Extra large zinedine zidane 3.5.2019
NESTE SESONG: Fra og med i dag kan man for alvor vurdere Zinedine Zidanes jobb og hvordan fremtiden vil se ut.

Redaksjonens tanker: Veien videre

Les redaksjonens tanker angående Zinedine Zidane, og sesongen vi har foran oss!

Det kom som et sjokk på mange Real Madrid-supportere når Zinedine Zidane kom tilbake for å redde klubben i sitt hjerte. På elleve kamper under hans ledelse i en av tidenes dårligste sesonger, ble det bare fem seiere, noe som viser at vår franske trener har en stor oppgave foran seg. Fotball er som mange vet en kompleks idrett, og det er vanskelig å nøyaktig sette ord på, og, finne årsakene bak den tragiske sesongen Real Madrid leverte. Nå må man derimot se fremover, og det er egentlig fra og med i dag at Zinedine Zidane er Real Madrids nye sjef, og må ta store avgjørelser som kan være med på å definere neste sesong. Dette er redaksjonens tanker!

Real Madrid forbedret seg ikke på de siste elleve kampene der Zidane var sjef, var det en riktig avgjørelse å hente han tilbake?

Kristian Schoute: Jeg mener at det rett og slett vil være fryktelig urettferdig å dømme Zidane etter de siste elleve kampene av årets sesong. Han tok over et lag som hadde mistet muligheten til å kjempe om ett eneste trofé denne sesongen, og en tropp full av spillere som har gjennomført sin verste sesong som profesjonelle fotballspillere. Å motivere et lag i den situasjonen til å spille elleve meningsløse kamper, spesielt når laget har vunnet Champions League de siste tre årene, er en tilnærmet umulig oppgave.  Jeg tror at det var riktig å ansette Zidane, ettersom det i utgangspunktet betyr at han skal få full kontroll selv og at han skal få ting slik han vil, hvilket jeg ikke tror hadde vært tilfellet dersom en annen manager ble ansatt. 
Martin Hellerud: Jeg synes det er alt for tidlig å si noe om hvorvidt det var riktig å gjenansette Zidane. Det var ikke uten grunn at Zidane først sa nei til å ta over midt i sesong, og at Pérez måtte jobbe ganske hardt for å overbevise han. Jeg har vært innom dette før, og med tanke på at sesongen var over allerede i mars så kan jeg godt forstå at det har vært en veldig utakknemlig oppgave for Zinedine Zidane å motivere denne gjengen. Jeg syns at vi virkelig burde begynne å vurdere Zidane fra og med i dag, altså mandag 20. mai. Og den perioden har jo begynt bra, ettersom Toni Kroos har forlenget sin kontrakt med Real Madrid. Sommeren blir utrolig spennende, og jeg syns ikke vi kan begynne å sette spørsmålstegn rundt Zidane sin ansettelse før september/oktober. Da har vi sett hvordan den nye sesongen har begynt, og først da kan vi vurdere Zidane mener jeg.
Michael Tholstrup: Jeg syns det er vanskelig å bedømme kampene etter Zidane ble ansatt, og dette grunner i at sesongen allerede var ødelagt på alle mulige måter. Spillerne var så og si ferdige etter at Ajax ble for sterke i 8.delsfinalen av Champions League, og det er derfor jeg velger å bedømme han fra første halvdel av den kommende sesongen i stedet. Om han er rett mann det får vi nok fort vite når de store lagene skal møtes den kommende sesongen. Uansett om det blir suksess eller fadese så har han ofret hele sitt omdømme ved å komme tilbake til Real Madrid. Jeg krysser fingrene for at det vil gå veien, men jeg tror det avhenger veldig av hvilke spillere som blir hentet til klubben, og hvilke som forlater klubben.  

Zidane snakker ofte om at det vil bli endringer neste sesong. Hvilke spillere ønsker du å se forlate klubben?

Kristian Schoute: Jeg ønsker nok ikke å se så mange spillere dra som flere tilsynelatende gjør. Jeg har full forståelse for at Zidane ønsker å ha én stjernekeeper i troppen, og derfor har jeg ingenting imot at Keylor Navas drar rent sportslig. Det er alltid trist når man snakker om spillere som skal forlate klubben, og da spesielt i Keylor sitt tilfelle. Jeg håper også at Real Madrid kvitter seg med Lucas Vázquez, ettersom han sjeldent er en spiller som kan komme innpå og gjøre en forskjell offensivt. Hvis ting går slik det ser ut til, vil Vázquez neppe ha noe annet enn en backup-rolle neste sesong, og dermed tror jeg at det vil være andre spillere i troppen som passer bedre til akkurat det. Nacho har vært en trofast tjener for Real Madrid, men med Éder Militao inn føler jeg at spanjolen burde være på vei ut. Bale virker også ganske sikkert å være på vei bort, selv om han kanskje ikke innrømmer det selv.
Martin Hellerud: Denne listen kan fort bli lang. Hvis jeg skal gå lagdel for lagdel så tar jeg det for gitt at Keylor Navas drar, selv om det ikke er noe jeg har spesielt lyst til. I forsvarsleddet blir fort Jesús Vallejo solgt eller lånt ut, det samme gjelder Sergio Reguilón. Jeg tror også at Theo Hernández blir solgt denne sommeren, da selvsagt med en tilbakekjøpsklausul. Jeg utelukker heller ikke at Nacho kanskje etterhvert blir solgt. På midtbanen forsvinner fort både Marcos Llorente og Dani Ceballos. Jeg tror begge av de blir solgt med tilbakekjøpsklausul. Jeg personlig har heller ikke noe imot at Luka Modric forlater klubben denne sommeren, men det ser ganske usannsynlig ut. Det samme gjelder Casemiro, ettersom han ikke er en av mine favoritt-spillere. 
Fremover på banen handler det aller meste om Gareth Bale. Absolutt alt peker mot at hans tid som Real Madrid-spiller nærmer seg over, og det ser ut til at forholdet mellom han og Zinedine Zidane er helt iskaldt. Jeg er enig med Zidane og ønsker at Bale forlater klubben denne sommeren. Waliseren passer ikke i Real Madrid per dags dato og jeg tror det vil være best for alle parter at dette forholdet tar slutt denne sommeren. Ellers ser jeg gjerne for meg at Lucas Vázquez forlater klubben, ettersom jeg syns han har vært skuffende i lang, lang tid nå. Jeg ser ikke hva han tilfører laget og han tar opp unødvendig mye spilletid som heller kunne gått til andre spillere. Ellers så avhenger også mye av dette hva som skjer på inn-fronten, men om det faktisk gjøres noen store handler fremover i banen så hadde jeg heller ikke vært fremmed mot å låne ut Marco Asensio, ettersom utviklingen hans har vært skuffende syns jeg. 
Michael Tholstrup: Først og fremst så ønsker jeg at Gareth Bale forlater klubben på permanent basis. Han har vært alt for mye skadeplaget, og virker ikke til å være i planene til Zidane. I tillegg så ønsker jeg at Nacho, Theo, Marcelo, Modric, Lucas, Mayoral, og Mariano forlater klubben i form av salg. I tillegg håper jeg at Vallejo, Valverde, Ceballos, og Lunin lånes ut, da gjerne til klubber som spiller i Champions League den kommende sesongen som Valencia f.eks. Dette er selvfølgelig alt for mange spillere som er ramset opp, og de forskjellige salgene/utlånene avhenger av hverandre. Viktigst vil det være at de som ikke er i planene til vår franske hovedtrener finner seg et hjem hvor de får spilletid, om de er i klubbens planer for de kommende årene. 

Hva tror du klubben foretar seg når det gjelder nye signeringer?

Kristian Schoute: Jeg tror at klubben har planer om å hente inn to angrepsspillere, hvilket mest sannsynlig blir Eden Hazard og Luca Jovic. Samtidig tror jeg at klubben ønsker å gi Marcelo større konkurranse ved å hente et «stort» navn, for en solid pengesum, i Ferland Mendy. De har allerede hentet inn Éder Militao, og jeg tror neppe at de henter en forsvarsspiller til utover eventuelt Mendy. Midtbanen er jeg litt usikker på, ettersom jeg tror at de ønsker å hente en stor stjerne i den posisjonen. Den som eventuelt skal gå inn for å erstatte Modric må være en spiller som holder tilnærmet samme nivå, og da er det bare Eriksen og Pogba som virker som klare og sannsynlige kandidater. Jeg har ikke tro på at det skjer i sommer, men jeg er stor fan begge spillerne. Jeg håper at enten Eriksen eller Pogba spiller for Real Madrid neste sesong, men jeg tviler på det. 
Martin Hellerud: Også her velger jeg å gå lagdel for lagdel, for naturligvis må nesten alle spillerne som forlater klubben bli erstattet. Det ryktes ikke om noen eventuell erstatter for Keylor Navas, så kan fort være at Luca Zidane blir andrevalg og at en Castilla-keeper blir hentet opp som tredjevalg. Selv om jeg hadde likt om Real Madrid hadde hentet et nytt andrevalg på keeperplass, og da velger jeg å lansere tidligere Castilla-keeper, Fernando Pacheco. I forsvarsleddet så er allerede Eder Militão signert, og det er naturlig å tro at han blir hentet inn for å erstatte Sergio Ramos på sikt og dermed gå inn som et tredjevalg, foran Nacho. Jeg har også lyst til å se Mario Hermoso tilbake i Real Madrid-drakt, selv om de ryktene har kjøltnet. På back-plass peker alt mot at Ferland Mendy blir hentet inn for å konkurrere med Marcelo om venstreback-plassen. 
På midtbanen kommer mye an på hvem som forlater klubben. Jeg tror at hvis Modric blir solgt så kan det fort være at Paul Pogba blir hentet inn som erstatter. Jeg har også veldig lyst til å se Tanguy Ndombele i helhvit drakt, men jeg er usikker på om han innehar nivået til å gå rett inn i førsteelleveren, så jeg ser for meg at han kunne blitt en erstatter for for eksempel Dani Ceballos. Det ser også ut som Federico Valverde blir Llorente sin «erstatter» som andrevalg bak Casemiro, mens jeg er spent på hvem som skal være backup for Toni Kroos. Hva skjer for eksempel med Mateo Kovacic? I angrepsrekken ser serbiske Luka Jovic mer eller mindre klar ut, som utfordrer til Karim Benzema. Det samme gjelder Eden Hazard som nærmer seg Real Madrid mer og mer med hver dag som går. Disse to ser nokså klare ut. Gareth Bale er på vei ut og må etter all sannsynlighet erstattes. Spørsmålet blir om Marco Asensio får ansvaret med å steppe opp eller om man velger å gå ut på markedet. 
Michael Tholstrup: Dette er som vanlig veldig vanskelig å svare på, men i forhold til de foregående sesongene så tror jeg det kommer til å skje ganske mye denne sommeren. Eder Militão har allerede blitt kjøpt, og ankommer klubben sammen med supertalentet Rodrygo Goes. Noe som også virker å være en «done deal» er at klubben sikrer seg tjenestene til Eden Hazard og Luka Jovic i nær fremtid. Navnene som følger etter dette er dog mer ryktebasert, og virker ikke like sikre som de tidligere nevnte. Det virker som at Zidane er veldig interessert i Paul Pogba, men jeg tror at realiteten blir Ndombele fra Lyon, og/eller Christian Eriksen, hvor utfallet av Champions League-finalen blir avgjørende. Noe annet jeg anser som realistisk er at Ferland Mendy slutter seg til Los Blancos i løpet av sommeren. Uten om de nevnte syns jeg det er vanskelig å komme opp med noe realistisk, og vi får nesten se hva Zidane og Pérez kan overraske oss med. 

Sett bort fra spillerlogistikk, hva må Zidane endre på for at Real Madrid skal bli slik som vi kjenner de igjen?

Kristian Schoute: Zidane trenger å få positivitet, glød, spilleglede og sult tilbake til dette Real Madrid-laget. Troppen kommer i det store og det hele til å være den samme som forrige sesong, men det å hente inn tre-fire spillere med et stort ønske om å lykkes i klubben vil hjelpe Zidane med denne prosessen. For Zidane så handler det om å bruke sommeren til å motivere spillerne og få dem til å ha troen på seg selv igjen. Om det kommer til å gå på én sommer får tiden vise, men jeg tror at Zidane er den beste manageren i verden til å gjøre nettopp dette. Dette er en tropp full av vinnere, og jeg tror ikke at det finnes noen bedre enn Zidane til å på nytt lære dette laget å vinne. 
Martin Hellerud: Jeg håper Zidane blir litt flinkere til å være litt mindre sta. Jeg velger å legge mye av min foreløpige vurdering på hva jeg så under hans forrige periode, og jeg håper han kan bli enda flinkere til å gå unge spillere muligheten til å vise seg frem. Jeg syns av og til at det kun er de samme byttene, gjerne med Lucas Vázquez, Isco og kanskje Marco Asensio, og her ønsker jeg meg litt mer uforutsigbarhet. Det samme gjelder på den taktiske biten, hvor jeg syns mye av Zidane-fotballen har basert seg på enkle prinsipper. Jeg vet ikke hvor mye taktisk blendende fotball man kan forvente av et Zidane-lag, men jeg har lov til å håpe.
Michael Tholstrup: Kulturen. Real Madrid må på ny bli et vinnerlag, hvor de ikke godkjenner et tap, men gjør absolutt alt for å nå så langt som mulig. I tillegg må han på ny få spillerne til å blø for drakta, hvor de gir alt, uansett motstand og turnering. Personlig mener jeg det er mentalt franskmannen må jobbe med spillerne, og ikke kun fysisk eller teknisk. Han må ta tilbake garderoben, vise hvem som er sjefen, og trekke maksimalt ut av spillerne. Zizou må hjelpe spillerne å finne tilbake til gleden ved å spille fotball igjen, og samtidig suget etter å vinne for enhver pris. Klarer han dette vil laget nok en gang nå veldig langt, for det er mye kvalitet i klubben allerede, og mer vil nok slutte seg til klubben i løpet av sommeren. 

Hva tenker du? Hva skjer denne sommeren?

Pmn6