Extra large  he28692
KONTROVERSIELL: Gareth Bale har blitt heftig omdiskutert i sommer.

Redaksjonens tanker: Bale-situasjonen

Hvordan har Zidane håndtert Bale-saken? Hva bør Real Madrid gjøre nå? Vi har spurt våre skribenter.

Det har virkelig stormet rundt Gareth Bale denne sommeren. 30-åringen var veldig klar på at han ønsket å dra etter Champions League-finalen i 2018, og den gangen begrunnet han det med mangel på spilletid. 12 måneder senere har ikke situasjonen bedret seg for Bale, snarere tvert imot. Etter at Zinédine Zidane returnerte som Real Madrid-trener i mars, ble Bale etter hvert satt helt ute i kulden. Likevel har Bale stått ekstremt sterkt på at han ønsker å bli værende.

Les også: Spillerkommentrer etter kampen mot Arsenal

Mange har reagert på Zidanes behandling av waliseren, og kritikken tok nye høyder etter Zidanes pressekonferanse mot Bayern München. Hvor godt har Zidane egentlig håndtert denne situasjonen? Hva burde Bale gjøre nå? Og, ikke minst, hva burde Real Madrid gjøre? Vi har spurt tre av våre skribenter.

Vi gjør oppmerksom på at omfanget av Marco Asensios kneskade, som han pådro seg i nattens kamp mot Arsenal, fortsatt ikke har blitt bekreftet fra offisielt hold. Spørsmålene ble dessuten stilt før han i det hele tatt pådro seg skaden, og derfor har heller ikke spanjolens skade blitt tatt med i beregningen i denne artikkelen.

1. Hva tenker du om Zidanes behandling av Bale?

Martin Hellerud: Tja, jeg tenker vel at hele denne Bale-situasjonen har vært dårlig håndtert av alle parter. Jeg syns på mange måter Bale tok det første steget da han uttalte seg om at han måtte vurdere fremtiden sin etter Champions League-finalen i 2018. Jeg syns kanskje ikke Zidane gjorde det smarteste ved å ikke gi Bale ett eneste minutt i noen av sesongens siste kamper, dette er en stor ripe i lakken for Bales Real Madrid-karriere. Det var kanskje dette Zidane følte han måtte gjøre for å virkelig vise Bale at han ikke kan bli værende, men det så ikke bra ut for noen av dem. Jeg tror det er litt det samme som skjer nå, Bale ønsker å bli værende men Zidane vil virkelig ikke ha han i Madrid. Derfor ser han seg nødvendig å uttale seg som han gjør i media nå. Som jeg begynte resonnementet mitt med, jeg syns at hele denne situasjonen har vært dårlig håndtert av alle parter.  

Magnus Larsen: Jeg vil kalle Zidanes behandling av Bale litt ugrei, Bale er en spiller som har levert store ting for oss og bidratt stort i flere av Champions League triumfene til klubben. Sant nok at Bale har hatt dårlige innstillinger til tider og ikke levert all verden til tider, men han fortjener bedre behandling. Greit nok at Zidane ikke har planer om å bruke Bale, men det går an å vise Bale mer respekt. 

Mikael Jensen: Situasjonen tatt i betraktning er det egentlig ikke helt uforståelig. Jeg tror også Bale har en større personlighet enn hva det kan være gitt uttrykk for tidligere, noe Carlo Ancelotti har fortalt om etter hans trenergjerning i klubben. Jeg er også usikker på hvordan han går i gruppen, for alt vi vet kan han ha vært en belastning for omgivelsene rundt seg.

2. Hvis du var Bale: Ville du ha gitt opp og pakket sakene dine, eller prøvd å bli og kjempe for å vinne tilbake plassen din?

Martin Hellerud: Jeg har all mulig forståelse for at Bale ikke ønsker å si ifra seg den monsterlønna Florentino Pérez valgte å gi han for snaut tre år siden. Det at familien hans trives i byen er selvsagt en faktor, men jeg tror at hadde han for eksempel blitt lovet tilsvarende lønn i en Premier League-klubb, så hadde det vært mega-aktuelt for han.  Når det ikke er tilfellet så ville jeg satt meg tilbake, sett på alternativene og vurdert. Når alternativet ser ut til å være bli i Madrid, så og si uten spilletid, reise tilbake til Premier League med i alle fall halvert lønn eller reise til Kina og øke lønningsposen, så hadde jeg valgt sistnevnte. Bale vil ikke trenge å lære språket, han får en gigantisk lønn, han får nok at golf-muligheter, som jeg personlig tror har litt å si og han og familien får oppleve en ny kultur, men en kultur hvor de selv kan begrense litt hva de ønsker å integrere seg ved og ikke. Hvis jeg var Bale og situasjonen var som den var i dag, så hadde jeg hoppet på første fly til Kina.

Magnus Larsen: Det kommer helt an på innstillingen Bale har og hva han ønsker. Hvis jeg var Bale ville jeg dratt til Tottenham og blitt en del av et veldig spennende lag med en fantastisk trener i Pochettino. En Bale i form kunne hjulpet Tottenham med å ta store steg som lag og som medaljekandidat i Premier League, Champions League og FA-Cupen. 

Mikael Jensen: Broene virker allerede å være brent. Både forholdet klubbledelse og til supporterne har vært på nedgående lenge. Hadde jeg vært Bale hadde jeg tenkt på mitt ettermæle i klubben, og prøvd å ikke tilsmusset det mer enn det som allerede er gjort. Alt i alt vill han stå med gullskrift i verdens største klubbs historiebøker til all og evig. Hadde jeg vært Bale ville jeg nok dratt på bakgrunn av alle disse faktorene.

3. Burde Real Madrid selge Bale?

Martin Hellerud: Slik ståa er den dag i dag, så syns jeg det er ganske åpenbart at Real Madrid bør selge Gareth Bale, og det så fort som mulig. Han sitter på en enorm lønningspose og er dessverre for ofte enten skadet eller uten av form. Jeg kan ærlig talt ikke huske siste gangen jeg så en Gareth Bale i storform for Real Madrid, det begynner virkelig å bli lenge siden... Og siden Real Madrid nå har spillere som Marco Asensio, Rodrygo, Take Kubo og Vinicius Jr i troppen, for ikke å glemme vår egne gullgutt Martin Ødegaard på utlån, så er det liten tvil om at Gareth Bale kun vil være i veien for deres utvikling dersom han blir i klubben. 

Magnus Larsen: Jeg mener Real Madrid bør selge Gareth Bale, han er en altfor dyr spiller å ha i laget når det er blitt gjort veldig klart at Zidane ikke har planer om å satse på han. En Bale i form er også altfor god ha i klubben uten å få tillit, jeg vil si det er veldig merkelig om han blir i klubben og ikke får sjanser regelmessig. Han er et vanskelig salgsobjekt som har en skyhøy lønn, en høy overgangssum og som garantert stiller visse krav til klubbene som er interessert i waliserens tjenester. 

Mikael Jensen: Klubben burde selge Bale slik jeg ser det. Til tross for enkeltkamper og gode perioder, så har egentlig ikke totalpakken vært god nok. Laget har slik jeg har sett det de siste årene vært bedre kollektivt uten han, noe vi så i Champions League finalen mot Juventus. Tegnene til det var egentlig til stede hele den nevnte sesongen, en sesong vi gjorde rent bord.

4. Hvem er Real Madrids beste alternativ på høyrevingen per dags dato?

Martin Hellerud: Jeg syns ikke man kan peke ut én spiller som det beste alternativet på høyrevingen. Jeg syns det beste alternativet er å la Vinicius Jr og Marco Asensio konkurrere om plassen, og til enhver tid bruke den av dem som har vist best form den siste tiden. På denne måten tror jeg begge vil få rikelig med spilletid, i tillegg til at dette vil holde både Vinicius og Asensio på tærne, noe jeg tror vil få det beste ut av dem begge utover i sesongen. I tillegg har vi Rodrygo, som er ut til å bli i klubben, som også kan vikariere på høyrekanten om nødvendig. En slik løsning gir også litt uforutsigbarhet, fordi plutselig kan Real Madrid ende opp med å starte Vinicius Jr og Marco Asensio i samme kamp, kanskje med Vinicius ute til høyre og Asensio enten ute til venstre eller sentralt i banen som en 10´er. Så fremt ikke en spiller av Kylian Mbappés kaliber blir tilgjengelig på markedet mener jeg en konkurranseløsning mellom Vinicius og Asensio vil være den beste løsningen. 

Magnus Larsen: Dette er et veldig vanskelig spørsmål. Jeg har veldig lyst til å si at Kubo er vårt beste alternativ på høyreving ettersom jeg nærmest har forelsket meg i han siden han kom til klubben, men han er ikke det beste alternativet. Marco Asensio er vårt beste alternativ og jeg håper han beviser dette denne sesongen. Hadde en katastrofal 18/19 sesong og har mye å bevise, men en Asensio i god form er akkurat det vi trenger. Jeg håper han griper sjansen eventuelt med begge hender og viser hvor mye fotball han har i seg, Asensio har et meget høyt potensiale. 

Hvis ikke har vi spillere som Vinícius Júnior og Rodrygo som kan være utfordrere på denne plassen. Førstnevnte fortjener og trenger sjanser denne sesongen, han var et av få lyspunkt forrige sesong. Han er nokså uprøvd på høyrekant, men jeg tror og håper han kan tilpasse seg og levere gode prestasjoner for oss. Brasilianeren har et skyhøyt potensiale og må få spilletid denne sesongen, jeg tror han kan få sjanser på høyreving og igjen bevise hvor god han er.  

Mikael Jensen: Isco har alle ferdigheter som skal til og har prestert i det gjeveste selskap tidligere. Det vill riktignok føre til en formasjonsendring, men det hadde vært gøy om man fikk gjenskapt en lignende startoppstillingen fra finalen mot Juventus. Bare med Hazard i stedet for Cristiano Ronaldo i en fri rolle med utgangspunkt til venstre. En formasjon som skulle kledd laget godt og gjort laget enda mer spillende, men det avhenger av at Isco kan levere målpoeng tilsvarende som han gjør for det spanske landslaget.

Pmn6