Extra large galeria  7
KAN RETURNERE: James Rodríguez er igjen aktuell for spill i den spanske hovedstaden, men det blir neppe i den helhvite drakten.

Et idiotisk samarbeid med fienden

Det er kun én vinner i Real Madrids fredsavtale med Atlético, og det er ikke Real Madrid.

Real Madrid har endret overgangsstrategi på flere måter de siste årene. At man har gått fra å kjøpe en verdensstjerne hvert eneste år, til heller å satse på yngre talenter, har de fleste fått med seg. Det er imidlertid ikke bare her at Real Madrid har endret strategi. Florentino Pérez' retur har også ført til en helt annen tilnærming i forhandlingene med andre klubber.

Les også: Marcelo: - Vi jobber hardt for å snu det

Under tidligere president Ramón Calderóns ledelse, hadde Real Madrid et frynsete forhold til flere av Europas største klubber. Manchester United er et godt eksempel på dette. Etter flere fremstøt på Cristiano Ronaldo fra den spanske hovedstaden, uttalte Sir Alex Ferguson at han "ikke ville ha solgt et virus" til Real Madrid. Den uttalelsen forteller mye om hvor sterkt Ramón Calderón ønsket seg den portugisiske sensasjonen, men det forteller også mye om metodene som ble brukt for å få handelen i land.

Florentinos retur

Da Florentino Pérez returnerte i 2009, ble det slutt på slike metoder. Pérez var en mester i å forhandle, og visste at det hjalp lite å provosere og frustrere sine europeiske rivaler, særlig hvis målet var å komme til enighet om en overgang. Denne mentaliteten hjalp Real Madrid til å signere Kaká, Xabi Alonso, Karim Benzema og Cristiano Ronaldo i 2009 (selv om mange mener at sistnevntes avtale allerede året før hadde blitt forhandlet frem av Calderón), i tillegg til flere stjerner i de påfølgende årene.

Det er imidlertid ikke kun i møte med europeiske rivaler at Real Madrid opptrer forsiktig under Pérez' ledelse. Selv om Luís Figos utkjøpsklausul ble utløst i 2000, har Florentino vært forsiktig med å provosere Barcelona og Atlético Madrid i senere tid. Denne tankegangen virker bare å ha blitt forsterket frem til 2019, for der Barcelona havner i krig med Atlético om Antoine Griezmann og blir kraftig kritisert av Liverpool (for hvordan de gikk etter Philippe Coutinho), gjør Real Madrid nærmest det motsatte.

Når Real Madrid ønsker å aktivere utkjøpsklausulen til en spiller, er man ikke bare vennlig og prater med spillerens klubb på forhånd. Man betaler også noen millioner euro mer enn hva som var nødvendig. Dette gjør man for å bevare et godt forhold til spillerens klubb. Man kan argumentere for at dette vil tjene Real Madrid på lang sikt, og at dette er en fornuftig strategi fra Florentino Pérez' side.

Fredsavtalen med Atlético

Det som kan virke mindre forståelig, er den uoffisielle fredsavtalen som Pérez ser ut til å ha inngått med Atlético Madrid. De to hovedstadsklubbenene henter stort sett aldri spillere fra hverandre, selv om mulighetene har vært der. Av en eller annen grunn ser ting ut til å ha endret seg den siste tiden. Det vekket store reaksjoner da Marcos Llorente ble solgt til byrivalen i juni, og reaksjonene vil trolig bli enda større hvis James Rodríguez ender opp med å gå den samme veien, som flere medier nå spekulerer i.

Hva er det egentlig Real Madrid driver med her? Ikke bare forsterker man en av sine største konkurrenter i kampen om ligatittelen, men Atlético har også vært en av de sterkeste klubbene i Champions League det siste tiåret. Dessuten er det svært få spillere som kunne ha erstattet Rodri Hernández, og Real Madrid har nå gjort det altfor enkelt for Atlético å rydde opp i det som kunne ha blitt et stort problem for Diego Simeone. Sender man også over James Rodríguez, har man virkelig bidratt med å hjelpe en rival i nød.

Man kan også argumentere for at Real Madrid selv hadde trengt disse to spillerne. Llorente ville ha gitt en underpresterende Casemiro en reell kamp om plassen, noe han neppe vil få av Federico Valderde, mens James kunne ha vært svaret på Real Madrids problemer i et lag som desperat trenger flere mål fra sine midtbanespillere. I 2014/2015-sesongen leverte James 35 målpoeng i alle turneringer, og det fra en relativt dyp rolle på midtbanen. Slike spillere er det nesten ikke mulig å få tak i på dagens marked.

Ikke Agüero, ikke Falcao, men Theo Hernández

Florentino Pérez' utstrakte hånd til rivalen blir ekstra provoserende når man ser tilbake på rekken av Atlético-spillerne som kunne ha forsterket Real Madrid, men som istedenfor har endt opp i andre klubber, kun fordi Real Madrid ikke engang har gjort et forsøk.

Sergio Agüero gikk til Manchester City. David de Gea til Manchester United. Radamel Falcao til Monaco. Fernando Torres til Liverpool. Og nå, i det gjeldende sommervinduet, har både Antoine Griezmann, Rodri og Lucas Hernández alle byttet klubb, uten at Real Madrid har løftet en finger. Alle disse spillerne kunne ha vært fantastiske spillere på Santiago Bernabéu. Utrolig nok er Theo Hernández den eneste spilleren Real Madrid har valgt å "bryte fredsavtalen" for å hente. Det er nok ikke mange Atlético-fans som ser tilbake på den avtalen med stor skuffelse.

En fredsavtale med Paris Saint-Germain kan være forståelig, for er det en klubb du ikke vil ha på jakt etter dine beste spillere, så er det PSG. Bare spør Barcelona, som mistet Neymar etter selv å ha prøvd å hente Marco Verratti den samme sommeren. Da er det langt mindre forståelig at Real Madrid er like forsiktige med Atlético, en klubb som aldri har vært et like attraktivt mål for de beste spillerne, og heller ikke har vært i nærheten av Real Madrid økonomisk.

Real Madrid kan selvsagt argumentere for at Atlético Madrid tilbudte klart mest penger for Marcos Llorente, og at det samme tilsynelatende gjelder for James Rodríguez. Real Madrid ville ha tapt penger på å nekte å selge til rivalen i Llorentes tilfelle, og det samme gjelder trolig med James. Likevel er det verdt å spørre seg hva Real Madrid egentlig har fått ut av denne fredsavtalen de siste årene, og enda viktigere, hva man har gått glipp av.

Det er kun én vinner i Real Madrids fredsavtale med Atlético, og det er ikke Real Madrid.

Pmn6