Extra large adaas
Legende: Santiago Bernabéu Yeste er uten tvil en av Real Madrids største legender.

Real Madrids ville historie fra Amerika

Tre måneder som inneholdt slagsmål, haier og pistolskudd.

Som mange andre storklubber i Europa, har Real Madrid en stolt tradisjon med å dra til USA for å forberede seg til sesongstarten. Temperaturen i Sør-Europa når ofte ekstreme høyder som gjør at det kan være helsemessig farlig å trene ute. Dermed er USA og Nord-Amerika et gunstig sted å oppholde seg i forberedelsene til seriestart.

I dag satt Real Madrid-troppen seg på flyet til Canada der de vil tilbringe 8 timer før de lander i Montreal, helt øst i landet. I år starter altså Real Madrid sin pre-season i Canada der de vil ha et solid treningsopplegg. Deretter går turen videre til USA for å fullføre turneringen «Champions Cup» for syvende år på rad.

Santiago Bernabéu Yeste: 1920-tallets storhet

Vi skrur tilbake tiden nesten 100 år da Real Madrid tok sin første offisielle tur til Amerika. Da var det en båttur på hele 18 timer som skulle ta dem fra havna i Barcelona og helt til Argentina i Sør-Amerika. Dette skulle være første stopp før de fortsatte sin tur i fem andre land i Amerika. Ikke alle fra troppen til Real Madrid var med på denne turen og spillere fra andre spanske klubber kunne da være med. Den gang var det José Maria Yermo fra Arenas og Travieso fra Atheltic Club som var tatt med for å fylle troppen. Frontfiguren i stallen på den tiden var Santiago Bernabéu Yeste, som spilte hele sin profesjonelle fotballkarriere (1911-27) i klubben. Han var også assistenttrener, hovedtrener, direktør og president i hovedstadsklubben fra 1927 til han døde 2. Juni 1978.

På 1920-tallet var det ikke mange etablerte fotballag i verden og første kamp i Argentina var mot et lag av satt sammen av spillere fra byen Buenos Aires. Kampen endte overraskende nok 0-0. Kampen etter var mot et tilsvarende lag, men da med spillere fra andre byer i Argentina. Da kom det første tapet for Real Madrid i Amerika og første seier lot seg vente. Den kom noen dager senere da «Los Blancos» slo Boca Juniors 3-2. Dagen etter kom også seier nummer to mot Newell’s Old Boys og Real Madrid var på vinnersporet.

"Det var ikke bare hygge" sa Bernabéu Yeste.

Real Madrid spilte 15 kamper i seks forskjellige land over tre måneder. Turnéen startet altså i Argentina før de fortsatte videre til Uruguay, Peru og Cuba. Deretter tok de en lengre pause i Mexico. På reisen nordover og etterhvert langs den Uruguayanske kysten, møtte gruppen en forferdelig storm. Dette var en meget ubehagelig opplevelse for mange av spillerne, men til slutt ankret båten trygt i Mexico. Etter turen fortalte Santiago Bernabéu Yeste:

Vi møtte en forferdelig storm langs den uruguayanske kysten. Men vi ble vant til det som at vi skulle score mål, og vi kom igjennom de dårlige opplevelsene med filosofi og samhold. Vi prøvde å gjøre det beste ut av det.

Under en kamp i Mexico oppsto det slagsmål på tribunen. Noen av spillerne ble involvert, men José Maria Munagorri tok saken i egne hender og fikk dratt med lagkameratene sine ut fra tumultene. Senere på dagen skulle Real Madrid-spillerne bade fra båten i havet rundt Mexico. En av spillerne, José María Peña, havnet blant flere haier langt ute på havet, men ble reddet av crewet på båten. Blant crewet var Munagorri som også var aktiv med å redde lagkameratene ut av slagsmålene tidligere på dagen.

Spillegruppen skulle igjen få seg noen ubehagelige opplevelser mens de fortsatt var i Mexico. I forbindelse med avreisen til New York, hørte de flere pistolskudd og andre skarpe lyder. De trodde det var en krig som var på gang og mange ble bekymret. Etter å ha sjekket ut episoden i etterkant, viste det seg å være den meksikanske uavhengighetsdagen som ble markert. På denne dagen er det vanlig å bruke pistol- og kanonskudd for å feire dagen. New York var altså siste stopp og kunne avslutte der med den siste kampen i Brooklyn mot et «Galicia SC»-lag satt sammen av spillere fra Irland, Italia og Tsjekkia.

Turene over Atlanterhavet i dag er ikke like brutale som det var på 1920-tallet. De kom seg trygt hjem og Real Madrid fikk etablert seg som den storklubben som de er i dag, takket være Bernabéu Yeste.

Pmn6