Extra large martin  degaard 17.7.2018
PRE-SEASON: Martin Ødegaard, her fra fjorårets pre-season med Real Madrid, forbereder seg på LaLiga-fotball med Real Sociedad.

Ødegaard: - Det bør være et mål

Martin Ødegaard har gitt et intervju til El Diario Vasco etter sine første dager som Real Sociedad-spiller.

For litt over en uke siden kom nyheten mange nordmenn hadde ventet på, Martin Ødegaard var endelig klar for et utlån til en LaLiga-klubb. Det var Real Sociedad som hadde vunnet kampen om den tekniske nordmannen, etter sterk interesse fra blant annet Ajax og Bayer Leverkusen. Dette betydde at for første gang på mange år skal vi nordmenn få se en av våre egne i verdens beste liga, og forrige søndag ble Ødegaard, sammen med de andre Real Sociedad-nyervervelsene, presentert foran de fremmøtte på Anoeta. Etter sin første treningsuke med hans nye klubb så stilte nylig 20-åringen opp på et lengre intervju med den baskiske avisen El Diario Vasco, hvor de snakket om hvorfor valget falt på Real Sociedad, tiden hans i Strømsgodset og debuten hans for Real Madrid i mai 2015.

Det å kjenne landet og ligaen, var det en viktig faktor for at valget falt på Real Sociedad?

Definitivt. Selvsagt er det noe av det å være en del av Real Madrid og målet mitt er å spille der en dag, men jeg har alltid likt LaLiga. Forrige sesong så jeg mange av kampene til Real Sociedad og jeg syns at laget spiller en fin fotball. Dette var det viktigste for meg, måten laget spiller på og jeg er veldig glad for å være i en så bra klubb som denne. Før jeg kom så hadde jeg gode samtaler med Imanol (Alguacíl) og han overbeviste meg om at dette ville være et bra steg for meg. 

Hva tenkte du da du fikk beskjed om at Real Sociedad var interesserte?

Jeg ble veldig glad. Det er en stor klubb med en fin filosofi.

Hvordan var prosessen rundt valget?

Det var mange lag som var interesserte i meg etter forrige sesong. Agenten min snakket med dem og jeg var i kontakt med han. Jeg snakket med La Real og etter å ha hørt ideene, planen de hadde med meg og prosjektet de har her, så ble det enklere å ta valget. De ga meg gode følelser. 

Beslutningen tok du personlig?

Ja, jeg personlig. Real Madrid ga meg frihet til å velge laget jeg ville gå til. De, sammen med min agent, ville det beste for meg, og derfor valget jeg selv å gå til Real Sociedad. 

Agenten din, Bjørn Tore Kvarme, hva har han fortalt deg om klubben?

Han har kun sagt positive klubb. Han hadde noen gode år her, i en god periode, og han har fortalt meg at menneskene her er fantastiske. Jeg tror han også er glad for at jeg er her. 

Er det et to års lån uavhengig av hva som skjer?

Ja, planen min er å bli her i to år. Det er veldig bra for min del. De siste sesongene har jeg vært utlånt til lag i svakere ligaer, et år i en klubb og et nytt år i en annen klubb. For meg er det bedre å ha mer stabilitet og bli i samme klubb over en lengre periode. 

Hva har Kvarme fortalt deg om byen?

At det er vakkert og veldig bra å bo her. Han har også sagt at noen ganger er ikke været det beste, men dette er jeg vant til fra Norge. 

Du er fra Drammen. Byen din og Madrid er to vidt forskjellige byer, men har San Sebastián noen likheter med Drammen?

Hehe, kanskje noen likheter. Sammenliknet med Madrid så er Drammen og San Sebastián likere når det kommer til størrelsen, men det er to vidt forskjellige byer. Denne naturen og strand eksisterer heller ikke i Drammen.

Hvordan er Drammen?

Vel, det er greit. Før var det mange folk som ikke likte byten, men nå moderniseres den mer og mer.

Lokallaget er Strømsgodset, som spiller i Eliteserien og du debuterte der da du var 15 år gammel. Hvordan var det?

Surrealistisk. Faren min spilte også i den klubben og det er byens klubb, og jeg hadde alltid drømt om å spille for dem. Jeg var i akademiet fra jeg var 12 år gammel, men jeg trodde ikke det skulle skje så fort. Da jeg debuterte gikk alt veldig fort. 

Jeg trodde du var den mest kjente spilleren som har spilt i Strømsgodset, men Usain Bolt spilte også der i fjor. Hvordan kan du forklare det?

Haha, skal jeg være ærlig så vet jeg ikke helt hvordan jeg kan forklare det. Det var et prøvespill, men han spilte en kamp, så han er nok den største som har spilt for klubben.

Når begynte du å spille fotball?

Tror jeg begynte å spille fotball omtrent da jeg lærte å gå. Fra og med jeg gikk mine første skritt slo jeg også mine første pasninger. Det å spille på et lag var vel da jeg var fem år gammel. Jeg var på skolen, gjorde leksene mine og dro rett til banen. Det var mitt andre hjem. Pappa spilte også fotball og jeg så alle kampene hans, sånn kom jeg inn i denne verdenen. 

Drev du med andre idretter?

Ikke mange, egentlig. Bittelitt ski, men jeg satsa på fotball.

Er fotball den mest populære i Norge?

Det er mange som spiller fotball, men så har man vinteridrettene da...

Jeg antar at man ikke kan spille fotball hele året fordi det er så kaldt om vinteren, eller?

Ja, det er ganske vanskelig. Det er mye snø og er veldig kaldt. Nå har man baner med undervarme og da er det enklere, men jeg husker at rett ved huset mitt hadde vi en bane og at vi prøvde å få vekk all isen for å kunne spille. Vi måtte være litt kreative. 

Fortsetter du å studere nå?

Da jeg dro til Madrid fortsatte jeg å studere online, med å koble meg opp med Skype med lærerne, og jeg gjorde meg ferdig i fjor.

Jeg er sikker på at du var den beste på banen i friminuttene på skolen, er det sant?

Hehe, joda, det stemmer nok. Selvsagt var det det jeg likte best, men jeg har alltid fokusert på viktigheten av studiene og det å fullføre det. Foreldrene mine ville at jeg skulle gjøre meg ferdig med studiene mine, og de lærte meg hvor viktig det var. 

Du nevnte at du spilte i akademiet til lokallaget ditt, Strømsgodset. Hvordan var prosessen fra å være der til å komme til førstelaget?

Jeg har alltid spilt med spillere som har vært eldre enn meg. Da jeg var fem spilte jeg med de som var to og tre år eldre. Etterpå begynte jeg på G16-laget, så G19-laget, jeg ble byttet inn i en andrelagskamp og så kom jeg opp på førstelaget.

Du debuterte ikke bare på førstelaget tidlig, men også landslaget i 2015. Forklar dette.

Det var et sykt år. Jeg var 15 år gammel, spilte kamper med Strømsgodset, med landslaget og så kom interessen fra store klubber. Det var veldig spesielt. 

Klassekameratene dine må ha vært helt gale etter deg på den tiden.

Joda, ja. Jeg husker noen dager da jeg kom på skolen etter å ha spilt kamp og de var veldig glade.

Hvordan taklet du presset?

Det er noe man må fikse. Det er en del av fotballen og for meg har det vært sånn lenge. Jeg er vant til det. Press er bra, det lar deg ikke slappe av og gjør at du må fortsette å jobbe og være motivert. I tillegg så forstår jeg det. Mange mennesker liker å se fotball, og jeg tror at det er normalt at forventningene kommer.

Tror du en del av Norge kommer til å bli Real Sociedad-fans nå?

Helt sikkert! Klubben kommer til å få flere fans, haha!

Hvordan er situasjonen til det norske landslaget nå?

Vi er i kvalifiseringen for kommende EM. Vi ledet med to mål mot Romania og Sverige, og i begge kampene endte vi opp med å spille uavgjort. Kvalifiseringen ser litt vanskelig ut nå. Vi er i samme gruppe som Spania. Førsteplassen er umulig, men vi har mulighet til å kjempe om andreplassen. 

Og hvordan blir fremtiden for Norge?

Jeg tror vi kan ta flere skritt. Vi har et bra lag, med unggutter som er på vei til større klubber og som spiller flere minutter. Om noen år kan vi være et virkelig godt landslag.

Du var igjennom prøvespill med flere lag, hvorfor valgte du Real Madrid?

I Real Madrid fikk jeg mulighet til å trene med førstelaget og spille med Castilla, hvor Zidane var trener, så det var en plan som gjorde meg veldig gira. Jeg var ung og for meg var det viktig å spille kamper, der kunne jeg gjøre det. I tillegg var de veldig interesserte i meg. 

Hvordan var inntrykket etter å ha gått til Real Madrid?

Vanskelig. Jeg var ung, nærmest et barn og snakket ikke så mye. I tillegg kjennet jeg ikke til språket. Nå er det lettere. Jeg lærer spansk nå, og vil snakke mer. Men jeg lærte mye og er glad for at jeg tok det valget. 

På fem måneder gikk du ifra å være i Norge til å byttes inn for Cristiano Ronaldo, som akkurat hadde scoret et hat-trick.

Det var utrolig, en drøm som gikk i oppfyllelse. De sa til meg før kampen at jeg skulle spille de siste 30 minuttene, og så byttet de meg inn med Ronaldo. Det var et veldig spesielt øyeblikk.

Du har vel akkurat dét bildet lagret, eller?

Det har jeg på mobilen, og jeg tar veldig godt vare på det. 

Hvordan er det å leve med slike stjerner?

Veldig spesielt, det er et stort steg når du er i et lag som Real Madrid, med store spillere og du ser hvordan de jobber, spiller og tar vare på kroppene sine. Ronaldo var der, han er den beste, og det var helt supert å kunne lære av han.

Du spilte på Castilla med Diego og Marcos Llorente, De Tomás, Mayoral, med flere. Dette er spillere som nå er i avgjørende øyeblikk i sine karrierer.

Mange spillere som jeg spilte med på Castilla spiller nå i store lag i LaLiga eller i andre land. Jeg er bare 20 år gammel og har fortsatt tid for å utvikle meg og fortsette å vokse som fotballspiller.

Hvilken forskjell har disse tre årene i Nederland gjort?

Det har vært veldig bra å fått spille og få minutter på banen. Etter litt tid så var ikke det å fortsette i Madrid best fordi jeg spilte på Castilla. Jeg ville flytte på med for å spille på toppnivå og i Nederland fikk jeg den muligheten. Ligaen der passet min måte å spille på. Den er teknisk, lik den her i Spania, men med dårligere kvalitet. Det var en god erfaring og jeg har forbedret meg masse. 

Åssen type spiller har Real Sociedad hentet?

Kvalitetene mine er med ballen. Jeg utpeker meg på det tekniske og for å slå den siste avgjørende pasningen for å skape sjanser. 

Illarramendi uttrykte at han var overrasket om at du hadde forbedret deg defensivt og i spillet uten ball. Hva tenker du om det?

Det er hyggelig å høre. Jeg har jobbet mye og fokusert på dette. Jeg tror det blir viktigere og viktigere at de offensive spillerne også har defensive kvaliteter. 

Og Zurutuza trakk frem arbeidsmentaliteten din.

Det er veldig hyggelig å høre det fra dem. Det viktigste er å fortsette å utvikle seg kontinuerlig for å bli en bedre spiller, og det er det jeg vil gjøre. 

Barrenetxea går kanskje igjennom mye av det samme nå som du gjorde, han er i førstelagstroppen og er kun 17 år gammel. Har du noen råd til han?

Jeg vil ikke gi han noen råd, han er en bra spiller. Mest sannsynlig vet han allerede hvordan han skal takle alt dette som kommer. Jeg så flere kamper med Real Sociedad forrige sesong og han er en toppspiller med masse talent. Han kommer til å bli viktig for dette laget. 

Hvilke forventninger har du til disse to årene?

Målet mitt er å hjelpe laget, det er det viktigste og det er derfor jeg er her. Det å hjelpe laget til å spille så godt som mulig, utvikle seg for å vinne kamper og komme høyere opp på tabellen. Personlig, selvsagt vil jeg bli bedre individuelt, score mål og slikt, men det viktigste er at laget spiller bra. 

Hva tenker du om å kunne spille i Europa med La Real i din andre sesong her?

Det bør være et mål. Det å spille i Europa er bra og noe alle lag vil, ikke bare La Real. 
Pmn6