Extra large zizou2
TILBAKE: Zinedine Zidane er tilbake som hovedtrener for Real Madrid, og franskmannen ble lagets tredje trener for sesongen.

Taktisk analyse: 2018/19

Vi ser på sesongen som var med det taktiske i mente.

2018/19-sesongen ble en laber affære for Real Madrid sin del. Tre trenere, tidlig exit i Champions League, Copa del Rey-tap mot Barcelona og tredjeplass i LaLiga. Nå som sesongen for lengst er over, ser vi tilbake på sesongen som var med taktiske briller. Det vil gjøres i tre deler. 

Julen Lopetegui

Den tidligere Real Madrid-keeperen fikk jobben like før VM i Russland ifjor sommer med dramatiske konsekvenser. Den VM-klare treneren fikk fyken som landslagssjef for Spania da det ble offentliggjort at han skulle ta over Los Blancos etter Zinedine Zidanes oppsigelse. Cristiano Ronaldo ble sågar solgt til Juventus, og Real Madrid kjøpte inn Alvaro Odriozola, Mariano Díaz og Thibaut Courtois. 

De fem første serierundene var lovende med fire seiere og et "akseptabelt" uavgjortresultat borte mot Athletic Bilbao. Så smalt det med 3-0 til hjemmelaget Sevilla på Ramón Sánchez Pizjuán. Etter et jevnt El Derbi som endte 0-0, fulgte det tre strake serietap hvor det siste av dem, El Clasico endte med ydmykelse og 5-1 til Barcelona på Camp Nou.  Dette ble også baskerens siste kamp ved roret for Real Madrid. I Champions League hadde man slått Plzen og Roma, men tapt i Moskva mot CSKA. Kampen mot gladiatorene fra Roma var den klart beste under Lopeteguis ledelse med en sterk 3-0 seier hjemme på Santiago Bernabéu. 

Taktiske trekk

Real Madrid spilte jevnt over godt under Julen Lopetegui, problemet var delvis den psykologiske knekken man fikk på slutten av hans tid som sjef, med flere tap og delvis at man slet med å omgjøre sjanser til mål. Det var i alle fall begynnelsen, i de siste kampene slet laget også på sjansefronten. 4-3-3 var den foretrukne formasjonen, med en backfirer (som oftest) pluss keeper bestående av Courtois, Carvajal - Varane - Ramos - Marcelo, med Navas i mål i Champions League. Laget hadde et større fokus på ballbesittelse enn under Zidane, og Isco ble blant annet spilt ute til venstre i angrepet noe som tydeliggjør fokuset på å ha "ballspillere" i laget fremfor mer naturlige kanter. Lopetegui gjorde en del fine valg, blant annet valgte han Ceballos foran Casemiro i serieåpningen mot Getafe, en kamp hvor Real Madrid måtte bryte ned et seigt Getafe. Mot Athletic borte, en betydelig mer "fysisk" kamp, var den brasilianske tanksen inne igjen på laget. 

Fallet

Resultatene tatt i betraktning kan man trygt si at Julen Lopeteguis tid som Real Madrid-sjef var en fiasko. Det er derimot flere "formildende" faktorer inne i bildet. I bunn og grunn er treneren ansvarlig for resultatene, det er slik fotballen har blitt og det er absolutt ikke mindre sant i Madrid. Lopetegui tok over Real Madrid på et tidspunkt hvor mange andre mer profilerte trenere hadde takket nei, nettopp på grunn av fallhøyden ved å feile, spesielt etter at klubblegenden Zidane hadde ført laget til tre strake Champions League-titler. Baskeren forsøkte, og hadde hverken marginer eller tiden på sin side. Cristiano Ronaldo ble nok sett i ettertid ikke erstattet med tilstrekkelige mål, og for mye ansvar ble nok lagt på Gareth Bale hvor man tenkte at waliseren skulle produsere liknende tall som den portugisiske målmaskinen. Sånn ble det som kjent ikke, og Castilla-trener Santiago Solari fikk muligheten som Real Madrid trener ...

Santiago Solari

Argentineren, som i likhet med Zidane har en fortid i Real Madrid som spiller tok da altså over etter det begredelige tapet i El Clasico. De påfølgende kampene vant Real Madrid med overbevisende sifre, dog mot "svak" motstand. Bortekampen mot Eibar på Ipurúa var sjokket som fikk alle tilbake på bakkeplan. Lilleputten vant 3-0, og det fullt fortjent mot et Real Madrid-lag vi skulle se spille på dette nivået alt for mange ganger. 0-3 ble resultatet mot CSKA på Bernabéu, dette var riktignok en ubetydelig kamp, men det var en forsmak på hva som skulle skje senere i Europas gjeveste turnering. I løpet av en katastrofal uke i månedskiftet februar/mars røk Real Madrid ut med braksifre i både Champions League og Copa del Rey, mot Ajax og den evige rival Barcelona. Som om ikke det var nok, økte katalanerne forspranget i LaLiga etter at de slo Los Madrileños 0-1 på Santiago Bernabéu og Santi Solaris menn var med det i praksis ute av kappløpet om seriegullet i LaLiga. 

Taktiske trekk 

Santiago Solari ble ofte karakterisert som en trener med begrensede taktiske ferdigheter. Real Madrid-supporterne som hadde fulgt Castilla ble overrasket da den argentinske treneren fikk sjansen som Real Madrid-sjef og hovedgrunnen var at de mente Solari ikke hadde taktisk teft nok til å håndtere jobben. 4-3-3 var fortsatt den foretrukne formasjonen, men spillervalget var ulikt Lopeteguis. Vinicius Júnior fikk muligheten, det samme fikk Odriozola, Marcos Llorente og Fede Valverde. Brahim Díaz ble hentet i januar og er det noe Santi Solari skal ha kreditt for, er det nettopp det at han lot de unge spillerne få sjansen da de mer etablerte presterte under pari. Spesielt Isco og Gareth Bale fikk smake på argentinerens vrede, men også Keylor Navas ble vraket. I motsetning til sin baskiske forgjenger foretrakk Solari mer direkte kanter, og det var en mye mer rigid 4-3-3 med kanter som strakk motstanderne vertikalt. Det fungerte delvis, fordi Karim Benzema på topp er ikke en typisk bakromsspiss, ulempen var blant annet at Isco som sagt ikke hadde noen klar rolle i elleveren. Det er verdt å nevne bortekampen mot Real Betis som endte 1-2 i favør de hvite fra Madrid som en av de bedre kampene under Solaris ledelse. Der tilpasset Real Madrid seg Real Betis' ballbesittende stil, med et skadeutsatt lag og de lyktes. 

Fallet

Etter den svarte uken som vi har vært inne på tidligere, med exit i både CL og CdR pluss et nytt Clasico-tap som forseglet tittelen i favør Barcelona, var det snipp snapp snute for Santiago Solari. Real Madrid var på et ordentlig bunnpunkt, stemningen i leiren var dårlig og fansen hadde sett seg lei med lagets svake prestasjoner kanskje mer enn resultatene, som med unntak av den dystre uken ikke hadde vært SÅ ille, selv om de var langt fra akseptable. Florentino Pérez annonserte så, til alles massive overraskelse, at O store Zidane igjen var klar for å ta over Real Madrid. Hva?! Hvordan?! Hvorfor?! Tre spørsmål, ikke fordi man ikke verdsatte Zidanes bidrag, men fordi at han hadde gitt seg ni måneder i forveien fordi han "ikke hadde mer å gi" ...

Zinedine Zidane

I denne siste delen skal vi ikke se noe særlig på resultatene, sesongen var praktisk talt over og trenerbyttet kom da det kom fordi Real Madrid desperat trengte noe positivt blant all negativiteten. "Når en mann du er så glad i spør deg om du vil hjelpe en klubb du er så glad i, sier du ikke nei". Noe i den duren var Zinedine Zidanes første ord om Florentino Pérez og Real Madrid. da han ble gjeninsatt som trener for den spanske giganten. Optimismen var tilbake, dog med noe skepsis likevel. Vil Zidane risikere sin vakre historie som både spiller og trener i Real Madrid? Er dette mannen som skal gjenoppbygge et Real Madrid i knestående? Har han taktiske ferdigheter til å bygge dette laget? Dette var alle betimelige spørsmål mange Madridistas spurte seg.

Veien videre

Forrige gang Zidane var sjef i Madrid var prosjektet et helt annet. Han tok over en stall i verdensklasse med en av tidenes absolutt største spillere i Cristiano Ronaldo, og en sentrallinje som kjente hverandre inn og ut. Det var et uforløst potensiale i det laget, som med små taktiske finesser, ikke mer, kunne ta over Europa. Det var sågar det som skjedde, og 16/17-sesongen bød attpåtil på et etterlengtet seriegull, men Zidanes siste sesong i LaLiga var langt under pari. Franskmannen sa selv at "Laliga er det trofeet jeg har nytt mest å vinne. Du må være på topp i 38 kamper og ikke slippe deg ned for å bli mester." Tre Champions League-trofeer på like mange sesonger er fenomenalt, men det er klart at på det tidspunktet Zidane ga seg, hadde han selvinnsikt nok til å se at han ikke var mannen som skulle bedre Real Madrids prestasjoner i hjemlig liga. Nå er vi her, Zidanes gjenoppbygging har startet og er godt på vei. Edér Militão, Luka Jovic, Eden Hazard og Ferland Mendy har i tur og orden signert for de kongehvite og det er ventet mer overgangsaktivitet, både inn og ut i dette vinduet. Skal det snu?

Hva tror du om Zidanes nye prosjekt i Real Madrid? Vil franskmannen snu skuta etter en horribel sesong?

Pmn6