Extra large santos
SANTOS: André Østgaard følger Santos tettere enn de fleste, og vi har intervjuet han om Real Madrids nyeste signering, Rodrygo.

André Østgaard: - Fansen kan glede seg

Vi har intervjuet Santos-supporter André Østgaard om supertalentet Rodrygo, som skal til Real Madrid.

For noen få dager siden ble Rodrygo Goes presentert som Real Madrid-spiller på Santiago Bernabéu. Vi har tidligere intervjuet André Østgaard, og i anledning Rodrygos ankomst til Madrid har vi tatt fram dette intervjuet fra et drøyt år siden. André er kanskje ikke kjent for mange, men han er en av veldig få nordmenn som følger Santos tett, og vi har intervjuet han for å høre om hva Real Madrid har i vente når Rodrygo ikler seg den hvite drakten. 

For de som ikke kjenner deg, kan du fortelle litt om deg selv, ditt forhold til Santos og hvordan du endte opp med å følge akkurat dem? 

Jeg er det man kan kalle langt over snittet, og over hva som er fornuftig interessert i brasiliansk fotball, og da spesielt Santos. Jeg har blitt mer og mer fan for hver dag som har gått siden Copa Libertadores 2011 hvor Santos endte opp med å vinne, forelsket meg i den den gang lekne, offensive fotballen Santos spilte med spillere som Neymar og Ganso, og har siden sett så å si hver eneste Santos-kamp, reist verden rundt og sett Santos og flyttet i 2016 til Santos kun for å følge klubben så tett som mulig. 

Real Madrid har altså betalt rundt €50 millioner for å signere Rodrygo Goes. Kunne du gitt oss en kort oppsummering av hvordan forhandlingene mellom Santos og Real Madrid har vært? Mange trodde jo at dette ville gå raskere enn hva det har gjort. 

Uff, hvor skal man begynne. Denne såpeoperaen begynte rundt 17 mai-tider, hvor Rodrygos agent informerte Santos om at hans kontrakt som går til 2022, kun er gyldig i Brasil (spesielle regler i «Pelé-loven» gjør at de kan ha lengre kontrakter), og at ifølge FIFAs regelverk kan en mindreårig spiller ikke signere 5-års kontrakter, og agenten sa videre at dersom ikke Santos lyttet til bud på spilleren nå (Barcelona hadde fått et bud på €20m avslått) så ville spilleren signere en før-kontrakt med en europeisk klubb neste sommer, gratis. Ryktene gikk og Barcelona var hissigst, men Santos nektet å forhandle med de fordi Barcelona fortsatt skylder Santos €9m fra Neymar-overgangen tilbake i 2013, så Santos krevde at Barcelona betalte gjelden før samtaler kunne begynne. Så gikk det noen uker, og plutselig kom et bud på €40m fra Real Madrid, Santos avslo øyeblikkelig og sa han kommer ikke til å gå med mindre utkjøpsklausulen på €50m ble aktivert. 
Det ble forhandlet frem og tilbake, men Santos ville ikle selge, bud på €45m kom, umiddelbart avslått også det. Så kom vendepunktet. Rodrygo forlater lagets hotell i Rio de Janeiro kvelden før kamp mot Fluminense, og klubben publiserer en pressemelding hvor de sier at de ikke har godkjent at Rodrygo skal forlate hotellet og at han vil ikke spille kampen. Og der var kaoset i gang. Santos-presidenten sier først at Rodrygo ikke kommer til å bli solgt, for så å 10 minutter senere melde at Rodrygo til Real Madrid er 99,9% ferdig. Så melder klubbens vise-president til meg at han og andre styremedlemmer blokkerer overgangen, €50m skal betales. 
Santos eier 80% av Rodrygo, Rodrygos familie de siste 20%. Intern krig i Santos, og det avholdes styremøte som resulterer i at 72 medlemmer krever presidentens avgang. Så kommer det frem at at Rodrygo ble beordret til å forlate hotellet av sin agent som fryktet skade kunne ødelegge overgangen, og så kommer nyheten om at Rodrygo har gitt slipp på €5m av sin del av overgangssummen, og at Santos selv om Real Madrid betaler €45m vil sitte igjen med €40m som om Real Madrid hadde betalt klausulen på €50m, men styret fortsatte å blokkere. 
Etter mye forhandling frem og tilbake endte avtalen på, etter mye press fra Rodrygo og hans far Eric, at Real Madrid dekker skatter og avgifter, for at Santos skal sitte igjen med €40m etter skatt, og den totale overgangssummen ender på €54m, altså €4m over utkjøpsklausulen, men til gjengjeld så utelot Santos klausuler fra forhandlingene så dermed foreligger det ingen fremtidige klausuler dersom Rodrygo vinner priser eller blir solgt. Enighet ble nådd etter en såpeopera som man omtrent bare ser i brasiliansk fotball. Det meldes at Rodrygo utover sine €5m mottar €10m fra Real Madrid, og vil tjene omkring €330.000 pr mnd i Real Madrid tom 2025. 

Hvordan vil du beskrive Rodrygo som spiller? Hvilke posisjoner trives han best i på banen? 

Rodrygo er en utrolig moden og uredd spiller, han har siden han var 10 år spilt i Santos som spiss, men har på grunn av behov blitt omskolert til en målscorende ving. Husker jeg så han for Santos u17 i 2016, hvor han stort sett dominerte hver eneste kamp og bøttet inn med mål. Han har rett over 7 mnd som proff i Santos, men har siden hans første kamp i fjor høst imponert meg kraftig med hvor moden og uredd han har vært. Rett bort til dommeren for å si ifra akkurat hva han mener dersom han mener han er urettferdig behandlet. Rodrygo er utrolig seriøs og dedikert, og er på ingen måte å sammenligne med de fleste andre brasilianske talenter som gjerne blir høye på pæra, fyller opp med tatoveringer og dyre klær, så kan folk bruke fantasien for å finne ut hvilket super-hypet stortalent, som floppet grunnet feil fokus, jeg hinter til. Rodrygo er ikke slik, han er en jordnær, og høyt religiøs person som ofte bruker fritiden sin til å gå i kirken eller å trene. 
Som spiller på banen så syns jeg han er en utrolig målfarlig kar med veldig god fart, ballkontroll og nese for mål. Han kan vinne kamper ut av ingenting på egenhånd, og er faktisk tross sin unge alder den nest-mest scorende spilleren i den brasilianske ligaen så langt i år, og også på oversikten over mål+assists. Når han spiller åå vingen så kan han leke med det mest erfarne forsvaret og danse seg igjennom, som mange fort vil sammenligne med Neymar, selv om Rodrygo er en ganske annerledes spillertype enn Neymar, da jeg mener Rodrygos beste posisjon er som spiss og hans utrolige evne til å dra av og løpe fra forsvarere for så å klemme ballen langt opp i det lengste hjørnet. Han har også nylig vist at han heller kjemper for å holde seg på bena, og å komme til en dårlig avslutning i ubalanse enn å legge seg ned i feltet for å få et billig straffespark. Sjelden kost i dagens fotball! 

Hva er hans styrker og svakheter? 

Rodrygos beste styrker er uten tvil farten, ballkontrollen og hans nese for mål, selv i den mest umulige situasjon. Dog er han fortsatt ganske uslipt, og trenger å jobbe med stabilitet, styrke og å kanskje holde hodet kaldt når det ikke går hans vei. Potensialet er i så måte skyhøyt, dersom han kan legge på seg noen kilo og bli sterkere, som Neymar gjorde etter at han kom til Europa, og med riktig veiledning, så kan han absolutt bli en superstjerne. 

Rodrygo sammenliknes veldig med Neymar på samme alder. Hvor like er de egentlig? 

Nevnte det litt tidligere her, men syns han er en mer naturlig målscorer enn Neymar er, men det er jo klart en del likhetstrekk. Fart, lekenhet og en nær respektløs holdning til motstanders forsvarsrekke hvor de begge klarer på magisk vis å trylle ballen inn i feltet. En annen egenskap Rodrygo faktisk har vist seg å mestre bra er pasninger og innlegg, og har levert noen flotte assists, og flere nesten-assists. Rodrygo har for eksempel allerede slått en del Neymar-rekorder, som f.eks alder ved første hat-trick (over 1 år tidligere enn Neymar, og i ligaen kontra cupen, og mot et betydelig bedre lag), og han har scoret flere mål enn Neymar ved samme alder i Santos. Fremtiden er lys, kjempe-kjøp av Real Madrid dersom han klarer å holde bena på jorda, som den dyreste spilleren fra en Sør-Amerikansk klubb noensinne! 
Har fått en del spørsmål om å sammenligne Vinicius Junior og Rodrygo som begge kommer til Real Madrid fra Brasil. Jeg bruker å si at Rodrygo er det største talentet av de to, og allerede bedre selv om han er yngre. Rodrygo er allerede en av, om ikke den beste spilleren i den brasilianske ligaen etter min mening. Jeg syns Vinicius Junior er litt oppskrytt, men misforstå meg rett, han er sensasjonelt god, men han er ikke det største talentet i Brasil som mange vil ha det til. Han er nok topp 3, men om han er nr 2 eller 3, det sliter jeg med å avgjøre så tidlig. Der Rodrygo er en gjennomsyret, seriøs og dedikert spiller syns jeg Vinicius Junior minner mer om den festglade, høy-på-pæra-klassiske brasilianske stortalentet, og i så måte tror jeg Rodrygo vil bli den beste spilleren av de to. 

Hvordan vil du beskrive Rodrygos personlighet på og utenfor banen? Etter at han stod over Santos’ forrige kamp mot Fluminense, vil kanskje noen være bekymret over hans profesjonalitet... 

Rodrygo er som nevnt en tvers igjennom seriøs og dedikert type. Grunnen til at han stod over den kampen var som nevnt at agenten fryktet skade som kunne ødelegge overgangen. Rodrygo er IKKE å sammenligne med andre brasilianske unggutter som er høye på pæra, med feil fokus. 

Er det noe mer du vil legge til om Rodrygo? 

Nei, jeg tror jeg har fått utfolde meg fritt nok i korte trekk, men dersom noen skulle ha spørsmål eller kommentarer vedrørende Rodrygo eller andre brasilianske talenter, så er det bare å sende meg en tweet @AndreOstgaard! Takk for spørsmålene. Real Madrid-fansen har mye å glede seg til, og jeg tror Rodrygo kan bli å se på benken veldig fort etter hans ankomst i Madrid, sommeren 2019!  

Denne artikkelen ble opprinnelig skrevet av Martin Hellerud.

Pmn6