Extra large perez
MR.GALÁCTICO: Florentino Pérez.

Et tilbakeblikk på et historisk øyeblikk

Den utrolige historien om starten på "Galáctico"- æraen.

Året er 2000 og det stilles til valg i Real Madrid. Lorenzo Sanz, daværende president, var den store favoritten. Real Madrid kom seirende ut av Champions League i både 1998 og 2000. Han hadde hentet både Davor Suker og Predrag Miljatovic årene før, tilsynelatende for egne penger, og begge bidro sterkt til Europa suksessen. Den eneste hindringen for Sanz var en kløktig forretningsmann, en av Spanias rikeste på tidspunktet, Florentino Pérez.

Les også: To treningskamper gjenstår

Pérez hadde en gang tidligere forsøkt å vinne presidentskapet, men tapte for Ramón Mendoza med knappe 600 stemmer. Denne gangen skulle han lykkes. Han utførte en spørreundersøkelse der han spurte fansen om hvilken spiller de hadde mest lyst på. Svaret var Luís Figo. Figo var Barcelonas stjernespiller og vant Ballon d`or i 2000. Han var verdens beste. Pérez sverget på at hvis han ble valgt, ville Figo signere for Madrid. På tidspunktet var overgangen ansett som umulig. Hvorfor skulle Barcelona, og ikke minst Figo selv, velge å forlate Barcelona for å spille for sin argeste rival? Pérez var allerede på god vei.

I bakgrunnen hadde allerede Pérez lagt grunnlaget. Han hadde en gjort en avtale med Figo og hans agent. Avtalen var at Pérez skulle overføre ca 15 millioner kroner fra egen lomme til Figo. Det eneste Figo måtte gjøre var å signere på en kontrakt der han forpliktet seg til å signere for Madrid dersom Pérez skulle vinne valget. Figo ville beholde pengene, uansett utfall. Figo benyttet også denne muligheten til å forsøke og forhandle frem en bedre avtale i Barcelona. Dersom Figo ikke valgte å signere, eller at Barcelona nektet å slippe han, måtte Figo spandere sesongkort på nok Madrid fans slik Bernabéu var full ved hver hjemmekamp. På tidspunktet var dette verdt omkring 200 millioner kroner. Juan Gaspart, daværende president i Barcelona, uttalte at han ville heller dø enn å spandere sesongkort på et stappfullt Santiago Bernabéu.  

Pérez vant omsider valget og Figo måtte pent signere. Dette bidro til å forsterke rivaleriet mellom klubbene, samt at Figo ble forhatt av Barcelona fansen. Vi har vel alle sett grisehodet som ble kastet mot han? Dette betydde også starten på «Galâctico»- æraen og flere stjernespillere fulgte i de senere årene. Figo oppnåde suksess hos Madrid og bidro sterkt til Champions League seieren i 2002. Det vi kanskje husker best fra den kampen er vår nåværende «Galáctico», Zinédine Zidane, sin praktfulle scoring. Han var også hentet inn av Pérez, bare ett år etter Figo. 

Se en animert versjon av denne historien her: https://www.youtube.com/watch?v=ggUfkqsjBN

Pmn6