Extra large asensio
MARCO ASENSIO: I velkjent positur. Publikum har tunneler, driblinger og kremerhus i vente

Marco Asensio: Det avskrevne talentet

I fjor sommer ble det sagt han skulle overta Real Madrids ikoniske trøye nummer sju, slik ble det ikke.

Marco Asensio Willemsen er i det vi skriver juli måned 2019 enda bare 23 år.  Han ble allerede hentet til Real Madrid tilbake i slutten av 2014, da som et ubestridt talent. Oppveksten hadde han på den frodige norske feriefavoritten Mallorca. I årene etter overgangen til Real Madrid viste han prov på god progresjon. Selv om han ikke har levd opp til forventningene, enda. Det sier det meste om størrelsen på talentet og de enorme forventningene som har blitt lagt på den unge spanjolens skuldre.  Etter to gode sesonger for Real Madrid ble han utnevnt som Cristiano Ronaldo sin erstatter. Lettere sagt enn gjort. Han greide ikke erstatte portugiseren og forrige sesong kan i beste fall ses på som stagnasjon for Asensios del. 

Å hoppe etter Wirkola

Foregående sesong sett i ettertid er intet annet enn katastrofal for en klubb som Real Madrid. Julen Lopetegui fikk jobben med å hoppe etter Wirkola, nedslaget for den tidligere spanske landslagstreneren ble alt annet enn mykt. En uerfaren Santiago Solari skulle samle bitene etter Lopeteguis mislykkede puslespill, ei heller dette gikk. I bunn og grunn kan man hverken klandre Lopetegui eller Solari. Personlig tror jeg ingen trener i verden hadde klart å mane frem et slagkraftig Real Madrid sist sesong. Tre år med bare medgang under Zinedine Zidane. Etter franskmannens avskjed skulle også trollmannen fra Madeira forlate oss. Plutselig skulle femti mål per sesong og en utenomjordisk karisma erstattes. Investering i nye spillere uteble, det skulle satses på spillerne som allerede var der. En stappmett tropp som hadde de siste årene hadde vært gjennom sitt livs antiklimaks. De hadde tross alt vunnet det som var mulig å vinne, det var til og med forventet at de skulle fortsette i samme løp som tidligere. Selv uten sin lederstjerne og talismanen. Man må se på dette som en unntaksesong, da ingen trær vokser inn i himmelen. Nye frø må sås og det skjer ikke over natten.

Mageplasket

Den spilleren som sannsynligvis skuffet mest i forhold til forventningene sist sesong var Asensio. Det var ventet han skulle ta større ansvar, bidra mer og slå ut i full blomst. Ett talent av Asensios størrelse er utvilsomt en gave, men man må huske på at det også er en byrde. Fra tidlig barndom var han regnet som et stort talent og han levde hele tiden opp til det som var forventet av han. Allerede i en alder av ti år spilte han sammen med spillere som var både tre og fire eldre enn seg. Journalister, lagkamerater og nærmest hele Spania har i flere år sagt han kommer til å vinne gullballen. I det portugiseren forlot Madrid eskalerte presset. Nå var det ingenting som stod i veien lengre. I en verden hvor Cristiano Ronaldo og Lionel Messi har regjert siden de var nærmest tenåringer, skulle det tross alt bare mangle at en spiller som Asensio i en alder av 22 år var fullt kapabel til å overta tronen. Alder tatt i betraktning mente mange han allerede var overmoden for oppgaven. Nå er det en gang slik med blomster, de er forskjellige. Noen blomstrer i de hardeste og mest utrivelige omgivelser. Andre slår kun ut i full blomst med skånsom vanning  i varme forhold med riktig lys. Forholdene og omstendighetene i Madrid det siste året heller mer mot det første eksemplet enn det siste. 

Det uforløste potensialet

Likhetene mellom Ronaldo og Asensio finnes, men de er langt fra mange. Begge to rår over et umenneskelig vinnerinstinkt. De kommer fra øyer utenfor den liberiske halvøy og begge slo gjennom tidlig i tenårene. Som spillere er de derimot svært ulike. Hvor portugiseren er en maskin med øynene kun rettet mot mål, mens spanjolen i større grad er en kunstner og en tilrettelegger.  Asensio besitter en teknikk helt utenom det vanlige, god på små flater og et temposkifte i verdensklasse. Pasningregisteret og kombinasjonsspillet er heller ikke til å kimse av.  Samtidig krydrer han dette med en venstre-fot vi i Real Madrid ikke har sett maken til siden Roberto Carlos fosset opp og ned venstrekanten på Bernabéu. På tross av gode avslutnings ferdigheter,  har man gang på gang sett Asensio lete etter medspillere i stedet for å prøve lykken selv. Det har også vært tendenser til å forsøke på det umulige og estetiske i stedet for å sende ballen enkelt i mål. Her finner man også aspektene ved hans spill som kan forbedres. Sett bort fra skuddfoten er ikke dette karakteristikker som samsvarer med en beskrivelse av Ronaldo. I mine ører høres det umiddelbart merkelig ut at Asensio skal erstatte Ronaldo direkte.  

Personlig tror jeg han kan nå sitt fulle potensial på høyrekanten i Real Madrid. En posisjon som per dags dato er ledig. Selv om hans beste kamper til nå har vært på venstrekanten, merkelig nok. Forutsetningene og ferdighetene for å gjøre høyrevingen til sin egen er der, men da må han vise at han er blitt voksen. Jeg tror også en angrepsrekke med Hazard, Benzema og Asensio hadde utfylt hverandre perfekt. En trio som liker å vandre og elsker å spille sine medspillere gode. En høyrefotet Hazard som trekker inn fra venstre, og en venstrefotet Asensio fra høyrekanten med to offensive backer i bredden. Da vill man få to introverte og spillende flankespillere med nese for mål og blikk for spillet. Samtidig som man har en Benzema som binder opp forsvaret. I ett velfungerende Real Madrid-lag hvor ikke det offensive avhenger av han, så tror jeg Asensio fort har potensiale til å bikke tjue mål i løpet av en sesong. Vi må også huske på at Asensio er en spiller trener Zidane setter høyt, og han er en av få talenter som har fått mye spilletid under franskmannen. 

Selv må jeg føye til det faktum at det er få spillere som har forbløffet meg ved så mange anledninger som nettopp Asensio. Om det har vært med et prosjektil i krysset eller ved en vending utenom det vanlige eller et silkemykt mottak. Vår høyt aktede Spania-ekspert Petter Veland var tidlig ute med sin begeistring for den unge spanjolen, og det er ikke mange år siden han mente dette var den neste gullball-vinneren etter Ronaldo og Messi. Det som er ubestridte fakta hva angår Asensio. I alle sine debuter for Real Madrid har han scoret mål, om det har vært serie, cup eller Europa. Han har scoret mål i gruppespillet, kvartfinalen, semifinalen og finalen i det  som er den gjeveste internasjonale turneringen i klubbfotball-sammenheng, nemlig Champions Leauge . På tross av at han nylig har fylt 23 år har han allerede rukket å spille godt over hundre kamper for Real Madrid. I løpet av disse kampene har han vunnet Champions Leauge to ganger, vunnet hjemlig serie og det som er av supercuper. Han mangler bare Copa del Rey, til gjengjeld har han vunnet VM for klubblag hele tre ganger. Med årenes løp har han allerede vist at han er mer enn god nok mot de aller beste.

 Som liten gutt var han madridista. Den første Real Madrid-drakten han fikk, klarte foreldrene ikke å få han ut av uansett hvor hardt de prøvde. Gutterommet var som et eneste vegg til vegg-teppe med plakater av sitt store idol Zidane. Tolv år før han ble presentert som Real Madrid-spiller traff han og familien Florentino Pérez, hvor hans mor tidlig fortalte presidenten at hennes sønn ble å spille under han. Hun fikk til slutt riktig, men hun fikk aldri gleden av å se det selv. Under presentasjonen kunne man se en tydelig rørt ung spanjol. Vi må huske på at Asensio er en av oss. Han er ikke bare en spiller, men en supporter som lever guttedrømmen. Jeg tenner ett lys for at dette vakre eventyret får en verdig slutt. Er det en spiller jeg håper når sitt fulle potensial denne sesongen, så er det virkelig Marco Asensio Willemsen fra feriekolonien Mallorca. 

Pmn6