Extra large hazard
NYSIGNERING: Eden Hazard ble presentert som Real Madrid-spiller for knappe tre uker siden.

Makélélé: - Hazard er blant de aller beste

Real Madrids tidligere midtbanemotor snakker ut om Pogba, Mbappe og mer.

Tidligere Real Madrid-spiller Claude Makélélé tok seg i går (30.07.2019) tid til en prat med den Madrid-baserte sportsavisen Marca. Makélélé var i sin tid så god at han fikk en egen rolle oppkalt etter seg, og tomrommene etter hans avskjedigelse i den spanske hovedstaden tok det nesten et tiår å fylle. Nå snakker han blant annet om sine Real Madrid-Aktuelle landsmenn, Zidane, de nye signeringene  og sin påbegynte trenerkarrière. 

Hva betyr Real Madrid for deg?

Det er en klubb som har gitt meg så mye. Ikke bare på banen, men også som person. For meg er det den største klubben i verden. De er unike på alle plan, noe som allment kjent både i Spania og resten av verden

Savner du spille fotball?

Livet mitt er og var fotball. Jeg kjenner ikke til noe annet, jeg spilte på det høyeste nivået til jeg var 37 år. Jeg fikk det fulle ut av min karrière og pensjonerte meg som spiller lykkelig. 

Hvordan er livet som trener? 

Høyst interessant. Allerede som spiller tenkte jeg som en trener i kamper, følte jeg selv. Jeg ledet og kommuniserte godt med mine lagkamerater, å lede andre falt meg naturlig. Min far fortalte meg etter spillerkarrièren min var over at jeg enda hadde mye å tilføre spillet og en trenerkarrière ville være et godt neste steg. 

Tilbake når du spilte sammen med Zinedine Zidane, kunne du forestille deg han som den vellykkede treneren han er i dag?

En unik vinnerskalle, man kunne se det i måten han var på banen både under trening og i kamp. For min del var det ikke overraskende i det hele tatt.

Ble du overasket når han kom tilbake så raskt?

Som alle andre så tok det hele meg litt på sengen, men Real Madrid er ikke som noe annet. Som person er han veldig intelligent og analytisk, så han vet utvilsomt hva som ligger i vente. Han har kommet hjem til sin ene sanne kjærlighet nok en gang, denne gangen tror jeg han vill gi enda mer enn tidligere. 

Det kan se ut som Real Madrid blir å synge den franske nasjonalsangen før kamp neste sesong..

(ler)Det er store tradisjoner for franske spillere i Real Madrid. Vi har bestandig levert kvalitetsspillere, noe som har vært bra for både landslaget og Real Madrid. Man må huske på at det er få forunt å bære den hvite trøyen. 

Kan Pogba bære den?

Selvfølgelig. Han er noe så sjeldent som en komplett midtbanespiller med muligheter for å bli enda bedre, noe som er vanskelig å finne. Zidane setter stor pris på slike spillertyper, men det vill bli vanskelig for Manchester United å la han dra på grunn av hans status.

Passer han profilen til Real Madrid?

Utvilsomt. Han har karakter, personlighet og så mye mer. Noe som bestandig passer en klubb som Real Madrid utmerket.

Kan Florentino Pérez lande Pogba? 

Florentino får de han vill ha. Han har oppnådd så mye og er utvilsomt en viktig skikkelse i Real Madrids historie. 

Hva med Kylian Mbappe? 

Han er helt utrolig alderen tatt i betraktning og allerede et fenomen, noe han har vist for klubb og landslag.  Jeg tror ikke Paris Saint-Germain vill la han gå, i alle fall ikke nå. Han har blitt klubbens ansikt utad samtidig som han allerede nå er blant de viktigste spillerne på det franske landslaget. Han har alt. 

Du var sportsdirektør i Monaco 

Jeg så ham vokse opp, trene og utvikle seg. Allerede da var han moden og hadde mentalitet som en voksen mann. Det som slo meg mest var hans personlighet. Fotball er ikke bare spill, du er nødt å ta ansvar på banen, noe han har gjort til gangs. Det er ikke mange spillere med kvaliteter som han.

Er det lettere for PSG og selge Neymar? 

Nei, han er også et fenomen og en utrolig spiller. Om jeg hadde hatt to spillere som dem, hadde jeg aldri latt de dra. Aldri.

Tror du PSG er villige til å forhandle om dem ?

Nei det tror jeg ikke.  Jeg tror også det kan være bra for dem og bli værende i Paris for å motbevise de som har snakket nedlatende om klubbvalget.

Hva forventer du av Ferland Mendy?

Det er et viktig steg for han i veien til å bli en stor fotballspiller, men vi må være tålmodige. Ydmykhet er en av hans bedre kvaliteter, noe av det første han sa var at han ville lære i Real Madrid. 

Hva er hans beste egenskaper? 

Han er som nevnt ydmyk, men også en svært hardtarbeidende kvalitetsspiller. Fortsetter han med denne mentaliteten har han gode ting i vente. Han vill være omringet av kvalitetsspillere, men jeg er sikker på at han tar kampen.

Når vi alt snakker om franske spillere. Hva er det som gjør Karim Benzema så spesiell? 

Jeg så han allerede fra ung alder, man så med en gang kvalitetene. Du finner ingen spisser i dag av samme kvalitet. Han beviser år etter år at han håndterer presset i Real Madrid med mål og målgivende. Det er utrolig imponerende, jeg tar av meg hatten.

Du spilte med Benzema på landslaget. Hva synes du om det som hendte? 

Det blir bestandig problem når fotball og politikk møtes. Det beste for han er å nyte Real Madrid, spille for det beste laget i verden og legge opp med mest mulig titler.

Hva med Eden Hazard? 

Han er annerledes. Han har bevist at han kan være blant de beste spillerne i verden de siste fem seks årene, nå har han fått muligheten i Real Madrid. Nå vill han få muligheten til å nå sitt fulle potensial, noe vi så glimtvis i England. I Chelsea var de avhengige av han , det vill ikke bli slik i Real Madrid hvor han vill ha mange spillere på samme nivå som seg selv. Et annerledes press vill møte han når han skal ikle seg Real Madrid drakten, for den veier tungt.  

Hvor mye veier den?

(ler)Den veier et helt liv! En måned i Real Madrid er som ett år i hvilken som helst annen klubb.

Hva er ditt beste minne i Real Madrid?

Hver dag. Presset stopper aldri, få spillere har til en hver tid en trygg fremtid i laget. Klubbens historie veier så uendelig mye.

Angrer du på at du dro fra klubben? 

Selvsagt. Til å begynne med ville jeg ikke dra, det var heller ikke en helt frivillig avskjed. Ingen spillere vill forlate Real Madrid.

Ble du noen gang sliten av å løpe for stjernene? 

Alle viste hva som til en hver tid måtte gjøres på banen. Vicente del Bosque gjorde det veldig tydelig hva som var forventet fra hver spiller, de på benken var og klar over hvor vanskelig det var å spille seg inn. Han håndterte gruppen helt perfekt.

Kom du kort hva angår Champions-League titler? 

Det skulle vært fire eller fem til. Jeg snakket med Florentino i Kiev, han fortalte meg at laget og spillergruppen jeg var en del av burde vunnet mer. Han har selvfølgelig helt rett, det var et helt utrolig lag 

Til slutt, FIFA er blitt svært aktive for å fjerne rasisme fra fotballen. Var dette noe som plaget deg?

Egentlig ikke. Det var noen som ropte , men jeg gjorde jobben min. Alle kan ikke elske deg. Jeg lærte mange ting av min far, også på dette området. Jeg spilte bestandig med et smil om munnen, for det er et utrolig privilegium å gjøre det du elsker. Det nytter ikke forklare de som roper å skriker, alt man kan gjøre er å spille videre.
Pmn6