Extra large skjermbildeisco
ISCO: Få spillere før han har trollbundet publikum ved like mange anledninger.

Isco: Enda en spiller som har tatt turen i glemmeboken

For øyeblikket besitter klubben et bredt offensivt arsenal med nytt og gammelt, en dårlig sesong har ført til at gamle bidragsytere har lagt seg bakerst på harddisken.

Allerede for ti år siden gikk det gjetord om en ung trollmann fra Andalucía. Talentet ble tidlig fanget av en gammel storhet i Valencia, hvor han tok nye steg for hver dag som gikk. Ryktene skulle ha det til at gutten var i besittelse av mer magi enn en ånd i en lampe. Videre ble det antydet at han kunne drible tolv mann med bind for øynene, inne i en telefonkiosk. Som regel skal rykter lyttes med døve ører. I dette tilfellet, skulle de derimot stemme. Abrakadabra, simsalabim og plutselig hadde gutten fra Andalucia spilt 277 kamper for Real Madrid. På tross av en karrière like vakker som et eventyr fra 1001 natt, så lurer man enda på om man noen gang har sett det beste av Francisco Román Alarcón Suárez. I en alder av 27 år har Isco vunnet det som kan vinnes med sitt kjære Real Madrid. Samtidig har han kanskje vært den viktigste spilleren på det spanske landslaget de siste årene, selv om laget har slitt med å leve opp til generasjonen i forveien. 

En tidlig skade og manglende kontinuitet gjorde sitt for at kampformen uteble 

Det siste året i Real Madrid for Isco har vært et eneste langt mareritt. Han startet sesongen med en skade, og med hyppige trenerskifter i sesongen som gikk greide han aldri spille seg i form. Bare glimtvis kunne man skimte den magien som allerede i flere år hadde blendet et kresent Bernabéu-publikum. Tiden med sin gamle venn Julen Lopetegui ble begrenset og preget av skader. Inn kom Santiago Solari som skulle få orden i rekkene. Den argentinske trener-jyplingen ønsket et mer rigid lag som skulle spille en direkte fotball, derav fant han aldri plass til Isco. Det ble og spekulert i en isfront mellom partene. Den påståtte isfronten ble aldri bekreftet. Grunnene til Isco’s fadese sesong er mange, Solari på sin side levde fra dag til dag og kan i så måtte ikke klandres. Prioriteringen ble deretter. Han fikk aldri helt tid til å spille Isco skikkelig varm, Isco som type virker å trenge litt tid på å komme i matchform. Jeg vill heller ikke utelukke muligheten for at den spanske ballbohemen har vært trøtt og mett. Årene har vært lange og kampene mange. Svært få spillere har sulten til eksempelvis Cristiano Ronaldo, baksiden av medaljen ved for mye suksess i et kort tidsrom skal dermed ikke undervurderes. Forrige sesongs prestasjoner er forhåpentligvis bare et blaff. Hele laget har tross alt ligget i ett kollektivt-koma. 

Nye innkjøp og stadige overgangsrykter har ført til en kollektiv-demens 

Folk flest har begrenset langtidshukommelse og lever i aller høyeste grad på korttidshukommelsen. Dermed er man i en situasjon, hvor Isco har havnet helt i glemmeboken til supportere og journalister. En dårlig sesong for Isco, en drøss med nye spillere inn og stadige rykter om Paul Pogba har sin del av skylden. I så måte kan den kollektive-demensen forsvares. En ting er i alle fall sikkert, Zinedine Zidane har langt fra glemt Isco. Den franske trenerstrategen har bestandig verdsatt den tekniske spanjolen høyt, så høyt at en spiller som James Rodríguez har blitt presset ut av klubben. Zidane har tidligere vist at han evner å få det beste av ut av Isco. Spørsmålet er om han greier det på ny. For en ting må sies, Isco har aldri levert varene gjennom en full sesong for Real Madrid. For man har bestandig hatt følelsen av at Isco’s potensial bare har kommet glimtvis frem i hovedstaden. Selv om han har hatt lengre perioder med skyhøyt nivå. Noe som igjen sier svært mye om det nivået han innehar og de kvalitetene han besitter. Det kan også argumenteres for at han har vært bedre for Spania enn Real Madrid. Med andre ord er det en hel del tankekors rundt Isco. 

Konkurranse i verdensklasse har hemmet utviklingen

Isco på sitt beste er absolutt blant verdens beste fotballspillere, la det for all del ikke være tvil om det. Problematikken hans i Real Madrid har vært at han har falt litt mellom to stoler. Hvor han på den ene siden har kjempet om spilletid med hovedsakelig Bale, og på den andre siden mot Kroos og Modric. Allsidigheten har selvsagt ført til mye minutter. Problemets kjerne blir derimot lite kontinuitet i spilletiden og det faktum at han ikke har fått en egen rolle. Kroos og Modric er sannsynligvis den beste midtbaneduoen klubben noen tid har hatt. Bale på sin side har vært klubbens dyreste signering i flere år. Noe som gjør han programforpliktet til regelmessig spilletid. På tross av disse faktorene har Isco stort sett vært pliktoppfyllende og tolerert sin rolle i laget i en lengre tid, tidvis har han også vært uhyre viktig for laget. Dette har riktignok gått på bekostning av hans egen utvikling. Hvor han på det spanske landslaget nyter stor tillit med en mer definert og tilpasset rolle, noe som igjen har gjort at han jevnt over har prestert på et høyere nivå med flagget på brystet. 

Hvor på kronen skal diamanten plasseres 

Mitt inntrykk hva gjelder er Isco er at han har tatt et valg om å bli i klubben og kjempe videre. Om ikke hadde det nok vært mer frekvente rykter på en exit nå i sommer. Zidane's inntog har nok utvilsomt hjulpet godt på, all den tid han og franskmannen har hatt et godt forhold. Isco er en uhyre intelligent spiller, som av mange er en smule undervurdert. Han tilfører nemlig laget en del egenskaper vi per dags dato ikke har. Ekstremferdighetene er riktignok med ball, og ja den evinnelige ballkjælingen kan tidvis være irriterende. Spesielt for oss nordmenn som er flasket opp på Drillo-fotball. Han tilfører dog laget noe helt annet, både når vi skal forsvare oss og i angrep. Hans unike evne til å holde på ballen i trange omgivelser er uhyre viktig. Spesielt når vi møter lag med høyt og aggressivt press. For det å spille av press er han ekstremt god på, når han er i form vell og merke. Blikket for spillet er også langt over gjennomsnittet. Noe som kommer godt med når man stanger mot lavtliggende motstand, som vi ofte gjør. Der har han boksåpner-egenskaper få andre i dagens lag besitter. Skuddbeinet og avslutnings-ferdighetene er også svært gode, noe han burde vist langt oftere. 

Det som kanskje er mest overraskende med Isco er hans defensive bidrag. For hans egenskap som toveisspiller har gått svært mange et hus forbi. Under spesielt Zidane og Ancelotti, så har man sett en Isco som har sprunget sokkene av seg. Han løper mye, er flink i presspillet og overraskende god i duellene langs bakken. Riktignok er han ikke all verdens i luften. Som mange andre må han heve seg neste sesong, men alderen har heldigvis ikke tatt han. Som spiller vill han heller ikke preges av særlig hurtighets-tap i årene som kommer. I en ideell verden, så ønsker jeg å se han konkurrere direkte mot Kroos. Allsidigheten hans gjør uansett at han blir å få spilletid i hele midtbaneleddet og på vingene. Kroos er for øyeblikket selvskrevet. Skulle derimot tyskeren ikke heve spillet sitt betraktelig i løpet av sesongen som kommer, så kan Isco være en mer enn god nok erstatter. På sitt beste, så er Isco en som kan bidra med over 20 målpoeng fra midtbanen. Noe laget etter en viss portugiser sin avgang sårt etter-lengter. Om Isco skulle selges, så vill det vi tjener på han kun være nok til en erstatter som knapt når spanjolen til knærne. En spiller som Isco må vi ikke gi slipp på med det første, slike vokser nemlig ikke på trær.  Forhåpentligvis er tingenes tilstand tilbake til normalen neste år. Gjennom en lang sesong med opp mot 60 kamper, så trenger man ulike egenskaper innad i laget. Spesielt spillere med et så bredt register som Isco innehar. Uten det vinner vi aldri en trippel med cup, serie og Europa. 

Pmn6