringe. 

Få umiddelbare taktiske endringer

Så langt har Zidane ledet laget i fem kamper etter sin retur til den spanske hovedstaden, seiere hjemme mot Celta Vigo, Huesca og Eibar, uavgjort borte mot Leganés og tap borte for Valencia. Det som er fellesnevneren for disse kampene er at ingen av dem har vært preget av særlig godt spill fra Real Madrid sin side. De tre kampene som har endt med seier, har stort sett kommet av at Real Madrids åpenbare fordel i at de har bedre enkeltspillere. I kampene mot Valencia og Leganés, to solide lag som er sterke defensivt (henholdsvis 27 og 36 baklengs), blir Real Madrids store negative forskjell fra fjorårssesongen ganske klart til syne: at laget sliter med å skape sjanser og skåre mål.

I disse kampene har Real Madrid spilt en rimelig tydelig 4-3-3, samme utgangssystem som under Lopetegui og Solari, og det var også den formasjonen som Zidane begynte med i sin første periode som Real Madrid-trener. Grunnen til at jeg kaller det for "utgangssystem" er fordi en formasjon alltid er et utgangspunkt, og en gitt formasjon kan spilles på utallige måter, den endres i de ulike fasene i spillet. Her er det dog få, om noen endringer å skrive hjem om. Dette kommer nok av det faktum at Zidane ikke har hatt all verdens med tid til å spille inn et eventuelt nytt system, men kanskje også at franskmannen ikke ønsker å drille inn noe nytt på tampen av sesongen, eller at han ikke ønsker å skifte system og spillemåte overhode. Når det gjelder de to siste er det vanskelig å si noe tydelig om, fordi man rett og slett ikke har noe grunn for å anta det ene eller det andre. I så måte vil den første forklaringen holde best.

Noen klare beskjeder

I oppgjøret mot Celta Vigo, som jo var Zinedine Zidanes re-debut som trener, kom 46-åringen med noen veldig klare beskjeder. Keylor Navas, Marcelo, Isco og Gareth Bale, spillere som i ulik grad var satt ut i kulden under Santiago Solari, var tilbake i startelleveren. Interessant nok var det også de to sistnevnte som noterte seg for skåringene den kvelden, og både Isco og Bale leverte godkjente prestasjoner. Foruten dette var det ikke for mye som skjedde i kampen, Celta Vigo maktet ikke å skape de største problemene for Real Madrid og Los Merengues gjorde nok til at de tre poengene ble igjen på Santiago Bernabéu.

Jeg har ikke tenkt til å bruke mye tid på de øvrige kampene, fordi de taktisk sett ikke serverte noen nye problemer, eller særlig interessante momenter enn det vi har sett denne sesongen. Det som er mer interessant er som nevnt over, laguttakene. Zidane har tatt spillere ut fra kulden og inn i varmen, men han har også latt de aller fleste spillerne få en mulighet til å vise seg frem nå på slutten av sesongen. Det har vært ganske omfattende roteringer hva gjelder spillere i disse kampene, og det virker som om dette er policyen i de seks kampene som gjenstår av sesongen. En slags "audition" kan man kalle det, uten at det nødvendigvis betyr at disse prestasjonene vil være avgjørende for fremtiden til dagens spillerstall. Det er nok en god del spillere som Zidane og hans trenerteam har gjort seg opp en mening om, også vil det nok være noen spillere det for øyeblikket er et spørsmålstegn ved, med tanke på neste sesong.

Gamle metoder eller ny tenkning?

Uansett hva som skjer herfra og ut sesongen, vil nok det aller fleste være enig i at det er den neste sesongen som er virkelig spennende sett med Real Madrid-øyne. Man har skuslet bort vinnersjansene i de tre viktigste turneringene denne sesongen, med nederlag mot Barcelona i Copa del Rey, tapet mot Ajax i Champions League og de begredelige prestasjonene i LaLiga. I sommer er det en del tøffe avgjørelser som vil bli tatt på spillerfronten hvor det er spørsmålstegn rundt flere nøkkelspilleres fremtid. Det blir tøft å stake ut en kurs for "nye Real Madrid". Florentino Pérez har vært ute i media og snakket om en evolusjon heller enn en revolusjon, og man er generelt usikker på hva Zinedine Zidane ønsker seg når det kommer til spillerlogistikk. Vi er nok nødt til å smøre oss med tålmodighet i påvente av sommervinduet, i tillegg til at det blir utrolig spennende å se hva Zidane gjør taktisk. 

Vil franskmannen stole og lene seg på det som fungerte i hans forrige periode? Vil vi få se et helt nytt Real Madrid, med en markant forskjellig måte å spille fotball på? Sannheten er at det slettes ikke er lett å lese Zinedine Zidane per dags dato, men med tanke på hvordan han tok avskjed sist, hvor han presiserte at han følte han ikke var rett mann til å utvikle Real Madrid, vil nok noen endringer uansett forekomme. Hva disse endringene kommer til å bli er mer usikkert. Vil det bare bestå i at det skjer ting på spillerfronten, eller har Zidane pønsket på taktiske løsninger for å komme sterkt tilbake etter den skuffende sesongen vi har vært vitne til? Med disse tankene lar jeg diskursen fortsette videre, svarene vil komme i tur og orden etterhvert som sesongen avsluttes og sommeren begynner. Det vil garantert skje ting i den spanske hovedstaden, så får tiden vise hva det blir til.

Hva tror du om den kommende sesongen? Hva ønsker du at skal skje på spillerfronten, og hvilke taktiske endringer vil du se til neste sesong?

Pmn6