Extra large received 631053874057505james
POPULÆR: James Rodríguez er en populær mann i Madrid, men han har slitt med å spille seg inn i Zidane-fotballen.

James Rodríguez: Den forsvunne diamant

En volley inn i evigheten.

14.Juni 2014 tas et lynraskt frispark like over midtbanesirkelen av et fremadstormende Colombia. Etter noen kjappe kombinasjoner sør-amerikanerne imellom ender ballen i beina hos James Rodríguez som ekspederer ballen i mål noe heldig bak en forfjamset gresk målvakt. Den påfølgende uken nikkes og vippes det mål inn mot henholdsvis Elfenbenskysten og Japan. Den 28.Juni på legendariske Maracana eksploder det. Det er 16-dels finale i fotball VM og på andre banehalvdel står det seierstørste uruguayanere, lite viten om at selv ikke ‘’Garra Charrua’’ kunne redde dem denne gang. En høy heading tas ned på brystet i retning mål, ballen rekker ikke å treffe bakken før den er landet på vristen til James som sender ballen som et prosjektil via treverket og i mål.  For å sitere selveste Per Jarle Heggelund:’’Hjeeeelp for et mål!’’. I sekundene etterpå gikk det nok en unison våt drøm gjennom mange madridistas hoder om en ny drømmesignering. Det ble med et mål til mot Uruguay og et trøstemål i kvartfinalen mot vertsnasjonen Brasil, noe som var nok til å få med seg den famøse gullstøvelen hjem fra mesterskapet. Real Madrids president Florentino Pérez har aldri vært fremmed for å oppfylle drømmer, og det tok ikke lange tiden før James var iført hvit trøye med nummer ti. Verden var lagt for hans føtter, alt lå til rette og ingenting kunne gå galt. 

Frie tøyler under en karismatisk italiener 

Carlo Ancelotti var hovedtrener i debutsesongen, en trener som historisk har vært flink å håndtere spillere med store navn og bredt offensivt register. Ting gikk etter planen, James kunne ved sesongslutt vise kvittering for 29 målpoeng i hjemlig serie og Champions League. Som regel ble han benyttet i en offensiv rolle blant én av tre i midtbaneleddet, selv om han sporadisk var å finne blant én av tre i angrepstrioen. For klubben ble hele sesongen en strek i margen som endte med en andre plass i hjemlig serie, semifinale i Champions Leauge og en altfor tidlig exit i den spanske cupen. Historien har tidligere vist at tilsvarende resultater i Real Madrid fort fører til avskjed på grått papir, selv Fabio Capello fikk støvelen etter seriegullet i 2006-2007 sesongen. Ancelottis skjebne ble den samme som mange andre før han, trass innhenting av den etterlengtede tiende Champions Leauge tittelen året i forkant og en ellers upåklagelig jobb. Selv uten Ancelotti ved roret, så kunne de fleste rundt klubben se frem mot James neste sesong i helhvitt, for den colombianske gullkalven hadde tross alt bare varmet opp. 

Pragmatismens inntog på Chamartín

Rafael Benítez var ny hovedtrener og pipen hadde brått fått en annen lyd, mest kjent som en defensiv og særdeles resultatorientert trener. Ettermælet til den spanske strategen var høyt anerkjent i fotball-Europa, spesielt det han utrettet under tiden i Valencia og Liverpool var udødeliggjort. Lekker CV til tross, så var Benítez suksess bygd på hardt arbeid og et solid defensivt fundament. Klubbene han tidligere hadde ledet hadde ei heller vært i nærheten av ressursene og presset som nå lå i vente, spørsmålene etter ansettelsen var mange og man kunne tidlig se konturene av ulming i bålet. I Benítez’s første kamp som trener ble James plassert på benken. Den påfølgende runden var han tilbake i starteleveren når Real Betis ble filleristet 5-0, James vartet opp med to mål fra sin vante midtbaneposisjon. I tiden som kom fikk James et lengre skadeavbrekk på et kritisk tidspunkt i sesongen, Casemiro som var hentet tilbake fra et solid opphold i Portugal nøt i denne perioden stor tillit. Real Madrid tapte ikke en eneste kamp i skadeavbrekket til James, lokomotivet så ut til å gå på skinner inn mot de to viktige kampene mot Sevilla og Barcelona. James gjorde comeback i 3-2-tapet borte mot Sevilla, hvor Benítez uttalte etter kampen at den fysiske formen til colombianeren ikke var god nok. En mulig isfront mellom partene ble hauset opp i media, hvor det ble spekulert i en benking for James mot Barcelona. Ryktene ville ha det til at presidenten hadde sendt Benítez krav om at James skulle starte kampen hjemme mot Barcelona. James startet kampen, Real Madrid ble slaktet og Liverpool-legenden Jamie Charragher uttalte etter kampen at dette ikke var en lagoppstilling Benítez frivillig hadde startet med. Kampen mot Barcelona kan fort vise seg å ha vært begynnelsen på slutten for James, Benítez' tid i Real Madrid var på sin side allerede død og begravet en stund før kampslutt. 

Zizou satt spikeren i kista

Zinedine Zidane tok over Real Madrid tidlig januar 2016, og lite viste man den gang om hvilken trener han skulle bli. Man kunne anta offensiv propaganda fotball lå hans hjerte nært. Zidane valgte tidlig å satse på Isco i midtbaneleddet, og det var tidlig uttalt : ‘’BBC spiller sammen'' så fremst de var skadefrie. Zidane fikk en formidabel start på sin trenerkarrière. Gareth Bale gikk på en skadesmell, og trener Zidane fikk dermed tidlig brukt James i en kantrolle. Etter hvert som tiden gikk vokste Casemiro i en defensiv midtbanerolle, og ble overraskende nok en spiller Zidane nærmest satt på pidestall. Det første halvårets gode resultater overskygget spørsmålene om fremtiden til James, mye på grunn av en skadeplaget Bale som førte til en del minutter for colombianeren. Zidane skulle vise seg å være en langt mer pragmatisk anlagt enn først antatt, like spikret som ‘’BBC’’ fra start var det at midtbanen skulle bestå av Casemiro, Kroos og Modric. I den utrolige andre sesongen til Zidane fortsatte han med samme oppskrift som første halvår, Kovacic og Isco fikk ofte tillit i de viktige kampene når den foretrukne midtbane trioen trengte hvile eller var ute med skade. James på sin side ble fast inventar på ‘’B-laget’’, som spilte de ligakampene som var ansett som mindre viktige. Her var James toneangivende sammen med blant annet Morata og Kovacic, trekløveret skal ha sin del av æren for et sårt etterlengtet ligagull ved sesongslutt. 

Et offer for spillestil, suksess og politikk

I det kalenderen viste juli 2017 var vår kjære colombianer klar for et toårig lån hos den tyske giganten Bayern München. Etter Ancelotti’s omfavnelse, kom det trenere med andre spillestiler og ideologier. Konkurrentene ble mange, Zidane fant sine favoritter og holdt Casemiro, Isco og Bale over colombianeren. I all hovedsak er det også de tre spillerne som har størst skyld i James sin skjebne i Madrid. Casemiro’s utrolige defensive kvaliteter ble ansett som nødvendig for sportslig suksess, noe som førte til ny midtbane konstruksjon. Bale var fredet, det ble dermed aldri en rettferdig kamp om høyreflanken. Isco som den mer tilsvarende spillertypen til James, var spansk og sett på som en bedre toveisspiller. Spanjolen fikk tidvis også muligheten i en skreddersydd offensiv rolle i angrepstrioen utover 2016-2017 sesongen, en rolle som fort kunne passet James godt. Den sportslige suksessen i dette tidsrommet var enorm, dermed ble det vanskelig å stille spørsmål ved laguttak. Med all sannsynlighet har vi trolig sett det siste av James i Real Madrid, ut ifra rapportene kan det se ut som det blir gjenforening med Ancelotti ved foten av Vesuv. Kanskje kunne det endt vel så bra om James ble valgt foran Bale eller Isco, svaret på det får vi aldri og det ender opp som nok et hva som kunne ha vært. I sin tid var signeringen av James nærmest skjebnebestemt og skrevet i stjernene, men noe stjernebilde hvilende over Santiago Bernabeu ble det aldri. Det siste prosjektilet i helhvitt er nok avfyrt, et siste forsøk i Real Madrid virker dessverre et godt langskudd unna. James ble veid og funnet for lett, før han ble faset sakte og sikkert ut av Zidane i en av klubbens mest suksessrike epoker. President Pérez måtte gi opp et prestisjeprosjekt for at hans hittil største skulle slå ut i full blomst. Bare dragsuget av tunge titler på samlebånd vunnet av Zinedine Zidane kan blende tapet av en skinnende diamant i karat James Rodríguez. 

Kilder:

  • https://www.managingmadrid.com/2015/11/13/9727826/james-rodriguez-hits-back-at-rafa-benitez
  • https://www.transfermarkt.com/james-rodriguez/verletzungen/spieler/88103
Pmn6