Extra large satellite  9
ZINEDINE ZIDANE: Problemer i anmarsj, hva er neste trekk Zizou?

Den betente høyrekanten

Gareth Bale ser i ut til å omsider nærme seg pakkeklar og Marco Asensio er etter all sannsynlighet ikke tilbake igjen før april 2020, omstendighetene forårsaker en rekke spørsmål

Vi i redaksjonen har den siste tiden drøftet situasjonen rundt alle våre kantspillere opp, ned og i mente den siste tiden. Hoved-tematikken har i utgangspunktet vært at vi har for mange ving-spillere. Noen har også ment at kvaliteten på høyresiden er for lav, dette med en frisk og rask Asensio i ligningen. Etter de siste dagers begivenheter. Så kan det faktisk se ut til at klubben har mistet to alternativer, problematikken er at det kanskje er de to spillerne som har det høyeste maks-nivået på høyrekanten. I alle fall per dags dato. Dette fører til flere mulige løsninger, og mange tenker nok på om det kan være lurt å forsone seg med Bale. Eventuelt sondere markedet for en etablert ving med utgangsposisjon til høyre. 

Rikets tilstand

Troppen inneholder for øyeblikket: Gareth Bale, Marco Asensio, Eden Hazard, Vinícius Júnior, Brahim Díaz, Rodrygo Goes, Takefusa Kubo og Lucas Vázquez. I tillegg så er situasjonen til James Rodríguez enn så lenge uavklart. Hele Norges Martin Ødegaard er også med i fremtidsplanene til klubben, selv om det er noe lengre frem i tid. All den tid han i utgangspunktet skal være de to neste sesongene i Real Sociedad. I tillegg til ovennevnte spillere, så er Isco en spiller som kan trekkes høyere opp i banen. 

Alle faktorene skaper selvfølgelig hodebry for klubbens ledelse. Ikke bare med negativt fortegn, for dette er i utgangspunktet luksusproblem. Med så mange muligheter og veier å gå, så er det svært viktig at riktig beslutning blir tatt. Enn så lenge er Bale på vei vekk og alvorlighetsgraden på skaden til Asensio tyder på at han er tilbake på vårparten.  Om han klarer å komme tilbake på det nivået han har vært før skaden er usikkert, selv om historien tidligere har sett flere utøvere klart det ved tidligere anledninger. Beklageligvis har man også sett tilfeller av spillere som aldri har klart å komme seg skikkelig til hektene igjen etter samme type skade. Her må man med andre ord bare krysse fingrene, og be til høyere makter. 

I tillegg til situasjonen til Bale og Asensio, så har man et reglement som gjelder spillere utenfor EU-regionen å forholde seg til. Her kan man kun ha tre Non-Eu spillere registrert. Per dags dato er det Vinícius Júnior, Federico Valverde og Éder Militão som ser ut til å være tiltenkt disse plassene. Federico Valverde kan havne utenom kvoten i løpet av september. Så vill da spørsmålet være videre om man gir den ledige plassen til Rodrygo, Kubo eller tar en helomvending og beholder James. 

Om Valverde skulle havne utenom kvoten fra og med September. Vill man altså sitte igjen med syv alternativer på vingene i forkant av sesongen, om Bale blir solgt og om Asensio ikke blir å spille mer denne sesongen. Sannsynligvis tar det heller ikke lange tiden før James også er klar for ny klubb, som igjen gjør det til seks reelle muligheter. Altså Hazard, Vinícius, Vázquez, Isco, Díaz, Rodrygo/Kubo. Tusenkroners-spørsmålet er om de seks nevnte holder til å kjempe om tre titler allerede kommende sesong. 

Gjenoppbygge brente broer eller lete eksternt

Bale sitt forhold til Zinedine Zidane og klubben ser ved første øyekast ut til å være dødsdømt. Selv om han noe overraskende fikk muligheten i nattens treningskamp mot Arsenal, hvor han også leverte godt og scoret ett mål. I utgangspunktet mistenker jeg at dette ble gjort for å stilne den voldsomme mediestormen som har vært rundt klubben og Bale de siste par dagene. Jeg tenker og at når klubben har tatt det standpunktet rundt Bale, som de jo har gjort det siste året. Så burde de i utgangspunktet stå ved det. Selv om det som muligens har vært Zidanes førstevalg på høyrekanten, ser ut til å være skadet store deler av kommende sesong.  Farene for lengre skadeavbrekk er forhåpentligvis en risiko klubben har forberedt seg på, det var heller langt fra gitt at Asensio kom til å levere opp mot sitt fulle potensial denne sesongen.  Både i og utenfor klubben kan det riktignok finnes løsninger på en tilsynelatende svak høyreflanke. 

Gareth Bale

Likevel så kan en forsoning med Bale være et godt alternativ situasjonen tatt i betraktning. Waliseren står allerede med gullskrift i klubbens historiebøker, og har levert flere udødelige øyeblikk for Real Madrid. På sitt beste og skadefri, så er han en spiller som fort er blant de ti beste i verden. 167 målpoeng på 231 kamper sier egentlig sitt. Haken med han er alle skadene, som også tidvis har ført til ujevne prestasjoner. Alderen har han heller ikke på sin side, samtidig opptar han en stor del av klubbens lønnsbudsjett. Noe som på sikt kan gå på bekostning av nye investeringer. Fra 2016 og til dags dato har han mistet 60 kamper på grunn av skader. Skadene har vært et gjentakende problem, og det er ingenting som tyder på at han kommer til å bli kvitt de nå som han i tillegg er på feil side av 30-tallet. Denne sommeren er en gyllen mulighet for å kvitte seg med waliseren. Om man gir han en ny mulighet, så blir han nok ut sin kontrakt som utløper sommeren 2022. Sett bort fra skadene. Så kan det ha virket som integreringen i Spania og i selve laget har vært et sekundært problem, samtidig som han har hatt trøbbel med relasjonene til både Carlo Ancelotti og Zidane. En spiller med Bale sine ferdigheter har selvfølgelig en enorm personlighet, og det er vanskelig å si hvordan den påvirker gruppen når han ikke er fornøyd med egen rolle i laget. I mine øyne ser dette ut som en desperat nødløsning som på sikt kan svekke klubben. På tross av eventuelle oppsider ved å beholde Bale, så håper jeg partene kommer til enighet om å avslutte arbeidsforholdet med mest mulig verdighet i behold. 

James Rodríguez

James har den siste måneden vært både klar for Napoli og vår byrival Atlético Madrid. Ingenting har blitt offentliggjort, og per dags dato er colombianeren vår eiendom. Noe som gjør en forsoning med han til et reelt alternativ som bør vurderes. Trener Zidane virker aldri helt og hatt den helt store troen på James, selv om han var en viktig del av suksess-sesongen i 2016/2017 under franskmannens ledelse. Et annet problem med colombianeren er at han vill oppta en ekstra Non-Eu plass som igjen vill føre til at en ny kabal må legges. Oppsidene kan derimot være stor, ferdighetsregisteret er der og toppnivået er enormt. I tillegg har han en dødballekspertise ingen i dagens stall er i nærheten av. I mine øyne en bedre plan enn å beholde Bale. Kontraktstiden til Colombianeren strekker seg til sommeren 2021, og han vill i motsetning til waliseren være noe lettere å kvitte seg med neste sesong om han ikke skulle levere. Særlig realistisk er det nok dessverre ikke på grunn av Zidanes oppfatning av spilleren og  det nevnte Non-Eu reglementet. 

Få alternativer som forsterker laget eksternt

Et tredje alternativ vill være å gå ut på det åpne markedet. Dette fører flere faremomenter med seg, spesielt ettersom markedet lider av en kraftig inflasjon. Går klubben for en slik løsning kommer det til å koste mye. Samtidig er det få kantspillere som egentlig forsterker klubben i særlig grad på nåværende tidspunkt. Om man skulle finne riktig kandidat, så kan det også stå i veien for vår armada med kommende verdensstjerner. I mine øyne er det tre opplagte valg om man først skal se på eksterne løsninger. 

Den første spiller i Lille og heter Nicolas Pepe, han er jaktet av hele Europa og prislappen ligger på rundt 100 millioner euro. Han er allerede blitt 24 år og har kun en sesong med skyhøyt nivå bak seg, det er langt fra utenkelig at de spillerne vi allerede er i besittelse av har større potensiale enn ivorianeren. 

Alternativ nummer to er Liverpools Sadio Mané, som de siste årene har vært bunnsolid for et av tidenes beste Liverpool-lag. Problemet med senegaleseren er at han vanligvis bekler venstrevingen, selv om han ved et par anledninger har spilt til høyre i banen. Liverpool ønsker nok heller ikke selge spilleren, og jeg tror ikke en sum tilsvarende Pablo Escobars formue på 80-tallet stablet utenfor Anfield hadde ført til at scouserne hadde solgt han så nært sesongstart.

 Det siste alternativet og min favoritt blant denne tridenten er Barcelonas Ousmane Dembélé. Han skyter like godt med venstre som høyre, og talentet er av det helt sjeldne. Vår argeste rival har investert tungt i sommer, og det kan virke som de vill tenne glød i en gammel flamme ved å hente Neymar tilbake. Om så skulle skje vill de igjen få behov for kapital, noe de allerede er i behov for slik jeg ser det. Jeg vill også tro Dembélé ønsker seg til en klubb hvor det er større muligheter for å spille seg til en fast plass på laget. På tross av franskmannens tilsynelatende dårlige holdninger, så hadde det vært utrolig gøy og hentet han fra Barcelona til hovedstaden. Om det i det hele tatt er mulig er en annen sak, men jeg vil tro Florentino Pérez allerede har lekt med tanken.

 De to gullguttene som sitter i Paris, ser jeg ikke på som alternativer denne sommeren. Andre billige alternativer som kan fungere på kort sikt kan være å hente inn gamle stjerner uten kontrakt som kan bidra med erfaring og vinner-mentalitet. For øyeblikket står Franck Ribéry og Arjen Robben uten arbeidsgivere. Uten å ha satt meg nærmere inn i deres situasjon, så er det jo ikke utenkelig at et år i Real Madrid på tampen  av karrièren hadde fristet. Hvor mye på banen de kunne bidratt blir en annen sak. Alt i alt ser jeg helst at klubben ikke ser etter dyre eksterne løsninger på kanten, når laget har hull på midtbanen som må fylles. Det vill også gå på bekostning av mulighetene til våre unge lovende, samtidig som det gir uttrykk for at klubben ikke har troen på at Asensio kan komme tilbake for fullt etter skaden. I tillegg kan det også påvirke en eventuell overgang for Kylian Mbappé, som sies å være mer aktuell for oss allerede neste sommer. 

Pusse videre på diamantene som allerede ligger i skattekisten

Asensios skade er selvfølgelig et hardt skudd for baugen. Men det er et kjent uttrykk som forteller om den enes død en annens brød, som jeg personlig er svært begeistret for. Det kan det like gjerne være dette tilfellet, og er her burde spillere som Isco, Vinícius og Díaz gripe muligheten med begge hender. Ferdighetene og registeret til de tre nevnte er ubestridt, og i utgangspunktet burde det være dekning nok i massevis. I tillegg har man duracell-kaninen Vázquez i bakhånd. Når situasjonen med Non-Eu spillere og er oppklart vill også enten Rodrygo eller Kubo melde seg på. Det lille jeg har sett av de to virker å være svært lovende, og jeg kan ane hvorfor Rodrygo av mange i Brasil regnes som et større talent enn Vinícius. 

Før nattens hendelse hadde jeg Asensio i førersetet i løpet om å vinne høyrevingen. Nå som han har fått seg et kraftig tilbakeslag, så anser jeg Isco som det naturlige valget inn mot sesongen som kommer. Det vill medføre en formasjons-endring. Hvor vi i så tilfelle må spille noe smalere, og formasjonen blir tilsvarende den vi spilte mye i slutten av 2016/2017-sesongen. Hvor Isco får en litt friere rolle foran de tre på midtbanen, med Hazard og Benzema foran seg. Spanjolen har virket frisk i treningskampene så langt og steget virker lettere enn på lenge. Jeg synes også han er en noe undervurdert defensiv bidragsyter, så det vill bli vanskeligere å trenge gjennom laget sentralt i banen. Formasjonen vill riktignok kreve at backene leverer på et langt høyere nivå enn tidligere, både offensivt og defensivt. Samtidig så kan ikke Hazard sammenlignes med Cristiano Ronaldo. Belgieren er en langt bedre ballspiller enn portugiseren, og han vill i så måte bidra langt mer i banespillet. Han er derimot ikke i nærheten av målscoreren som Ronald, ei heller den trusselen i motstanderens boks. Dermed må Benzema etter beste evne være faremomentet i boksen, i tillegg til at Isco og de på midtbanen blir flinkere å fylle på inne i motstanderens boks. Det vill se noe annerledes ut enn tidligere, men det kan fungere. I utgangspunktet burde fraværet av portugiseren frigjøre rom og muligheter for andre, selv om vi ikke kunne se det sist sesong. Sånn sett kan laget få flere mål, all den tid flere spillere i troppen har potensiale til å score langt mer enn de har gjort de siste sesongene. Deriblant Isco. Denne endringen vill også gjøre behovet etter en ny mann på midtbanen enda større. Slik at vi har flere valgmuligheter dypere i banen, gjerne en med mer mål enn Kroos og Modric innabords. Så får vi se om Zidane finner en spiller han kan være tilfreds med å få inn i stallen. Så lenge Paul Pogba enn så lenge lar vente på seg. 

Sesongen er lang og vi blir å trenge flere strenger å spille på. Vinícius gjorde seg sist sesong fortjent til fornyet tillit denne sesongen. Utfordringen hans blir å konvertere sitt spill over til høyrekant, selv om han også blir nødt å avlaste Hazard på venstrekant. De fleste mulighetene etter Hazard-avtalen vill nok komme på motsatt ving i årene som kommer. Han har farten, spilleforståelsen og X-faktoren til å gjøre dette også med bravur. Jeg synes også man kunne se på vårparten at han er en god pasningspiller, med en del fine innlegg. Med tanke på de skrekkelige avslutnings-ferdighetene han viste, så er det jo ikke sånn at man mister scoringer ved å flytte han over på høyrevingen. Er talentet virkelig så stort som han har vist prov på. Så burde det heller ikke være et problem for han å tilpasse seg en ny posisjon. I den moderne fotballen er man nødt til å være tilpasningsdyktig. Mye av det samme kan egentlig sies om Díaz, som også var et friskt pust på venstrekanten sist sesong. 

Helhetlig er stallen slik den er nå god nok til å satses på inn mot neste sesong, så fremst man får inn et alternativ på midtbanen. Vi har per dags mye forskjellige spillertyper offensivt, med en fin blanding av ungt og erfarent. Det store aberet er mangelen på venstrebein, spesielt offensivt. Noe som kan føre til at Kubo kan bli prioritert over Rodrygo denne sesongen, slik at man får enda flere strenger å spille på. Slik jeg ser det. Om klubben første skal erstatte Asensio, så vill James være det beste valget. Om man finner en måtte å få han inn på Non-Eu kvoten uten at det går på bekostning av annet. Både med tanke på økonomi, men også for å komplementere stallen bedre. Jeg hadde heller ikke vært imot å hente inn en type som Robben på en 1-års kontrakt, som en billig midlertidig løsning. For når man har investert så tungt i unge talenter som Real Madrid har gjort med Rodrygo, Vinícius, Kubo og så videre, så vill det jo være galskap å ikke bearbeide råmaterialet på best mulig måte. Med Asensio ute nesten hele sesongen, så blir det jo enda flere muligheter for å gjøre nettopp det. På kort sikt kan det koste suksess, så får klubben og Zidane vurdere om det er verdt det . For på lang sikt kan det derimot bære mange frukter. Det ville i alle fall vært galskap å investere tungt i enda en høyreving som opptar plass og økonomi, om det skulle vise seg at Mbappé virkelig er tilregnelig neste sommer. Drømmen Mbappé er alene grunn nok til å få Bale ut av klubben før han rekker å si golf, nå som man først har muligheten. For med all konkurransen som plutselig er i verdenstoppen av klubbfotballen. Så tror jeg det kan lønne seg å tenke lengre enn til nesetippen, om vi har lyst på enda en periode som vi nettopp kommer fra. Det er langt fra sikkert vi er der allerede i år. Jeg tror nok vi må smøre oss med litt tålmodighet, for Rom ble langt fra bygget på en dag.

Pmn6