Extra large lunin u 20 vm
VERDENSMESTER: Andriy Lunin storspilte for Ukraina i U-20 VM og løftet til slutt troféet.

Kåret til beste målvakt

Andriy Lunin storspilte for det ukrainske landslaget som vant U-20 verdensmesterskapet.

Forrige sommer ble den noe ukjente målvakten Andriy Lunin hentet til Real Madrid for €8.5M fra den ukrainske klubben FC Zorya Luhansk. Målvakten som er født i 1999 var ansett som et stort talent, og dette førte til at Los Blancos slo til. Denne sesongen har han vært på utlån hos byrival Leganés hvor han spilte syv kamper, slapp inn syv mål og holdt buret rent ved tre anledninger. Selv om det har blitt begrenset med spilletid, så var han et soleklart førstevalg for det ukrainske U-20 landslaget da de skulle delta i U-20 VM. Både India og Polen stilte opp som mulige arrangører, hvor Polen trakk det lengste strået og holdt arrangementet. 

Gruppespill: 

Ukraina begynte mesterskapet mot USA 24.mai, hvor Lunin spilte samtlige 90 minutter i 2-1-seieren. Målvakten var svært sentral i seieren da han gjorde tre meget solide redninger, i tillegg til å være trygg både med hender og bein. Han var sjanseløs på scoringen, som var en god blanding av godt angrepsspill fra USA og dårlig forsvarsspill fra Ukraina. Totalt sett en veldig solid opptreden. 

Deres andre kamp i mesterskapet ble spilt 27.mai mot Qatar, og Lunin spilte nok en gang fra start da de vant 0-1. Dette ble en relativt rolig kamp for sisteskansen, hvor han kun måtte ut i aksjon et par ganger, hvilket han løste med god kontroll. Med seier så var seks poeng i boks, og dette gjorde at et avansement til utslagsrundene var mer eller mindre et faktum. 

Kamp nummer tre i mesterskapet ble spilt 30.mai mot Nigeria, hvor Lunin igjen spilte fra start da det endte med poengdeling og 1-1. Lunin var ene og alene grunnen til resultatet ble som det ble, og at Ukraina fikk med seg et poeng fra oppgjøret. Ukraina scoret først, men kort tid senere fikk Nigeria et straffespark som Lunin reddet. På straffespark nummer to måtte han omsider gi tapt, hvilket førte til at kampen endte 1-1 da han holdt laget sitt inne i kampen på egenhånd. 

Utslagsrundene: 

Med syv poeng i gruppespillet avanserte Ukraina til 8.delsfinalen, hvor Panama stod på motsatt banehalvdel. Ukraina med Lunin i mål tok tidlig tak i oppgjøret, og ledet hele 3-0 til pause. Like etter hvilen reduserte laget fra Mellom-Amerika til 3-1, hvor Lunin var sjanseløs på scoringen, men Ukraina var ikke ferdige og fastsatte resultatet til 4-1 like før slutt. Målvakten hadde en relativt rolig kamp, og var for det meste en tilskuer med god ståplass. Ukraina avanserte til kvartfinalen, men dessverre for Real Madrid sin sisteskanse så ble han kalt opp til Ukraina sine EM-kvalifiseringskamper hvor han ble sittende på benken i begge oppgjør, og misset derfor kampen som Ukraina vant 0-1 over Colombia. 

I semifinalen var Lunin tilbake fra start igjen da Italia stod på motsatt banehalvdel. Det var Ukraina som presset på i begynnelsen av kampen, og sisteskansen til Los Blancos fikk en relativt rolig første omgang. Like etter timen scoret omsider Lunin sitt lag, og tross et rødt kort til Ukraina så holdt de unna lenge. På overtid scoret imidlertid Italia, men etter at dommeren tok i bruk VAR så ble scoringen annullert, og Ukraina med Lunin i mål avanserte noe overraskende til finalen. 

Det var et annet overraskelseslag som stod på motsatt banehalvdel i finalen, nemlig Sør-Korea etter at de slo Ecuador i den andre semifinalen. Som ventet så spilte Lunin fra start, og han måtte tidlig ut i aksjon da det asiatiske laget ble tildelt straffespark etter fem minutter. Lunin gikk feil vei, og Sør-Korea gikk opp i ledelsen, men en halvtime senere så utliknet Ukraina. Etter hvilen scoret Ukraina igjen, og gikk dermed opp i en 2-1-ledelse. Et kvarter senere fikk Sør-Korea en stor sjanse, men Real Madrid sin sisteskanse gjorde en flott redning, og holdt laget sitt i ledelsen. I kampens siste ordinære minutt scoret Ukraina på ny, og gikk dermed opp i en 3-1-ledelse, hvilket ble det endelige resultatet. 

Ukraina med Lunin i buret gjorde det utenkelige, og løftet troféet når mesterskapet var over. I tillegg til å løfte troféet så ble Andriy Lunin fortjent kåret til mesterskapets beste målvakten ved å motta Golden Glove, hvilket kun bekrefter talentet unggutten besitter. Hva som skjer med Lunin den kommende sesongen er enda usikkert, da han enten blir målvakt nummer to bak Thibaut Courtois, eller så blir han sendt på et nytt lån, hvor Leganés har uttalt at de er interesserte igjen. Om sisteskansen skal lånes ut så er det tenkelig at Los Blancos ønsker en plass hvor han får mer spilletid enn forrige sesong. 

Hvor tror du Lunin ender opp neste sesong? 

Pmn6